SimonaA. SimonaA. komentáře u knih

☰ menu

Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Za mne pecka, včetně doprovodných povídek. Všechno od holek miluju a pokaždé obdivuju, jak je to rozmanité, na kolik různých témat dokáží napsat úžasnou knihu. Všichni jejich kluci jsou jiní, každá kniha je jiná, společné mají pouze to, že baví od první do poslední strany. Smekám.

22.04.2024


Dokonalost Dokonalost Lydia Strong

Přečteno jedním dechem, jako vše od této autorky. Konec byl na mne moc rychlý, tak doufám v nějakou doprovodnou povídku, jako obvykle. Moc krásné.

22.04.2024


Strasti vánočních svátků Strasti vánočních svátků Lenka Hnátová

Na autorku jsem se těšila, je v současnosti hodně doporučovaná. Ale přiznám se, četlo se mi to špatně. Takový divný sloh a styl, nedokázala jsem do příběhu vplout, jak jsem zvyklá. Téma nevšední a zajímavé, to každopádně, ale žádné velké nadšení. A jak se k sobě choval Max se svojí kamarádkou se mi taky moc nelíbilo. Zkusím si to napravit jinou knihou od této autorky a uvidíme.....

09.01.2024 2 z 5


Carol Carol Patricia Highsmith

Tuto knihu jsem měla hodně dlouho a hodně dlouho jsem jí odkládala a trochu se jí i bála. Ale nadchla mě. Hlavně vypravěčským stylem, který je dokonalý. Jednotlivé věty jsou jako poezie. A když si uvědomíte, v kterém roce to bylo napsáno, klobouk dolů, smekám za tu odvahu.

26.09.2023 5 z 5


Když jsme to tajili Když jsme to tajili Sarina Bowen

(SPOILER) Moc se mi to líbilo. Vyprávěcí styl mě hned vtáhl do děje, nemusela jsme se ke čtení nutit. Jak už tu někdo psal, není to žádná sluníčková romance, a právě proto se mi to tak líbilo. Dnešní LGBT+ knihy mohou někdy navodit dojem, že není nic úžasnějšího než se vyoutovat před celým světem, rodinou, školou, kolegy, ale jsou to pořád jen knihy. Realita bývá jiná. Následky mohou být jiné. Sice se dnes za homosexualitu už nezavírá do vězení, ale i tak to pořád může být někdy dost nebezpečné být otevřený a tato kniha to krásně ukazuje.
Jen mne mrzí ten rychlý konec.

25.09.2023 5 z 5


Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Moje srdcovka prostě.

25.04.2023 5 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Všechny Hlídky jsem přečetla s chutí, měla jsem půjčeno. Všechny bych je chtěla mít jednou doma ve sbírce. Teď ale Lukjaněnka nakladatelství bojkotují a distancují se od něj, což chápu, právem, takže dilema je na světě - bojkot chápu, ale ty skvělé knihy za nic nemůžou....

25.04.2023 5 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Ani já jsem nevytrhla nic.. což bych tedy neudělala nikdy. Příjemná oddechovka, někdy milé, někdy jsem se řezala smíchy, každopádně je to něco, co by měl mít každý doma a nebo aspoň tip na dárek, kterým nikdy nikoho nezklamete.

25.04.2023 5 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Jako většina souborů povídek má i tato lepší kousky a horší kousky, některé vám zůstanou v hlavně po dlouhou dobu, některé se vypaří rychle. Celkově je to milé dílko, já to měla půjčené z knihovny, ale osobně si to dovedu představit jako pěkný dárek pro někoho k Vánocům.

25.04.2023 3 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

(SPOILER) První díl mě nadchl, ve druhém nadšení pokračovalo a pak to už šlo jen dolů, kdy do třetího dílu jsem se už nutila a čtvrtý jsem ani nedočetla. Pochopitelně že queer lidí je mnohem více než si myslíme, ale zas každý? To už je trochu nereálné. Na výletě v Paříži už se projevila celá třída včetně učitelů, což byl hodně naivní i na mě.

25.04.2023 4 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

(SPOILER) Knihu bych rozdělila na tři části - politika, erotika, romantika. Politiku fakt nemusím, ani tu naši, natož cizí, kdy je těžké vyznat se v členech kongresu, senátu a podobně.... ale vydržela jsem a nelituji. Prostřední erotická část je moc pěkná a místy se nebojí být i komická, což oceňuji (Henry ve skříni a podobně). Třetí část je romantická, na to já moc nejsem, přeslazený nereálný happy end, ale moc se mi líbila část s citacemi z dopisů slavných, nedalo mi to si u toho nepustit píseň od Eltona, která k tomu od teď už prostě patří, stejně jako tato kniha do mé sbírky.

25.04.2023 5 z 5


Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Přiznám se, že jsem se knihy trochu bála, vztah dvou žen moc v knihách nevyhledávám, ale nelituji. Jak už zde psalo více lidí, není to až tak o ději, ale lahodí to prostě oku. Krásná čeština, krásné popisy, krásné vyjadřování. Spíše jako soubor citátů o lásce. Místy opravdu smutné. Trochu mě rušila ta druhá souběžná linka, která je sama o sobě maličko spoilerem. Ale celkově krásné, jen více takových knih.

25.04.2023


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Kniha se mi moc líbila, je prostě milá. Skoro až dětská, což mi nevadilo. Takový Muffin a čaj v americkém podání. Hodně muzikálové, ale dá se na to zvyknout. Určitě doporučuji na chmurné dny. Nenechte si ji zkazit filmem. Z původní knihy filmaři ponechali asi jen jména postav a kompletně to předělali, důvod jsem nepochopila... proč předělávat něco, co funguje. Knihu jsem měla z knihovny, tak váhám, zda nepořídit do knihovničky na horší časy. A naprosto souhlasím se základní myšlenkou obou kluků - copak má člověk povinnost hlásit orientaci? Ta nás přeci nedefinuje jako osobnost.

24.04.2023 4 z 5


První muž První muž Lenka Křížová

Lenka Křížová je pro mne momentálně asi nejlepší LGBT autorka na českém trhu. Tuto knihu jsem přečetla s velkou chutí, stejně jako všechny její další. Je to dokonalá vyváženost děje, napětí a intimností. To české prostředí prostě vtáhne do děje daleko lépe. První knihu jsem četla jako e- knihu, ale nedalo mi to a musela jsem to mít v papírové formě do sbírky v knihovně. Všechny tři knihy jsem si objednala přímo u autorky na webu a mile mě překvapila velmi dobrá kvalita zpracování. Teď netrpělivě čekám na další autorčina díla.

18.04.2023 5 z 5


Havraní chlapci Havraní chlapci Maggie Stiefvater

Knihu jsem začala číst jakožto zařazenou do LGBT žánru, který je můj oblíbený. Tato kniha ale LGBT vůbec není, gay linka tam je, ale jen náznakem, decentně. Každopádně nelituji, protože kniha je úžasná, přečetla jsem s velkou chutí všechny 4 díly. Všechny hrdiny jsem si zamilovala, i když mi už dávno není 16. Jen mne mrzí, že u nás vyšel jen první díl a zbytek na Slovensku. Sehnat se ale dá i tady. Jen je to škoda. Nezávisle začalo vycházet i pokračování o Ronanovi, no toho se u nás už asi vůbec nedočkáme a za neanglicky mluvící čtenáře je to velká škoda.

12.04.2023 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Další ze spisovatelových knih, kterou jsem nedočetla. To se nedalo. Tento žánr mi prostě není souzený. Přenechám jiným.

12.04.2023 1 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Začala jsem číst, ale nedočetla. Po chvíli už jsem se ztrácela v množství postav, až jsem si nakonec uvědomila, že je mi to asi jedno, kdo je kdo a knihu zavřela. Asi to prostě není můj šálek kávy.

12.04.2023 1 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Začala jsem ze strany bratra, a teď jsem ráda, protože začít ze strany sestry, pravděpodobně to nedočtu. Jeho linka byla zajímavá, pestrá. Její nudná, jen o jídle a fňukání. Každopádně zajímavý nápad.

12.04.2023 2 z 5


Setkání Setkání Lydia Strong

Někdo tu kritizoval, že v knize není nic moc nového, že jsou to většinou povídky známe už z webu. Já jsem za to naopak ráda. Jsem ráda, že mám všechno v jednom celku v papírové podobě na jednom místě.

12.04.2023 5 z 5


Na krev Na krev Lydia Strong

Za mě asi od této spisovatelky nejoblíbenější kniha, jsem ráda i za ten dovětek, který vyšel zvlášť. Četla jsem několikrát a určitě ještě několikrát přečtu. Jsem ráda, že se mi ji podařilo sehnat v papírové formě.

12.04.2023 5 z 5