Město z kostí přehled
Cassandra Clare (p)

Nástroje smrti série
1. díl >
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2013 , Knižní klubOriginální název:
City of Bones, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město z kostí. Přihlašte se a napište ho.

Když se zamyslím nad tím, co jsem to dočetl, snažím se opravdu brát v potaz to, že jde o kultovní YA sérii - skoro DVACET let starou. Takže se snažím nevidět ty prvoplánové věci klišé momenty, myšlenku vyvolené hlavní hrdinky a motivy, které už jsou dnes neskutečně profláklé a většinou nudné (klid, na ty jsem se ale těšil) - protože si uvědomuju, že v době, kdy ta série začala vycházet, tohle víceméně skutečně představovalo něco nové, stejně tak inspirativní v tomhle směrování YA pro další autory. Než začnu mluvit negativně - je to moc čtivé, jen díky tomu jsem to možná dočetl. Viděl jsem seriál a zatím můžu říct, že ten mě oslovil více. První knižní díl sleduje z většiny dost podobné události s menšími rozdíly. Přišlo mi ale, že výprava v knize je ve většině případů hrozně mrtvá, nezáživná a nerealisticky umělá. Přijde mi, že za více než 400 stran, se tam toho stalo strašně málo. Celkově mi chyběla asi nějaká větší dynamika. Ta, když v závěru přišla, byla neuvěřitelně nezáživná. Uvažování emocím naprosto nedostupné postavě, stačí pár minut, aby se daný charakter kompletně proměnil, a z nějakého pohybu děje se ocitáme v šíleně dlouhé scéně výměn názorů a pravd. Sice jsem tušil (podle adaptace) k ní vše směřuje, ale to, co jsem dostal, mi nepřišlo uspokojivé, a v případě dialogů ani realistické. Myšlenka světa jako taková by mohla být za mě skvělá - autorka ale za první díl jela v detailech až příliš, ale jen v rychlých odbočkách, že mi přijde jako by mi něco uteklo, a nebo má její myšlenka skutečně díry (třeba to jak vysvětlovala existence a rozdíly různých entit podsvěta - skákalo mi v hlavě samé PROČ? a skoro žádné PROTO). Clary jako hlavní hrdinka je příšerná - a teď nechci kritizovat její osobnost a to, že mě nebaví a ani nezajímá - takové je to i totiž životě, a tudíž můžu být tímto směrem postava reálná. Ano, ta postava moc neuvažuje, ale mě hlavně vadí to, že si dost protiřečí a její konání jsem si často nedokázal vysvětlit.
Prý mám přetrpět ještě druhý díl, a od třetího to začne stát skutečně za to. Mě ta série opravdu zajímá, tak budu věřit. Už kvůli lince Aleka a Magnuse - ta mě tu zatím neodradila, možná taky proto, že tu skoro nebyla :|
Knižní novinky (9. týden)
24.02.2019
Kniha Město z kostí v seznamech
v Přečtených | 5 925x |
v Mé knihovně | 1 479x |
v Chystám se číst | 1 154x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
upíři přátelství, kamarádství New York zfilmováno 21. století nadpřirození tvorové andělé démoni městská (urban) fantasy pro mládež lovci stínů pro dospívající mládež (young adult) rodinná tajemství zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
2013 | ![]() |
Keď som videla film, veľmi mi dej nedával zmysel. V knihe je to oveľa lepšie. Prečítam si aj ďalšie diely série.