Feministky nenosí růžovou a jiné lži

Feministky nenosí růžovou a jiné lži https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422163/bmid_feministky-nenosi-ruzovou-a-jine-lz-dhY-422163.jpg 3 152 42

Inspirativní sbírka esejí známých žen, pro které feminismus něco znamená Feminismus. Dnes hodně diskutované téma. Co ale vlastně toto slovo na F znamená? Známé ženy ukazují svoji vlastní cestu k osobnímu chápání feminismu. Úvahy, životní příběhy, básně, zážitky a názory spojené s ženským hnutím i s každodenním životem chtějí překlenout propast mezi akademickými esejemi a feministickými hashtagy. Svými myšlenkami přispěly Emma Watson, Keira Knightley či Bridget Jones.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje , Pro ženy

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Feminists Don't Wear Pink , 2018


více info...

Přidat komentář

ElizPetrova
30.03.2023 2 z 5

Nechci knihu úplně hanit, protože myšlenka, která stála na počátku jejího vytvoření, je určitě skvělá.. má to spoustu ale, nebudu nijak zvlášť zabíhat do detailů.. nicméně esejů, ze kterých jsem si něco vzala, bylo velmi velmi málo... zbývající si už ani nepamatuji, možná tak 80% z toho si nevybavuju a to jsem knihu dočetla před pár dny. Hodně slabý kousek...

VeronikaZ
18.01.2023 2 z 5

Ač jsem feministka poměrně radikální, tohle bylo zlé.
1. Kostrbatý překlad, spousta chyb. A u knihy o feminismu opravdu nemuseli přechylovat.
2. 50% oslovených žen nemá co říct
3. 40% to vyjádřit neumí


hu_87
25.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Jedná se o sborník nejrůznějších podob: jádro tématu je feminismus, ale jsou zde i některé básně nebo psaní o nějakých vlastních zkušenostech obecně.
Ale nemohu doporučit. Proč?

- Za prvé, básně mi přijdou v případě takového sborníku úplně mimo, ještě když jsou primárně psané ve stylu "on mě chce, ale já ani nehnu brvou, protože nebudu jeho".
- U jednotlivých autorek textů mi kolikrát přišlo, že se spíš snaží být proti mužům a ukázat čtenáři, že být feministka musí nutně automaticky znamenat i fakt, že se tak nutně snažíte být nezávislá tak moc, že to musíte dávat okatě najevo i když o vás muž projeví zájem. Nebo navenek ne, ale v soukromí říkáte svým známým "heej, on mě chce, ale NEDOSTANE mě, hahahaha".
- Hodně textů mi nepřijde nějak informačně hodnotných nebo takových, které by čtenáři něco skutečně přinesly.

Nutno dodat, že feminismus podporuji, ale když se podívám na některé autorky textů (hlavně těch rádoby drsných básniček), začínám asi chápat, proč je tolik lidí, kteří jsou proti feminismu.

josefina_silena
05.08.2022 2 z 5

Knihu jsem si půjčila naslepo v knihovně. Zajímavých esejů tam pro mě bylo pomálu.
Možná by mě to více zaujalo, kdybych byla mladší nebo si svůj názor teprve utvářela. V tuhle chvíli bych asi příspěvky více ocenila, kdyby byly publikované v nějakém magazínu, typu Heroine, ale na knižní vydání to pro mě bylo slabé.

Určitě musím ocenit, že Scarlett Curtis takovou publikaci dala dohromady ve dvaceti letech (ačkoliv se nejedná o nějakou no-name ženu, ale dceru dvou známých osobností).

K českému vydání mám 3 připomínky:
- přechylování jmen autorek
- počet překlepů
- pokud člověk nemá Instagram a už je mu přes 30, pravděpodobně neví, kdo je L. Zelinková, která napsala český příspěvek.

KateTheBlogger
10.05.2022 5 z 5

Povinná četba pro všechny!

061204
02.04.2022 5 z 5

Zatím nejlepší kniha, která se věnuje feminismu od sufražetek až po jeho dnešní pojetí. Oceňuji množství a různorodost autorů, kteří se podíleli na tvorbě kapitol. Mohu jen doporučit.

gg3
26.03.2022

Oceňuju snahu, ale spíš než nějaký hodnotný feministický text je to průměrná až lehce podprůměrná sbírka nicneříkajících feel-good textů.
Možná fajn čtení pro teenagerky, ale bez přidané hodnoty.
Slečny, jestli máte zájem o nějaký hodnotný feministický text, přečtěte si de Beauvoir, Greer - a pokud umíte anglicky, tak zkuste Andreu Dworkin.

A nezapomeňte, feminismus je hlavně o tom, abyste se cítily krásné! Nejdůležitější je se distancovat od těch upocených, uřvaných slepic, co se nemalujou a neholí si nohy. Váš aktivismus, by měl být jako krásné pozlátko, ale s žádným poselstvím. To je ten pravý feminismus, cérky!

AlčaH
09.03.2022 3 z 5

Velká očekávání, která jsem do knihy vkládala, bohužel nebyla naplněna...

Některé eseje byly opravdu skvělé, ale vzhledem k rozsahu knihy jich nebylo mnoho. Tyto eseje předávaly důležité informace a myšlenky, ukazovaly na opravdu závažné problémy, inspirovaly... Bohužel ten zbytek ale působil spíše jako taková výplň bez ladu a skladu - některá témata se opakovala, u některých jsem se vůbec nedobrala k tomu, co důležitého se nám autorka o feminismu vlastně snažila říct, a další by sice mohly být velmi zajímavé, ale vzhledem k jejich krátkému rozsahu nebyl vůbec prostor pro to dané téma nějak víc rozebrat a celé to působilo jen jako takový výkřik do tmy bez nějakého ucelenějšího kontextu. Po přečtení knihy jsem si říkala, zda v jejím případě nepřevážila kvantita (počet esejů) nad kvalitou...

Závěrem mého hodnocení chci zdůraznit, že je samozřejmě skvělé a důležité, že takové knihy u nás vycházejí. Jsem za to ráda a věřím, že i díky takovým počinům se téma feminismu rozšíří a cestu si k němu najde stále více lidí, pro které právě tento formát bude zajímavý a stravitelný. Zároveň ale doufám, že na tuto "první vlaštovku" naváže řada dalších knih, které budou zpracované zase o něco lépe...

girdi
07.09.2021 3 z 5

Komentář přidávám s větším odstupem, takže bude spíše obecný. Mnoho esejí bylo velice inspirativních a rozhodně jsem se dozveděla i něco nového. Vzhledem k tomu, že mám k tématu blízko, tak mě ty smutné statistiky o nedostupnosti vzdělání, zprávy o nespravedlivé vládě mužů a trnité historii feminismu nepřekvapily. Oceňuji, že převládaly texty pozitivní, motivující a zaměřené na vlastní vnímání, nutící zamyslet se nad světem jinak. Kompilace obsahovala i mnoho slabších textů, ale tak už to u sborníků bývá. Chtěla bych vyzvihnout český text Lucie Zelinkové, který v tom solidním objemu rozhodně nezapadl a obsahoval mnoho zajímavých postřehů.

BetyN.
29.08.2021 4 z 5

Jak už to u knih tohoto typu bývá, některé eseje se mi líbily více, některé méně. Jako celek je kniha fajn, i když pro někoho, kdo se o feminismus zajímá, v ní není tolik nových informací. Na druhou stranu dodává čtenářkám odvahu a je čtivá. 3,5*

LenkaKT
16.07.2021 4 z 5

Knížka by měla patřit do knihovničky každé ženy, muže i malých chlupatých stvoření z alfa centauri. Je něčím úžasně mladá a dívčí, přitom dokonale ženská. Kéž by něco podobného vyšlo v dobách, kdy mi doma říkávali "sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě" nebo "základní povinností ženy je být hezká a těšit okolí". Ehm. Kniha je skvělá; na konci je moc hezké shrnutí historie feminismu, plus dobrý seznam literatury. A opravdu není jenom pro holky; i když ji budou číst asi hlavně ony.

MelodyCerise
20.05.2021 5 z 5

Kniha, kterou by si měl přečíst každý. Bez ohledu na gender. Zajímavá a inspirativní kniha, která nutí člověka se zamyslet nad tím, co se ve světě děje a že svět potřebuje feminismus jako sůl. Většina esejí mi přišla skvělá, ale rozhodně se i našly nějaké, které mi úplně nesedly. Líbí se mi myšlenka knihy a rozhodně se k ní ještě někdy vrátím. Hodnotím 5/5.

sydneysage04
06.01.2021 5 z 5

Tahle kniha je naprosto úžasná. Je vtipná, naučná a k zamyšlení. Myslím, že by si ji měla přečíst každá dívka starší 13-ti let. Doporučuji i dívkám/ženám, které feministky nejsou. Kniha je strašně inspirativní a motivační. Líbí se mi, že se zde píše i o záležitostech, které se na veřejnosti moc neřeší a nemluví se o nich. Ženy, které se na této knize podílely, jsou upřímné a pravdy se nebojí, za což je dost obdivuju. Knihu jsem si koupila a některé části četla několikrát a i nadále se k některým budu vracet.
Luceat lux vestra❤

Fani
04.01.2021 4 z 5

Ne každému vždy sedne a je sympatický každý člověk. A platilo to i pro tuto knihu. S některými jsem souhlasila s některými ne. Ale bylo to velmi zajímavé čtení a ne jednou sem pri tom mela úsměv na tvari. Tohle asi nebude knížka pro každého. Ale me čtení bavilo a věřím ze se kni nekdy vrátím :)

Yunnx
28.12.2020 3 z 5

Nejsem si jistá, zda feminismu spíš neuškodí, než že by mu pomohla. Chápu, co se autorky snažily sdělit světu, a přiznávám, že už nejsem cílovka, ale zcela mi to všechno přišlo stejné, pomalé a bez důrazu.

Lenny33
01.11.2020 5 z 5

Jako v každé sbírce povídek a esejí i zde byly některé texty úžasné, inspirativní či poučné a naopak tu byly ty, u kterých jsem moc nevěděla, co mi chce autorka sdělit.
Ovšem už jen s ohledem na téma celé sbírky, a jeho neustálou aktuálnost a nutnost ho řešit, hodnotím 5*. Doporučuji všem, kdo už dále nechtějí před nehezkou pravdou zavírat oči, ať si přečtou tuto knihu, či jakoukoliv jinou na dané téma. A hlavně si to nenechávat pro sebe a mluvit o tom s ostatními. Není se za co stydět. Nežijeme v tak úžasném svobodném světě (i státu), jak si občas myslíme.

Alena_S
23.09.2020

Co chválím, je, že ať od pojmu feminismus čekáte cokoli, v této knize to je. Co nechválím - to samé.
Kniha je složená z osudů, příběhů a myšlenek žen z různých kultur. Někdy se zasmějete, naopak občas až mrazí z příkoří, které některé z nich mají za sebou (a někdy i před sebou).
Zajímavé je, že ty skutečně utiskované ženy chtějí prostě "jen" mír a bezpečí. A pak přijdou výlevy někoho ze západu, komu se zlý misogyn (píšu to vůbec dobře?) kdysi podíval na zadek a navždy tím oškubal její andělská křídla, a nevím, co ještě.
Možná to jen nechápu já, protože v češtině nenarážíme na věčné "man", což ano, může být frustrující. Anebo se v kategorii pro chlapy "seš-fajn-kamarádka" tohle prostě neřeší. :D

DracoMalfoy
19.09.2020 3 z 5

Pár článků mi přišlo úžasných. Většina z nich jsou ty, které měly více než 3 stránky. Zbytek bych úplně napohodu vyškrtala. Ke koupi nedoporučuji, ale pokud byste se k ní někdy dostali, tak si přečtení úplně litovat nebudete.

slayeesgirl
17.09.2020 2 z 5

Nebudu se tu vyjadřovat k jednotlivým esejům, ale spíš bych se chtěla zamyslet, komu je vlastně kniha určená. Pokud se chcete inspirovat osudy jiných žen, které mnohdy skrze špatné zkušenosti našly svojí sílu.. pokud nevíte, proč by měl feminizmus existovat, když už ženy mají volební právo a možnost vést firmy... pokud jste muž a chcete porozumět tomu, čemu ženy a dívky musí čelit (dala bych tuhle knihu přečíst nejen své dceři, ale rozhodně i synovi)... pokud nevíte, co je to feminizmus (nebo k vyvrácení toho, že to není hnutí plné ukřičených žen, co si neholí nohy a mají averzi k makeupu)... nicméně pokud už o těchto tématech člověk přemýšlí, nenajde v knize nic nového.

Natali.159
30.08.2020 4 z 5

Zajímavá kniha k zamyšlení

Štítky knihy

eseje pro ženy feminismus pro dívky

Autorovy další knížky

Scarlett Curtis
britská, 1995
2019  67%Feministky nenosí růžovou a jiné lži
2022  82%Nesmíš všechno vidět tak černě (a jiné hloupé řeči)

Kniha Feministky nenosí růžovou a jiné lži je v

Právě čtených8x
Přečtených186x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených12x
Knihotéce85x
Chystám se číst151x
Chci si koupit37x