Dívka, která kopla do vosího hnízda

Dívka, která kopla do vosího hnízda https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36497/bmid_divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-zSO-36497.jpg 5 5512 584

Milénium / Millennium série

< 3. díl >

Dva těžce zranění lidé byli přijati na pohotovost v nemocnici v Gotheburgu. Jedna z nich je hledaná vražedkyně Lisbeth Salanderová s kulkou v hlavě, která potřebuje okamžitou pomoc, druhá osoba je Alaxander Zalaščenko, starší muž, kterého Lisbeth napadla sekerou. Ve třetí části trilogie Millenium Lisbeth Salanderová osnuje pomstu - proti muži, který ji chtěl zabít, a což je důležitější, proti vládním institucím, které jí málem zničily život. Nic nebude tak jednoduché, jak se to jevilo ze začátku, někdo tentokrát sleduje ji. Také se musí zbavit obvinění z vraždy, které jí visí nad hlavou. Podle úspěšného vzoru minulých knih potřebuje pomoc novináře Mikaela Blomkvista. Konec přínáší pro Lisbeth šanci zbavit se tíživé minulosti a naději, že pravda a spravedlnost zvítězí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Luftslotter som sprängdes , 2007


více info...

elexmil
elexmil
08.03.2024 5 z 5

Jednoduchý komentář: skvělé. Díky dovolené jsem měla dost času, přečetla jsem za tři dny.

Tvurce001
Tvurce001
11.02.2024 5 z 5

Lakonicky řečeno, vypíchl bych především stránky 1 až 684. ;) Z toho ovšem překvapivě vyplývá opět jen těch 5*. Supr čtení.


bumble
bumble
25.11.2023 5 z 5

Myslím, že to bylo slušné završení trilogie. Asi by se zde našly trochu nesmyslnosti (viz jak je možné, že jsou na stejném patře v nemocnici 2 lidé, kteří se chtěli zabít, bez jakékoli izolace nebo hlídání), ale jinak to mělo rozhodně spád a nechybělo tomu napětí. Stejně tak závěr v soudní síni si nešlo neužít. Lisbeth si člověk musel zamilovat a i když je to "divný patron", tak za to, čím si prošla, jí každý musel fandit. Rozhodně to zase byla jedna z těch knih, kdy člověk nemůže přestat číst a jak já říkám, zapomenout na svět.
A i když komentáře a reakce na "další díly" nejsou úplně pozitivní, tak tomu dám šanci a uvidím, jak se to vše bude vyvíjet dál.

Kllara
Kllara
01.11.2023 5 z 5

Celá trilogie se mi líbila a myslím si, že byla důstojně zakončena. Třetí díl byl napsán v podobném duchu jako druhý. Svět, který autor vytvořil, působil hodně realisticky a nevyskytovala se zde žádná postava, která by byla čistě kladná (občas se ve mně mísilo hodně ambivalentních pocitů). Ale nemohla jsem se od knihy (a celé série) odtrhnout a přečetla ji jedním dechem. Jedná se zkrátka o velmi inteligentní poutavou trilogii, kterou můžu doporučit. Navíc jde vidět, že má autor opravdu rád obložené chleby.

mila2411
mila2411
31.10.2023 5 z 5

Lisbeth a Mikael naposledy. A NAVŽDY chtělo by se napsat. Bylo to pěkné, bylo to Švédsko jak bič. Trilogie, která toho strašně hodně změnila a udělala ze mě "seveřana".

ozzak
ozzak
19.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Ukončení trilogie o punkove hackerce Lisberh a novináře novin milinia blomkvist. Hlavní hrdinka leží v nemocnici kam ji přivezli po střetu se svým otcem,ktery ji obvinil s pokusu ho zabít. Dej 3 dílů se odehrává v soudní síni kde se hlavní hrdinku pokoušejí její dávni nepřátele navždy umlčet umístěním navždy do psychytricke léčebny. Protože její nepratele pochází s vlivnich kruhu tak se nestiti použít různých mecistych metod. Ale přátelé Lisberh ji nakonec pomůžou zvítězit.

JaniMa
JaniMa
09.10.2023 4 z 5

Poslední knihu S. Larsona jsem dlouho odkládala s tím, že si ji chci opravdu vychutnat. Nyní jsem trochu zklamaná. Krimizápletka je propracovaná, nechybí tomu napětí, akce, ani překvapivé zvraty, ale k postavám jsem si úplně cestu nenašla. Kniha je plná lidských robotů a psychopatů. Nevím, jak to lépe vyjádřit. Chybí mi u nich svého druhu lidskost.
První 3 díky série jsem si ráda přečetla, do pokračování se nehrnu. Odrazují mě recenze a brutálních „pohádek“ jsou k mání stovky, tak proč se držet Milénia. Třeba se někdy v budoucnu...

sgjoli
sgjoli
17.09.2023 4 z 5

Zatímco první díl série se dá svým způsobem považovat samostatný díl (dějově je to docela dobře uzavřené), tak druhý a třetí díl se jeden bez druhého číst nedají. Druhý díl má na to příliš otevřený konec a třetí díl zas bez toho druhého dílu nepochopíte.
První díl série se mi z téhle série líbil nejvíc, takže u druhého. a třetího dílu jsem s hvězdami musela jít trošku dolů - konkrétně na 4 hvězdy. Nicméně musím říct, že ve třetím díle se mi líbilo, že na rozdíl od toho druhého dílu tady akce jede od samého začátku. Pořád se tu něco dělo, posouvalo se to kupředu.
Jedná se o dost epické rozuzlení všeho, co se dělo a děje kolem Salanderové. Blomkvist se tu předvádí ve vrcholné podobě nejen jako novinář, ale i jako oddaný kamarád, který je zcela naplno ochoten pomoci člověku, který je v nouzi a kterému se děje něco špatného. A nejen Blomkvist, ale celá "parta" kolem Lizbeth, která tak díky tomu měla možnost poznat, že ne každý člověk je haj*l a že i člověk jako ona může mít kamarády, kterým se dá věřit a na které se může spolehnout. A že zrovna pro ni to bylo fakt hrozně těžké přijmout. Hodně mne bavila Blomkvistova sestra-právnička, která teda v určité chvíli jela neuvěřitelný bomby a já jí hrozně fandila.
Co mne teda potrápilo, bylo opět velké množství postav, což jsem zmiňovala už i u předchozí knihy, a tady to bohužel pro mne pokračovalo, takže jsem se v některých částech trochu ztrácela, kdo je kdo a jak zapadá do příběhu.
Knihu jsem poslouchala jako audio, opět v interpretaci skvělého Martina Stránského, které jsem si velmi užila.
Celkově musím říct, že třetí díl mne bavil o dost víc než ten druhý díl, ale na tu úvodní knihu ze série se to úplně nevyhouplo. Takže nakonec 4 hvězdy.

katerina4564
katerina4564
22.08.2023 4 z 5

A je to pryč, třetí a zároveň poslední Stiegův příběh ze série Millenium.
Z mého pohledu se jedná svým způsobem o nejslabší díl série. Přestože příběh byl opět skvěle propracovaný, tak jsem se místy ztrácela v lidech a v neustálém omílání všeho dokola. Takže zhruba uprostřed knihy bych 100 stránek ubrala. Lisbethin pobyt v nemocnici a následně soudní proces jsem však zhltla jedním dechem. Chvílemi jsem měla pocit, že stojím v soudní síni a živě vidím jak se všichni při vystoupení Lisbethiny advokátky tváří.
Nic z výše uvedených výtek mě však nepřimělo srazit hvězdičku. Tu jednu, kterou dávám dolů, je za to, že jsem měla několikrát pocit, že si Lisbeth odskočila z partičky Avangers, kam by se po všech těch situacích a jejích výkonech hodila. Toho na mně bylo v knize opravdu moc a dodávalo mi to pocit sci-fi příběhu. A co mi v knize opravdu nesedlo, bylo neustálé používání slova zasraný ,,Zasraný Kalle Blomkvist". K Lisbeth to určitě sedí, ale na mne se to objevovalo dost často. Ale co už, tyto tři knihy byly naprosto famózními díly. Nevím, zda se pustím do volného pokračování, ale musím říct jedno:
,,Díky pane Larssone i za tak málo co jste stihl knižnímu světu dát, k Vašim knihám se určitě jednou vrátím a Millenium si znovu přečtu...."

Radiq
Radiq
24.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou Martin Stránský načetl opět mistrně a dokonce bych řekl, že kvalitu knihy pozvedl. Ta totiž už trochu skomírá.

Děj okamžitě navazuje na předchozí díl, takže kdo nezná, nebude se vůbec orientovat, ale vůbec. Jmen přibývá a děj se uzluje a člověk se musí snažit, aby se neztrácel. Já se snažil, ale těch jmen a postav je tady už strašně moc a konspirace je čím dál víc konspirační, že už mi to přijde jenom jako nastavování omáčky, kterou Stieg Larrson začal vařit v druhé knize, jakoby někdo chtěl nadělat bublinky z malého cucku mýdla. Lisbeth je navíc minimálně do 3/4 knihy zavřená v nemocničním pokoji, takže ve skutečnosti tam moc prostoru nemá.

Více se to točí kolem ostatních postav, které už nejsou tak zajímavé. Furt dokola se omílá Lisbethina minulost a celé to už jenom jede na setrvačník. Ano, nebylo to špatné, ale ne, nebylo to ani úplně dobré. Bylo to dobré tak akorát na to, že člověk nemusí litovat, že si ten příběh poslechl, ale žádné větší nadšení ze mě netryská. Trochu se bojím těch Lagercrantzových pokračování.

karel2700
karel2700
18.07.2023 5 z 5

Do třetice perfektní.
Mam podezření, že takto běžně bezpečnostní policie funguje.

Radimka
Radimka
03.07.2023 4 z 5

Tohle byl ze třech dílů pro mne nejslabší. Vadilo mi, že Lisbeth už byla trochu moc Superžena nesmrtelná. Rozhodně ale knížky lepší nežli filmy. Ono se to asi ani dobře natočit nedá. Vizuálně jsem měla úplně jiné představy.

Timkim
Timkim
22.06.2023 3 z 5

Dle hodnocení si opravdu nejsem jistý, zda se jedná o stejnou knihu, kterou jsem teď dočetl. Po předchozích perfektnich dílech jsem se pustil do závěru trilogie. Začátek byl vynikající, jenže následně se z toho stala politickošpionážní bramboračka, která byla absolutně nezajímavá. Tolik vaty nenajdete ani ve dvoumetrovém plyšovému medvědovi. Proč autor popisuje banality jako co kdo jedl, jakou barvu toho či onoho měl na sobě, když to bylo absolutně nepodstatné. Závěr byl opět akční a perfektní, ale ten již mé hodnocení nezlepší. Tomuto já říkám přetrpěná kniha.

mybrave
mybrave
22.05.2023 5 z 5

Ze začátku se víceméně dokresloval příběh i za předchozí díly. Akce přišla až na závěr, ale stála za to!

jiri6844
jiri6844
21.05.2023 5 z 5

Celá trilogie mě tak zatáhla do čtení, že kdyby takhle byly psané všechny knihy, musel bych asi přestat chodit do práce a věnovat se jenom čtení
Za mě opravdu fascinující a napínavé čtení

Kabuky
Kabuky
28.04.2023 5 z 5

Vynikající kniha. Perfektně se čte.

soarka
soarka
27.04.2023 5 z 5

Obrovska skoda, ze Milenium ma pouze 3 dily. Klidne mohl byt i ctvrty, vedela bych o cen by mohl byt. Rozhodne doporucuji celou serii, fantasticke.

BarboraSalome
BarboraSalome
10.04.2023 5 z 5

Co dodat? Snad jen, že je obrovská škoda, že má Milénium jenom 3 díly. Naprostý skvost, který mě znovu uhranul po více jak 10 letech.

INCOGNITOREADER
INCOGNITOREADER
08.04.2023 5 z 5

Naprosto parádní zakončení trilogie. I když jsem knihu už četl nic to neubralo na napětí a na tom jak moc jsem chtěl pokračovat. Poslouchání do dvou do noci jen abych knihu dokončil. Ten úžasný pocit, když se příběh dostane k soudu a člověku prostě jen naskočí husí kůže, protože se přesně děje to na co celou dobu čekal. Naprosto brilantní finále. Tohle je trilogie, která je prostě top a jen tak ji něco nepřekoná.

AnetaKor
AnetaKor
23.03.2023 5 z 5

Myslim, ze v celé sérii není jediná stránka, která by byla lichá.

Štítky knihy

zfilmováno krimi švédské detektivky poslední kniha autora

Autorovy další knížky

Stieg Larsson
švédská, 1954 - 2004
2008  93%Muži, kteří nenávidí ženy
2009  92%Dívka, která si hrála s ohněm
2010  92%Dívka, která kopla do vosího hnízda
2010  96%Milénium 1–3 (box)

Kniha Dívka, která kopla do vosího hnízda je v

Právě čtených69x
Přečtených9 094x
Čtenářské výzvě577x
Doporučených651x
Knihotéce1 986x
Chystám se číst1 139x
Chci si koupit191x
dalších seznamech19x