Dívka, která si hrála s ohněm
Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají již z prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před publikováním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po údajné pachatelce zahájí celostátní pátrání podporované mediální kampaní, ve které se vytahují na světlo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je však přesvědčen o její nevině... Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Podle žebříčku patnácti celosvětově nejprodávanějších titulů za rok 2008, který jako každý leden sestavil newyorský měsíčník Publishing Trends, se Stieg Larsson s prvním dílem své trilogie umístil na třetí příčce, druhým na devátém a třetím na desátém místě, a stal se tak celkově nejúspěšnějším autorem žebříčku... celý text
Originální název: Flickan som lekte med elden, 2006
Komentáře knihy Dívka, která si hrála s ohněm
Pořád skvělé, ale míň než první díl :)
Zasranej Kalle Blomkvist pořád jede, ale ustoupil do pozadí Lis, která je už plnohodnotným středem děje. Část záhadnosti prvního dílu byla směněna za akci a tempo, což nemusí být všem po chuti. Každopádně si kniha drží laťku i když ten konec ala superman si za mě mohl autor odpustit.
Je to výrazně jiné než první část. Jde už "pouze" o thiller a nic víc. Což je sice možná výrazný ústup oproti první části, ale čert to vem, když je to i tak jeden z nejlepších představitelů svého žánru za poslední roky.
Tahle dávka napětí je jako šálek silné kávy s pořádnou porcí koření, která vás nenechá vydechnout a zároveň vás přiměje zamilovat si každý hořkosladký moment. Je to jako tanec na ostří nože, kde se elegantně střídají odvaha, tajemství a kapka toho neodolatelného rebelství, co prostě musíte obdivovat. Pokud máte rády, když vás něco chytí za srdce i za nervy zároveň a nepustí vás, dokud nezjistíte všechna tajemství, tady jste našly zlatý důl. Věřte mi, že tahle jízda vám vykouzlí úsměv i na tváři, když se budete divit, co všechno je možné, když se s ohněm opravdu hraje. A kdo říká, že hrdinky nemohou být zároveň křehké i nezkrotné, prostě ještě nepoznal ten správný oheň. Tahle dávka adrenalinu je přesně pro ty, co milují, když se svět točí o trochu rychleji a všechny emoce se míchají v neodolatelný koktejl. A já vám slibuju, že z něj nebudete chtít ani kapku vynechat.
Autor naprosto neuvěřitelným způsobem rozjíždí famózní jízdu svérázné a nevypočitatelné sociopatky Lis, která dokáže získat sympatie každého čtenáře či posluchače, přestože ne vždy se zcela ztotožnuje s jejím řáděním. Další postavy jsou rovněž dokonale vykresleny a do celkového pojetí románu perfektně sedí. Knihu jsem si naprosto dokonale užil spolu se současně sledováním švédského filmového zpracování.
Film i kniha mě zpříjemnily sychravé podzimní dny a já jsem vděčný, že jsem si mohl dopřát tak fantastický zážitek.
Čekala jsem, že druhý díl bude lepší než ten první, ale teda bohužel nebyl. Bylo tam pár momentů, které mě bavili, ale nebylo jich moc.
Mnohem zábavnější než první díl, dokonce jsem nezaznamenala ani nijak zvlášť nudný rozjezd, Mikael mi je pořád spíš nesympatický a Lisbeth naopak. Ke konci to byla slušná bondovka a pak taky trochu tarantinovka, ale čert to vem, čte se to jedním dechem a dokonce ani těch postav není tolik, aby se člověk nezorientoval. Nemám ráda takové ty příběhy, kde je pořád nějaký zvrat (viz např. Dveře do léta, geniální, ale já u toho tak trpěla :D), který hlavní postavě všechno rozesere. To se tady neděje, což mě těší. Těším se na trojku.
Ještě dodám - po zahlédnutí komentáře stěžujícího si na kafe na každé stránce - tohle mě naopak strašně bavilo a musím teda konstatovat, že moje vlastní spotřeba kofeinu během těch dvou dnů stoupla nehorázně :D )
Je pravda, že první část knihy si drží pomalejší tempo, podobně jako u úvodu prvního dílu. Opět se setkáváme s velkým množstvím postav a Larsson nás zásobuje dechberoucími detaily – tady se jasně projevuje jeho novinářská profese. Někdy je té přemíry informací hodně, ale právě díky tomu je příběh tak skvěle a věrohodně napsaný, že se v něm člověk nakonec neztratí, naopak, udrží ho to pevně v napětí.
Teprve ve druhé části se noříme hlouběji do děsivé minulosti Lisbeth Salanderové. Odhalení, která se týkají Lisbethina dětství a temných vládních spiknutí, jsou šokující a čtenáře drží u knížky až do konce.
Doporučení: Nenechte se odradit počátečními detaily. Odměnou vám bude napínavý thriller, který stojí za to.
Po skvělém prvním dílu jsem se s velkým očekáváním pustil do druhé knihy. A ouha, kvalitativní propad byl pro mě propastný. Téma dobré, příběh divný, napětí minimální a spousta zbytečných slov. Vzpomněl jsem si na profesorku češtiny na gymnáziu, která nás vždy nutila sestavit detailní osnovu slohové práce. Osnova druhému dílu chybí, děj se obtížně brodí vpřed bažinou nepodstatných detailů, a na každé straně několikrát, pořád dokola káva, káva, káva....
Skvěle napsané, promyšlené, napínavé, vygradované do poslední stránky. Hvězdičku ubírám za zdlouhavost. Například výčet potravin v ledničce u Lisbeth mi fakt nepřišel nijak záživný.
Lisbeth a Mikael se po přečtení druhé části Milénia stávají jedni z mých oblíbeních knižních postav vůbec. První část stejně jako v předchozím dílu se trochu vleče a ve finále je těch postav až moc, ale je to tak skvěle napsané a napínavé, že se v tom člověk neztratí a knížka ho udrží až do konce. Opravdu je vidět, že autorem knihy byl novinář, protože ta přemíra detailů je občas i dechberoucí. Je potřeba dávat u knížky pozor, protože nepatrné věci můžou mít na budoucí děj velký vliv. Opravdu je škoda, že se úspěchu svých knih nedožil...
V druhé knížce objevíme další charakteristicky postav a ony se tak plně rozvinou v detailně vykreslené, geniální, chybující a lidské osoby. Příběh je napínavý, plný zvratů a skvělých dějových linek. Není možné se nudit ani minutu.
Kvalitní pokračování první části. Napínavý obsah nedovolil odejít od knihy na delší dobu. Jak se říká, přečteno jedním dechem.
Tohle je trošku něco jiného, než první kniha. Je to jako s Biblí. 200 stran čekáme na něco, o čem nám slíbili, že přijde. A zbylých 400 stran už je jen o tom.
Parádně vystavěno a odvyprávěno. Sic mi trošku vadilo přeskakování mezi jednotlivými postavami, ale časem jsem si zvykl a pochopil proč tomu tak je.
Celá zápletka se točí kolem Lisbeth a Larsson tak odhalí její minulost.
Sfouknuto během pár dnů. Skvělá kniha, která vás nutí číst dál a neodkládat ji. Už teď se těším na třetí díl.
Druhý díl navazuje hlavními hrdiny - Mikaelem a Lisbeth. Je to skvělé, trochu jiné než první díl, kdy se odhaloval příběh "třetí osoby." Tady už se řeší Lisbeth, co se jí to vlastně za celý život dělo. Je to takové současnější. Celá série je moje oblíbená, včetně filmového zpracování.
O něco slabší než první díl, je tu znát, že autor je spíš novinář než spisovatel, takže to má stylisticky blíž třeba k Merleovi. Zápletka je přitažená za vlasy i na severskou scénu, nicméně pořád se jedná o kvalitní kousek.
Hodně dobré, místy to napětí ani nešlo vydržet a musela jsem knihu na chvíli odložit. Čtu hlavně v MHD a díky této knize jsem dvakrát přejela v metru stanici, kde vystupuji
Druhý díl bývá většinou horší, ale nikoli v této sérii. Opět je to o příběhu, dynamice zápletce, napětí a vhled do Lisbethiny minulosti. Je zde pomalejší rozjezd, ale upřímně, vlastně si ho dokážete užít a druhá polovina vám to královsky vynahradí. Ne, nevadí to. Knihu na konci zavíráte se silným zážitkem.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno napětí hackeři psychické problémy mezilidské vztahy krimi psychologické thrillery švédské detektivky dobro a zlo světová literaturaStieg Larsson také napsal(a)
| 2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
| 2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
| 2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
| 2010 | Milénium 1–3 (box) |

94 %

Akce této knihy mi v současném rozpoložení vyhovovala. Hlavní hrdinku obdivuji, a měla jsem s ní soucit, anžto jsem sociální pracovnice. Mikael je super. Už se těším na třetí díl!