Letní bouřky

Letní bouřky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516121/letni-bourky-UjS-516121.jpg 4 144 50

Tohle léto bude stát za to! Paulie a Floyd mají spoustu plánů: jezdit na kolech v bikeparku, hrát videohry, chodit na procházky se psem nebo na jídlo do Blinku, a hlavně si konečně sehnat nějaké holky na školní ples. Jeden okamžik ale všechno změní. Ona je to totiž pořádná změna, když se do vás nejlepší kamarád zamiluje, ne? Přinejmenším to může vyústit v nedorozumění obřích rozměrů, které by se dalo vyřešit mnohem dřív, kdyby spolu ti dva paličáci zkrátka mluvili. Takže oprava: Tohle léto bude peklo! Romantický letní příběh o dvou nejlepších kamarádech, jejichž přátelství se začne násobit láskou.... celý text

Přidat komentář

SimonaA.
22.04.2024

Za mne pecka, včetně doprovodných povídek. Všechno od holek miluju a pokaždé obdivuju, jak je to rozmanité, na kolik různých témat dokáží napsat úžasnou knihu. Všichni jejich kluci jsou jiní, každá kniha je jiná, společné mají pouze to, že baví od první do poslední strany. Smekám.

MaláKnihomolka
11.04.2024 5 z 5

Na tuhle knihu mě nalákala především moje milá kamarádka, která tyto autorky opravdu chválí a já začínám chápat proč. Tohle bylo takové milé čtení například ven k vodě, když už se nám blíží to léto. Určitě se budu muset podívat po dalších jejich knihách, třeba Neexistence prý opravdu stojí za to. Ale zpět k Letním bouřkám.

Ačkoliv už bohužel nejsem student, tak mě děj rychle vrátil do doby, kdy jsem se i já těšila na dva měsíce hezkého počasí, volna a žádného učení, stejně jako kluci z příběhu. Floyd s Pauliem se poznali už jako malí kluci. Od té doby jsou nerozlučná dvojka, kde je jeden, tam je i druhý a navíc nejspíš kují nějaké pikle. To mě na nich bavilo, chovali se na svůj puberťácký věk, neustále vtipkovali, dělali žertíky, ale hlavně jezdili na kolech. Kola, pes Škorpion/Noob, hry, jídlo.. to je takový hlavní výčet toho, co kluky spojovalo, není to však vše. Líbilo se mi, jak byl každý z nich svůj. Jeden nesnášel sladké, druhý by se ho klidně přejedl. Já jsem v tomhle s Pauliem. Mimochodem, kdo si ředíte džus vodou? Já ho ráda čím sladší, tím lepší.

Jako bonus mají ti dva již zmíněného psa, který s nimi tráví každou možnou chvíli a to bylo super (říkám jakožto pejskař). Že nebyla jen zmínka, ale prolínal se společné s kluky celým příběhem.

Co se týká romantické linky, ta byla taková vážně milá, nevinná, poznávací. Samozřejmě kdyby spolu víc a popravdě kluci komunikovali, bylo by to snazší, ale ty jejich naschvály, poznávání sebe samých, to si mě získalo. I jejich rodiče byli skvělí, jak se k nim chovali. Konečně zase příběh, u kterého se člověk mohl jen uculovat jako měsíček na hnoji.

Moc děkuju za poslání knížky autorkám. Snad zase brzy u dalšího vašeho příběhu!


Katy_vKnihách
09.04.2024 5 z 5

Tohle bylo hodně příjemné čtení! Na chvilku jsem zase dostala dva měsíce letních prázdnin, a parádně jsem si je užila. Opravdu jsem se vžila natolik do příběhu, že jsem si vychutnávala všechny letní činnosti, které tam kluci podnikali. Jsem nesmírně příjemně překvapená tím, jak dobře se to četlo. Tak, jako obálka sama, příběh dýchá létem a přenese vás do léta. Pošťuchování kluků mě bavilo, a oblíbila jsem si oba (nejde si vybrat jen jednoho). Plus ten pes! Ještě jsem neviděla v knize tak úžasně šťastného psa! Tím si u mě autorky ještě více šplhly! Nemám co vytknout, oceňuji když něco není šablonovité a vybočuje to z řady. Bravo.

attila1
09.04.2024 4 z 5

Milé letní čtení. Příběh dvou kamarádů...

Zuzi_cte
05.03.2024 5 z 5

Tohle bylo tak mily. Oba kluci jsou trubky ale takovym skvelym zpusobem :) uplne z toho dycha atmosfera letniho malomesta a naprosta pohoda.
Ta klucici "naivni nevinnost" v oblasti lasky a vztahu mi pripomnela knizku Bunny od Lydie Strong. To je taky pecka.

Natyssa
08.02.2024 5 z 5

Do tohohle sem se zamilovala. Nejdřív mi to přišlo ztřeštěné, ale strašně se mi líbilo že je mezi kluky tolik lásky. Ani jim to nedocházelo, ale bylo znát, jak jim na sobě záleží. Líbí se mi, že je to vidět, i když spolu zrovna nemluví. A máma Paulieho byla super!! Chtěla bych takovou mámu. Celkově moc krásný zamilovaný příběh, u kterého jsem se celou dobu usmívala a někdy jsem se i zasmála nahlas. O knížce mi řekla kamarádka, ale pak jsem si knížku koupila. Nepíšu komentáře, ale tady jsem chtěla. Chtěla bych, aby u nás vycházelo víc takových příběhů. Děkuju holky, že jste ho napsaly.

lukas4507
07.02.2024 3 z 5

Mám z této knihy velmi smíšené pocity. Určitě není špatně napsaná, autorka psát umí a umí hrozně hezky a detailně popisovat situace a postavy. Ale číst na 150 stranách jak si dva lidé dělají naschvály a nedokážou si normálně promluvit bylo neskutečně frustrující. Úplně mi to knihu jako takovou znechutilo. Úvod byl dobrý, závěr dobrý, ale střed, ta největší část byla o neustále se opakujícím chování a ty postavy to vykreslilo jako impulsivní a neschopné řešit jakýkoliv problém.

sulzsova.anna
01.01.2024 4 z 5

Nejsem úplně cílovka, mám raději hlubší myšlenky a trochu více akce, ale pokud příběh pojmu jako milé YA letní čtení, tak zcela splňuje očekávání :) Je svižný často vtipný, nenudila jsem se. Takže doporučuji !

pogmanka
30.12.2023 5 z 5

Od této knížky jsem dostala přesně to, co jsem potřebovala. Oddech a vzpomínky na léto a jeho bezstarostnost. Na začátku jsem se sice ztrácela v tom, která postava je která, ale když se to rozjelo, já si to užívala společně s kluky, jejich přátelství i jejich naschvály a hádky :D u některých jsem se opravdu skvěle pobavila. Jsou to oba trubky, takhle zbytečně se rozhádat, ale tak to v životě bývá. Za mě super jízda, až jsem měla chut vzít kolo a někam vyrazit.

Ibišekk
20.11.2023 1 z 5

Celkem zklamání mi přišlo. 1,5 hvězd.
Zaujala mě hned ta obálka a mělo to i tak hezký popis a recenze, tak jsem se na to doslova těšila. Dostala jsem ale knihu, kde jsou obě postavy 200 stránek úplně bez mozku.
Dialogy, které se týkali vyznávání lásky, a vtípky mi přišli hloupoučké až skoro trapné. Jak Paulie tak i Floyd se na jedné stránce mají úplně strašně rádi a pak najednou otočíte stránku a totálně se nenávidí.
Posledních asi 30 stran jsem se nutila, abych to dočetla. Jejich naprosto nesmyslné a dětinské chování mi lezlo na nervy. Podle mého věku bych pravděpodobně měla být cílovka, ale já bych to doporučila mému 12-13 letému já.
Celkově mám takové smíšené pocity. Asi chápu, že se to spoustu lidem líbí, ale nejraději bych si nechala vrátit peníze.

adela.hol
18.11.2023 5 z 5

Konečně nastaly letní prázdniny. Nejlepší kamarádi Paulie a Floyd se těší, jak celé léto stráví na kolech, hraním videoher nebo chozením na procházky s jejich společným psem Škorpionem/Noobem. A taky si konečně plánují najít holky na ples k zahájení dalšího školního roku. Jenže během jedné letní bouřky, kterých se Floyd až panicky bojí, překročí oba hranici, po které už nic nemůže být jako předtím. A už vůbec ne když se Paulie přizná, že se zamiloval. Prvotní šok střídá nedorozumění, které na sebe nabaluje další a další. A protože jsou oba tvrdé palice, tak zastavit se, sednout si a vše si vyříkat a vysvětlit, je zatraceně velký problém.

Od autorek to byla má první kniha a už teď vím, že se co nejdřív musím pustit i do dalších dvou, které mám v knihovně. Sedl mi styl psaní, humor a taková lehkost, která se textem nesla. Paulie a Floyd byli do detailu skvěle vykreslení. Rychle jste se zorientovali, co mají rádi, co nesnáší, čeho se bojí nebo jaké jsou jejich zlozvyky. Oba byli hrozné trubky a takové postavy já nedokážu nemilovat.

Sympatické mi byly i postavy rodičů a společných kamarádů. Líbily se mi jejich reakce na to, že spolu nemluví, protože aby jeden z nich byl někde sám bez toho druhého (včetně například zubařského křesla), to bylo něco nepředstavitelného. A poté mě zase pobavily reakce samotných paličáků, když byli v šoku z toho, že je dva vlastně nikdo neřeší, protože to tak nějak všichni tušili. To byla radost číst.

A co se týče té jedné scény z Nekonečného příběhu, tak při jejím zhlédnutí je každej popcorn pálivej.

Knihomolka97
30.10.2023 5 z 5

Od autorek jsem přečetla neexistenci, což bylo mega, takže jejich další příběh jsem si též nemohla nechat ujít. Letní bouřky se mi líbily o maličko méně, ale i tak jsem si čtení užila, hltala stránku za stránkou a litovala, že už je konec.
Hlavními hrdiny jsou Floyd a Paulie, nejlepší a nerozluční kamarádi na život a na smrt. Tak spravně se doplňují, ale taky jsou kluci opravdu hodně tvrdohlaví!
Dělali si pěkné naschvály a klasicky díky špatné komunikaci vznikala řada nedorozumění. Při čtení jsem je v duchu hecovala, ať si už konečně promluví!
Bylo to i dosti vtipné, některé slovní obraty nebo výrazy byly fakt top.
Hodnotím 4,5*/5*

katerina0952
28.10.2023 4 z 5

Kdybych měla knížku popsat jedním slovem, asi bych zvolila MILÁ. Prostě letní feel good počtení pro mladé čtenáře.
Ani se mi nechce věřit, že stejné autorky napsaly temnou Neexistenci.

Kdyby si to kluci vyříkali hned, tak by to samozřejmě bylo o moc jednodušší, ale zase bychom přišli o „všechnu srandu“. :)

Pro mě zatím nejlepší kniha tohoto autorského dua.

nela3812
23.10.2023 4 z 5

Moje první setkání s autorkami, při kterém jsem měla obrovská očekávání. Chvála převažuje a já jsem byla na jejich vyprávění velmi zvědavá. Zklamaná? Nejsem. Nadšená? Rozhodně ano.

Přesně takto si představuji YA příběh, zaměřený na LGBTQ+. Paulie a Floyd jsou správně praštění sympaťáci se smyslem pro humor a magnetem na průšvihy. A to i v okamžiku, kdy se všechno tak nějak zvrtne. Právě v tu chvíli se dočkáme několika naprosto geniálních naschválů a fakt božích narážek, urážek a nahrávek. No je to s nimi pořádná jízda, však uvidíte sami!

Překvapivě zde nechybí ani napětí. Většinu příběhu čekáte, kdy se zase dají dohromady a zakopou válečnou sekeru. Těch příležitostí tem ja a vy jim neskutečně fandíte, protože je chce vidět spolu! Ale autorky? Ne! Ne! Ne! Nechají vás v tom pěkně ugrilovat společně s hlavními hrdiny. A mě to bavilo, hltala jsem díky tomu každou stránku a čekala, kdy se to konečně zvrtne a pak - jestli se to vůbec zvrtne...Byla jsem zkrátka napjatá jak kšandy, protože jeden nikdy neví!

Jediné "mínus": Ráda bych přeci jen více myšlenek směřovaných k tomu, kdy oba zpracovávali nově vzniklou situaci a především pocity. Do hlavy jim sice vidíme poměrně dost, ale hodně se to točilo okolo toho, kdo má právo být naštvaný a kdo ne, nebo kolem toho, čí je to vlastně všechno vina. Chybělo mi tam nějaké hlubší poodhalení jejich pocitů ohledně nečekané lásky.

Hodnocení: 4,5/5

Moc doporučuji a děkuji autorkám za zaslání recenzního výtisku (- spolupráce)

Vagnerova.lenka
14.10.2023 4 z 5

Moc příjemný příběh o kamarádství dvou kluků, které ale není tak úplně kamarádství... Hezky popsané pocity. Moc jsem byla zvědavá, jak se bude jejich vztah vyvíjet. Kluci oba sympaťáci.

HockeyGirl
10.10.2023 5 z 5

Jak okomentovat knížku, kterou jsem přečetla za dva dny? Prostě - WOW! To bylo něco! Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, těšila jsem se na další a další stránky a hrozně moc jsem se těšila, jak to bude pokračovat a jestli se Floyd s Pauliem dají dohromady. Část, kde se spolu moc nebavili nebo vůbec, byla smutná a chtěla jsem, aby byli zase v pohodě a spolu. Protože ti dva prostě k sobě patří! Úžasné čtení, rychlovka, kterou máte přečtenou hned. Oddechovka, sice letní tématika (během letních prázdnin), ale já jsem ji četla až teď a vůbec to nevadí. :o)

Ronnie68
08.10.2023 4 z 5

Nebyl to špatný příběh z prostředí LGBTQ+ ...

ctu_a_pisu
06.10.2023 4 z 5

Kde začít...

Název maximálně sedí k příběhu - pecka!

Těžko se mi věří, že tuhle knihu napsaly 2 ženy. Absolutně autentický příběh! Sama budu mít knihu v hlavě ještě dlouho, hodně věcí jsem si díky ní uvědomila, bohužel zároveň hodně pozdě...

Příběh vyprávěný v ich-formě z pohledu Paulieho nebo Floyda. Písmo je akorát, hezky čitelné, kapitoly na průměrně 10 stran, což je akorát na popis jednotlivých situací.

Děj plyne volně, spíše zdlouhavě (nevadilo mi) a chronologicky. Občas se v myšlenkách na pár řádků zatouláme do minulosti, což více přibližuje vztah mezi hlavními hrdiny. V knize se odehrají 2 měsíce.

Myšlenkové pochody mohou působit roztahaně, ale já jsem naprosto stejná, takže zrovna tohle v knize vítám. Navíc myšlenky obsahuji fakt vtipné hlášky a připomínky!

Celkově je kniha hodně vtipná, ale je to takový ten individuální humor, který asi musíte mít. Já se uchechtávala pomalu na každý straně.

Díky skvělým popisům se do chlapců dokonale vcítíte a i díky tomu pochopíte jejich chování.

Oceňuji časové připomínky, takže se perfektně orientujeme, v jaké "části" prázdnin se nacházíme a kolik uteklo času.

Mimo dějové linky je zde hodně popisů emocí, myšlenkové toky hlavních postav a celkově je hodně "pocitová", což umocňuje celý příběh. Né každému však tohle může vyhovovat.

Určitě bych ocenila česká jména, některé jsem nevěděla, jak se čtou (neumím anglicky) a taky jsem vůbec netušila, kde se děj odehrává. Např. názvy ulic byly česky ("přeložené?"), jména ne...

Moc bych si přála, aby takové přijetí okolím LGBTQ+ lidí existovalo všude, nejen v knihách.

Moc krásné čtení.

andinkaaa
30.09.2023 5 z 5

O tom, že autorky píšou neuvěřitelně nádherně, jsem se přesvědčila už u první knížky, kterou jsem od nich četla a neustále mě v tom utvrzuje všechno další, co od nich přečtu. A Letní bouřky samozřejmě nejsou výjimkou.
Krásný, sluníčkový, vtipný feel good příběh o dvou nejlepších kamarádech, jejichž přátelství se začne násobit láskou, (tahle fráze se mi mimochodem neskutečně líbí :D) který mi zpříjemnil poslední prázdninové dny, jsem si moc moc užila.
Paulieho a Floyda jsem si hned zamilovala a neskutečně mě oba bavili. Nejde říct, koho z nich jsem měla radši, protože to prostě nejde. Oba jsou to vtipní matlové, kteří by nejradši jen celý den jezdili na kolech nebo hráli na playstation a já bych je moc ráda poznala v reálném životě. Miluju, jak o sobě navzájem mluvili a taky to, jak pak žárlili- culila jsem se jak měsíček na hnoji.
Hrozně se mi taky líbila atmosféra městečka, kde kluci bydlí. Pohodová komunita, která každoročně pořádá paintballové zápasy a víc skoro nic, vyloženě čekala na nějaké pořádné drama hehe. A to drama je vlastně úplně jednoduché, až je dokonalé, a dá se s tím udělat tolik věcí!! Nedorozumění se nabalovalo na nedorozumění a na to se nabalovalo další a další nedorozumění. Několikrát to vypadalo, že by se to mohlo urovnat a všechno by bylo zase v pořádku, ale pak přišlo další nedorozumění a byli jsme zase tam, kde jsme byli předtím. A naschvály, co si kluci prováděli, byly prostě geniální :D.
A konec? Ten byl něco nádhernýho, co vám ten úsměv na tváři, který po celou knížku máte, ještě víc roztáhne.
Přečtené mám také doprovodné povídky z webu autorek a musím říct, že nejvíc se mi líbila ta podzimní. Má vtipnou zápletku a krásnou atmosféru.
A na závěr bych chtěla autorkám moc moc moc poděkovat za zaslání výtisku Letních bouřek s nádherným věnováním <3.
Jestli jste knížku ještě nečetli, rozhodně vám ji doporučuju!

Nuttelka
13.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Já ty holky Pospíšilky miluju! :-) Krásná obálka knihy, skvělý příběh (i když nejsem cílová věková skupina), kluci paličáci, ale všechno jsem jim věřila a prožívala s nimi.. A hlavně Floydovo strach z bouřek, jak já s ním soucítím.. Opět jsem si knihu maximálně užila a vím, že od holek si prostě koupím vše, co napíšou :-)