Komentáře knihy Město z kostí

kopeceli
15.02.2026

Tak je to tady! Objevila jsem Nástroje smrti!
Čtu, ani nedýchám, tentokrát sleduji jen výsledky OH, nemám moc čas se dívat... Jsem v nervech, protože fandím Jacemu, ale autorka mi udělala čáru přes rozpočet, ach jo. No nic, jdu do druhého dílu.
Město z kostí je strhující četba, protkaná humornými scénkami, které se ale brzy zvrhnou v drama až hrůza. Nevadí, že mám prakticky babičkovský věk, tahle série mě moc baví.

Renatt
09.02.2026

Kniha Město z kostí od Cassandry Clare mě celkově zaujala, i když nejsem úplně fanoušek fantasy literatury. Příběh byl napínavý a měl rychlý spád, takže se četl poměrně snadno. Nejvíc mě bavily dialogy mezi postavami, které byly místy vtipné a odlehčovaly napjaté situace. Zajímavý byl také svět Lovců stínů a různých nadpřirozených bytostí, i když pro mě bylo někdy složité se v něm orientovat.

Hlavní hrdinka Clary působila realisticky, protože postupně objevuje nový svět a učí se chápat, co se kolem ní děje. Líbilo se mi téma přátelství a odvahy, které se v příběhu objevuje.

Celkově ale knihu hodnotím pozitivně, protože byla čtivá a dokázala mě vtáhnout do děje. Doporučila bych ji hlavně čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné fantasy příběhy s romantickou zápletkou.

KnihoSny
08.02.2026

Na to že sérii mám doma xlet tak jsem se kni rozhodla až teď a musím říct že i když už asi nejsem cílová skupina mě se strašně líbila Clary se jen tak nedá Jace je takový nununek :D ale svět kolem je něco co se mi fakt líbilo

Girl12
22.01.2026

Super kniha. Jedna z mých nejoblíbenějších. Do Jace jsem mega zamilovaná ale nevadí. Je podle této knihy i film (viděla a je super) ve kterém hrál Jamie Campbell Bower kterýho miluju a taky seriál (neviděla). jediný co mi na knize vadí je překlad. Ten je podleme na úrovni 3. Třídy.

Lvhrss366
16.01.2026

(SPOILER) MUHAHAHHAAAA!!
Ano, ano, ano.
Tohle je přesně moje.
Asi budu celkem SPOILEROVAT takže ti, co jste Město z kostí ještě nečetli (koukejte to urychleně napravit) nečtěte tento můj...přemýšlim...ha! Příspěvek.

Jako první bych chtěla zmínit (HEJ ALE! FAKT! VARUJU VÁS! Zničím vám život!!), proč jsou SAKRA SOUROZENCI!!! HUUUUHHHH!!??? Zrovna jsem si čistila zuby, když se tahle velmi cringoidní scénka objevila a, no, nevím jestli tu pastu někdy ze zdi sundám všechnu. Možná až budeme malovat. Idk. Ale zpět tématu. CO TO JE!!?? ŘEKNĚTE MI NĚKDO ŽE TO NENÍ PRAVDA!! Já je mega shipovalaaa!! Kolik let dostanu když uškrtím Valentýna...? Haha. Ne. To byl vtip. Možná..?

' ,,Takže když měsíc ještě není v úplňku, prostě se jenom cítíš trochu vlkovitě?" zeptala se Clary.
,,I tak se to dá říct."
,,No, klidně si posluž a vystrč hlavu z okna, jestli se ti chce."
Luke se zasmál. ,,Já jsem vlkodlak, ne zlatý retrívr."

Beatnice
24.11.2025

První díly mě vážně nadchly. Bohužel má série sestupnou kvalitu. Od třetího dílu jsem je už jen poslouchala jako audio a vzdala to před koncem série.

Šárušš
30.09.2025

Jako první jsem viděla nejdříve seriál na Netflixu - Lovci stínů.
Seriál jsem si velmi oblíbila.
Kniha je hodně jiná oproti seriálu, a přesto je to další skvost v mé knihovně a lituji, že jsem si tuto sérii nezvládla přečíst dříve, i když už ji mám v knihovně 4 roky.
Postavy se mi hodně líbí, jen když to čtu nemám pocit, že by to byli teenergeři, spíš jako by byli starší.

ilonaKNjF
02.09.2025

Knihu ; Město z kostí jsem četla před několika lety spolu s dalšími díly této fantasy série o Lovců stínů upírů elfů aj. Moje srdcovka je i Shadowhunters seriál k této knižní sérii.

Edushko
06.08.2025

Asi jsem na tyhle knihy už stará a občas jsem se ke čtení musela trochu nutit. Celý svět lovců stínů je skvěle napsaný a popsaný, ale vadily mi ty pubertální výlevy všech protagonistů. Jinak děj super a vcelku se mi to i líbilo, ale topovka to pro mě není. Zkusím i další díly, jsem zvědavá jak to bude pokračovat. Snad trochu dospějí a Jace přestane být takový blb arogantní. Proboha a Krasomil Pohroma??? Kdo to vymyslel? To jméno mě bolí do očí při každém přečtení. Jinak ten mě fakt baví. Takže tak. Docela dobrý.

Velary
01.08.2025

Autorka nás nenásilně seznamuje se svým světem a začíná akce. V prvním díle jsou kusé informace, které v dalších dílech nabírají na zřetelnosti a obrátkách.

Ivka14
21.07.2025

První kniha ze série lovců stínů nám ukazuje úplně nový svět, ve kterém existují upíři, vlkodlaci, víly, démoni a hlavně lovci stínů. Clary poprvé za svůj život získává zrak, o který ji její matka připravila aby ji ochránila před tímhle světem.

Tahle série bude mít v mém srdci vždy speciální místo. Knihu jsem četla po druhé a je to jako bych se vrátila do dob, kdy mi také bylo čtrnáct a jediné, co jsem chtěla je, aby se i ze mě stala lovkyně stínů. Ale i přesto jsem se tak těšila na to, co se stane v další kapitole. Ano děj někde mírně pokulhává, ale pokud si pamatuji dobře, každá další kniha byla pak jen lepší a lepší.

Mrtvolka
19.06.2025

Kniha mě naprosto vzala dech. Přečtena okamžitě. Úžasný příběh, krásně napsané. Postavy jsem si hned zamilovala. Nemůžu se dočkat, až si přečtu zbylé díly.

Luccy1990
24.05.2025

1 díl. nic moc, docela zklamal asi jsem od toho čekala něco více. Ale nakonec jsem to dočetla, viděla jsem i film a seriál a z klidem můžu říct, že seriál je mnohem lepší. I přesto, že 1 díl byl nic moc, tak snad přečtu celou sérii.

klaudiasmelkova
09.04.2025

Keď som videla film, veľmi mi dej nedával zmysel. V knihe je to oveľa lepšie. Prečítam si aj ďalšie diely série.

knihy_a_filmy
24.03.2025

Když se zamyslím nad tím, co jsem to dočetl, snažím se opravdu brát v potaz to, že jde o kultovní YA sérii - skoro DVACET let starou. Takže se snažím nevidět ty prvoplánové věci klišé momenty, myšlenku vyvolené hlavní hrdinky a motivy, které už jsou dnes neskutečně profláklé a většinou nudné (klid, na ty jsem se ale těšil) - protože si uvědomuju, že v době, kdy ta série začala vycházet, tohle víceméně skutečně představovalo něco nové, stejně tak inspirativní v tomhle směrování YA pro další autory. Než začnu mluvit negativně - je to moc čtivé, jen díky tomu jsem to možná dočetl. Viděl jsem seriál a zatím můžu říct, že ten mě oslovil více. První knižní díl sleduje z většiny dost podobné události s menšími rozdíly. Přišlo mi ale, že výprava v knize je ve většině případů hrozně mrtvá, nezáživná a nerealisticky umělá. Přijde mi, že za více než 400 stran, se tam toho stalo strašně málo. Celkově mi chyběla asi nějaká větší dynamika. Ta, když v závěru přišla, byla neuvěřitelně nezáživná. Uvažování emocím naprosto nedostupné postavě, stačí pár minut, aby se daný charakter kompletně proměnil, a z nějakého pohybu děje se ocitáme v šíleně dlouhé scéně výměn názorů a pravd. Sice jsem tušil (podle adaptace) k ní vše směřuje, ale to, co jsem dostal, mi nepřišlo uspokojivé, a v případě dialogů ani realistické. Myšlenka světa jako taková by mohla být za mě skvělá - autorka ale za první díl jela v detailech až příliš, ale jen v rychlých odbočkách, že mi přijde jako by mi něco uteklo, a nebo má její myšlenka skutečně díry (třeba to jak vysvětlovala existence a rozdíly různých entit podsvěta - skákalo mi v hlavě samé PROČ? a skoro žádné PROTO). Clary jako hlavní hrdinka je příšerná - a teď nechci kritizovat její osobnost a to, že mě nebaví a ani nezajímá - takové je to i totiž životě, a tudíž můžu být tímto směrem postava reálná. Ano, ta postava moc neuvažuje, ale mě hlavně vadí to, že si dost protiřečí a její konání jsem si často nedokázal vysvětlit.
Prý mám přetrpět ještě druhý díl, a od třetího to začne stát skutečně za to. Mě ta série opravdu zajímá, tak budu věřit. Už kvůli lince Aleka a Magnuse - ta mě tu zatím neodradila, možná taky proto, že tu skoro nebyla :|

Kniholenka_DK
10.03.2025

Tohle pro mě mělo takový devadesátkový puberťácký vibe. Pořád mi v hlavě vyskakovalo přirovnání k seriálu Buffy přemožitelka upírů, což je o to vtipnější, že jsem z něj v dávných dobách zahlédla maximálně nějaké útržky - nebylo to nic, co bych vyhledávála. Těžko říct, proč jsem se ve svých pomalu 40 letech rozhodla pustit do něčeho tak mimo moje obvyklé preference. Nalákala mě první kapitola, kterou jsem jen tak vyzkoušela. Kdybych jich ale bývala byla vyzkoušela víc (než jsem si v nadšení koupila celou sérii v krásném boxu), tak bych pravděpodobně knihu nejpozději v půlce zahodila. Ale možná by to byla chyba... ani po dočtení první knihy vlastně nevím

Na knize je hodně znát, že se jedná o autorčin debut. Nelámu nad ní ale hůl, neboť například popisy má velmi dobré. Jen kdyby ubrala na četnosti výskytu tekoucí krve i krve všeobecně (např. hábit barvy sražené krve... WTF). I svět a skupinu ústředních postav nevymyslela úplně špatně. Občas trochu nefungovala logika děje, ale to co příběh sráželo ze všeho nejvíc, bylo hloupé chování postav a ještě hloupější dialogy. S tím souvisí také to, že autorka vůbec nezvládla čtenáře elegantně uvést do svého světa. Svět stínů poznáváme jako obvykle spolu s hlavní postavou, která z úplné nevědomosti proniká do všech zákoutí podsvěta neuvěřitelně rychle a přijímá to bez mrknutí oka, jako kdyby ten nový svět a její nové společníky znala od narození. Okamžitě se bez problému adaptuje a zapojí. Jakoby všichni čekali až se Clary objeví a mohli se přetrhnout, kdo jí poví víc o tajemstvích a zvyklostech lovců stínů a podsvěta. Ani Harry Potter se v novém neznámém světě nezabydlel tak rychle jako tahle holka, na kterou lovci stínů náhodně narazili. A už vůbec nebudu komentovat zapojení Clařina kamaráda Simona. Všechno tohle je z rozumového hlediska katastrofa a i když jsem si řekla, že to budu číst s lehkou myslí, tak jsem občas sama pochybovala o svém duševním zdraví, když jsem ve čtení stále pokračovala. Vůbec nemám problém číst knihy pro mládež nebo dokonce pro děti, ale na tuhle knihu jsem si prostě připadala hrozně stará.

JENŽE... když jsem konečně byla jako čtenář neohrabaně seznámena s postavami a světem, poslední třetina knížky už se mi zdaleka nezdála tak hrozná. Stále ještě nevím, jestli příběhy o lovcích všemožných démonů, jsou pro mě to pravé ořechové, ale něco na tom je a styl psaní autorky se mi vlastně i přes ty moje velké výtky docela líbí. Narazila jsem na názory, že se autorka s každou další knihou zlepšuje, takže motivaci pustit se do dalších knih možná i mám.
Celkově hodnotím zatím slabšími třemi hvězdičkami.

Vikinka224
05.03.2025

Konečně jsem se odhodlala přečíst si svou oblíbenou sérii z dětství znovu. Naprosto chápu, proč se mi kdysi tak moc líbila. Bylo to něco originálního, nového.
Teď už mám něco načteno a vidím tam hromadu nedostatků v porovnání s moderními fantasy, které čtu teď.
Kniha na mě působila hrozně bez emocí, nebo jak to nazvat. Chemie mezi postavami žádná, vztahy vykreslené tak nějak nijak, to, co se tam tvořilo mezi Jacem a Clary naprosto neuvěřitelně. Nějaké myšlenkové pochody tam naprosto chyběly. Člověk se pak těžko vcítí do postav.
Chápu to, je psaná pro mladší čtenáře a už je to nějaký pátek, kdy vyšla. Psaní se od té doby hodně posunulo. Pro mladší čtenáře je ale kniha naprosto super úvod do fantasy.

666Jitka
26.12.2024

Série Nástroje smrti mě zaujala svými obálkami a pak jsem uviděla celý komplet ve slevě před Vánocemi, takže dárek byl jasný :-) I když už jsem starší než je cílová skupina, nebráním se občas přečtení různých fantasy příběhů pro mládež. Kniha Město z kostí se velmi dobře četla. Autorka seznámí čtenáře s paralelním světem a hlavními postavami ságy o lovcích stínů. Neočekávejte žádné mistrovské dílo, ale i tak je to dobrá odpočinková fantasy pro pobavení, kde se to záhadami a tajemnem jenom hemží. Místy je příběh poněkud předvídatelný, ale nemohu říci, že bych se nudila.

Niu
16.12.2024
Niu

Když přihlédnu, že je to kniha pro děti a mládež, tak se mi to líbilo. Nemám skoro nic, co by mi tam vadilo. Možná až na drobné nejasnosti v akci, něco nedotaženého. Ale jinak se to dobře četlo a místy to bylo celkem vtipné.
Jo a ještě jen zmíním, že ke čtení knihy mne navnadila slečna v trolejbuse, která držela jeden z těchto dílů a mne strašně zaujala obálka :o)

kniznistranky
31.10.2024

(SPOILER) (Z OSOBNÍHO ARCHIVU - přečteno LISTOPAD 2013):

Clary žije spolu se svou matkou v New Yorku v Brooklynu. Když se však jednou se svým kamarádem Simenem vydají do klubu jménem Pandemonium, Clary je svědkem něčeho hrozného. Vraždy, kterou vidí jen ona. Clary však čeká ještě hodně nepříjemností. Její matka zmizela a ona se dozvídá, že je jednou z těch, které viděla jen ona. Jednou z lovců stínů, kteří zabíjejí démony.

Od Města z kostí jsem původně nečekala, že to bude tak dobré čtení. Jako první mě zaujala obálka, která je opravdu moc krásná a dovolím si říct, že by se možná našlo jen velmi málo lidí, kteří by tvrdili opak (pokud by se vůbec našli). Jak už sem řekla, nečekala jsem, že se to bude tak dobře číst. Bylo to napínavé, tajemné, dobrodružné čtení, které vás stále nutí číst dál, aby jste se dozvěděli jak to nakonec všechno skončí a zda-li vaši oblíbenci dosáhnou svých cílů.

Postavy hezky zapadaly do děje. Měly dobře promyšlené charaktery a byly propracované. Ale ani tak jsem si tam nenašla postavu, kterou bych si strašně moc zamilovala a básnila tu o ní jak byla úžasná. Nevím proč, Jace je fajn. Je silnej, odvážnej a má to všechno, co by měl hrdina mít. Ale někdy (hlavně ke konci knihy) jsem měla chuť mu dát pořádnou facku aby se probudil a poslouchal co říká a viděl co dělá. No, někteří mi možná dáte za pravdu...
opravdu to nevím a raději po tom nebudu ani pátrat, nebo mě půlka z vás zavrhne kvůli tomu, že jsem bez přemýšlení neřekla Jace. Ano,

Vrátím se ale na začátek a začnu od hlavní hrdinky Clary. Clary mi byla celkem sympatická. Byla to bojovnice, která ví co chce a za tím si jde. Ale přece jen je to patnáctiletá holka, i když neobyčejná, a může si dovolit párkrát šlápnout mimo. Opět se našli chvíle stejně jako u Jace, kdy jsem měla chuť na zařvat a říct Simona, který tak odvážně následoval Clary a byl jí vždy nápomocný, i když si to třeba ani moc nezasloužila. Postavy byly opravdu dobré, reálné a dokázala bych si představit, že by něco takového dovedli i ve zkutečnosti, což je velké plus.
co to proboha dělá. Ale k čemu by to bylo že? Je to přece kniha a to zatraceně dobrá kniha. Kdyby se Clary nechovala tak jak se chovala a Jace taktéž, bylo by to o něčem jiném.

Nemá cenu tu vypisovat jak je ta kniha skvělá. Já mohu udělat jen jedno, doporučit vám jí a pokud jsme ještě do teď váhali zda do toho jít a nebo nejít, rozhodně do toho běžte! Nebudete litovat, to mi můžete věřit... Těším se až se pustím do druhého dílu, který na mě už čeká a vám přeju hezké čtení, pokud se do téhle knihy rozhodnete pustit.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi