Carol

Carol https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272286/bmid_carol-DA2-272286.jpg 4 180 50

Psychologické drama CAROL, syrový a současně romantický příběh, jehož postavy hledají na morálně spletitých cestách pravdivý obraz sebe samých, je výjimečným dílem, v němž Patricie Highsmithová osvědčila vynikající vypravěčské umění. Od prvních stránek se nad románem vznáší atmosféra nezadržitelného směřování k zatím neznámému cíli, dychtivosti a prapůvodní energie, s níž si obě hlavní postavy posedle zahrávají s osudem a připravují si tak téměř nesnesitelnou úzkost a napětí. Smysl cesty, po které se vydaly, lze rozpoznat až při pohledu zpět proti proudu času – není to kniha, je to život sám. Mistrovský milostný román CAROL patří k vrcholům americké i světové literatury a je jmenován mezi nejvlivnějšími knihami 20. století. Podle románu natočil režisér Todd Haynes stejnojmenný film, který je uváděn mezi nejvážnějšími kandidáty na cenu Oscar za rok 2015.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

Carol (The Price of Salt) , 1952


více info...

Přidat komentář

zsykorova
01.05.2024 3 z 5

Mám rozporuplné pocity. Příběh hezký, ale zpracování se mi moc nelíbilo. Kniha ubíhá rychle, ale dialogy mi přišly zmatené a postavy mě občas trochu štvaly. Jejich jednání mi často přišlo nelogické a velmi diskutabilní. Přečteno vlastně pouze ze zvědavosti.

Kira747
10.03.2024 5 z 5

Knizku jsem si pujcila jen podle nazvu, protoze me zaujal (delam to tak casto). Nekdy se seknu a nekdy ne. V tomhle pripade jsem sahla dobre, pribeh me neskutecne bavil, strasne sem si uzivala ten styl i postavy (krome idiota Richarda a taky toho debilniho ex manzela). Tereza je zlaticko, moje oblibena. Na konci teklo spousta slz a byly to stastny slzy.


stanislava9718
10.02.2024 3 z 5

Knihu jsem si půjčila až po shlédnutí filmu, oceňuji odvahu autorky, která napsala román v době přísných morálních zásad, které společnost v Americe, v 50. letech vyžadovala. Vztah Terezy a Carol je citlivě napsaný, líbil se mi i styl popsaných pocitů mladičké Terezy a pocitů a jistě těžkého boje Carol o svou dceru Rindy, proti manželovi a jeho konzervativní a mocné rodině.

intelektuálka
06.01.2024 4 z 5

Tohle je román psychologický, sociologický a hlavně morální ....

Náhodné setkání Carol a Terezy vyvolá netušené pokračování .... a my se přes autorčino vyprávění dokážeme ponořit do jejich prožitků ....

A autorka je skvělá vypravěčka - záleží na čtenáři, jak dokáže pochopit jejich cítění a vyhnout se předsudkům ....

Potěšilo mne zde zaznění písně Easy living .... a také verše T. S. Eliota ....

.... nebe mi seslalo anděla ....

Toto není čtení pro každého - ale kdo četl další tituly této autorky, bude jí rozumět ....i její objasňující doslov napomůže ....

Tess.96
05.01.2024 3 z 5

Hned ze začátku musím říct, že je kniha psaná v takovém zvláštním stylu. Je tam hodně popisu a málo přímých řečí, což mi obvykle vadí, protože mi přijde, že dost nepoznávám postavy, ale tady mi to překvapivě nevadilo vůbec. I když postava Carol mi přišla (možná právě kvůli stylu knihy) docela odtažitá a chladná, jako by byla robot bez emocí. Naopak postava Terezy byla hezky vyvážená, i když mi vadilo, že z ní vyloženě udělali posedlou touhou a láskou ke Carol.



Co dalšího bych knize vytkla by bylo, jak zdlouhavá je, než se konečně dostaneme k tomu, co čtenář očekává od začátku. Čekala bych to třeba už v polovině knihy, bohužel to vygraduje až skoro v samotném závěru. Měla jsem pak pocit, že je konec kvůli tomu zbytečně unáhlený. Navzdory tomu se ale kniha pořád četla dobře, vyloženě nenudila, ale ani ničím nepřekvapovala. Takový zlatý průměr.

SimonaA.
26.09.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem měla hodně dlouho a hodně dlouho jsem jí odkládala a trochu se jí i bála. Ale nadchla mě. Hlavně vypravěčským stylem, který je dokonalý. Jednotlivé věty jsou jako poezie. A když si uvědomíte, v kterém roce to bylo napsáno, klobouk dolů, smekám za tu odvahu.

Listy
11.08.2023 5 z 5

Velmi zajímavé dílo. Oproti filmu vidíme více do prožívání Terezy. Ale film má svá výrazná kouzla. Za mě jeden z mála případů, kdy má kniha i filmové pojetí rovnocenné postavení.
Díky způsobu, jakým je dílo pojato, jsem mohla nazírat skrze Terezu, která často jednala způsobem, který byl pro mě vzdálený, a stejně tak někdy i Carol. Ale! Pak najednou se to vše osvětlilo a já pochopila jejich způsob jednání, proč to mělo tak ostré přechody emocí a komunikace. Ano, dává to smutný smysl v jejich situacích.
Velmi cenný zážitek, skvělě napsáno. Mísí se zde tíživá realita a optimistické narušení beletrií a nadějí.
Děkuji autorce, že Carol napsala, navíc v 50. letech, a děkuji, že bylo dílo přeloženo i do češtiny. Doporučuji.

MoonR
20.09.2022 4 z 5

Táto kniha má šťastie, že som najskôr videla film :D ;) Keď to poviem zjednodušene - film je akoby z fotografií, svetiel, symbolických vyjadrení, v určitom ohľade veľmi lyrický, jemný. Kniha je v emóciách skoro až čierno-biela. Vlastne poznáme len jednu stranu príbehu, a to z pohľadu Therese, ktorá je pomerne často buď vrcholne šťastná a zamilovaná, alebo absolútne znechutená z okolností a takmer v depresii. Akoby chýbali tie jemné prechody medzi emóciami.. čo bolo občas dosť mätúce. Napriek tomu, niekedy asi tá intenzita patrí k tomu "skúmaniu čo vlastne človek cíti".. ale sú tu pasáže, na ktoré "nedám dopustiť". Takže, ak práve nie je dostupný film, je k dispozícii kniha :D ..
Btw.1: Čo sa mi v českom vydaní obzvlášť nepáči - premenovanie hlavnej postavy z Therese na Terezu. Vyznieva to ako úplne iná osoba, vôbec som si na to nemohla zvyknúť.
Btw.2: Napísať to v 50.-tych rokoch to chcelo odvahu.. pred tým klobúk dolu.

makovec201
25.04.2022 3 z 5

Moc mě neoslovil styl, jakým je kniha napsaná.

missbellatrixx
19.02.2022 5 z 5

Krásný příběh o zakázané lásce...také úžasně zfilmováno s Cate Blanchett a Roony Mara...

adorjas
11.12.2020 4 z 5

Celkom obdivujem autorku, že v roku 1952 niečo takéto mohla vydať. Myslím, že pre puritánske USA v 50.rokoch, to muselo byť dosť veľké a nestráviteľné sústo.
Inak, dej je pomalý, vlečúci, konverzácie a výsledné činy z konverzácií sú náznakové a trošku musíte čítať medzi riadkami, čo tou konverzáciou postavy zmýšľajú a čo cítia z tých náznakov. (Možno, preto má kniha na DB trošku nižšie hodnotenie.)
Príbeh Teresy a Carol zaujímavý, nevšedný a veľký obdiv Higgsmith, že toto spísala.

Aneleh
01.01.2020 5 z 5

Velmi čtivé, zajímavé a zvláštní. Už jen proto, že se příběh týká dvou žen, které se milují možná více než muž se ženou. Ukazuje, co obnáší jejich vztah, nepochopení a předsudky. Celou knihu jsme svědky citových zmatků hlavní hrdinky. Drama se však mění v pochopení sama sebe a samotný příběh končí tak, jak bychom určitě nečekali.

Lili
10.10.2019 4 z 5

Zajímavý příběh, který byl napsán už před 68 lety! „Cenu soli“, jak se původně kniha jmenovala, obdivoval i Nabokov a tak není divu, že jsem si při čtení vybavila právě jeho Lolitu. Utíkání před realitou, cestování po známých městech, noci strávené v hotelích, výletování a procházky, to vše jsem znala i z Lolity. Ale Patricia Highsmith tu byla první! Všechna čest jí, že se v tak puritánské době plné konvencí, nebála přijít s lesbickým příběhem a lidem otevírat oči. Podle doslovu, spoustě homosexuálně orientovaných dala sílu, že ne každý nevydařený vztah musí končit tragicky.
Mně se knížka líbila i atmosférou. Mám ráda tu starou Ameriku z dob telegramů, bujarých večírků, věčně otevřených kaváren. Ženy bývaly elegantně ženské a muži se snažili být gentlemani.
Rozhodně mě teď zajímá její další kniha, a to - Talentovaný pan Ripley.

Aghatte
01.10.2019 2 z 5

Patřím k těm, které potenciál knihy neuchopili či nepochopili. Stále jsem čekala, co se tedy v tom TOP díle 20.století bude dít, a ono nic. Jazyk mě nebavil, byl běžný, nic, s čím bych se již nesetkala. Příběh fádní, Carol protivná, Tereza k politování, a vlastně nevím, co tím chtěl básník říci. Vzpomněla jsem si na Hodiny, ty jsem úplně stejně nepochopila - co na tom kdo tak opěvuje.

Bulldog
28.07.2019 4 z 5

Asi se nemusím rozepisovat o čem tato kniha je... Bude mít spoustu fanoušků a naopak těch co ji označí za odpad...tak jako všechno v životě..filmové zpracování se mi líbilo a Cate Blanchett byla whauu..

MíšaS.
22.01.2019 4 z 5

Příběh se mi moc líbil a chystám se podívat i na film.

Míša07
29.11.2018 4 z 5

Přiznám se, že knihu jsem si přečetl jen kvůli filmu - tím jsem byl zcela uchvácen a pohlcen a přesně taková očekávání jsem měl i od knihy. Bohužel musím říct, že mé očekávání nesplnila... I přesto ji řadím k těm lepším knihám - to jen já měl velmi vysoké nároky. Je to opravdu poutavý příběh dvou zcela odlišných žen, které se vzepřou konvencím, a nabízí pohled na americkou společnost v 50. letech. Knihu určitě doporučuji, ale pro mě tentokrát vyhrálo filmové zpracování Todda Heynese.

Eifka
11.11.2018 4 z 5

Kniha je sympaticky poetická, bez zbytečně patetických pasáží vzhledem k tématu...nejvíc se mi líbil začátek, prostředí oddělení panenek ve velkém obchodním době mi přišlo geniální...v doslovu se dozvíte, jak celý nápad na knihu vznikl:-)

Překvapilo mě, že P. Highsmith je autorkou předlohy Hitchcockova filmu Cizinci ve vlaku, který je naprosto skvělý! Ještě si od autorky do budoucna určitě něco přečtu.

RMarkéta
21.08.2018 4 z 5

Kniha se četla velmi rychle na to, že děj je pomalu plynoucí. To jsem nečekala. Přece jenom je to trochu bichlička. Vztah mezi Terezou a Carol byl zvláštní, možná až těžko pochopitelný. Carol byla fascinujcí žena, ale tak nějak neuchopitelná, neprůstřelná, nerozlousknutelná, pořád jako by se záměrně držela zpět a měla v sobě ukryté nějaké děsivé tajemství. Taková aura ji obklopuje od samého začátku, kdy ji Tereza poprvé spatřila a byla z ní dokonale unešená. Upřímně, byla bych z ní taky vedle jak ta jedle, protože by mě v tu chvíli vyhodila ze sedla. Cesta na západ mi přišla nesmyslná a teď pochybuju o jejím smyslu.

remy19
28.06.2017

Tato knižka je pro mně úžasná. Přečetla jsem ji za dvě noci, nemohla jsem se od ni odtrhnout. Moc se mi líbí když se Therese z čista jasna potkává s Carol a poznává, že to co k ní cítí je to, čemu se říká láska. Úpřimně jsem se vžila do kůže Therese a nechala se vést dějem s Carol, která je pro mně mimořádně fascinující. Myslím, že děj byl hezky propracovaný, nechyběly mi zápletky navíc. A ten konec! Úžasné. Co se týče filmu, film se taky moc líbil. Obsadit Cate Blanchett do role Carol byla moc dobrá volba.
Určitě doporučuji.