Komentáře knihy Pistolník

Damonka12
07.05.2026

Tak tuhle knihu jsem asi vůbec nepochopila a vůbec mě nebavila.

Zemlja
29.03.2026

Tuhle Kingovku jsem dostala na konci školního roku od žáka "místo kytky". Nestačila jsem se divit. Zvláštní temná atmosféra, vítr žene po kamenité poušti suché části rostlin, a co ještě? Nic se neděje, jen se něco chystá. Co to jako má být? Nezapomenutelné čtení.

Insignitka
07.01.2026

Rána osudu pálí přesně jako ranní espresso, zatímco stíny tančí s ostrostí drsných šepotů.

vaclav5335
28.12.2025

Je to rozhodně dost neobvyklé dílo. Jsem hodně zvědavý na další knihy v sérii. Samostatně by to bylo samozřejmě nebylo nic moc, ale věřím že to bude skvěle zapadat do dalšího průběhu. Kniha měla silnou temnou atmosféru, dobře se četla. Celkem mě překvapilo jak pistolník zametl se svým mladým společníkem. To jsem nečekal, dokonce jsem si to přečetl 2x jestli jsem něco nevynechal .

oleg121
22.11.2025

Ako pri prvom čítaní, i teraz cítim, že ide o zvláštnu knihu, dobrú, pútavú a zaujímavú, no s viac otázkami než s odpoveďami. Dokonalo však navnadí na zvyšok séerie a ja sa, úprimne, už neviem dočkať.

DaViD_082
14.11.2025

Začátek konce aneb kterak jsem vzal na atmosféře stojícího Pistolníka na milost až po uzavření celé ságy. Teprve jako součást celku je vynikající, ale jako samostatné dílo by v mých očích dvakrát moc neobstál.

ItalianManiac
13.08.2025

"Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách."

Po delší době tu mám další díl svého "projektu" postupného čtení Kinga! Nový rok jsem zahájila re-readingem Kingova opus magnum, rozsáhlé fantasy-hororové série Temná věž. Zde také udělám výjimku z chronologického čtení Kingových děl a kvůli lepší návaznosti všechny díly přečtu za sebou, i když je od sebe dělí i několik desítek let.
První díl s názvem Pistolník byl poprvé vydán v roce 1982, později však v roce 2003 vyšlo upravené a revidované vydání, kde King opravil pár chyb a doplnil část materiálu především pro lepší konzistenci celého příběhu. Tuto zrevidovanou verzi obsahuje i nové české vydání z roku 2019 od nakladatelství Beta. Poprvé se zde setkáváme s titulní postavou, pistolníkem Rolandem Deschainem, který cestuje po postapokalyptické krajině Středosvěta ("světa, který se hnul") a pronásleduje svého hlavního protivníka, záhadného Muže v černém. Oba putují směrem k Temné věži, která je spojovacím bodem celého časoprostoru a srdcem všech světů, včetně toho našeho. Roland po cestě potkává několik lidí, kteří mu vstoupí do života a více či méně ovlivní jeho osud, jako například barmanka Allie z městečka Tull, nebo chlapec Jake, který se do Středosvěta přemístil ze světa našeho.
Vzpomínám si, že už při první četbě jsem hodně slyšela o legendární sáze Temná věž, tak jsem se do Pistolníka pustila s velkým očekáváním - ale nakonec jsem byla spíš zklamaná... Děj plynul až moc pomalu, při vyprávění se často vracíme do minulosti a navíc mi unikaly i některé souvislosti. Tak jsem si říkala, jak v této recenzi knihu strhám - ale ne! Po dřívějším přečtení celé série jsem si už dokázala vše spojit a bylo to jako návrat ke starým přátelům. Čtení jsem si užívala, i když kniha není dokonalá - je to jedna z těch, kterou je lepší přečíst vícekrát!
Doporučuji všem, kteří mají rádi komplexní a temné fantasy ságy - prvním dílem se však nenechte odradit, pokračujte dál a pak se k Pistolníkovi třeba ještě jednou vraťte - protože "ka je kolo a to se otáčí!"
Hodnocení: 3,5*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

lejera
26.07.2025

Tak tahle kniha byla pro mě velkým zklamáním. Příběh mě nebavil, obsahoval spoustu otazníků a žádné odpovědi. Moc mi to nedávalo smysl, bylo to pro mě hodně špatně uchopitelné. Každopádně jsem byla upozorněna na to, že první díl ze série Temné věže je špatný, ale další díly jsou údajně skvělé, takže se nenechám odradit a zbylé knihy přečtu (tím spíš, že mám koupenou celou sérii).

krevetinka
19.07.2025

„Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách.“

Do Pistolníka se mi vlastně vůbec nechtělo, a nejsem si jistá, jak se ocitl u mě doma. Anotace tvrdily, že se jedná o western, který bych si s chutí přečetla možná až ve chvíli, kdy by to byla poslední kniha na světě, a možná i v ten moment bych váhala mezi tímto, a sledováním reportáže TV Nova. Jenže pak jsem se zadívala na přebal (vydání 1999), kde se vyjímá snová ilustrace sexy chlápka…a už jsem váhala podstatně míň.

Hodnotit první díl sedmidílného magnum opus je dost ošemetné. Obzvlášť, když víme, že Pistolník je spíše předehrou. Nabízí víc otázek než odpovědí, víc pocitů než slov. Ale i tak to zkusím, protože je několik věcí, které k tomu chci říct.

Netajím se tím, že Kinga miluju, a právě proto jsem schopná mu ledacos odpustit (ač si vždycky říkám, že tam není, co odpouštět, tak objektivně často fakt je). I tady by se zcela jistě něco našlo, a určitě to ke mně bude přicházet až zpětně, ale v tomto okamžiku jsem přesvědčená, že je Pistolník téměř perfektní. Já obecně miluju osudové, bolavé, morálně nejednoznačné postavy, jejichž původ a motivace jsou zpočátku nejasné. Mám slabost pro rozervané, ale do morku kostí vytrvalé (anti)hrdiny. A zjišťuju, že mi nevadí - a naopak vítám - příběhy, které jsou o putování - ať už metaforicky, nebo doslovně. Stejně, jako miluju Kerouacovu Na Cestě, nebo Stalingerovu Kdo chytá v žitě, přirozeně miluju i Kingova Pistolníka, protože má v sobě všechno, co měly předchozí zmíněné - hlavní postava jde z bodu A do bodu B, a po cestě potkává lidi.
Jo, fakt je to tak prosté.
Hned od první strany mě k sobě příběh neskutečně přitáhl a nepustil, což je důvodem, proč jsem ho přečetla na dva zátahy. Řadím se do té (zdá se) méně početné skupiny lidí, kteří sáhnou po dalším dílu bez rozmyslu, protože jsem hodně zainteresovaná do toho, co se bude dít dál, a co všechno může tato cesta Rolandovi ještě předat.

A teď ta zásadní otázka:
Je to western? Občas.
Fantasy? Místy.
Road novel? Rozhodně.

Je to všechno. A skvěle to funguje.

Jsem poněkud zaražená z toho, že se King primárně označuje za krále hororu. Jistě, horory píše famózní, ale on je hlavně králem příběhů! Žádná kniha není stejná - ani příběhově, ani žánrově. Každý jeho příběh je jedinečný. No fakt, ještě jsem od něj nečetla nic, co by se mi nelíbilo. Mistrně ovládá jazyk, vyprávění, postavy a dialogy, kterým prostě nejde propadnout. A přesně z tohoto důvodu se moc těším na další díl Rolandovy cesty, protože věřím, že i nadále můžeme růst bok po boku.

„A tím vším vál skomírající vítr změny, který s sebou nesl skořicovou vůni pozdního října. Pistolník se díval, zatímco svět se hnul.“

„Až nakonec zbyli ze starého světa jen tři, tři jako strašlivé karty z děsivé sady tarotu: pistolník, muž v černém a Temná věž.“

Mrtvolka
19.06.2025

Začátek knihy byl nudný a nebavil mě, ale zhruba ve třetině knihy to začalo být zajímavější. (Což je naštěstí cca 40 stran.)
K postavě pistolníka jsem si našla cestu a začala jsem ho mít ráda.
Zajímalo mě, jak bude příběh pokračovat a taky jak skončí. Chtěla jsem se dozvědět, co se stalo se světem a proč je, jaký je. Čím dál jsem však v knize byla, tím více se objevovalo nových otázek aniž by ty předešlé byly zodpovězeny.
Určitě budu číst další díl, který by podle hodnocení měl být o dost lepší, takže se na něj velice těším.
Za ten pomalejší start dávám o hvězdičku méně a taky si chci nechat prostor hodnocení pro další díly.

M0rte
12.06.2025

Jsem z těch, komu tahle kniha nesedla. Četl jsem ji hlavně, abych ji dočetl a mohl sáhnout po něčem přímočařejším. Jenže teď jsem ji dočetl a něco to ve mně zanechalo. Přemýšlím o Rolandovi a Jakovi a jsem fakt zvědavý, co bude dál. Takže že by to nakonec byla kniha pro mě?

katrinske
17.03.2025

Tejto sérií o pištoľníkovi Rolandovi som sa dlhšie vyhýbala sama neviem prečo.Po prečítaných zopár stránok ma ten príbeh tak vtiahol do seba a súčasne v hlave milión otázok, a tak malo odpovedi.Ale dúfam, že ďalšími časťami budú moje otázky zodpovedané. Celkovo hodnotím tento kingovsky mix westernu sci fi a fantasy veľmi sľubne.

Murlock77
30.01.2025

Tohle je předzvěst něčeho geniálního.

Ač Kingovy příběhy miluju od prvního románu, který jsem od něj vzal do ruky, občas mě v jeho dílech irituje ona těžkopádnost, která se do barvitých popisů občas vkrádá.

U Pistolníka tomu tak nebylo. I přes to, že se jedná o vcelku jednoduchý příběh, jak sám King v doslovu píše, je to začátek něčeho velkého. A jako takový úvod do světa, v němž se ruku v ruce snoubí horor, fantasntično a dobrodružství, plní příběh svou úlohu na výbornou.

Budiž tedy toto dílo branou do fantastického světa z geniálně šílené hlavy mistra hororu, těším se na další díly.

vihar
22.01.2025

Temná věž: Pistolník je fascinující směsicí hororu, fantasy a thrilleru, která mě vtáhla do děje od první stránky.

Stephen King opět dokazuje, že je mistrem vypravěčského umění, a přináší příběh plný napětí, tajemství a nezapomenutelných postav. Pokud hledáte něco neotřelého, tento King vás nezklame!

ZrzkaLenny
16.01.2025

Temná věž od Stephena Kinga je kniha, která si nebere servítky. Je to jako kdybyste vkročili do neznámého světa, kde se všechny žánry proplétají a všechno je možné – a to včetně konce světa. Příběh o Rolandovi, pistolníkovi, který jde za svým cílem (a samozřejmě ne bez komplikací), vás vtáhne do labyrintu, který je temný, nebezpečný, ale ohromně fascinující.
Kingův mix westernu, fantasy, hororu a mysticismu je něco, co si nelze splést – je to jako jízda na horské dráze, která nikdy nezastaví. Roland, tvrdý, nemilosrdný, ale s vlastními démony, je postava, která se vám vryje pod kůži.
S Kingem nikdy nevíte, co přijde, ale jedno je jisté – bude to jízda plná napětí, překvapení a filozofických otázek, které vás donutí přemýšlet, dokud neotočíte poslední stránku.

mapet85
17.10.2024

Pištoľník je prvý diel epickej série Temná veža od Stephena Kinga. Hlavnou postavou je Roland Deschain z Gileadu, posledný pištoľník, ktorý na svojej nekonečnej ceste prenasleduje tajomného Muža v čiernom, ktorý má kľúč k Temnej veži.

„Muž v čiernom unikal cez púšť a pištoľník kráčal v jeho stopách.“

King v tejto knihe zaujímavo kombinuje viacero žánrov - western, fantasy a dystopiu. Opäť dokazuje, že je majstrom opisov a budovania atmosféry a okamžite nás vtiahne do deja. Svet, ktorý vytvoril, je mrazivý, tajomný a plný symboliky. Napriek tomu, že nechýba napätie a akčné momenty, tempo knihy je miestami pomalšie a niektoré časti môžu pôsobiť mätúco. Kto je tajomný Muž v čiernom? A prečo ho Pištoľník prenasleduje? A v akom svete sme sa to ocitli?

V mnohých scénach sa King sústreďuje viac na atmosféru a mystiku než na vysvetlenie udalostí. Roland, ktorý sa zdá byť tvrdým a neústupným, nám postupne odhaľuje aj svoju ľudskú stránku, hlavne cez spomienky na ich minulosť. Na svojom putovaní stretáva rôznych ľudí, medzi nimi aj chlapca Jakea, ktorý mu zásadne skríži cestu. Čím viac nahliadame do jeho minulosti, tým viac sa ukazuje, že Roland je poháňaný nielen neochvejným cieľom, ale aj vnútornými konfliktmi a osobnými stratami.

King načrtáva veľkolepý a komplexný svet, ktorý sa postupne rozvinie na stovke ďalších stránok. Pištoľník je skôr úvodom do rozsiahlej ságy než samostatným románom, preto je lepšie vnímať ho ako prvý diel cyklu. Kniha neponúka všetky odpovede a mnoho otázok zostáva nezodpovedaných, pričom autor sa zaoberá viacerými filozofickými témami, ako sú osud, obeta a morálne dilemy. Séria má veľký potenciál a už teraz sa teším, ako sa Rolandova cesta bude ďalej vyvíjať. Vydanie, ktoré som čítal, je revidovaná verzia a zároveň jediná dostupná v slovenčine a v porovnaní s pôvodným vydaním z roku 1982 obsahuje niektoré úpravy.

kramlinka88
16.10.2024

Já tuto knihu beru jako začátek. Jako začátek jednoho obrovského dobrodružství, jako začátek jednoho velmi dlouhého putování a jako začátek knižní série, po jejímž dočtení už nikdy nebudete stejní :-)

„Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách."
Takto začíná první díl ze série Temná věž, série, která je plná tajemství, temnoty, ale také naděje a světla :-) Série, která vás buď úplně pohltí, nebo vás do své temné náruče nepřijme a vy zůstanete za branami.

Musím říct, že věřím, že prokousat se začátkem může být pro spoustu lidí náročné. Děj se nám rozjíždí pomalu, můžou vás napadat otázky typu: co to ? Kdo ? Proč? Kam jde ? Proč to dělá? Kdo to je ? A hlavně může následovat pocit frustrace, že na své otázky třeba nedostanete odpovědi. Určitě ne hned, ne v této první knize. Ale slibuji, že pokud vytrváte, vaše odpovědi přijdou a nejen to, dostanete nádherně propracovaný a geniálně vymyšlený příběh a vlastně celý svět, ze kterého se vám nebude chtít vracet do reality :-)

V prvním díle se seznamujeme nejen s posledním Pistolníkem Rolandem, ale také s Mužem v černém a malým chlapcem Jakem. A rozehrává se nám zde velmi zvláštní šachová partie se zajímavým výsledkem...

Celou sérii velmi doporučuji, já ji čtu teď znovu po asi 25 letech a užívám si znovu každé písmenko :-)

„Je to špatný člověk? To záleží na tom, na které straně stojíš.“

„Tak jdi. Jsou jiné světy než tento."

Co vy a Temná věž ? Propadli jste jejímu kouzlu nebo jste zůstali před branami ? ;-)

Janinkniznisvet
13.10.2024

Moje první zkušenost s autorem. Bylo to dlouhé ale zajímavé. Místy až brutální. Zajímavý doslov. Jsem zvědavá na další díly

MartyM
22.09.2024

Tak jsem se rozhodl i já podstoupit cestu k Temné Věži a právě jsem dočetl první díl - tedy Pistolníka. Co se mi líbilo: tajemná atmosféra Pistolníkova světa; barvité a mistrné popisy scén i postav; motiv pronásledování tajemného Muže v černém; část ve vrbové džungli; závěrečná část knihy a rozmluva s Mužem v černém. Co se mi nelíbilo: pomalejší začátek v poušti; Kingovo až okaté prodlužování děje některými zdlouhavými popisy; fakt, že se toho čtenář dozví velice málo i po dočtení knihy. Ano, jedná se o první díl, takže na nás autor nemůže hned vše "vybalit", tomu rozumím, ale mohlo tam toho být víc - můj názor a pocit. Celkově mě závěr navnadil na přečtení dalšího dílu, takže se těším, a doufám, že tam bude méně "vyprahlých" míst...

OndraPašek
12.09.2024

Nejsem si jistý, že tato kniha byla pro mne ta pravá. Vlastně až dokonce knihy jsem si nebyl jistý jak se k tomuto světu postavit. Jak ho pochopit. Pro mě byla psána velmi zvláštním způsobem.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi