VasnivaCtenarka VasnivaCtenarka komentáře u knih

Obálka knihy Zkroť svou úzkost: Rádce pro děti 10 - 14 let Zkroť svou úzkost: Rádce pro děti 10 - 14 let Summer Batte

Publikace představuje mimořádně citlivě a srozumitelně zpracovaného průvodce světem dětské úzkosti. Autorka dokáže dětem vysvětlit, co úzkost je, jaké má příznaky, co ji způsobuje i jaké podoby může mít, a především ukazuje, že s úzkostí lze pracovat a postupně ji zvládat. Velmi přehledně přibližuje také to, co se děje v mozku, když cítíme strach, a pomáhá dětem pochopit, proč jejich tělo reaguje právě tak, jak reaguje. Cenná je rovněž část, v níž vysvětluje rozdíl mezi psychologem, psychoterapeutem a psychiatrem a popisuje, jak může setkání s odborníkem probíhat. Díky tomu kniha snižuje obavy z vyhledání pomoci a přináší dětem i jejich blízkým pocit větší jistoty a porozumění.

Pro odborníky v oblasti psychologie či pedagogiky nemusí být jednotlivé informace nové, avšak pro děti, které prožívají strach a nerozumějí tomu, co se s nimi děje, může být tato publikace skutečně zásadní oporou. Pomáhá jim své pocity pojmenovat, porozumět jim a uvědomit si, že v tom nejsou samy a že existují způsoby, jak situaci zvládat. Velmi oceňuji také praktickou stránku knihy — množství jednoduchých cvičení, otázek a úkolů, které dítě vedou k aktivnímu zapojení a postupnému posilování vlastní sebedůvěry. Významným přínosem je i vizuální zpracování publikace. Krásné a citlivé ilustrace podporují porozumění textu a činí knihu pro děti přístupnou, přívětivou a bezpečnou.

Tato kniha ve mně zanechala silný a velmi vřelý dojem. Je napsána s respektem k dětskému prožívání a s opravdovým pochopením pro jejich obavy a nejistoty. Jsem přesvědčena, že může být velkou pomocí dětem, které se s úzkostí potýkají, ale také rodičům, pedagogům a odborníkům, kteří je na jejich cestě provázejí. Možná by nebylo špatné mít tuto publikaci doma, ve škole či v poradně — jako tichého pomocníka, do něhož může dítě kdykoli nahlédnout, rozpoznat své pocity a zjistit, že se s nimi dá pracovat. Je to opravdu velmi hezká a smysluplná kniha pro děti.

Obálka knihy Drinky a polibky Drinky a polibky Lucy Score

Román Drinky a polibky autorek Lucy Score a Claire Kingsley představuje první díl série zasazené do prostředí malého amerického městečka Bootleg Springs. Jedná se o odpočinkové čtení, které staví především na romantické lince, humoru a výrazné dynamice mezi hlavními postavami. Autorky zde využívají osvědčený model romantické komedie, v níž se střetávají dva rozdílné světy a osobnosti, které se postupně učí znovu důvěřovat sobě i druhým.

Hlavní hrdinka Scarlett je sebevědomá a energická žena, která vyrůstala mezi třemi bratry, což se odrazilo v jejím přímočarém a někdy až nekompromisním vystupování. Její životní styl je spontánní a plný akce. Na druhé straně stojí Devlin, muž poznamenaný osobními neúspěchy, který se snaží začít znovu a vyrovnat se s minulostí. Setkání těchto dvou postav vytváří základní osu příběhu a zároveň prostor pro rozvoj romantické zápletky, která je pro tento žánr typická.

Výrazným prvkem knihy je prostředí malého městečka, které autorky vykreslují jako komunitu s vlastními pravidly, vztahy a specifickým humorem. Atmosféra Bootleg Springs je živá a dynamická a vedlejší postavy dotvářejí kolorit celého příběhu. Pro mnohé čtenáře může být právě tato komunitní rovina jedním z hlavních lákadel knihy, protože přináší pocit sounáležitosti a zároveň nadsazený pohled na mezilidské vztahy.

Z hlediska stylu je kniha psána srozumitelným a čtivým jazykem, který je přístupný širokému spektru čtenářů. Děj plyne poměrně svižně a bez složitostí, což z ní činí typickou představitelku současné populární romantické literatury. Text je koncipován tak, aby poskytoval především odpočinek a zábavu a aby čtenáře vtáhl do příběhu prostřednictvím humoru a dialogů.

Osobně jsem však měla pocit, že humor a způsob chování některých postav mi nebyly zcela blízké. Místy jsem vnímala jednání postav jako záměrně nadsazené a stylizované, což může být pro část čtenářů zdrojem pobavení, ale pro jiné může působit méně přirozeně. Romantická linie byla poměrně předvídatelná již od začátku, což sice odpovídá očekáváním tohoto žánru, ale současně to může snižovat prvek překvapení.

Na druhou stranu je zřejmé, že kniha si získala velmi pozitivní ohlas čtenářů a vysoké hodnocení, což svědčí o tom, že dokáže oslovit široké publikum. Tento typ literatury má své pevné místo na knižním trhu a plní důležitou funkci – nabízí čtenářům možnost odpočinku, úniku od každodenních starostí a příjemně stráveného času s lehkým a romantickým příběhem.

Z mého pohledu se jedná o knihu, která je ideální pro čtenáře hledající nenáročné, humorné a romantické čtení z prostředí maloměsta. Přestože pro mě osobně nebyla úplně tou pravou „krevní skupinou“, dokážu si představit, že si své čtenáře najde zejména mezi milovníky romantických příběhů s výraznými postavami a odlehčenou atmosférou.

Obálka knihy Umění být Umění být Erich Fromm

Kniha Umění být je filozofickým zamyšlením nad tím, co znamená žít naplněný život a hledat rovnováhu mezi materiálním světem a vnitřním prožíváním. Fromm upozorňuje na to, že skutečné štěstí nespočívá ve vlastnění věcí, ale v kvalitě vztahů, tvořivosti a schopnosti žít vědomě a odpovědně. Jeho myšlenky působí i dnes velmi aktuálně.
Čtení není úplně snadné a vyžaduje soustředění, ale právě v tom spočívá jeho hodnota. Kniha nutí zpomalit, přemýšlet a občas i polemizovat s autorovými názory. Tento vnitřní dialog však považuji za přirozenou a přínosnou součást čtení podobných textů.
Pro mě osobně šlo o podnětnou a inspirativní knihu, ke které se člověk může vracet a znovu v ní objevovat nové souvislosti. Není to odpočinkové čtení, ale rozhodně stojí za čas a pozornost.

Obálka knihy Pod tlakem Pod tlakem Lisa Damour

Kniha pro mě byla jedním z těch čtenářských zážitků, které nenápadně, ale zásadně promění způsob, jak člověk přemýšlí o dospívání, rodičovství i o vlastní profesi. Přestože jsem k ní přistupovala s pocitem, že se budu pohybovat v již známém tématu, autorka mě velmi příjemně překvapila svou schopností jít do hloubky a srozumitelně vysvětlit mechanismy, které stojí za tlakem a stresem dnešních dospívajících.
Velmi oceňuji její vyvážený přístup ke stresu, který nepředstavuje jen jako problém, ale jako přirozenou součást života, s níž je možné se naučit pracovat. Kniha je přehledná, čtivá a zároveň odborně podložená, aniž by působila akademicky. Autorka píše s empatií a respektem k dětem i dospělým a nabízí realistický pohled, který uklidňuje, ale zároveň nezlehčuje obtížnost situací, jimž dnešní mladí lidé čelí.
Jedním z největších přínosů knihy jsou konkrétní praktické rady a nástroje, které lze využít jak v profesní praxi, tak v běžném rodinném životě. Pod tlakem na mě zapůsobila jako mimořádně zdařené propojení odbornosti, lidskosti a praktičnosti. Je to kniha plná „aha momentů“, ke které se člověk může opakovaně vracet a kterou bych bez váhání doporučila rodičům, pedagogům i všem, kdo chtějí lépe porozumět současné generaci dospívajících.

07.04.2026

Obálka knihy Profesorka Profesorka Freida McFadden (p)

Mimořádně čtivá kniha, která dokáže udržet pozornost od první stránky až do konce. Autorka pracuje s jednoduchým a přehledným stylem, díky němuž se příběh čte rychle a plynule. Během čtení jsem měla neustále potřebu pokračovat dál a přemýšlela jsem, jak se situace vyvine a co si autorka pro čtenáře připravila.
Velkým tahounem knihy je tempo vyprávění a postupné odhalování informací, které udržuje napětí a nutí čtenáře přehodnocovat vlastní domněnky. Některé momenty mohou působit lehce předvídatelně, ale ani to nesnižuje celkový čtenářský zážitek. Příběh zůstává zábavný a dobře vystavěný a nabízí přesně to, co od podobného thrilleru očekávám — napětí, dynamiku a překvapení.
Postavy nejsou typicky sympatické, spíše naopak. Většina z nich působí manipulativně a morálně problematicky, což ve mně nevzbuzovalo velké sympatie, ale zároveň to přispělo k zajímavé atmosféře příběhu. Profesorku proto hodnotím jako velmi příjemnou oddechovou četbu, která sice není literárně náročná, ale svou čtivostí a svižným tempem dokáže čtenáře spolehlivě vtáhnout do děje a udržet ho v napětí až do posledních stránek.

Obálka knihy Pravda o Ruby Cooperové Pravda o Ruby Cooperové Liz Nugent

Silný psychologický příběh, který stojí především na výrazných postavách a jejich složitém vnitřním světě. Liz Nugent znovu potvrzuje svůj talent vytvářet komplexní a nepříjemně realistické charaktery, které čtenáře nutí přemýšlet o motivech lidského chování. Největší síla knihy spočívá právě v psychologické věrohodnosti a v tom, že postavy nejsou černobílé, ale lidsky rozporuplné.
Postava Ruby je mimořádně výrazná a zároveň obtížně uchopitelná. Nepůsobí sympaticky, její jednání je často manipulativní a frustrující, a právě tato nejednoznačnost z ní činí fascinující literární postavu. Velmi dobře funguje i kontrast mezi sestrami a postupné odhalování informací, které čtenáře nutí přehodnocovat vlastní pohled na děj i jednotlivé postavy. Zvraty nepůsobí samoúčelně, ale přirozeně vyplývají z jejich charakterů.
Tempo vyprávění je převážně svižné a styl autorky úsporný, přesný a čtivý. Přestože se v textu objeví drobné zpomalení, nijak zásadně nenarušuje celkový dojem. Pravdu o Ruby Cooperové hodnotím jako velmi povedený psychologický román s promyšlenou strukturou, silnou atmosférou a postavami, které v čtenáři zůstávají ještě dlouho po dočtení.

Obálka knihy Hořící kříž Hořící kříž Diana Gabaldon

Audiokniha Hořící kříž je dalším důkazem mimořádného vypravěčského talentu Diany Gabaldon a potvrzením toho, že i v pátém díle dokáže udržet vysokou úroveň celé série. Jde o rozsáhlý příběh, který má sílu vtáhnout posluchače na desítky hodin a nepustit. Délka audioknihy by mohla působit odrazujícím dojmem, ale v tomto případě jsem ji vnímala jako přirozenou součást vyprávění — příběh byl natolik poutavý, že čas strávený poslechem ubíhal překvapivě rychle.
Úvodní část sice působí klidněji a rozvíjí děj pomalejším tempem, ale jakmile se příběh naplno rozjede, promění se v silný a dynamický celek. Právě tato schopnost postupně budovat napětí a udržet čtenářovu pozornost svědčí o autorské jistotě a zkušenosti. Tento díl znovu ukazuje, že Diana Gabaldon dokáže dlouhodobě rozvíjet své postavy i svět, aniž by série ztrácela na kvalitě nebo energii. Pro mě osobně šlo o další potvrzení toho, proč tuto sérii miluji a proč se k ní ráda vracím.
Samostatnou kapitolou je interpretace Jitky Ježkové, která je podle mého názoru naprosto dokonalá. Její hlas je s touto sérií pevně spojen a dokáže příběhu dodat hloubku, emoce i přirozenou dynamiku. U takto dlouhé audioknihy je udržení kvality přednesu náročné, přesto zde nedochází k žádnému poklesu energie ani přesvědčivosti. Hořící kříž je zkrátka skvělý po všech stránkách — silný příběh, výborné tempo a interpretace, která poslech proměňuje ve skutečný zážitek.

Obálka knihy Duch Pankráce Duch Pankráce Petra Klabouchová

Moje zkušenost s audioknihou Duch Pankráce byla poměrně rozporuplná. Velmi oceňuji samotné téma a jeho význam — jde o část historie, kterou by podle mého názoru měl znát každý. Právě připomínání konkrétních lidských osudů považuji za důležité a potřebné. Z tohoto hlediska vnímám knihu jako hodnotnou a smysluplnou, a to bez ohledu na to, jak silně na mě osobně zapůsobila.
Z čistě čtenářského hlediska mě však styl vyprávění příliš neoslovil. Nedokážu přesně pojmenovat proč, ale po celou dobu poslechu jsem cítila určitý odstup a jen výjimečně jsem se dokázala do příběhu skutečně ponořit. Ani emocionálně mě kniha nezasáhla tak, jak bych u podobně silného tématu očekávala, a místy jsem se musela do poslechu spíše vědomě nutit. Ve srovnání s románem U severní zdi na mě tato kniha zapůsobila slaběji, a to jak po stránce atmosféry, tak celkového čtenářského prožitku.
Naopak interpretace audioknihy hodnotím jako mimořádně kvalitní a považuji ji za její nejsilnější stránku. Výkony všech interpretů byly profesionální, citlivé a velmi dobře podpořily atmosféru textu. Právě díky nim byl pro mě poslech přínosný i ve chvílích, kdy mě samotný styl vyprávění nedokázal plně zaujmout. Pokud bych měla audioknihu doporučit, pak především pro její význam a pro výborné herecké zpracování, nikoli pro osobní čtenářské nadšení.

Obálka knihy Navždy ty a já Navždy ty a já Dani Atkins

Navždy ty a já je citlivý, emotivní a lidský příběh o lásce, která nekončí ani ve chvíli, kdy se všechno zdá být ztracené. Dani Atkins pracuje s těžkým tématem ztráty velmi jemně – bez zbytečné dramatičnosti, ale s obrovskou emoční silou. Příběh plyne klidným a příjemným tempem, které mi umožnilo se do něj opravdu ponořit a vnímat každou nuanci vztahů mezi postavami.

Nejvíc oceňuji to, že jsem si vytvořila vztah ke všem. Fandila jsem Lily, chápala Adama a přála štěstí i Joshovi. Nikdo zde není jen „ten druhý“. Každý má své místo, své důvody a svou bolest. I když byl vývoj děje místy předvídatelný, vůbec mi to nevadilo – síla této knihy totiž nespočívá v překvapení, ale v opravdovosti emocí.

Na konci jsem měla slzu v oku. Ne kvůli šoku, ale kvůli tichému, hlubokému dojetí. Už dlouho jsem nečetla tak hezký, laskavý a hřejivý příběh, který ve mně zůstal i po dočtení. Tato kniha pro mě nastavila laťku opravdu vysoko.

19.03.2026

Obálka knihy Zvládání emocí u dětí a dospívajících s ADHD Zvládání emocí u dětí a dospívajících s ADHD Sonia Ali

Kniha nabízí velmi srozumitelný a prakticky zaměřený pohled na to, jak mohou děti s touto diagnózou lépe porozumět svým emocím a naučit se s nimi pracovat. Autorka vychází ze své praxe speciální pedagožky a vytváří program, který lze využít jak ve škole, tak v domácím prostředí.
Publikace je zaměřená především na zvládání silných emocí, které děti s ADHD často prožívají – frustrace, nepohody nebo záchvatů vzteku. Autorka nabízí konkrétní techniky a strategie, které dětem pomáhají zpomalit, uvědomit si své prožívání a najít způsob, jak náročnou situaci zvládnout.
Velmi sympatické je také to, jak je kniha napsaná. Text je čtivý, doplněný ilustracemi a různými aktivitami, které příjemně oživují celý obsah. Navíc autorka oslovuje přímo děti a dospívající, takže kniha může sloužit nejen pedagogům, ale i samotným dětem, které si díky ní mohou lépe uvědomit, co se s nimi v náročných situacích děje.
Za mě jde o velmi hezky zpracovanou a užitečnou publikaci, která nabízí konkrétní nástroje pro práci s emocemi. Může být přínosná nejen pro pedagogy a rodiče, ale i pro všechny, kteří chtějí lépe porozumět tomu, jak děti s ADHD své emoce prožívají.

04.03.2026

Obálka knihy Trauma u dětí Trauma u dětí Leona Jochmannová

Kniha je velmi odborná, ale zároveň přehledně strukturovaná publikace, která nabízí hluboký vhled do problematiky dětského traumatu. Autorka vychází z více než dvacetileté praxe práce s dětmi a propojuje své zkušenosti s aktuálními poznatky z psychologie a neurobiologie. Díky tomu kniha nepůsobí pouze teoreticky, ale nabízí i praktický kontext a širší porozumění tomu, jak trauma ovlivňuje dětský vývoj.
Velmi přínosná je část věnovaná samotnému vysvětlení traumatu a jeho dopadů na emoční regulaci, paměť či vztahové prožívání dítěte. Autorka se věnuje také disociaci a přehledně popisuje jednotlivé kategorie dětského traumatu – od týrání a zanedbávání až po sexuální zneužívání, domácí násilí nebo vývojové trauma. Čtenář tak získává ucelený pohled na to, jak široké a proměnlivé mohou být projevy traumatických zkušeností.
Kniha se zároveň zabývá systémem odborné péče o děti, které traumatem prošly, a upozorňuje na časté chyby v diagnostice. Ty často souvisejí s tím, že symptomy traumatu mohou zasahovat do emoční, kognitivní i fyzické roviny a mohou být snadno zaměněny za jiné obtíže. Velmi zajímavá je také část věnovaná výzkumu traumatu u dětí, který probíhal v letech 2017–2019.
Za mě je to publikace doslova nabitá informacemi. Styl psaní je sice výrazně odborný, ale pokud má člověk rád knihy, které jdou opravdu do hloubky, najde zde velké množství cenných poznatků. Doporučila bych ji nejen studentům, ale i všem, kteří pracují v pomáhajících profesích a chtějí lépe porozumět dopadu traumatu na dětskou psychiku.

04.03.2026

Obálka knihy Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Martin Moravec

Audiokniha Svět elitního vyjednavače je mimořádně silná a autentická výpověď o světě, kde se rozhoduje o lidských životech. Adam Dolník otevřeně popisuje vyjednávání s únosci, teroristy i piráty a zároveň bourá mýty o tom, že podobná práce stojí na tvrdosti či nátlaku. Naopak – klíčem je empatie, klid a schopnost naslouchat.
Kniha funguje nejen jako napínavé vyprávění z krizových situací, ale i jako hluboký vhled do psychologie komunikace. Největší sílu má v lidskosti a upřímnosti – Dolník nepůsobí jako hrdina z filmu, ale jako profesionál, který si plně uvědomuje tíhu odpovědnosti.
Audiální zpracování dodává příběhům autenticitu a napětí, které posluchače udrží od začátku do konce. Silný, inteligentní a místy až mrazivý poslech.

23.02.2026

Obálka knihy Temná noc Temná noc Yrsa Sigurðardóttir

Temná noc pro mě byla audioknihou, u které jsem měla problém přestat poslouchat. Oproti předchozímu dílu působí sevřeněji, intenzivněji a emocionálně silněji – příběh má jasný tah a postupně buduje napětí, které se opravdu vyplatí vydržet až do konce.
Velmi dobře tu funguje kombinace psychologické roviny, temného tématu a osobních motivů vyšetřovatelů. Interpretace Kláry Cibulkové navíc atmosféru ještě umocňuje a dává příběhu klidný, ale mrazivý tón.
Celkově jde o díl, který podle mě sérii Černý led důstojně uzavírá a patří k jejím nejsilnějším částem.

03.02.2026

Obálka knihy Hlubiny Hlubiny Yrsa Sigurðardóttir

Audiokniha Hlubiny na mě zapůsobila především svou silnou atmosférou. Yrsa Sigurðardóttir umí pracovat s tichem, napětím a pocitem neklidu tak, že příběh plyne spíš pomalu, ale o to neúprosněji. Postupné skládání jednotlivých dějových linií mě bavilo a ocenila jsem, že kniha nestojí jen na samotném zločinu, ale hlavně na emocích a minulosti postav.
Velkým plusem pro mě byla interpretace Kláry Cibulkové, která audioknize dodává klidný, ale zároveň mrazivý tón. Díky jejímu přednesu se dařilo udržet napětí i v pomalejších pasážích a atmosféra islandské krimi krásně vynikla. Občas mi sice orientaci v ději ztěžovala islandská jména, ale při soustředěném poslechu to nebylo nic, co by kazilo celkový dojem.
Celkově hodnotím Hlubiny jako velmi povedenou, temnou a psychologicky silnou audioknihu, která ve mně zůstala ještě dlouho po doposlouchání. Pokud máte rádi severské krimi založené spíš na náladě než na akci, tohle je rozhodně dobrá volba.

03.02.2026

Obálka knihy Wellbeing ve škole, škola v pohodě Wellbeing ve škole, škola v pohodě Jaroslava Ševčíková

Publikace Jaroslavy Ševčíkové se věnuje tématu wellbeingu, které je dnes nedílnou součástí diskuse o kvalitě školního prostředí i nového RVP. Autorka nabízí srozumitelný a odborně podložený pohled na wellbeing jako součást klimatu třídy i celé školy.
Velkým přínosem je propojení teorie, výzkumů a konkrétních příkladů z pedagogické praxe. Kniha tak poskytuje nejen pevné teoretické ukotvení, ale i praktickou inspiraci pro každodenní práci učitelů a vedení škol.
Publikaci lze doporučit všem, kdo chtějí wellbeing ve škole chápat do hloubky a smysluplně s ním pracovat.

30.01.2026

Obálka knihy V moci zla V moci zla Linda Castillo

Kriminální román V moci zla od Lindy Castillo patří podle mě k nejsilnějším dílům série s Kate Burkholderovou – je temný, psychologicky hluboký a emocionálně velmi intenzivní. Autorka skvěle pracuje s atmosférou izolace, mlčení a nedůvěry v uzavřené komunitě a ukazuje, že zlo může vznikat i tam, kde se navenek mluví o morálce a čistotě. Vyšetřování je promyšlené, napínavé bez laciných zvratů a knize v podstatě nemám co vytknout – přesně takovou detektivku hledám, když chci nejen zločin, ale i silnou sondu do lidské psychiky.

26.01.2026

Obálka knihy Hackni své ADHD Hackni své ADHD Jesse Anderson

Hackni své ADHD od Jesseho J. Andersona je praktický a srozumitelný průvodce pro dospělé, kteří se s diagnózou ADHD setkávají poprvé – ať už osobně, nebo skrze své blízké. Autor, sám diagnostikovaný až v dospělosti, přináší autentický pohled na každodenní výzvy i silné stránky lidí s ADHD. Nepůsobí jako teoretik, ale spíš jako empatický průvodce, který čtenáři nabízí pochopení, podporu a konkrétní návody, jak si přizpůsobit život svému způsobu vnímání.

Kniha vyniká tím, že propojuje osobní zkušenosti s moderními poznatky psychologie a neurovědy. Anderson čtenářům ukazuje, že ADHD není selhání nebo nedostatek disciplíny, ale odlišný způsob fungování mozku, který si žádá jiné strategie. Vysvětluje, jak si vytvořit rutiny, jak pracovat s motivací a jak předejít přetížení či vyhoření. Vše podává lehkou, čtivou formou, doprovázenou humorem i upřímností.

Hackni své ADHD zaujme každého, kdo chce lépe porozumět ADHD – ať už u sebe, u partnera, dítěte nebo klienta. Andersonovo psaní povzbuzuje, vyvrací mýty a pomáhá chápat, že odlišné fungování neznamená slabost. Je to kniha, která inspiruje k trpělivosti, sebepřijetí a hledání cest, jak využít potenciál i v prostředí, které často nerozumí jinému rytmu myšlení.

01.01.2026

Obálka knihy Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Myšlení rychlé a pomalé od Daniela Kahnemana je intelektuální revoluce – Nobelista rozebírá dvě mysli: rychlý intuitivní Systém 1 vs. pomalý logický Systém 2. 20 hodin audioknihy s intenzivním hlasem Borka Kapitančíka, který nutí zpomalit a analyzovat. Struktura do 5 částí systematicky odhaluje, proč selháváme v rozhodování – od nadhodnocování rizik po ekonomickou iracionalitu a rozdíl prožívajícího vs. pamatujícího já.

Krásné objevování skrytých chyb mozku: proč impulsivně nakupujeme, proč se bojíme letadel víc než autonehod apod. Každá kapitola nabitá experimenty, daty a praktickými tipy na aktivaci Systému 2 je hustá, ale fascinující – mění pohled na život. . Přístupné, přesto vyžaduje koncentraci.

Kapitančikova precizní interpretace zesiluje analytickou hloubku, zvuk je bezchybný. Skvělá, ale hustá – pro plné „pobírání“ bych volila spíše papír. Nesmírně doporučuji všem, kdo se chtějí rozhodovat inteligentněji – průlomové dílo, které zůstane v paměti!

31.12.2025

Obálka knihy Anna R. Anna R. Jana Poncarová

Audiokniha Anna R. od Jany Poncarové oživuje skutečné dopisy z chalupy č.p. 5 v Dobřívě během 1. světové války. Anna Reindlová snáší dřinu hospodářství, péči o děti a zlobu sousedů, zatímco Františkovy řádky z fronty přinášejí kontrast touhy a beznaděje. Syrová autenticita bez velkolepého dramatu dělá příběh neodolatelně lidským – symbolem žen proměněných válkou v nezdolné hospodáře.

Interpretace je vynikající: Dana Černá vtělňuje Anninu únavu i vřelost, Vasil Fridrich melancholii fronty, Nina Horáková nuancuje detaily. Hlasy duší, čistý zvuk a hudba v pozadí zesilují intimní atmosféru – poslouchání je pohlcující, ideální na 7:43 minut během týdne.

Není to Poncarové nejsilnější dílo, ale jako historicky vázaný portrét venkovské resilience funguje perfektně. Pro fanoušky české literatury, faktů a silných hrdinek – hezký, dojemný kousek, který zůstane v paměti.

31.12.2025

Obálka knihy Jak se vysvobodit z toxického vztahu Jak se vysvobodit z toxického vztahu Skeen Michelle

Jak se vysvobodit z toxického vztahu od Michelle a Kelly Skeen je pecka – laskavý průvodce, který spojuje hluboké sebezpytování s praktickými nástroji pro zdravou lásku!

Plná živých příkladů z praxe, které vás vtáhnou a donutí se zamyslet nad vlastními vztahy, čtivá a dobře strukturovaná s dotazníky, reflexními otázkami a krátkými kapitolami – čte se na jeden zátah! Ukazuje, jak dětská traumata formují toxická pouta, pomáhá identifikovat vztahový styl a nabízí strategie na hranice, konflikty i bezpečné intimity. Pro mě must-read pro každého, kdo chce prolomit cyklus a zasloužit si pevnou lásku!

30.12.2025

Zavřít