Deset let s Václavem Havlem

Deset let s Václavem Havlem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115074/deset-let-s-vaclavem-115074.jpg 5 236 66

Osobní vzpomínky prezidentova mluvčího Kniha přináší unikátní svědectví Ladislava Špačka o tom, jak se s Václavem Havlem seznámil, o začátcích spolupráce v komůrce Havlova bytu u Vltavy, až po triumfální zahraniční cesty plné úsměvných i dobrodružných příhod. Ladislav Špaček strávil s Václavem Havlem více než deset let, a tak má čtenář nad stránkami této knihy možnost vytvořit si představu, jaký skutečně byl Václav Havel jako člověk i státník, jaký byl v soukromí, jak snášel úskalí prezidentské funkce, jaké byly jeho politické vize i každodenní starosti. Václava Havla poznáme mnohem důvěrněji než z médií, kniha uvádí tisíce drobných detailů, kterých si autor za těch téměř 4000 dnů po jeho boku nemohl nevšimnout. Dozvíme se, co a koho Havel měl rád, ale také s jakými problémy se musel během prezidentské funkce na Hradě vyrovnat. Poznáme zblízka světové osobnosti, se kterými Havel během svého mandátu spolupracoval, vrátíme se k důležitým událostem uplynulých dvaceti let, ve kterých hrál Václav Havel důležitou roli. Špaček nepíše systematické paměti plné historických odkazů, ale nabízí v drobných samostatných útvarech střípky vzpomínek od počátků spolupráce s prezidentem v roce 1992, přes rozdělení československého státu, následují první léta ve funkci českého prezidenta, vzápětí dramatické kapitoly o nemocích, které Václava Havla v prezidentské funkci postihly, a také líčení změn v jeho osobním životě. Poznáme blíže obě Havlovy manželky, jeho přátele, dozvíme se, kde trávil svůj čas Václav Havel nejraději a čím přispěl k rozvoji Pražského hradu. A protože měl Ladislav Špaček v úřadě mluvčího na starosti zvláště vztahy s médii, bere si na paškál také chování a způsoby práce novinářů, také vzpomíná, jak práce jeho samotného mohla ovlivnit veřejné mínění či dokonce politickou situaci.Mnoho prostoru dostávají v knize i zážitky z cest s prezidentem – celkem uletěli za těch deset let vzdálenost ze Země na Měsíc a zpátky, navštívili více než šedesát zemí světa. Ladislav Špaček má tedy co vyprávět, a činí to, jak jinak, vkusně, s nadhledem a humorem.... celý text

Literatura faktu Literatura česká
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Deset let s Václavem Havlem , 2012


více info...

Přidat komentář

Venda32
13.03.2024 5 z 5

Bylo to jiné, než jsem čekal. Naštěstí. A mrzí mě, že jsem knihu měl tak dlouho na svém seznamu.
Milé vzpomínky. Nic na sílu, přesto z knihy vycitite respekt pana Špačka k Václavu Havlovi. A sami začnete cítit to samé.

Anasa
09.03.2023 4 z 5

Nejdřív nadšení, bylo skvělé nahlédnout do zákulisí a poznat lidskou stránku výjimečného člověka, ale i politiky. Pak jsem si občas řekla, že něco bych i vynechala. Přestaly mi vyhovovat kapitolky laděné tematicky a zatoužila jsem po chronologii. Je to jako vždy, když čtu povídky, příběhy - trochu to zakolísá, něco mne nadchne, něco se mi zdá dobré, něco mne nezaujme. Jako celek se mi vzpomínky líbily.


Ada0004
04.02.2023 5 z 5

Krásná kniha - děkuji pane Špačku! Nádherně napsaná, čtenář prožil léta v čele státu po boku Václava Havla, byl přítomen tolika zajímavých setkání! Výborně napsané, čte se jedním dechem! Milé setkání s tak výjimečným člověkem. Bylo to velice zajímavé poohlédnutí za významnými světovými událostmi. Jsem moc ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou. Poutavé čtení, díky kterému jsem s takovým časovým odstupem získala na mnohé věci jiný náhled a hlavně si uvědomila o jak vzácnou osobnost svět přišel…

iam.sokol
01.02.2023 5 z 5

Po knize Boss Babiš jsem potřeboval trochu vyvážit a kým jiným, než Václavem Havlem. Krásné vzpomínky Ladislava Špačka na pana prezidenta mi vykouzlily úsměv na tváři, zároveň mi však také bylo trochu smutno. Pane prezidente, chybíte nám tu.

martin9666
28.11.2022 5 z 5

Špačkovi vzpomínky připomínají vyprávění vašich prarodičů o jejich milovaných kamarádech nebo rodičích, kteří je občas hodně vytáčeli a měli s nimi plno starostí, přesto je však chovají hluboko v srdci. Z textu je cítit obrovská vřelost, obdiv a přátelská láska, kterou Ladislav Špaček k Havlovi choval. Poslední kapitoly mě přiváděli k dojetí. Špaček nevynechává ani některé smutnější příhody a buduje tak sice zabarvenou, ale věrnou podobu Václava Havla. Dotýká se velmi okrajově i kontroverzí, např. bombardování Jugoslávie, kdy uvádí věci na pravou míru (výrok humanitární bombardování je novinářská zkratka) a tvrdě brání postoje Havla. V těchto chvílích mi trochu chybí nějaké uznání chyby typu: bylo to správné rozhodnutí, ale provedení už se NATO nepovedlo. Nejde o přesný memoár ale spíše o tematicky seřazené anekdoty, což však sám autor uznává. Vyprávění je citově zkreslené, kontroverzních či „bojovných“ témat se vyhýbá. Velmi příjemné, lehké čtení, bravurně napsané, plné vážných i zábavných historek. Napsaná je velmi čtivě a na konci knihy už je vám líto, že jste s Havlem nemohli prožít takové krásné chvíle jako Ladislav Špaček. Zvláště v této době je hřejivé číst o roztomilých neduzích či osobních bojích českého prezidenta, ovšem bez jakéhokoliv zlého podtextu.

ales1009
27.08.2022 5 z 5

Nejdříve jsem si myslel, že kniha bude koncipovaná trochu odlišně, ale jsem rád, že jsem se zmýlil. Je to milé a laskavé čtení a z knihy je po pár stránkách zřejmé, že pan Špaček měl Havla velice v oblibě a rád pro něho pracoval a ona se ta radost z té práce přímo odráží v této knize. Jen škoda že další 2 prezidenti na pana prezidenta nenavázali, to jsem si z této knihy odnesl…

helenkan
01.05.2022 5 z 5

Moc hezká kniha. Krásně napsané vzpomínky. Občas jsem se usmívala a na konci se i slzy draly do očí.

tittanie
30.01.2022 5 z 5

Strašně hezké čtení u kterého jsem se usmívala, ale i smála nahlas. Je to takové milé pohlazení po duši. Jsem ráda, že jsem se ke knize dostala a mohla si ji přečíst.

slunicko1958
13.11.2021 5 z 5

Milé vzpomínání na různé situace, které autor prožil s prezidentem Havlem.
Pan Špaček s noblesou sobě vlastní dokáže vyprávět příhody groteskní i dojemné. Vždy se mu podaří dosáhnout správné pointy.
Přistihla jsem se, že se při čtení usmívám, ale několikrát mě dojetí přemohlo. No a na závěr jsem si s lítostí povzdychla, že jsou pryč ty doby, kdy prezidenta České republiky znal celý svět a zahraniční delegace si tu doslova podávaly dveře. Vypadá to, že se tyto časy jen tak honem nevrátí.
P.S. Je dobře, že nebyla zavedena ta thajská zvyklost. To by bylo hrozné! :-)

michall17
10.11.2021 5 z 5

Výborná kniha plná smutných, veselých ale i dramatických zážitků s panem prezidentem Havlem, sepsaná jeho mluvčím Ladislavem Špačkem..

Paulus.1987
05.11.2021 5 z 5

V některém komentáři na Databázi knih jsem před časem postřehl jedovatou poznámku o tom, že pan Špaček coby expert na etiketu vydal tuto knihu krátce po Havlově smrti. Já osobně v tom nevidím nic závadného.

Nejedná se totiž o žádný bulvár, nýbrž o milé, laskavé, zajímavé, někdy humorné nebo naopak dojemné vzpomínky na člověka, kterého si celý svět vážil a jehož jméno bylo známé i v zapadlé brazilské vesnici. Jsou to vzpomínky na prezidenta a jeho spolupracovníky, kteří nám ve světě nedělali ostudu, a když už někde k nějakému přešlapu došlo, vyřešil se omluvou a obyčejnou lidskou laskavostí. Že se obzvlášť v současné době nabízí srovnání, o tom se tu raději rozepisovat nebudu.

Panu Špačkovi za tuto knihu mnohokrát děkuji. Bylo mi potěšením ji číst a rád se k ní někdy znovu vrátím.

P.S.: Je zvláštní náhodou, že se na konec listopadu tohoto roku chystá druhé vydání...

niknikita
15.07.2021 5 z 5

Moje srdeční záležitost jsou tyto autentické osobní vzpomínky pana Ladislava Špačka na prezidentské období Václava Havla.
Vracím se k této knize hodně často a přála bych si, aby se aspoň některé příběhy dostaly do čítanek.

alimraj1
22.04.2021 5 z 5

Báječná kniha. Některé příběhy z Havlova života jsou tak jímavé, že si je čtu pořád dokola.
Originálně pojaté a velmi zábavné. 5*

jasnyj
20.04.2021 5 z 5

Skvělá knížka, žádné memoáry. Střípky vzpomínek na státníka a férového člověka, který obětoval svoje žití pro dobro, pravdu a lásku. Pohled na Václava Havla očima jeho spolupracovníka a mluvčího Ladislava Špačka. Opravdu příjemná a neotřelá četba.

BarboraZ
16.03.2021 5 z 5

Moc milé příběhy, docela jsem se i nasmála. Vzpomínka na návštěvu krále Juana Carlose, který dostal od prezidenta darem březí kladrubskou klisnu mě dojala. Doporučuji!

Renatka11
01.10.2020 5 z 5

Velmi čtivé, milé, zajímavé, misty i zábavné. Navic jsem z knížky úplně cítila, jak rád Špaček pro Havla pracoval a jak si ho vážil.

Lukyn96
08.09.2020 4 z 5

Kniha o zatím posledním prezidentovi, kterého si vážím. Havlův mluvčí vzpomíná na desetileté působení po boku svého šéfa. Některé historky mě pobavily. Dost příběhů jsem již znal z jiných zdrojů, přesto mě Špačkova kniha místy informačně obohatila.

Greenfingers
15.07.2020 5 z 5

Václav Havel byl osobností, na kterou budu vždy rád vzpomínat. Ze všech prezidentů, které jsem zažil, byl rozhodně tím nejlepším. Nemíním však ve svém komentáři psát chvalozpěvy na VH, soustředím se spíše na knížku samotnou.
I když mnohé střípky ze života prezidenta jsem již znal z jiných pramenů, Ladislav Špaček, osoba nanejvýš kompetentní a znalá faktů, vykouzlil další perličky a příběhy, které výstižně dokreslují obraz Václava Havla. Mimo jiné poukázal na jeho skromnost, slušnost, někdy i zjevnou ostýchavost nebo na druhé straně občasnou umíněnost či až přehnanou pořádkumilovnost. To vše bylo podáno hodnověrně, bez zbytečného patosu. Některé výjevy ze života prezidenta byly docela humorné.
Užitečná kniha. Doporučil bych jí všem, kteří měli tak jako já VH v oblibě a vážili si ho pro jeho postoje a názory.

ctenarka881
07.05.2020 5 z 5

Nadherne napsano! Precetla jsem za jedno odpoledne a nemohla se odtrhnout.. jsou tam moc pekne historky;-)

Martin_Eli
05.01.2020 5 z 5

Velice pěkná knížka, která se dá přečíst za jedno odpoledne. Nových informací se tam sice zavilý havlofil sice moc nedočte, ale alespoň se pobaví.

U mě bodovala zejména historka, jak Václav Havel přiletěl s porevolučním letadlem ruské výroby do New Yorku, kde jim na letišti zamítli odlet, protože letadlo mělo sjeté gumy. A nechtěli si nechat vysvětlil, že ruské letadlo vydrží prostě více, než letadlo americké výroby:)