Dívka, která si hrála s ohněm

Dívka, která si hrála s ohněm https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/bmid_divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg 5 6067 650

Milénium / Millennium série

< 2. díl >

Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají již z prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před publikováním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po údajné pachatelce zahájí celostátní pátrání podporované mediální kampaní, ve které se vytahují na světlo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je však přesvědčen o její nevině... Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Podle žebříčku patnácti celosvětově nejprodávanějších titulů za rok 2008, který jako každý leden sestavil newyorský měsíčník Publishing Trends, se Stieg Larsson s prvním dílem své trilogie umístil na třetí příčce, druhým na devátém a třetím na desátém místě, a stal se tak celkově nejúspěšnějším autorem žebříčku... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Flickan som lekte med elden , 2006


více info...

terinka.tp
terinka.tp
včera 5 z 5

Lisbeth Salanderová, která nenávidí muže, kteří nenávidí ženy. Moje oblíbená malá žába opět nezklamala.

Loxias
Loxias
25.02.2024 4 z 5

Stejne jako u predchoziho dilu je prvni cast, velmi vlacna a misty az zbytecna. Zhruba ve tretina prijde zlom, ale dramaticnost nevydrzi moc dlouho a behem poloviny knihy sem si pripadal jako clen policejniho sboru, ktery v tu chvili nemuze chapat co se deje a proc se to deje. Nastestesti zaver je opet pojaty jako finalni sjezd z horske drahy a snazi se kompenzovat mista, ktera si rikala o odlozeni knihy. Nakonec se ale dostavil pocit uspokojeni a beru si dalsi dil, i kdyz je mi uplne jasne ze prace s napetim bude zase uplne stejna :)


elexmil
elexmil
13.02.2024 4 z 5

Jako u řady dalších komentářů jsem vnímala pomalý rozjezd, akceleraci děje v poslední části. Celkově mne bavilo, byť první díl byl pro mne lepší. Hodně mne iritovalo, jak i odborný lékař může zneužívat své postavení a kam to vede (napadala mne paralela s jiným typem zneužívání postavení lékaře, to v současné době řešeného případu známého sexuologa) . Závěr až poněkud absurdní - s čím vším se dá přežít?

Tvurce001
Tvurce001
09.02.2024 5 z 5

To si takhle člověk sedne ke stolu s knihou a najednou zjistí, že je celý den fuč a vy jste teprve v půlce knihy, kdesi na stránce 293. Ale už musíte jít spát, protože vás bolí oči a vy se těšíte na to, až tu knihu druhý den ráno zase otevřete. Stejně jako první díl. Grandiózní počin.

AlexandraBane
AlexandraBane
15.01.2024 4 z 5

To byla senzace. Po pomalejším začátku se to rozjelo a přicházela jedna pecka za druhou. Nemohla jsem přestat obracet stránky

ToVy
ToVy
08.01.2024 4 z 5

Sotva jsem dočetl knihu, už jsem v televizi hledal film, který byl podle toho natočen. Ale nedokázal jsem se na něj dívat nezaujatě. Už podle prvního dílu byly menší nebo větší odchylky od knihy, což je samozřejmé, nedá se vměstnat vše z knihy do filmu, ale u tohoto dílu už jsem od prvních minut spíš hledal ty rozdíly, místo, abych se ponořil do děje. Ale jednou jsem se u filmu i lekl, i když jsem přesně věděl, že by tato scéna měla přijít :-) Kniha je skvělá, líbilo se mi u tohoto dílu přeskakování dějů, že jede příběh někoho, stříh zpět a znovu jen z pohledu někoho jiného, co se mezitím stalo s ním. Super napsané.

bumble
bumble
21.11.2023 5 z 5

Opět strhující jízda. Druhý díl určitě nezklamal a tím, že už člověk znal některé osoby, to bylo možná ještě o něco poutavější. Dozvídáme se mnohé o Lisbeth Salanderové a postupně rozkrýváme její příběh a co se vlastně všechno v jejím životě stalo. Stejně tak i to, jak dokáže policie a speciálně média člověka takřka zničit bez jakýchkoli přímých důkazů. Kniha má spád a závěr druhého dílu má opravdu grády a ..... najednou konec a nemůžete jinak, saháte po třetím dílu a věřím, že stejně jako já už se nemůžete dočkat, jak to všechno dopadne.

mila2411
mila2411
31.10.2023 5 z 5

Dvojka funguje úplně stejně jako první díl. Už víme o co jde a s kým máme tu čest. Mikael a Lisbeth jsou dvojka hodně zvláštní, ale i když jsou většinou každý někde jinde, funguje to mezi nimi na výbornou. Velké těšení na závěrečný, třetí díl.

ozzak
ozzak
11.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Další skvělá severská detektivka o hackerce Lisberh Sáranderove a novináři milénia Mikarl Blomkvist. V knize víc poznáme osud hlavní hrdinky ze kterého pěkně mrazí. Dal Kniha pojednává o pátrání po vrazich novinare a jeho přítelkyni ze které byla podezřelá hlavní hrdinka. Novinář připravoval knihu o zneužívání žen vlivnimi osobami a hlavní podezrela osoba se ukáže že má velmi blisky stav k hlavní hrdince. Podle knihy byl taky natočen taky velmi povedený film.

Kllara
Kllara
09.10.2023 5 z 5

Už se těším, až si přečtu třetí díl. Jak první, tak druhý díl se velice dobře čte. Lisbeth Salanderovou jsem si oblíbila ještě více. Celý příběh dvojky je ještě zamotanější než ten první, také stále zajímavý a promyšlený. Spousta věcí, které autor v prvním dílu jenom nenápadně naťuknul, se zde rozvinula a zapadla do sebe jako jednotlivé dílky skládačky. Myslím si, že mám na nějakou dobu ještě o zábavu postaráno.

Metuje
Metuje
05.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Říkejte si co chcete, ale Larsson prostě neumí psát tak dobře jako jeho norský plešatý kolega. Už jsem pochopil jeho nedůvěru ke státním institucím a pohrdání policií, zde se tyto motivy opakují jako v prvním díle. Trochu mi chyběla energie mezi oběma protagonisty, jelikož se v tomto díle potkali asi tak na půl minuty, kdy byl jeden z nich téměř v bezvědomí. Děj byl rovněž o poznání méně napínavý, až takových posledních 50 stran jsem přeskakoval řádky :D Nicméně stále je to dobrá knížka, kterou je radost číst, postavy si zamilujete, zapamatujete (ty důležitý) a dokážete chápat jejich chování a postoje. Jsem zvědavý co přinese poslední Larssonův díl.

TeriLoch
TeriLoch
23.09.2023 5 z 5

Líbil se mi první díl a druhý díl taky nezklamal! Stejně jako u prvního dílu na mě byl začátek zdlouhavější a ne tak moc zajímavý, čím víc jsem se ale blížila ke konci, každá stránka byla napínavější! Ale sakra ten konec?! Těším se na další díl! :)

sgjoli
sgjoli
17.09.2023 4 z 5

První díl série mne neuvěřitelně bavil, tak bylo jasné, že budu se sérií chtít pokračovat. A do toho druhého dílu jsem se pustila docela brzo. Ačkoliv se tu občas zmíní, že Salanderová a Blomkvist už dříve něco spolu vyšetřovali, na tu první knihu to vysloveně nenavazuje tím dějem nebo tou zápletkou. Spojnicí tu jsou naši dva hlavní hrdinové, kteří se noří do temných vod. A díky kterým odkrýváme všechny důvody za tím, proč je vlastně Lizbeth Salanderová taková, jaká je.
Musím říct, že i když ta zápletka sama o sobě je dost silná, nosná a dobře propracovaná, asi mi možná seděla o chloupek méně než ta zápletka z první knihy. Taky se přiznám, že se m tu občas dost pletly postavy, kterých tu bylo jak na kostele. A také musím říct, že ten začátek mi přišel zbytečně natahovaný - chvíli to trvalo, než se děj pořádně rozjel a začalo se to někam posouvat. Ale ta druhá polovina, která byla dějově dost nadupaná, mi to dost vynahradila. A ten závěr? Jako to byla taková pecka, že po doposlouchání této knihy jsem se musela okamžitě pustit do třetího dílu.
Taky musím říct, že se tu na můj vkus až moc opakovalo spojení "blonďatý obr" - to když se autor dlouhou dobu snažil zamaskovat identitu jedné určité postavy. Nevím, jak to přesně vypadá v originále, ale ten český překlad pořád používal tohle spojení - jako by snad neexistovala žádná jiná možnost, jak tu postavu popsat bez použití jejího jména. Na můj vkus to po určité době začalo být trochu otravné...
Knihu jsem poslouchala jako audio v podání Martina Stránského, který se interpretace zhostil na výbornou a moc mne jako narátor bavil.
Nakonec knihu hodnotím 4 hvězdami z 5.

katerina4564
katerina4564
19.08.2023 5 z 5

Druhý díl jsem četla hned v návaznosti na první a sakra! Co ten konec?!
Příběh se točí především okolo rozkrývání Lisbethiny minulosti a souvislostí s vraždou dvou novinářů. Napínavé, zajímavé od začátku až dokonce. Nejprve jsem se trochu bála, protože v některých recenzích bylo psáno, že je to poněkud zdlouhavě napsané, ale mně to vůbec nevadilo. Celý příběh jsem hltala jedním dechem a nemohla jsem se dočkat, až se dozvím, co za tím vším stojí, ale ono to dopadne sakra otevřeně, takže hned musíte jít číst další díl, jenže pak přijde určité zklamání, protože Stieg napsal jen 3 díly než zemřel a ne, nechcete aby byl konec jeho strhujících knih. Vím, že je psané i pokračování, ale to už prostě nebude ON.
Nedokáži vysvětlit, čím vším mě kniha dostala, ale Stieg byl rozhodně PAN SPISOVATEL! Jeho příběhy jsou propracované, chápete spojitosti a rozplétání je vyobrazené do posledního detailu. Žádný rychlý konec na dvou stránkách.
Jediná malá výtka z mého pohledu je, že by se u hlavních postav nemuselo neustále dokola uvádět jméno i příjemní, ale to je opravdu to nejmenší.

hokaca
hokaca
16.07.2023 4 z 5

Kniha byla bezpochyby skvělá. Jen mi trochu přijde, že první dvě třetiny se nic moc neděje a v té poslední je to fakt sešup. Možná by ta část, kdy je vyšetřování na mrtvém bodě, mohla být o něco kratší.. A co bych možná vytkla, jsou podobná jména. Ale rozumím, že pro Švédy to takový problém není.

Divkazlesa
Divkazlesa
05.07.2023 5 z 5

Řekla bych, že druhý díl je ještě lepší než první, moc dobře se to čte. Je to tak dobře napsáno, že hlavní hrdince musí čtenář fandit.

Radimka
Radimka
03.07.2023 5 z 5

Fakt dobrý, napínavý. Občas mi sice unikly souvislosti, možná kvůli těm podobným jménům. Jednička byla sice o chlup lepší, ale chlapík psát uměl.

ckamusa
ckamusa
24.06.2023 3 z 5

Druhý díl původní trilogie je hodně zdlouhavý a popisný, avšak k celkovému příběhu je každý detail. Více se dozvíme o Lisbeth a jejím životě a že ho teda neměla a nemá vůbec jednoduchý. Konec knihy se mi zdá už trochu moc přehnaný, ale dá se odpustit a nutí se rovnou pustit do třetího dílu.

Radiq
Radiq
14.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou si vzal na svědomí opět Martin Stránský. A jeho svědomí může zůstat čisté, protože se stejně jako u prvního dílu jedná o profesionální přednes. Na audioknize mi ale vadila jedna věc, která mi dříve unikla, ale byla už i v jedničce - často se stává, že děj zničehonic přeskočí z jednoho místa/scény někam jinam, ale není zde žádný předěl, takže je třeba dávat pozor na to, kde se zrovna jednotlivé postavy nachází a spojit si to s tím, že jsme někde jinde. Je to trošku matoucí a stačilo by tam vložit třeba nějaké "pink" a hned by se v tom orientovalo lépe.

Že se budeme věnovat minulosti Lisbeth, jsem věděl už z filmu, ale asi se shodneme, že už to není takové chytlavé, jak v Muži, kteří nenávidí ženy. Ne že by to zavánělo nudou, ale už to prostě není taková bomba.

Celé to ztrácí na věrohodnosti tím, že se zde motá ruský špiónský zabiják, blonďatý bezbolestný obr a fakt, že to připomíná písničku "My jsme Valaši, jedna rodina". V mozaice, která z počátku obcuje s prostitucí a obchodem s bílým masem, se časem objeví motorkářský klub, tajné služby, rozvědky, ruská mafie a sem tam nějaká ta lesbická satanistka a děj se stočí na docela jinou kolej, než jak to ze začátku vypadalo... a pak to skončí takovým polootevřeným koncem.

Pořád je to ale kvalitní čtivo, respektive poslechivo, které hezky udusalo cestičku pro budoucí osudy jednotlivých postav. A nebojím se říct, že na další díl se pořád dost těším - to nejde jinak.

jitka3027
jitka3027
13.06.2023 5 z 5

Audiokniha.Oproti prvnímu dílu se děj točí spíše kolem Lizbeth, je uzasne odkrývat její minulost. Baví mě čím dál víc a už rozumím, pro se chová tak, jak se chová. Úžasný přednes M.Stranskeho, kterému nemůžu vytknout ani ň.

Prostě doporučuji a už se těším na 3.dil

Štítky knihy

detektivní a krimi romány zfilmováno hackeři krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Stieg Larsson
švédská, 1954 - 2004
2008  93%Muži, kteří nenávidí ženy
2009  92%Dívka, která si hrála s ohněm
2010  92%Dívka, která kopla do vosího hnízda
2010  96%Milénium 1–3 (box)

Kniha Dívka, která si hrála s ohněm je v

Právě čtených66x
Přečtených9 878x
Čtenářské výzvě458x
Doporučených709x
Knihotéce2 083x
Chystám se číst1 034x
Chci si koupit184x
dalších seznamech22x