Jednooký král Václav I.

Jednooký král Václav I. https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134440/bmid_premyslovska-epopej-jednooky-kral-v-t8T-134440.jpg 5 704 89

Přemyslovská epopej série

< 2. díl >

Druhá část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době Václavova dětství, kdy Přemysl I. Otakar bojuje o uznání svého sňatku s Konstancií Uherskou a tím také o legalizaci nástupnických práv malého Václava. Přikloní se na stranu císaře a konečně získá definitivní potvrzení královské koruny Zlatou bulou sicilskou. V té době se malý Václav octne po jeho boku a učí se vládnout. Po smrti svého otce je i on korunován českým králem, ale je přesvědčený, že vládnout musí jinak. Začne budovat okázalý královský dvůr, obklopí se rytíři a umělci. Jeho politickým snem je získat rakouské země, s nimiž po celé desetiletí válčí, a když své plány konečně završí sňatkem svého nejstaršího syna, jeho syn Vladislav umírá.... celý text

Přidat komentář

thekath
15.04.2024 5 z 5

Klasické pokračování epopeje. Bylo to super, záživné a přehledné.

S.sidi
07.03.2024 4 z 5

Další díl epopeje nezklamal. Čtivé, zajímavé. Jdu poslouchat další.


grizlinka
12.02.2024 5 z 5

Velice zábavná forma historie, konečně v tom začínám mít přehled.

Denny456
01.02.2024 4 z 5

I ve dvojce platí, co jsem psal v jedniččce: Vondruška je rozený vypravěč. Občas tam jsou nepřesnosti, ale taky to není historie, ale historický román. Za mě velmi čtivé.

Babo
07.01.2024 5 z 5

Baví mě číst o naší dávné historii. Začínám se orientovat v historických postavách.
Nedělám si ale iluze, že mi to dlouho vydrží.
Pan Vondruška píše čtivě a to mě baví. Dějepis by měl být vyučován pomocí beletrie, samozřejmě s doplněním, co je historická pravda a co fantazie autora.
Jdu na 3. díl.

Lenndy
31.01.2023 5 z 5

Vondruška se čte sám.A baví mě ta historie,když si za tím člověk představí konkrétní lidi.

rickiwolf
31.01.2023 4 z 5

Dá se říci, že po prvním dílu jsem věděl co mám očekávat. A ten druhý to do puntíku splnil.

lenyleny
20.04.2022 5 z 5

Tak tento díl se mi líbil ještě víc než první.(ale více hvězdiček dát neumím). Po přečtení jsem si uvědomila jak slavné dějiny jsme měli, jak velcí panovníci v Evropě Češi byli, jak velkou autoritu měli. A nemohu říci ,že jsem si zopakovala dějepis, spíše jsem se toho mnoho nového dozvěděla a doufám i naučila. Třetí díl je již na nočním stolku a moc se na něj těším.

ivoiro
16.01.2022 5 z 5

Další skvělý návod, jak si opakovat dějiny a dějepis. Kniha opět nutí čtenáře hledat historické události a fakta.

zandu
16.01.2022 5 z 5

Druhý díl konečně zdolán :-) opět příjemné, i když dlouhé, čtení. Více intrik, méně bojů. Dám si zase chvilku pauzu a pustím se do dalšího pokračování.

Ronnie68
16.01.2022 5 z 5

Super kniha, která se četla jedním dechem ... děj, zachycující druhou polovinu vlády Přemysla Otakara I. a první polovinu vlády Václava I. (rozdělený na několik částí) mě bavil a těším se na další díl ...

likaf
02.12.2021 5 z 5

Báječné čtení. Král Václav velmi schopný a dobrý král. Těším se na další díl.

Lutzinka
07.10.2021 5 z 5

Další skvělý díl.
Václav byl úplně jiný, než jeho otec, takže to bylo zase zajímavé čtení. Jednooký král je trochu neprávem upozaďován za oběma Přemysly Otakary...
Opět zajímavé, čtivé a poučné. Na rozdíl od hodin mého milovaného dějepisu, si z těch knih podstatné věci zapamatujete a budou dávat mnohem větší smysl.

polednice1705
30.03.2021 5 z 5

Opět krásná kniha. Oproti vlády Přemysla I. je v období vlády Václava I. méně válek a bojů, zato více intrik a tajných dohod, ale vždy ve prospěch celé České země a ne jen královského dvora. Škoda, že to již neplatí v dnešní době...

twix6862
28.01.2021 4 z 5

Pro mne trochu méně zábavné, než první část. Ve druhé polovině jsem se trochu ztrácela , za což mohlo hlavně nižší soustředění na děj a mnohem více politických čachrů.

J.P.S.
27.12.2020 5 z 5

Navdzory názvu se druhý díl epopeje až do poloviny věnuje spíše Přemyslu Otakaru I. a popisuje jeho obratné lavírování mezi stranami Welfů a Štaufů, které tehdy v Říši soupeřily o císařský stolec, příklon k Fridrichu II. a zisk Zlaté buly sicilské až po spor s pražským biskupem Ondřejem.

Samotný Václav I. se dostane ke slovu spíše až v druhé části. Oproti románovému Přemyslovi je románový Václav podstatně kladnějším charakterem. Jde o pěkné připomenutí neprávem opomíjené historické osobnosti. Václav I. sice není znám tak jako oba Přemyslové Otakarové, přestože šlo o velmi úspěšného panovníka, který zdárně pokračoval v díle započatém jeho předchůdcem a vytvořil podmínky pro mocenskou expanzi svého nástupce. Byl to právě Václav I., za jehož vlády České země do značné míry "dohnaly" životní úroveň v Říši a staly se významným politickým hráčem ve středoevropském regionu.

Netopýr_5
18.10.2020 5 z 5

Knihy o Přemyslovcích poslouchám v audio verzi a naštěstí jsem schopen si zapamatovat jména a navazující události, abych neztratil niť příběhu. Přednes pana Hyhlíka je skvělý. Dodává knize další rozměr. Škoda že se takto zajímavě a barvitě nevyučují dědiny, to bych pak měl dějepis v oblibě.

tittanie
08.08.2020

Kdysi jsem četla první díl a moc se mi líbil, ale na konci jsem už byla zmatená z těch všem jmen a dat a událostí, že jsem si řekla, že si dám pauzu od dalšího dílu. Po pár letech jsem jej vzala do ruky a nadšeně se pustila do čtení. Poslední dobou se s autorem názorově trochu rozcházím, což mě ovlivňuje u čtení, ale téma Přemyslovci, nikdy nemůžou zklamat. Zase si dám chvilku pauzu a pustím se do dalšího dílu.

alabra
24.03.2020 4 z 5

Se zvědavostí jsem vzala do ruky druhý díl, zpočátku jsem nebyla moc nadšena, první třetina byla zdlouhavá, až ve druhé třetině knihy se příběh rozvinul a já byla spokojena, tak jako s téměř všemi knihami autora. Díky za historický vhled.

Klarinecka
07.01.2020 5 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem hupsla na další a nelituju.