Vídeňský sen

Vídeňský sen https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424947/bmid_kristalovy-klic-vidensky-sen-5ZH-424947.jpg 5 295 61

Křišťálový klíč série

< 2. díl >

Barvité osudy členů rodu, kteří se stanou sklářskými a textilními podnikateli, umělci, úředníky i učenci, se prolínají s příběhy zajímavých severočeských postav – hraběcím rodem Kinských, sloupskými poustevníky, polevskými a šenovskými obchodníky, členy tajných evangelických sekt, jezuity i císařskými úředníky a kněžími. Leopold Heřman, majitel Falknovské hutě, je uznávaný a bohatý sklářský podnikatel, ale to mu nestačí. Kvůli ctižádostivé manželce Marii usiluje o povýšení mezi urozené rody. Neshody s mladšími sourozenci se prohlubují. V Haidě vznikají sklářské kompanie, které začnou Falknovské huti zdatně konkurovat. Jedním ze zakladatelů nové obchodní společnosti se stane i jeho bratr Matyáš. Bratr Johann ve službách hraběte Gallase buduje plátenickou manufakturu. Pomoc najde u sestry Hedviky, která prožije další velké životní zklamání. Mračna se ovšem stahují nejen nad rodem Heřmanů, ale nad celou habsburskou monarchií.... celý text

Přidat komentář

princesse
13.03.2024 4 z 5

Dobře se to četlo, stejně jako první díl a mám připraveny i zbývající dva. Určitě tuto ságu dočtu. Velmi zajímavé čtení a spousta věcí k doplnění znalostí. Poutavé a určitě stojí za přečtení.

Pavouček2
09.08.2023 4 z 5

Tenhle díl mě bavil víc než první :-)


Evaho73
30.12.2022 5 z 5

Vídeňský sen je pokračovaním osudov členov sklárskej rodiny Heřmanů. Opäť musím vyjadriť svoju spokojnosť so spracovaním, ktoré po dejovej stránke nemá hluché miestočko a pri čítaní som sa vôbec nenudila. Neustále sa rozvíjali príbehy jednotlivých postáv, kde oceňujem ich dobové stvárnenie, ktoré prináša čitateľovi neskutočne živú atmosféru doby z konca 17. a začiatku 18. storočia.
Žasnem nad autorovou fantáziou a jeho schopnosťou podať fiktívne osudy na skutočnom historickom základe. Teším sa na pokračovanie !!!

ondras666
19.12.2022 5 z 5

Pokračování stejně brilantní jako první díl. Místy trochu předvídatelné, ale na čtenářském zážitku to rozhodně neubírá.
Osudy této rodiny jsou spletité a těším se na další díl.
EDIT: Škoda, že Hedvika se z knihy prostě vytratila. Byla to jednou z oblíbených postav.

p.stranska
29.11.2022 5 z 5

Opět velice podařená audiokniha díky brilantnímu přednesu Jana Hyhlíka. Děj knihy neztrácí kvality prvního dílu, postav je spousta, ale čtenář neztrácí přehled. Každý jednotlivý příběh je zajímavý a nutí vás to poslouchat a poslouchat, abyste se dozvěděli pokračování.

Iki1
25.11.2022 5 z 5

Parádní počtení, v závěru pěkně vygradované. Líbilo se mi, jak autor mistrně využívá popisu historických reálií. To jako by se čtenář přenesl do minulosti a tehdejší život prožíval spolu s našimi hrdiny. I když je tato sága zpracovaná hodně doširoka, přesto neunaví a čtenář neztratí přehled. Osobně jsem se na pokračování velmi těšil a hned jdu do dalšího dílu.

Tučňák492
11.11.2022 5 z 5

Tak druhej díl přečtenej, moc hezky se to četlo, trošku mi to připomínalo Jakuba Skláře, ale jinak moc příjemné čtení a už se řítím do třetího dílu, na kterej se těším a jsem zvědavá jak to s Falknovskou hutí bude pokračovat

martin2819
02.11.2022 5 z 5

Jak jsem psal u prvního dílu, jsem nadšen a moc mne to baví!

Tučňák492
23.10.2022 5 z 5

Mám za sebou první díl a těším se na tento druhý, doufám, že bude taky tak napínavý a poutavý jako díl předešlý, už se na něj těším.

viweb
07.10.2022 5 z 5

Moc pěkné vyprávění o osudech jedné rodiny. Úplně mě pohltil. Dej měl spád jako u pana Vondrušky konec konců jsme zvyklí. Moc pěkné dílo. Doporučuji

Isew
29.07.2022 4 z 5

Rodina Leopolda Heřmana se přestěhovala do Vídně. Tak, jak mě bavilo podívat se pod pokličku sklářům, bavilo mě i vyprávění z vídeňské společnosti. Čtivé, poutavé, sice schématické, ale to už zkrátka k tomuto autorovi patří. Pěkné.

Elapheg
18.07.2022 5 z 5

Vídeňský sen nás zavádí do Vídně, kde se přestěhuje Leopold Heřman se svou manželkou Marií. Leopold je majitelem Falknovské hutě, která vynáší a Marie žije pořád svým snem, že jednoho dne snad bude i šlechtičnou a žije rozmařilým životem. V druhém díle se opět setkáme s Ignácem Heřmanem a jeho manželkou Aničkou, ale hlavně je druhý díl věnován jejich potomkům a taky vnoučatům. Každý se bude muset umět živit svým umem a nebude to zrovna vždy lehké. Ve druhém díle: Vídeňském snu každý pozná i hoře života. Druhý díl se mi líbil mnohem více než díl první. Příběh zde více a více nabírá na dramatičnosti a Heřmanovi budou muset čelit jobovým zkouškám. Těším se na třetí díl, na který asi brzy dojde. Styl autora mi sedí a knihu mohu jen doporučit. Velmi dobře se mi četla. Za sebe dodávám, že mě Marie svým zhýčkaným způsobem myšlení i jednání pěkně vytáčela, ale to k tomu patří, aby děj mohl gradovat, jak graduje. Pane Vondruško, děkuji. :-)

Pdede
19.04.2022 5 z 5

Skvěle pokračování rodu Heřmanů, jdu hned na další.

Benny215
07.04.2022 5 z 5

Úžasné pokračování, děkuji

Fanda74
28.03.2022 5 z 5

V podstatě podobně jako u prvního dílu - pokračování osudů jedné české rodiny v rámci Rakouské monarchie. Velmi čtivé, zábavné. Těším se na další díl.

Šnek86
25.03.2022 4 z 5

Kniha plynule naváže na první díl.Věci kolem sklárny ustoupí do pozadí a více se zde řeší vztahy s vrchností a vztahy rodinné.Více se řeší i obchod s plátnem.Rod se rozrůstá, avšak některé si bere Pán.Pokračuji v sérii.

Jaruš7
20.03.2022 5 z 5

Audiokniha.
V tradičním stylu mistra Vondrušky.
Činorodý života běh s vítězstvími i nezdary.
Je příjemné naslouchat jak plynul čas a z chudých řemeslníků se usilovným přičiněním a výhodnými sňatky spolu s podnikatelskou vynalézavosti dobývali k vyšším postům i naopak.

Můj opakovaný obdiv k rozsahu strategie
kroniky.
Udržet linku vývoje charakterů postav, provázat je s tragickými osudy i šťastnými chvílemi a posuvat je po mapě Evropy je dobrodružství hodné obdivu.

Zklidnění času za času neklidu.
Hezký poslech četby mistra Hihlika.

harena
19.02.2022 5 z 5

I druhým dílem jsem nadšená, pan Vondruška mě opět vtáhl do děje a rozehrává před námi nejen příběh rodiny Heřmanů. Žijeme s jejich radostmi i starostmi o živobytí a zároveň se tu na pozadí odvíjejí české a trošinku světové dějiny. I v rodině Heřmanů bývají smutné události, které vyvažují události veselé, někteří známí z prvního dílu umírají a naopak se zase rodí noví členové, takže rod Heřmanů se rozrůstá. Teď mě zajímá, jestli se rodina bude věnovat sklářství nebo plátenictví a setkáme se ještě s Hedvikou? Bude se chtít sestra Brunhildy ještě mstít? Tak honem do třetího dílu.

orinka3
31.01.2022 5 z 5

Druhý díl ságy, ve kterém pokračuje příběh sklářů, později i obchodníků s plátnem. Pan Vondruška napsal knihu, která zaujme hned první dílem a ve druhém rozhodně neztrácí další nápady jak příběh rozvinout. Už se moc těším na třetí díl a další.

pepe837
29.12.2021 5 z 5

Z pěkného prvního dílu ještě lepší díl druhý.