Lidožraví lvi ze Tsava

Lidožraví lvi ze Tsava https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522610/lidozravi-lvi-ze-tsavaQ4MNvE-7bm-.jpg 5 10 3

Pravdivý příběh z Afriky o dvojici krvelačných lvů, kteří v roce 1898 zabili mnoho dělníků při stavbě železnice. V době, kdy se Afrika stala bojištěm evropských mocností a kolonizace dosahovala svého vrcholu, se Británie pustila do vybudování železničního spojení mezi východním pobřežím a Viktoriiným jezerem. Avšak co mělo být triumfem technického pokroku, se rychle proměnilo v noční můru. Dva lidožraví lvi začali nekompromisně lovit dělníky pracující na stavbě mostu přes řeku Tsavo, během devíti měsíců rozpoutali krvavé peklo a celý stavební projekt zastavili. Inženýr John Patterson byl jediný, kdo se krutým šelmám dokázal postavit čelem a svá dobrodružství později barvitě vylíčil v této knize. Jeho strhující vyprávění o odvaze, vytrvalosti a nezlomnosti lidského ducha v konfrontaci s nepředstavitelnou výzvou se i více než po sto letech stále těší nesmírné popularitě, čehož je dokladem i řada filmových adaptací včetně slavného snímku „Lovci lvů“ s Michaelem Douglasem a Valem Kilmerem v hlavních rolích. Seznamte se s kultovním příběhem v jeho původní nezkreslené podobě, fascinujícím celé generace a nyní poprvé dostupným také v češtině. Nechte se vtáhnout do hlubin temné Afriky, kde se člověk střetává s nezkrotnou silou divoké přírody a kde každý okamžik může být tím posledním.... celý text

Dobrodružné Literatura faktu Thrillery
Vydáno: , Stair Jumper
Originální název:

Man-Eaters of Tsavo , 1907


více info...

Přidat komentář

Leona333
10.03.2024 5 z 5

On je to vlastně takový deník... Deník, který získal velice krásnou knižní podobu a později se dočkal i velice pěkného filmového zpracování...
Lidožraví lvi ze Tsava, rozhodně ke čtení doporučuji. Nádherně vylíčená, ne všude ještě probádaná krajina - příroda. Různorodá, nepoddajná, svá... A do toho vstupuje "moderní člověk," který chce měnit, zlehčit a uzpůsobit si zde život podle svého... Ale ne všude je tím neohroženým pánem všeho..., právě on...
I když se děj odehrává v Africe, tak i přesto přese všechno, mě párkrát pořádně zamrazilo...

veronika4001
06.03.2024 5 z 5

Příběh napsaný na základě skutečných událostí Tsava pohledem 19. století.
Na pravdivý příběh jsem se těšila, Patterson ujišťoval, že nic nezveličoval, a že naopak se mnohé snažil potlačit, umenšit, význam snížit. To, co prožil ve skutečnosti, bylo horší a přesahovalo by to kapacitu knihy.
Nejvíce mě zaujala stavba železniční tratě, ryze manuální, bez těžké techniky, za plného soustředění, ale bez hlubších schémat a plánů a promyšlených postupů; jen za to, co poskytla divočina a co se mohlo nazvat materiálem, ale i překážkou v tvrdé manuální práci.
Nejprve bylo zapotřebí nastolit disciplínu tamního domorodého obyvatelstva, což nebylo lehké s ohledem na odlišný styl života, odlišné vyznání náboženství a kultu rozmanitých skupin a vrstev. Proces výstavby tratě se upravoval podle podmínek divočiny a námezdní pracovní síly.
Mohu říci, že film Lovci lvů jsem musela shlédnout a dodat tomuto pravdivému příběhu správnou atmosféru a tím si ho zacelit.
Jediné, co mi v knize vadilo, byl rozměr kapitol, ačkoliv si plně uvědomuji, že se jedná o výpravu a tedy o záznam událostí v čase, ve kterém byly sepsány, jak postupně přicházely. Tento příběh nemohla žádná kapitola zkrátit nebo uměle prodloužit; většinou vývoj událostí kulminoval pomalu, stále jsem si musela připomínat, že tohle není beletrie a jedná se o 19. století, proto vzrušení bylo trochu přízemní a tušené, nicméně tohle napětí, vzrušení a hlavně strach by možná ne každý chtěl prožít ve svém reálném každodenním životě.


VasnivaCtenarka
23.02.2024 5 z 5

Lidožraví lvi ze Tsava, kniha Johna Henryho Pattersona, vypráví poutavý, pravdivý a dobrodružný příběh, na který nezapomenete. Je to příběh se skvělou atmosférou, kdy při čtení snad ani dýchat nebudete, což z knihy dělá nezapomenutelný zážitek.

Možná vám je příběh trošku povědomý, protože byl také zpracován filmovým průmyslem a hlavních rolí se zhostili Michael Douglas a Val Kilmer.

Tuhle knihu jsem si zamilovala. Ne jen pro svůj příběh, ale i pro to, jak krásně byla zpracovaná. Nakladatelství Stair Jumper v čele s překladatelem Petrem Mečířem si dali na knize opravdu záležet a tak vznikla kniha, ve které najdete nejen krásnou dobovou mapu, ale také mnoho a mnoho černobílých fotografií, které čtení nádherně obohatí. Takto pěkně zpracovanou knihu jsem neviděla už opravdu léta.

Ale abyste si nemysleli, že je kniha pouze o lidožravých lvech, musím také napsat, že v sobě ukrývá mnohem více dobrodružných zážitků, které J. H. Patterson v Africe zažil. V knize se tak budete moci dozvědět o tom, jak probíhala samotná stavba železnice, jak se žilo uprostřed divoké přírody, poznáte také místní domorodce apod.

Kniha je to opravdu vtahující a pokud jste i vy milovníci knih napsaných podle skutečných událostí, tak si jsem jistá, že z ní budete stejně nadšení jako já. Je to zkrátka kniha, která v mé knihovně získává místo vedle nejlepších knih, ke kterým se budu velmi ráda vracet.

Autorovy knížky

John Henry Patterson
irská, 1867 - 1947
2023  96%Lidožraví lvi ze Tsava

Kniha Lidožraví lvi ze Tsava je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst17x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x