Ratatka Ratatka komentáře u knih

☰ menu

Náhradník Náhradník Henry Charles Albert David

Kniha mě velmi oslovila, četla jsem ji aniž bych viděla show a cokoli z "dění v Americe", tudíž snad bez zaujetí či předsudků. Musím říct, že všechny aristorkraty svázané přísným protokolem ze srdce lituji. A rebelství "náhradníka" mě ze židle nezvedá, mnohdy na mě naopak působí moderně a sympaticky. Bulvární novináři zničili už mnoho životů a jejich hyenismus, nulová ohleduplnost a soucit mě v knižce hrozně vadil. Harry dle jeho otevřené výpovědi má logicky řadu nezpracovaných témat a je zmítán psychickými obtížemi. Objektivně smrt matky a nedostatek času a pozornosti od otce, v kombinaci s nežádoucím zájmem médií, mohou bohatě stačit na stavy, které Harry popisuje. Zdali je Megan tou nejvhodnější kompenzací těžko soudit..

23.04.2024 5 z 5


Krvavý motýl Krvavý motýl Martta Kaukonen

Kniha má spád, dobře se čte, místy mě dost překvapovala.

21.03.2024 4 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Vyslechnuto jako audiokniha. Začátek se trochu vlekl, po přestěhování Viktora k babičce už se mi kniha poslouchala výrazně lépe. Nejvíc nadšená jsem byla ze čtení pana Ciny, který je tak multinadaný a role Viktora mu za mě naprosto sedla. Postava jeho matky, její sobeckost a nezralost mě značně iritovala. Konec smutný, těšila jsem se na happy end, ale konal se život.

19.03.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Líbila se mi více než Dědina, nicméně tak silné emoce jako Zahrada, Vrány a Chirurg nevyvolala. Trochu se mi začíná zajídat téma špatného vztahu rodičů k dětem, nepěkného zacházení s nimi. Charaktery postav a vykreslení prostředí opět nezklamalo, čtenář vpluje do knihy snadno.

08.03.2024 4 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Čtvrtá kniha od této autorky, kterou jsem četla, a pro mě nejslabší. Nářečí sice dodávalo na autentičnosti, ale hůř se mi četlo. Rovněž k žádné postavě jsem necítila sympatie, ba naopak a v neposlední řadě se mi děj tak nějak táhl. Nicméně se chystám na Pláňata a budu zvědavá na další tvorbu.

25.02.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Prvně bych ráda ocenila kladení otázek panem Moravcem. Líbí se mi, že se striktně nedrží "osnovy", naopak, zajímavá témata rozvádí, svému respondentovi naslouchá. Téma je pro mě moc zajímavé, častokrát jsem ronila slzy, příběhy ze života popsány poutavě. Pan doktor dělá záslužnou činnost, při jeho vypětí bych se ale trochu bála vyhoření a "přesycení" trhu, jinými slovy, aby člověk neotevřel ledničku a nevyskočil na něj Dvořák:-)

06.02.2024 5 z 5


Dívka v mlze Dívka v mlze Barbora Bernátová

(SPOILER) Na knížce se mi líbilo prostředí, samotný případ, ale několik věcí mě výrazně vadilo. Především charakter hlavního vyšetřovatele, mám ráda výrazné typy, ale tenhle nezralý fracek mi nesmírně lezl na nervy, zejména chování na svatbě, ale vlastně celou dobu. Příběh s dvojčaty mi přišel naprosto nevěrohodný a překombinovaný - otci alkoholikovi projde vražda, letité zneužívání včetně další osoby, následná jeho vražda a žhářství a nikdo si nevšimne, že bezdětná netěhotná žena na vesnici najednou vychovává novorozeně a nikomu v dětství, ani jí samotné nedojde, že má jednovaječné dvojče.

19.01.2024 3 z 5


Sítě Sítě Petra Dvořáková

Knížky Petry Dvořákové mě dosud vždy uchvátily a tato nebyla výjimkou. Tři niterné příběhy, ve kterých jde autorka zase na dřeň osobnosti a pro mě dokonale vykresluje lidské charaktery. Některé postavy lituji, jiné mě bytostně vytáčejí a již se stává pravidlem, že nezvládám číst na jeden zátah, ale musím vydýchávat, zamýšlet se. Velké díky.

19.01.2024 5 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Knize nechybí napětí, surovost a "propracovanost vražd" si už nic nezadá s detektivkami Chrise Cartera, konec mě hodně překvapil. Bavily mě obě linky vypravování i charakterové rysy hlavních hrdinek.

09.01.2024


Genesis Genesis Chris Carter

Carter za mě nikdy nezklame, baví mě spád, propracovanost a psychologie postav. Způsoby vraždy jsou vždy surové, odpudivé, hrůzu vzbuzující. Pro mě čtení ambivalentní, nejde se odtrhnout, na druhou stranu, ve mně vyvolává strach, zlé sny apod, nic pro slabší povahy.

01.01.2024 5 z 5


Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

První třetina mě moc nebavila, nevyhledávám romantickou literaturu, dramatická linka a závěr knihy za mě působivější.

01.01.2024 4 z 5


V každém okně Julie V každém okně Julie Stanislav Rudolf

Návrat k autorovi z období mého dospívání, čteno v rámci výzvy. Rétorika dnes již neaktuální, něco už by dnes vůbec neprošlo.

31.12.2023 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kniha poslechnuta v audiu, děsivé vymývání mozků. Kniha naprosto nadčasová. Po Příběhu služebnice, Svědectví o životě v KLDR do třetice totalita, zde hrůza gradovala a byla "vyšperkovaná k dokonalosti" :-((((

12.12.2023 4 z 5


Svedectvo o živote v KĽDR Svedectvo o živote v KĽDR Nina Špitálníková

Ač těžké téma, kniha se čte hezky. Líbí se mi pestrost respondentů. Hrůznost režimu a bída obyvatel by měla vzbudit vděk a pokorné přijetí blahobytu, ve kterém žijeme v porovnání s nimi, všichni. Tuto knihu bych doporučila jako povinnou na druhý stupeň ZŠ. Drobné mínus pro mě byly poznámky pod čarou, drobné písmo se mi hůře četlo (asi budu muset pro brýle:-)) a občas mi rušilo kontinuitu vyprávění, nicméně vysvětlení bylo na místě.

05.12.2023 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Harry mě baví, styl psaní mě baví, prostředí mě baví. Trošku mi vadí kolik pokusů o vraždu Harry po "bondovsku" přežije, ale to k tomu asi patří. V závěrečných scénách jsem se trošku ztrácela, nicméně ráda budu ve čtení dalších knih pokračovat.

21.11.2023 4 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Vyslechnuto jako audiokniha v autě. *navíc je za čtení Jany Plodkové, dokázala krásně pracovat s hlasem. Některé chování hlavní hrdinky mě v kombinaci s tím čtením naprosto iritovalo, pro řízení ne zrovna ideální :-). Bábovky a osm mnohem zajímavější.

14.11.2023 3 z 5


Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

Radkina Honzáka velmi respektuji, je to odborník, který ale dokáže hovořit k širší i neodborné mase, což prokázal i v této knize. Historická část mě bavila, ale uvítala bych i současnější příklady například někoho z politiky, což bylo jen nastíněno. Asi tenký led..

09.11.2023 4 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Úplně mě tato kniha neuchvátila, v novějších knihách za mě Nesbo vytříbenější jazyk, HH mě jako detektiv baví. Australské reálie příjemné odlehčení knihy, nerušilo mě to.

30.10.2023 4 z 5


Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

(SPOILER) Po obsahové stránce hrůzostrašné. Při čtení jsem cítila bezmoc, vztek i znechucení. Dost mě zaráží, a to se nepovažuji za žádnou naivku, kolik mužů na UA v těch devadesátkách bylo násilníků a hrubiánů, jakože 13 = 100 % mužů na pláži má zájem znásilnit Oxanu nebo její kamarádku a další nelidské zacházení v takové mase?! Nějak nerozumím důvodům, proč Oxana nenavštívila děti během 5 let "svobody" ve VB. Nemám právo jí soudit, nicméně optikou vlastní bubliny mi její příběh, naštěstí, připadá sice děsivý, ale vzdálený. De/formovaná zanedbávající výchovou, nevzdělaností "nalétla prvnímu muži a pro mě nepochopitelně s ním zůstala i přes neskutečné příkoří, naivita a důvěřivost cizí ženě roztáčí kolotoč další nepřízně a zmařeného života.

30.10.2023


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Tak trochu vykradená Agatha Christie. Četlo se do dobře, má to spád, ale nic nového pod sluncem.

22.10.2023 3 z 5