Světla na Labi

Světla na Labi https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504162/bmid_svetla-na-labi-mkK-504162.png 5 63 24

Hanzovní rodinná sága série

1. díl >

Lily Karstenová je dcerou jedné z nejúspěšnějších rejdařských rodin v Hamburku. Žije ve vile na Bellevue, sní o tom, že se stane spisovatelkou, a myslí si, že miluje svého snoubence Henryho. Jednoho horkého letního dne roku 1886 pronáší slavnostní projev na křtu nové lodi, když jí náhle poryv větru strhne klobouk z hlavy a odnese ho do Labe. Zachránit ho má jeden z přístavních dělníků – ve vodě se mu ale stane strašlivý úraz. Jo Bolten žil jako dítě v chudinské čtvrti Altstädter Gängeviertel, nyní pracuje v přístavu pro Ludwiga Oolkerta, nejvlivnějšího obchodníka ve městě. Jo chce požádat Karstenovy o pomoc pro svého zraněného přítele, ale dostane se mu chladného odmítnutí. Ještě je tu však Lily, která chce za každou cenu pomoci! Jo ji tedy vezme do svého světa, v němž je vše podřízeno každodennímu boji o přežití. Lily na vlastní oči vidí bídu lidí a začíná chápat, že existuje nerovnost mezi muži a ženami. Lily a Jo se brzy sblíží. Jejich vztah ale nemá budoucnost. A Jo má tajemství, o kterém se Lily nesmí nikdy dozvědět... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Red
Originální název:

Elbleuchten , 2020


více info...

Přidat komentář

Andrea81
10.04.2024 5 z 5

Přesně takovéhle knihy mám moooc ráda.

twix6862
26.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha získaná při vánoční give away akci - velmi příjemné překvapení. Druhý díl je aktuálně za hubičku v jarním black Friday. Druhá polovina knihy mne úplně pohltila. Bez ohledu na to, že jsem od prvního okamžiku, kdy se ti dva potkali, věděla dost jasně, kam se děj bude ubírat, nijak mi to neubralo na zábavnosti knihy. I když socialisté současnosti nejsou můj šálek čaje, cesta, kterou naše společnost za těch 100+ let ušla je neuvěřitelná a fascinující - ať už se to týká pracovních a životních podmínek všech, nebo čistě ženských otázek případně postižených osob.


Gibis
16.03.2024 5 z 5

Tak tohle čtení mě hodně bavilo. Konec 19. století, vlastně ne tak dávná minulost a člověk si uvědomí, jak moc se život změnil, obzvlášť pro nás, ženy. A to právě díky ženám, které se nebály bojovat za rovnoprávnost a emancipaci, za právo moct studovat stejně jako muži. Zajímavý a hodně smutný byl taky pohled na to, jak se tehdejší společnost chovala k postiženým dětem. Hodně jsem se toho dozvěděla a vždycky mě potěší, když si historii můžu připomenout zábavným způsobem v poutavém románu. Těším se na pokračování a jsem zvědavá, jak to s Lily, její rodinou a Joem dopadne.

HH77
03.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která vás naprosto vtáhne do dějě, ale také si při ní uvědomíte, jak jste rádi, že už není 19 století. Ženy nemohly příliš přemyslet, studovat, svět se díval velmi zle na postižené děti, byly velké rozdíly mezi bohatství a chudobou. Za mne je tato kniha velmi podařený roman.

Tess_BooksNerd
29.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha..
Z počátku pro mě bylo velice těžké se začíst. Obvykle mi podobně obsáhlá kniha trvá maximálně dva dny, tato 10 dní. K přečtení této knihy mě donutilo čiré zoufalství, protože jsem žádnou novou neměla po ruce. Asi u dvousté stránky jsem se přistihla, jak přemýšlím nad dějem, chci vědět jak to s Joem a Lilly dopadne. A tak jsem si poprvé příběh začala užívat a stránky začaly ubývat. Teď s jistotou vom, že potřebují druhý díl.

Lilly Karstenová je dcerou Alfréda, majitele jedné z nejúspěšnějších rejdařských firem v Hamburku. Jo je obyčejný, chudý dělník, který pracuje pro Oolkerta, nejmocnějšího a nejbohatšího může ve městě. Dělá pro něj i špinavé obchody, jako třeba prodej Opia.
Lilly je zvídavá, na svou dobu příliš. Nikdy se nezžila se svým osudem, který jí rodina přichystala. Vždy měla svou hlavu, ráda psala a nesnášela, jak svět pohlíží na ženy. S Joem se seznámila v přístavu, když porušila snad všechny společenské etiky a přijela na kole. To předala právě Joovi, aby se l něj postaral. Z prvu se moc nestýkali, ale postupně si k sobě našli cestu a zalíbení. I přese všechno se do sebe zamilovali. Lilly se seznámila s Emmou a několika dalšími ženami, které bojovali za větší práva pro ženy. Po čase nenáviděla svůj nynější život, užíral ji pocit viny, že kvůli ní zemřel muž. Až jednoho dne utekla z domova a začala žít na vlastní pěst. S Joem se stýkala, téměř s ním žila. Pod mužským jménem začla šat články do novin. Po zjištění, že je těhotná, ji rodina vyčítala její hloupost. Rozhodla se jít tajně na "potrat", kvůli rodině, a protože ji Jo zradil. Ten se až u andělíčkářky dozvěděl, že čeká jeho dítě. To už ale bylo pozdě. Lilly bojovala o život. Odvezli ji do nemocnice kde bojovala o svůj život. Jo byl podobná a zavřen do cely.
Přijme Lilly myšlenku, že ji Jo opustil a nenávidí ji, nebo bude věřit svému srdci a bojovat za jejich lásku? A zjistí Jo zda je Lilly stále naživu? A jejich společné dítě? Jo hnije v čele s přesvědčením že je dítě po smrti a Lilly jen stěží bojuje o svůj život.

Kami33
11.02.2024

Tak tady si dovolím jít proti proudu. Po čtvrtině jsem knihu odložila. Prvoplánovitý příběh - bohatá dívka a chudý muž - se možná ještě časem zamotá, protože z líčení doby vyplývá, že nic takového není možné, ale celé mě to nebavilo. Všechny postavy minimálně tu první čtvrtinu knihy byly dost předvídatelné. Líčení bídy za mě zbytečně přehnané a rozvláčné, i když možná pravdivé, to samozřejmě netuším. Evidentně nejsem cílovou čtenářskou skupinou této knihy.

Kaja1
07.02.2024 5 z 5

Vždycky, když takovou knihu dočtu, jsem ráda , že žiju v této době. V knize je pěkně vykreslen život v Hamburku na konci 19.stol. Ženy měly právo sedět doma, rodit děti a neplést se do života a práce mužů. A ta chudoba! Jen při pomyšlení na nuzný život a nelidskou dřinu mě naskakuje husí kůže. Obdivovala jsem Lily jak se vzepřela rodině a jsem zvědavá kam se bude její život dále ubírat.

anovy64
05.02.2024 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, i když na čtivosti trochu ubírá místy rozvláčný děj. Lily je naivní romantička, ale přesto jsem si ji oblíbila. Ostatně všechny postavy mají něco do sebe. Druhý díl si určitě přečtu.

Deevv
01.02.2024 5 z 5

Nooo, tak to bylo něco. Musela jsem si místy dávat pauzy, abych některé postavy a jejich činy vydýchala. Bylo to velmi čtivé a určitě si přečtu i druhý díl. Jak já si přeji, aby vše dopadlo šťastně....

Barcasss
26.01.2024 4 z 5

Velmi čtivé dílo, opravdu pěkně se četlo... vlastně skoro jedním dechem.

iveta3689
13.12.2023 5 z 5

Tato kniha mě opravdu překvapila. Nečekala jsem nic převratného a byla jsem z ní nadšená. Hlavní romantická linka je jasná od prvního slova, ale to asi dá v podobných knihách čekat. To všechno okolo bylo skvělé. Kolem hlavního příběhu se nabalilo několik dalších, se zajímavými tématy, která by vydala na vlastní romány. Nebylo to ale přeplácané nebo nastavované, naopak všechno do sebe pěkně zapadalo.

Zuzulinka
23.11.2023 5 z 5

Nebylo to špatné čtení. Zajímavý pohled do doby, ve které se děj odehrává.. těším se na 2. díl.

Vojslava
29.10.2023 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale na můj vkus poněkud zdlouhavé, i když autorce nemůžu upřít snahu charakterizovat prostředí do nejmenších detailů - takže chudinské čtvrti byly fakt realisticky hnusné a bohaté vily depresivně statické, uvězněné v nejkonvenčnějších konvencích. Zvraty překvapivé, aspoň některé postavy zajímavé (a díky tomu, že autorka dobře vymyslela směr některých intrik a vztahů, i celkem věrohodné) a docela dojemná linka s nejmladším dítětem rodiny Karstenů. Ale stejně mne titul úplně neuchvátil, i když si pokračování nejspíš přečtu. Děj je rozehraný příliš zajímavě a divila bych se, kdyby celá série prvoplánově dobře dopadla...

Vevericka.eva
10.08.2023 4 z 5

Světla na Labi nejsou rozhodně jednoduchá červená knihovna, ale román se vším všudy. Snaží se vystihnout dobu i příběhy všech postav, které jsou velmi komplexní.
Výsledkem je mnoho stran, které trochu ubírají na čtivosti a pomalejší děj. Přesto kniha není vůbec špatná a pokračování si určitě přečtu.

ivulka15
01.08.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Četlo se to jedním dechem.

Szilvia1
26.06.2023 5 z 5

První díl rodinné ságy je pěkně napsaný,autorka pěkně opsala tehdejší život bohatých a chudích,život žen,které nesměli do ničeho mluvit ale je tady Lily,která se vzbouří,ale nakonec se podrobí i ona.Je to pěkný začátek ságy,jenom aby bylo už pokračování.

Elapheg
10.06.2023 5 z 5

Kniha Světla na Labi se nesmírně povedla a autorce se velmi zdařile podařilo čtenáři připodobnit styl žití chudých i bohatých v roce 1886 v Hamburku. Lily Karstenová je dcera bohatého rejdaře Alfreda Karstena. Lily se účastní křtu nové lodi, při kterém ji vítr odnese klobouk do vody a jeden z přístavních dělníků se pro něj vrhne do vody, kde se mu stane strašlivý úraz. Jo Bolten, který pracuje pro Ludwiga Oolkerta, nejbohatšího muže v Hamburku, se snaží vyjednat u Karstenových pro svého těžce zraněného kamaráda náhradu za úraz. Ovšem Karstenovi se k němu obrátí zády. Zde se setkávají Lily Karstenová, která má snoubence Henryho s Joem Boltenem, chudým přístavním dělníkem a jejich setkání změní navždy životy jich obou. Oba se do sebe po nějakém společně stráveném čase zamilují, kdy se Jo snaží ukázat zcela něvědomé Lily, jak vypadá život naprosto nuzných lidí, což je pro Lily do té doby naprosto neznámý svět. Společenské konvence však jejich lásce nepřejí. Lily si uvědomuje dva zcela odlišné světy, ona bohatá, která nemá v ničem nouzi a na druhé straně chudí přístavní dělníci, kteří nemaji ani co jíst, či kde bydlet a to její uvažování do krajnosti změní. Společenské konvence však zcela ovlivňují i život Karstenových, kteří před světem rovněž skrývají jedno tajemství, které by vrhlo zcela špatné světlo na jejich rodinu i rejdařství, pakliže by bylo odhaleno. Své temné tajemství má i Jo Bolten před Lily, které by naprosto změnilo jejich vztah. Jak to vše dopadne? To si přečtěte sami. Kniha to je velmi poutavá, neustále se něco děje, všudypřítomná bída i bohatství, denodenní boj o přežití chudiny, zhýralost boháčů a nekonečné společenské konvence, které nutí všechny, činit mnohá rozhodnutí za zády sousedů i rodiny, protože skandál by neblaze ovlivnil stějně tak chudé i bohaté. Tato kniha mě v mnohém poučila. Doufám, že brzy bude pokračování. Konec knihy je otevřený a velmi realistický. Bylo mi potěšením knihu číst, dávám pět hvězd a doporučení.

vierak
26.03.2023 3 z 5

Príbeh je zasadený do zvláštneho obdobia konca 19. storočia v Hamburgu. Priemyselná revolúcia urobila z niektorých ľudí vplyvných, mocných a bohatých, no vzniká obrovská masa chudobných, žijúcich v katastrofálnych podmienkach špiny, vylúčenia a zlého zaobchádzania. Neexistujú žiadne sociálne istoty. Človek nižšej triedy žije zo dňa na deň vďačný za biednu strechu nad hlavou a trochu stravy. Kontrast s triedou bohatých už nemôže byť väčší. Hoci je nespravodlivosť takmer hmatateľná, zatiaľ sa nik neodvažuje robiť kroky k zmene.
Príbeh opisuje život mladej bohatej krásnej Lili, ktorá hrou osudu spozná muža z robotníckej triedy Joa. Začína si stále viac všímať rozdiely medzi ich životmi a rozhodne sa pre radikálnu zmenu.
Pri čítaní som sa nemohla ubrániť prekvapivej myšlienke, že hoci bola I. a II. Sv. vojna desivá a nikdy viac by sme tie hrôzy nechceli prežiť, predsa poslúžili na zotretie triednych rozdielov, ktoré by inak bolo ťažko uskutočniteľné. Je zvláštne, ako často z nesmierne zlých vecí (situácií) vznikne nakoniec veľké dobro. Pri sledovaní príbehu ma zaujala i zosmutnela sieť klamstiev, do ktorej sa Lili a Jo dostali. V zásade sa spočiatku zdalo, že ich polopravdy oslobodzujú, no v realite ich priviedli k vzájomnému odcudzeniu i k odcudzeniu od rodiny. Klamstvá viedli k rozpadu všetkého. Nečudo, aj Sv. Písmo vraví, že diabol je otcom lži.
Trochu smutná kniha, s ktorou sa nemôžem celkom stotožniť.

evineckY
24.03.2023 5 z 5

Smutný román o nenaplněné lásce,
o privilegovaných, kteří si s chudáky mohou dělat co chtějí,
o mužích, kteří mají moc nad ženami a chudáci, kteří nemají žádnou budoucnost.
Kniha je čtivá a přes nejistý a ponurý konec, přes to doufám v nadějné pokračování.

Martule44
23.03.2023 5 z 5

Dojemný příběh o ženách z 19.století a jejich nelehkém postavení v tehdejší společnosti, ať už na straně chudých či bohatých.
Do poslední chvíle jsem doufala v uspokojivý konec, který stále nepřicházel ...
Krásná kniha!