Komentáře knihy Muži, kteří nenávidí ženy

TheMelorry
06.07.2026

Severské krimi šlo dlouho mimo mě, ale díky této knize nastala změna. Jsem nadšená příběhem, prostředím, zajímavými popisy i hloubkou postav.
I přes pomalejší začátek je potřeba vytrvat a užít si příběh.

santa1212
01.05.2026

Výborná kniha, neví divu, že jde o globální bestseller. Velmi dobře vystavěný thriller.

LordKubas369
26.04.2026

8/10. Audiokniha. Dnes už klasika žánru je ve všech ohledech ,,klasická". Je to slušně napsané se zajímavou hlavní myšlenkou ale neni to nic výjimečného v žádném svém ohledu. Lisbeth mne občas trošičku štvala, chápu že to byl záměr, aby byla trochu polarizující a nevšední postavou, takže moje pocity jsou vlastně správně. Knihu bych doporučil každému, kdo by chtěl z podobným druhem literatury začít, zbytek bych asi odkázal na film, který je ucházející alternativou.

kotoulek
04.04.2026

(SPOILER) Tohle se mi hrozně těžko hodnotí. Mám z knihy opravdu velmi rozporuplné pocity. Na knihu jsem se velmi těšila a měla jsem obrovská očekávání, protože má tak vysoké hodnocení. Což byla možná chyba, protože jsem ve výsledku byla docela zklamaná.
Příběh je to originální to bezesporu i hlavní postava Mikaela Blomkvista je sympatická (což se o Lisbeth Salanderové říct opravdu nedá). Co se týče vyvrcholení a vlastně odhalení pachatele nebyla ani moc předvídatelná, což bylo fajn a to jak to vlastně doopravdy bylo s Harriet taky určitě zajímavý. Ale tím asi pozitiva končí.
Začátek a konec mě moc nebavil. Na jednu stranu to chápu, všechny kapitoly byly svým způsobem důležitý pro propojení příběhu, ale na mě to bylo moc táhlé a zbytečně dlouhé a hlavně kauza s H. E. Wennerstömem byla víc než nudná a absolutně jsem nepochopila tyhlety ekonomický podvody. Nebavilo mě ani celý Milénium jako časopis, to mi tam taky přišlo úplně navíc.
Kniha byla velmi čtivá a i tu první půlku, kde se skoro nic nedělo jsem se zas tolik nutit nemusela, autorův styl psaní mi docela sedl, ale takhle si asi konkrétně já detektivku nepřestavuju.
Postav jak na orloji, v tom jsem měl bordel celou knihu a nedokázala jsem se v tom zorientovat i přes jednu stranu s rodokmenem rodiny Vangerů. Nevím možná to byl i autorův záměr, protože pan nebylo vůbec lehké mít nějaký tip kdo co a jak, protože jsem si absolutně nepamatovala kdo byl čí sourozenec nebo dítě a třeba Anita Vangerová, která ve výsledku vlastně byla velmi důležitá, jsem úplně zapomněla, že existuje.
Nevím, mám rozporuplné pocity a hodně přemýšlím, zda si vůbec přečtu další díl.

KachníPeří
16.03.2026

Na příběhu je bohužel znát, že autor býval novinářem. Jinak zajímavý příběh je psaný věcně a informativně a sděluje každý detail, což vše dost zpomaluje. První polovina knihy mě málem unudila. Druhá pak byla zase strhující až dost. Každopádně to nebyl můj šálek čaje...

Atanone
09.03.2026

Po tom, co jsem obě filmové verze viděla několikrát, bych opravdu nepředpokládala, že mě kniha bude TAK bavit. Její popularitě se vůbec nedivím. Děj je sice díky filmovému zpracování profláknutý, ale tam, kde filmy vpodstatě končí, kniha pokračuje neméně napínavě. Postavy (hlavní i vedlejší) nám dají nahlédnout do svých myšlenek a motivací, takže se dají jejich činy líp pochopit a některé postavy se jeví překvapivě jinak. Takže vám, co jste viděli film (filmy) a dumáte, jestli číst, ji vřele doporučuju. Myslím, že pokud se někdy zase na některý podívám (osobně dávám jednoznačně přednost švédské verzi), budu nesnesitelně otravná a uremcaná a budu neustále poukazovat na to, co by tam podle mě mělo být vysvětleno.

boxas
08.03.2026

Tak tohle je opravdu něco!
Skvělé!!!
Doporučuji přečíst si knihu ještě před tím, než se podíváte na její filmové zpracování, ať nejste ovlivněni ani Michaelem Nyqvistem, ani Danielem Craigem, o představitelkách Lisbeth Salanderové, tedy Noomi Rapace či Rooney Mara, ani nemluvě.

carlyann8895
08.03.2026

No... Série mi byla doporučena velmi dobrou kamarádkou, která na ni nedá dopustit a bezvýhradně ji zbožňuje.
Knížka nebyla špatná. Ale rozhodně nemůžu říct,že to bylo to nejlepší, co jsem kdy četla, ostatně, na takovou knížku jsem asi ještě nenarazila.
Začátek s popisováním historie je k uzoufání nudný a ve finále k příběhu nepotřebný. Omáčka kolem novináře Blomkvista je taky více méně nepodstatná, hlavní děj je jinde, přišlo mi to trochu jako míchání hrušek s jablky dohromady. Hlavní zápletka byla celkem zajímavá, ale to celkový dojem z knihy úplně nezachrání. Ač jsem se po doporučení a všeobecnému nadšení těšila na jízdu jako na horské dráze, dostala jsem pouze obyčejný thriller s pomalým dějem a místy s nechutnostmi, které kvalita děje moc neospravedlnila.
Celkem moc nechápu pozdvižení kolem té knihy a jen doufám, ze další dvě budou o něco lepší.

Ulele
03.03.2026

Súhlasím s nižšie napisanymi komentarmi, ze sa jedna o vyborny trhriller. No ten koniec zaporaka mi prišiel trochu unahleny a otravna je ta Blomkvistova neodolatelna aura kt.podlahne kazda zena :)

weny1
25.02.2026

Skvěle napsaný thriller, který mě okamžitě vtáhl do děje. Napínavá zápletka, temná atmosféra a výborně vykreslené postavy dělají z knihy čtení, od kterého se těžko odchází. Oceňuji hlavně chytrou kombinaci detektivky a společenské kritiky. Rozhodně doporučuji – silný příběh, který zůstane v hlavě ještě dlouho po dočtení.

Witchann
19.02.2026

Sice mě to samotnou překvapuje, ale tentokrát půjdu lehce proti proudu...
Děj je rozhodně zajímavý, jednotlivé postavy živé, protagonista Mikael sympaťák, jen ta Lisbeth je na mě trochu moc ´extra´. Ale spolu jim to funguje a pátrat s nimi po odpovědích na nastolené otázky mě bavilo. Ovšem celkové zpracování příběhu už docela pokulhávalo.
První čtvrtina knihy se mi hrozně táhla, poslední úsek byl zase uspěchaný. V celém textu je přehršel nejen lehce zbytečných popisů, ale hlavně ekonomických detailů a pojmů, které mě nezajímaly. Navíc mi nesedl styl vyprávění - nevím, zda je to způsobeno už původním textem nebo až překladem, ale je takový suchý, strohý, i ve vypjatých chvílích bez emocí, které jsou sice popsány, ale nejsou z těch slov cítit.
Vzhledem k ohlasům jsem čekala víc. Nebo žánr severské krimi není pro mě. Konkrétně na další díly této série se každopádně nechystám.

Odana
18.02.2026

Kniha, která mě dějem naprosto přitáhla a nemohla jsem ji vůbec odložit. Skvěle podány osoby Mikaela a Lisbeth. Stále jsem odhadovala, co se stalo, ale vyústění bylo překvapení. A už jsem běžela pro druhý díl.

JanaProchazka
13.02.2026

Nemyslela jsem si, že mě to bude bavit, tento žánr mi není blízký, ale rychle mě to vtáhlo a četbu jsem si velmi užila.

pauline93
23.01.2026

Chvilkama zdlouhavé popisy, ale jinak se to četlo dobře, napínavé až do konce. Lisbeth jsem si oblíbila, jsem zvědavá na pokračování

Alenkavrisiknih
22.01.2026

Naprostá špička mezi severskými detektivkami, která mě chytla a nepustila. Děj je poutavý, zobrazený do nejmemších detailů a jsem překvapená, že i přes velké množství postav jsem v nich během četby měla vždy pořádek a nemusela jsem odhadovat kdo je kdo. Je to asi díky tomu, že každá z postav a vztahy mezi nimi jsou vykresleny velmi specificky a podrobně.

janadibelkova
12.01.2026

Myslím, že kniha by mohla mít poloviční počet stran, nebylo to špatné čtení, zajímavá zápletka a fajn postavy mě bavily, ale bylo toho trochu moc..

Nuzaq
23.12.2025

Pecka, takhle si představuju severskou detektivku.

gnatalka
10.12.2025

(SPOILER) S hodnocením téhle knížky půjdu proti proudu, ale mně to bohužel tolik nesedlo. Po prvních 250 stranách jsem to i chtěla vzdát, ale četla jsem dál a od druhé poloviny je kniha opravdu o dost lepší - posledních 100 stran se mi ale zase vleklo. Linka s Wennerströmem mi přišla až zbytečně rozvleklá a vůbec by mi nevadilo, kdyby měla knížka právě o těch 100 stran míň. Musím ocenit rozsáhlý výčet rodinných příslušníků spolu s jejich příběhy i mapky popisu ostrova, díky kterým jsem se lépe zorientovala. Líbilo se mi i postupné procházení důkazního materiálu spolu s Mikaelem. Právě kvůli tomu mě ale finální zvrat zklamal. Celou dobu jsem se těšila na odhalení pachatele (přestože k tomu částečně došlo) a na nějaký hlubší smysl zasílání květin - a to, že se nic takového nestalo, mě mrzí, přišlo mi pak i tolik stran zbytečných. Mohla bych tu psát další negativní komentáře, ale nechci knihu zase úplně zkritizovat, protože si to určitě nezaslouží a přes to všechno oceňuji celkovou propracovanost a detailnost. Do druhého dílu se asi někdy pustím, jsem zvědavá, jestli mi náhodou nesedne víc. Původně jsem chtěla dát 4 hvězdičky, ale když se podívám na knihy se stejným počtem, tak jsem si většinu z nich užila víc - proto dávám 3,5*.

Thane
02.12.2025

(SPOILER) SPOILER
První třetina (což je opravdu dlouho) mě moc nebavila. Rozvleklý, spousta jmen, co se mi akorát pletly. Pak se naštěstí začal autor věnovat už (téměř?) výhradně jen dvěma postavám, což bylo jedině ku prospěchu věci. Tehdy mě to chytlo. Jenže pak se začal blížit konec a místo vrcholu přišlo zklamání. Najednou to bylo jak z rychlíku. Navíc to nedávalo vůbec žádnej smysl. Desítky let systematičnosti a ukrývání, aby se pak najednou začalo střílet? Jako vážně? Ani nemám dojem, že by si autor nějak poradil s tím zdrojem, který měli. A nakonec před námi ukrývá informace? Celou dobu nám je předkládáno, že netuší vůbec nic a nedává to smysl, aby nám pak slavnostně oznámil, že to vlastně bylo jasný? 10000 hodnocení a samý 5* a já vůbec nechápu proč. Během celý knížky k tomu nikdy nebylo ani blízko. Ta knížka je rozhodně dobrá, ale má tolik slabých stránek, že mě to až (vzhledem k absolutnímu hodnocení masy) šokuje.

DaViD_082
14.11.2025

Už jen za ty "post-lingrenovské" postavy, čtivost, nápady, žurnalistický přístup, totálně vtahující atmosféru. A thrillerová část, která k tomu jistě nejvíce láká ty neuvěřitelné davy co to čtou, překvapivě zabírá sotva třetinu knihy. Prý má být pokračování ještě lepší. Nemohu se dočkat.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi