Falknovská huť

Falknovská huť https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393015/bmid_kristalovy-klic-falknovska-hut-S78-393015.jpg 4 438 113

Křišťálový klíč série

1. díl >

Nová historická sága Vlastimila Vondrušky se odehrává v době od třicetileté války až do revolučního roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství jako poslední bašta feudalismu. Rozsáhlá tetralogie vypráví o osudech sklářského rodu Heřmanů na pozadí života v severních Čechách, které prošly na konci feudalismu nebývalým hospodářským vzestupem a později stejně rychlým úpadkem. Název „Křišťálový klíč“ symbolizuje rodinné tajemství, které se v rodu Heřmanů předává z generace na generaci, současně je kopec Klíč dominantou Nového Boru. Roku 1690 přichází do severních Čech ze Šumavy mladý Leopold Heřman se svým otcem Ignácem, který se stává huťmistrem v Křížové huti ve Svoru. I když starý Ignác nemá mnoho peněz, vlastní veliké bohatství – zná způsob, jak tavit průzračné křišťálové sklo. A své tajemství si úzkostlivě chrání. Dostane se do ostrého sporu s majitelem hutě a nakonec ji musí opustit. Vzápětí uzavře dohodu s majitelem nedaleké sklářské hutě ve Falknově, jemuž tajemství prozradí, ovšem za podmínky, že si syn Leopold vezme za manželku jeho dceru Marii a s ní získá vlastnický podíl ve sklárně.... celý text

Přidat komentář

Paulika
19.03.2024 3 z 5

Po dlouhé době jsem se touto knihou vrátil k Vondruškovi, ale moc mě příběh nenadchl. Taková sklářská soap-opera z přelomu 17-18 století. Děj jalový, předvídatelný, plytké dialogy jak z pohádkové knihy pro malé děti, doslova černobílé postavy smýšlející jako v 21. století. Celkově nic moc. Taková tuctovka. Zvažuji, jestli dát tomu příběhu šanci a jít do druhého dílu. Tady jde vidět, že kvantita převažuje nad kvalitou. Marně přemýšlím, kdo je vlastně cílovka této literatury? Seniorka, která se ráda utvrzuje v tom, jak dříve bylo vše v pořádku? Nebo čtení k vodě? Romantické přenesení do jednoduššího světa v dnešní přetechnizované době?

princesse
27.02.2024 4 z 5

Po dlouhé době něco od pana Vondrušky a musím říci, že moc příjemné čtení. Velmi čtivé, spousta historických faktů a zajímavých událostí o kterých nemáme běžně ani potuchy. Rozhodně si přečtu i další díl a věřím, že bude stejně čtivý jako ten první. Rozhodně přečtením neprohloupíte.


malýčtenář
30.09.2023 5 z 5

Copak p. Vondruška, další mistr pera. Jeho sága o vývoji sklenářství , jeho podrobnosti o výrobě skla, svědčí o jeho širokém rozhledu o všem co píše . Jeho vyprávění o osudech obyčejných lidí a jejich starostech a radostech všedního života umí mistrně podat. I přes objemný obsah, se kniha čte sama a zaujme. Těším se na další osudy hlavních hrdinů.

Pavouček2
06.06.2023 3 z 5

Čte se dobře, bavilo mě to, ALE! I když je to tlustá kniha, málo jsem se vžívala do postav, jejich život, vztahy.. by mohlo být za mě podrobnější :-D

rlupinek
17.03.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem se vrátil k panu Vondruškovi a musím říci, že rád. Tato série není postavena na historických faktech jako jiné "epopeje", ale dává nahlížet do prostředí, které autor dobře zná. Myslím, že se jedná o takové odpočinkové čtení i když o dramatické situace taky nouze není, stejně jako v jiných vondruškovských historických detektivkách.

Martina291086
10.03.2023 4 z 5

Po dlouhé době jsem vzala jedno z děl našeho mistra p. Vondrušky. Velice oceňuji prostředí knihy, protože málokdy se díky ději ocitnete u sklářů nebo podobných umělců. A ano, říkám umělců, protože ne každý by to dokázal a za každou sklenicí je spousta učení a tvrdé práce. To si my někdy vlastně ani neuvědomujeme...
Ubrala jsem jednu hvězdu jen kvůli někdy zbytečně dlouhým a rozvláčným pasážím, kdy má čtenář pocit, že se nic moc neděje... Ale to je možná jen tím, že je to jiný "materiál", než na který jsme od pana Vondrušky zvyklí...
Příběh mistrně propracovaný, dostatek hlavních i vedlejších postav s jejími dějovými linkami, zajímavé prostředí a dostatek podkladu pro fantazii a představivost. Jsem zvědavá na další díl.

Kytiii
29.01.2023 5 z 5

Celou sérii jsem vdechla. Ságy mě většinou příliš nebaví, ale tento s citem namíchaný koktejl, kde se dozvíte, jak se tavilo křišťálové sklo, jak se obchodovalo, podnikalo, žilo v zajetí předsudků, představ církve i šlechty, podvádělo... byl prostě úchvatný. Trochu mě paradoxně rušily ty "kronikářské" vsuvky, ale nic, coby ubralo byť hvězdu.

Evaho73
17.12.2022 5 z 5

Excelentná historická sága zo 17. storočia približujúca zrod českého krištáľu, ktorý sa stal veľmi žiadaným luxusným artiklom.
Musím iba obdivovať spracovanie tohto diela, ktorým autor preukazuje svoje odborné vedomosti, či už ohľadom výroby skla, ako aj opisom s tým súvisiacich historických udalostí.
Dej je veľmi dobre prepracovaný do posledného detailu so zaujímavými postavami, ktoré ma neprestávali baviť až do konca. Teším sa na ďalšie pokračovanie osudov rodiny Heřmánov.

twix6862
03.12.2022 4 z 5

Velmi dobře se mi kniha poslouchala. Osudy zaujaly natolik, že jsem místy i fandila nebo trnula, jak se to vyvrbí dál.

p.stranska
29.11.2022 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu a moc se mi líbila. Jan Hyhlík svým milým přednesem ještě znásobil kvalitu díla. Příběh je uvěřitelný, velmi příjemně a přitom svižně plyne, navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí, které mě donutily hledat podrobnosti na internetu. To, že se děj odehrává v severních Čechách a já spoustu míst z knihy znám, je příjemný bonus.

Iki1
07.11.2022 5 z 5

Velmi dobře zpracovaná epopej rodu Heřmanů mi připomněla známou sklářskou odyseu Jakuba Skláře. Pokud mohu soudit, historicky velmi perfektně přiblížená doba a život lidí v 17. století. K tomu hodně romantiky a něco erotiky. Takže ve výsledku hodně dobré čtení pro relax a odpočinek. Malinkým mínusem je značná předvídatelnost dějové linky. Určitě jdu do pokračování.

ondras666
27.10.2022 5 z 5

Moje první setkání s panem Vondruškou a jeho psaným dílem. Autora znám, ale dílům jsem se vyhýbal kvůli jeho světonázoru. Ale psaným projevem opravdu překvapil a nedivím se, že je tak oblíbený.
Sklářská sága, plná zápletek, rodinných radostí i starostí. Těším se na další díly.

Schary
25.10.2022 4 z 5

Pěkný historický příběh, přišly mi osudy hlavních hrdinů takové opravdové, uvěřitelné.

Tučňák492
23.10.2022 5 z 5

Tak už jsem ji přečetla, moc hezky se to četlo, přečteno jedním dechem a už se těším na druhý díl, doufám, že bude taky tak čtivý

ZaS
22.10.2022 4 z 5

Sklářská epopej se svou úrovní pohybuje někde mezi husitskou a ostatkovou. Barvité vykreslení doby rozmachu českého sklářství na pozadí příběhu několika generací rodiny Heřmanů, které jsou občas až neuvěřitelné. Logika a historické reálie prostě někdy ustoupí požadavku na atraktivní děj. Chvílemi autor dokonce sklouzává až do hájemství červené knihovny, takže věřím, že série bude atraktivní především pro ženy. Nicméně jako všechny Vondruškovy práce se čte jedním dechem a jako relaxační četbu ji nelze než doporučit.

Tučňák492
20.10.2022 5 z 5

Tak zrovna jsem začtená do tohoto prvního dílu a moc se mi to líbí, pocházím z Liberce a veškeré sklářské okolí máme projite, už to skoro dočítám a už se těším na druhý díl.

martin2819
10.10.2022 5 z 5

Já jsem nadšen, mě to prostě baví a s chutí jsem se pustil do dalšího dílu

Isew
23.07.2022 4 z 5

Co se musí panu Vondruškovi přiznat je, že umí psát velmi poutavě. Široce pojatá historie sklářského rodu opravdu nenudí. Před četbou jsem si zkusmo napsala tři body, které jsou nedílnou součástí všech Vondruškových historických detektivek. Byla jsem zvědavá, jestli budou i této knize:
...sousloví - jak bylo zvykem v křesťanském světě
... nestoudné (prodejné) sklepnice v šenku
... explicitní sexuální scény
Tak ano, všechno tam bylo. Příběh je to ale pěkný a jsem zvědavá na další díly.

Liilith
07.06.2022 4 z 5

Jako vždy si pan Vondruška pohrává s city čtenářů a rozkládá před námi velmi propracovanou rodinnou fresku. Spory, lásky, rozchody a nová spojenectví jsou přítomny na každé stránce. Autor nás nechává v napětí, ale zároveň ponechává i prostor pro oddechnutí a poklidné romantické spočinutí. Prostě a jednoduše - každý si tu může najít své - ať jsou to technologické prokresy tavení skla, romantické vztahy i historické pozadí celé doby.
Kniha jako celek se mi moc líbila, je propracovaná, milá a láká k dalšímu a dalšímu čtení. Ani na chvíli jsem se nestačila nudit a i přes to, že některé epizody jsou velmi předvídatelné, jako oddechová situační historická freska, je kniha velmi povedená.

Ivetaa
28.05.2022 5 z 5

Krásný historický román, který vtáhne do děje a nevnímáte okolí ani čas. Pouštím se hned do dalších dílů a těším se na "setkání" s hlavními postavami a jejich životními příběhy.