whitelilith whitelilith komentáře u knih

☰ menu

Příběhy české šlechty Příběhy české šlechty Vladimír Votýpka

Krásně psaná kniha. Zařadila bych to jako povinně/nepovinnou četbu na střední školy. Nenudí historickými popisy a dokumentuje životy významných rodů naší země. Určitě zajímavě/poučné čtení.

12.08.2013 5 z 5


Mé vzpomínky Mé vzpomínky Václav Maria Havel

Krásná kniha. ˇ
Bylo zajímavé číst myšlenky, tvorbu, důvody a nesnáze při vytváření barandovských teras, Lucerny a ateliérů. Opravdu otec Václava Havla byl zajímavý a schopný člověk. Snad se barandovským terasám někdy vrátí jejich původní sláva.

12.08.2013 5 z 5


Deset let s Václavem Havlem Deset let s Václavem Havlem Ladislav Špaček

Uznávám, že až takové nadšení jako předchozí čtenáři nesdílím.
Pro mě to bylo "záchodové čtení". Krátké nenavazující kapitoly, člověk nemusí přemýšlet nad dějem, vzpomínky postupně plynou a vtipně podané historky často pobaví.
Na konci knihy mi zůstal trpký pocit z toho, že Ladislav Špaček často hodnotil V. Havla jako nesvéprávné dítě, které je třeba hlídat. Věřím tomu, že to tak i bylo. Ale mám dojem, že se tomu dalo vyhnout a kniha by měla větší gracii.

12.08.2013 4 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Tohle je jedna pro mě v TOP 10 knih.
Nemusím básně a kromě povinné četby jsem je nikdy nečetla, podobně nemiluju čtení divadelních her.
ALE tohle je DOKONALÁ ÚKÁZKA KRÁSY ČESKÉHO JAZYKA. Opravdu nezapomenutelné verše a naprosto nádherné. Před Nezvalem v tomto klobouk dolů.

12.08.2013 5 z 5


Všehoschopní - Superguru Bárta Všehoschopní - Superguru Bárta Jaroslav Kmenta

Skvělá kniha, každý si vzpomene na kauzu z novin a televizních zpráv. Je pravda, že to byla kniha u které jsem se na každé další stránce víc a víc nasrávala, jak tohle všechno je možné, jak se nic neděje, orgány nepracují a politici a lobisti se nám smějí. Fandím novinářům, kteří dokáží tímto způsobem pracovat a informovat veřejnost. Kéž by jich bylo víc.

12.08.2013 5 z 5


Žil jsem jako pedofil Žil jsem jako pedofil Janek Alexa

Velmi čtivě popsaný problém ze strany "nemocného-pedofila". Myslím, že spoustu lidí to donutí se zamyslet nad nenávistí vůči těmto lidem. Oni si tu orientaci opravdu nevybrali a je složité s ní žít a u autora je vidět, jak se s ní snaží bojovat, ale jak je to silnější, než on sám a jeho vůle. Doporučuji přečíst určitě všem, kteří pracují s dětmi, psychologům a sociálním pracovníkům a samozřejmě i rodičům dětí.

12.08.2013 5 z 5


Game Game Anders de la Motte

Kniha má dvě dějové linie, z nichž jedna z počátku nudí. Ke konci trochu donutí zapřemýšlet nad konspiračním světem dneška. Téma je zajímavé, nápad měl určitě potenciál, chtělo to s tím trochu víc zapracovat. Umím si představit tuto knihu natáhnout o pár set stránek a udělat ji napínavější a čtivější. Trochu škoda nevyužitého potenciálu. Co se vět v angličtině týče, tak jsou opravdu jednoduché, zvládnutelné a v závěru není nutné mít každou přeloženou (snad kromě jednoho rozhovoru).

10.08.2013 4 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Krásně čtivá poutavá kniha. Asi spíš pro ženy, které se dokáží více vcítit do příběhu. Film už mě natolik nezaujal, ani jsem jej nedokoukala do konce.

03.08.2013 5 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Krásná kniha, ve které filozofie dává smysl.

31.07.2013 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Pro mě kdysi náročné čtení, kdy jsem bojovala abych pokračovala. Dnes bych jej asi ocenila víc. Na můj vkus moc popisů moc moc moc .) Ale dá se to decentně přeskočit.

31.07.2013 4 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Velmi smutné, reálné, skvěle napsané. Není co dodat. Určitě přečíst.

31.07.2013 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Laskavý humor. Mám saturnina ráda a musím uznat, že i seriálová verze mě vždy potěší.

31.07.2013 5 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Díky svému nyní již Ex příteli jsem jej objevila. I. a II. jsou skvělé. Patří ke knihám, které jsem si po přečtení musela koupit, abych měla svou vlastní. Čestné místo v knihovně. A čtení na jeden zátah.

31.07.2013 5 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Klasika, klasika, klasika. Miluju kompletního Foglara. Prošel se mnou celou základní školou. U něj jsem získala lásku ke čtení.

31.07.2013 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Nejkrásnější kniha. Asi opravdu nejvíc srcovka, kterou mám v knihovně ve třech verzích (starou-ve slovenštině po mamce, svou novou a jednu v AJ). Jako malá jsem byla na představení insirovaným tímto příběhem, které jsem nepochopila. Následně si pamatuji kreslený seriál z TV a jsem velmi ráda, že jsem ji v knižní podobě četla až na střední škole, kdy už jsem ji pochopila. Opravdu kniha v TOP 10.

31.07.2013 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Přiznám, že knihu jsem četla ještě na střední a je to jedno z mála sci-fi co jsem kdy přečetla, ale přesně si pamatuji, že mě to absolutně strhlo. Musím si ji přečíst po těch letech znovu, až bude víc času a vyloženě se na ni znovu těším, na celou serii. Tj. doporučuji i pro ty, kteří sci-fi jako zaměření nevyhledávají.

31.07.2013 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Neuvěřitelná trilogie. Přiznám se že tyto knihy, tento autor mě naučil číst detektivky a to hlavně severských autorů. Opravdu jedním dechem. Když jsem přečetla první díl, běhala jsem po městě a hledala, kde najít brožovaný druhý díl a nebyl to lehký úkol. Je to lehce napsané, neuvěřitelně čtivé, jak pro vášnivé čtenáře, tak širokou veřejnost, která přečte 2 tituly do roka. Rozhodně doporučuji, stojí to za to. Kniha na 3 dny. Trilogie na týden / ale chce to dovolenou :D

31.07.2013 5 z 5


Bestie uvnitř Bestie uvnitř Liselotte Hammer

Přiznám se, čekala jsem něco víc a trvalo mi docela dlouho, než jsem se začetla, ale posledních 200stránek jsem pak zvládla za den. Zajímavě podané, zajímavé vyústění a pěkně ukázáno, jak snadně je možné manipulovat s názorem veřejnosti pomocí médií. Za mě doporučuji.

31.07.2013 4 z 5