twix6862 twix6862 komentáře u knih

☰ menu

Světla na Labi Světla na Labi Miriam Georg

(SPOILER) Kniha získaná při vánoční give away akci - velmi příjemné překvapení. Druhý díl je aktuálně za hubičku v jarním black Friday. Druhá polovina knihy mne úplně pohltila. Bez ohledu na to, že jsem od prvního okamžiku, kdy se ti dva potkali, věděla dost jasně, kam se děj bude ubírat, nijak mi to neubralo na zábavnosti knihy. I když socialisté současnosti nejsou můj šálek čaje, cesta, kterou naše společnost za těch 100+ let ušla je neuvěřitelná a fascinující - ať už se to týká pracovních a životních podmínek všech, nebo čistě ženských otázek případně postižených osob.

26.03.2024


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Tohle bylo fajn! Nebylo v tom přehnaně moudí (vlastně asi jenom jedno psí), zápletka pěkně zapletená i rozpletená, nic moc přebytečných postav a linek a vraha jsem si netipla hned na začátku. Finále, bohužel, poněkud rozpačité

29.11.2023 4 z 5


Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Že já si s tím Vančurou nedám pokoj...

29.11.2023 3 z 5


Kam se poděl můj sýr? Kam se poděl můj sýr? Spencer Johnson

Co je můj sýr?
Jaký je?
Není starý?
Pečuji o něj?
Co bych udělala, kdybych se nebála?

29.11.2023 4 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

(SPOILER) Kdo jsi zmaten, přečti si úvod příštího dílu - shrnuje děj a hlavní aspekty příběhu tohohle slepence - nebo spíš skupinové halucinace. Navíc to trochu obrousí osten z osudu Jacka (jsem fakt na ty děti v těchto letech fest přecitlivělá).
Pistolník je pro mne příliš biblický - váhám, zda je moje znalost bible k tomuto čtení spíš výhodou, nebo přítěží. Dám tomu šanci do dalšího dílu a uvidíme, co je na těch doporučeních :)

28.11.2023 3 z 5


Žena pro třetího krále Žena pro třetího krále Ludmila Vaňková

Počátek 14. století popsaný jinak, než od tradiční adorativního zobrazení Přemyslovců.
Ludmila Vaňková v knize "Žena pro třetího krále" dokazuje, že historie může být plná vášně, intrik a emocí, které by nezahanbily ani nejlepší telenovelu - a v tom je, pro mne, problém. Styl, který ke svým popisům autorka používá, je poněkud zmatečný a vyžaduje extra dávku domýšlení o kom, kde s kým, komu a proč. Zejména extra dlouhé milostné pasáže plné srdcervoucích výronů jsem spíš přeskakovala.

26.11.2023 3 z 5


Pečeť smrti Pečeť smrti Vlastimil Vondruška

Čtivé, občas slušně napínavé. Některé linky ale za mne zbytečné a mimo realistický rámec, který jinak knihy mají.

06.02.2023 4 z 5


Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Velmi dobře se mi kniha poslouchala. Osudy zaujaly natolik, že jsem místy i fandila nebo trnula, jak se to vyvrbí dál.

03.12.2022 4 z 5


O knihovnickou sovu 2021 O knihovnickou sovu 2021 * antologie

Nemůžu si pomoci, ale nelíbilo se mi to. Do poslední povídky jsem doufala v milé překvapení, které se nekonalo. U většiny povídek jsem měla dojem, že čtu něčí deníček bez zajímavé pointy. Vybočovala pouze povídka se vzpomínkami, ta se četla úplně jinak než zbytek - jednu hvězdu za ni a druhou za počin samotný

29.11.2022 2 z 5


Slepý vrah Slepý vrah Margaret Atwood

(SPOILER) Iris nebo Laura - to je oč tu běží (?) ... už strašně dlouho jsem v knize nepřeskákala tolik pasáží, které mi pak vůbec nechyběly. Vzhledem k nesporné kvalitě knihy mi to je vlastně dost líto. Četla jsem Vraha skoro půl roku a mezi tím stihla dalších 10 knih. Poslední hovor s Aimee mi přišel v kontextu rozuzlení postavený na hlavu, ale dobrá, beru to tak, že Iris měla dost vyražený dech tím, co si vyslechla a tudíž nedokázala reagovat adekvátně. Paradoxně bych si tuhle knihu možná mohla lépe užít na druhé čtení, akorát že k tomu nedojde.

12.10.2022 3 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

(SPOILER) Mám dceru. Tohle bylo sakra těžký čtivo. Mamku budu rozdýchávat ještě dost dlouho...
Dočetla jsem to jenom díky zdejším komentářům, které byly příslibem pozitivního konce.
Vendula Jindrová kritiky.cz:
"A teprve pak vám to dojde. To, že skrze román „Eleanor se má vážně skvěle“ pochopíte, že někteří kolem nás se mohou potýkat s podobnými problémy. A vy tedy místo toho, že byste onoho podivína ignorovali, mu třeba nabídnete pomoc. Protože v tom okamžiku už budete vědět, že vy nemáte ponětí o tom, čím vším si daný člověk prošel, co ho trápí, jaké má postižení či omezení a podobně. Možností je spousta. A proto ho nemůžete ihned odsoudit a zaškatulkovat. Jedno je proto zřejmé – měli bychom si pomáhat, a to za každých okolností a bez rozdílu."

04.10.2022 4 z 5


Rybaříci na Modré zátoce Rybaříci na Modré zátoce Karel Nový (p)

Milovaná kniha mého dětství. Po mnoha letech jsem ji znovu přečetla a překvapilo mne, o jak syrové vyprávění se jedná. Moje dětské vzpomínky vůbec neobsahují hrůzné výjevy, popisy zabíjení ani utrpení. Vzpomínám na modré ptáky, kteří vyvedli svá mláďata a žili na krásném, poklidném zájezdku. Dětská mysl mne nepřestává překvapovat.

12.04.2022 5 z 5


Chtělo by to nový jména Chtělo by to nový jména NoViolet Bulawayo

(SPOILER) Začátek knihy si mne získal svoji výpovědí a autentickým popisem dětskýma očima. Střed byl ponurý a četl se spíš obtížně. Jako kniha před spaním vyloženě nedobrá volba. K dočtení jsem se pak už musela spíš nutit a ztrácela jsem postupně sympatie k postavám i knize. Přečtení nelituji, přineslo mi to zase jiný náhled na zcela odlišnou kulturu a smýšlení. Čekala bych, že nejméně v 16 letech (10. třída) a po X letech v Americe bude vypravěčka mluvit trochu vyzráleji, než to desetileté dítě v Africe a vypravěčský styl se tím s postupem knihy vyvine, k čemuž, z mého pohledu, nedošlo, nebo jen velmi málo. Skutky hlavní postavy by tomu i nasvědčovaly, ale ten vnitřní hlas moc ne. 3 hvězdy dávám jen díky doslovu, který trochu ztlumil moji rozčarovanost, a nevšednímu tématu.

12.04.2022


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) Jdu na 2* abych podtrhla svůj dojem rozdílu proti předešlým dvěma dílům. Jinak bych dala 3. Já nevím, ale ten koncept vytrhnutí zajímavého kusu zprostřed knihy ještě ušel u předchozího dílu, kde uzavíral úvod první části knihy, ale tady je použit začátek konce knihy a tím mi ty 4/5 děje předtím přišly tak akorát jako čekání na to, až se začne skutečně něco dít. Pokaždé jsem věděla, že Ilan opět bude akorát dokola opakovat to svoje a nikam se to neposune. Navíc řada věcí v ději prostě kulhá na obě nohy a člověku se chce mlátit z toho hlavou do zdi. Konec byl naopak příjemným osvěžením, když tedy pominu tu epizodku v Olympu, a rozjetím k dalšímu ději. Když si vzpomenu, tak si to jednou třeba dočtu.

08.10.2021 2 z 5


Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I. Vlastimil Vondruška

Pro mne trochu méně zábavné, než první část. Ve druhé polovině jsem se trochu ztrácela , za což mohlo hlavně nižší soustředění na děj a mnohem více politických čachrů.

28.01.2021 4 z 5


Případ úzké dýky Případ úzké dýky Stanislav Češka

Zábavnější čtení, než série ze současnosti. Používání čistě moderních výrazů v přímé řeči bylo ale dost rušivé.

21.01.2021 3 z 5


Starožitná smrt Starožitná smrt Stanislav Češka

Neurazí, nenadchne. Čtivost spíš průměrná, zápletka vzbudila můj zájem až těsně před koncem. Postavy nezískaly mé sympatie. Dala bych hvězdu navíc za českého autora, ale hrubé chyby v knize a nelíbivý jazyk si ji fakt nezaslouží

07.01.2021 2 z 5


Analytik Analytik John Katzenbach

První kniha - nuda a šeď. Všechny postavy veskrze nesympaticke,, ale vyplatilo se vydržet. Po zásadním zvratu na konci první knihy přichází opravdové napětí a následuje i akce. Konec není předvídatelný a třetí knihu jsem přečetla jedním dechem. V souhrnu výborné čtení.

02.09.2020 4 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Nakonec trochu méně humorné, než slibovala první stránka. Místy hlášky trochu na sílu, ale jinak příjemná detektivka bez jednoznačného konce. A nesporně zábavný vhled do života běžného pochůzkáře. Zase pro jednou příjemná změna, kde vyšetřovatel není ani superman,, ani neoplývá neomezenými policejními pravomocemi

18.08.2020 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Stručná a výstižná. I přes některé extra duchovní pasáže velmi čtivá a inspirativní záležitost. A to jak pro partnerství, tak oro vztahy, zejména, v rodině obecně

13.01.2020 4 z 5