Poetika_slov Poetika_slov komentáře u knih

☰ menu

Lhář Lhář Mikel Santiago

Nesnesitelná bolest mou hlavou projíždí a mé oči nic jiného, než tmu nevidí.
Ještě chvíli se musím nadechnout, abych pochopil, kde jsem se to musel ocitnout.
Je to klam jako sen trýznivý, nebo je ten muž naproti mně opravdu mrtvý?
Jeho oči mě tíží, jak těžké balvany, a do mysli se mi vkrádají temné myšlenky.
Paměť mě zrazuje, a nevím proč jsem tam, ani kdo ten muž je, či jsem dokonce jej zabíjel.
Náhle se však probudím, v pokoji nemocničním. Byl to jen sen, v duši si ulevím.
Měl jste nehodu praví doktor a jeho tým, leč já si nepamatuji na nic, co se stalo o den dřív.
V hlavě je tma a rozehrává se tu podivná hra. K tomu mi na pozadí hraje hudba Cheda Backera.
Co se ve skutečnosti stalo? Jsem přeci jen zahradník, tak proč mám vzpomínky na večírek noblesní?
Zvířata z obrazu na mě hledí, a jakýsi spisovatel beze zvuku ke mně hovoří.
Nárazy vln se na útesy nemilosrdně tříští, a mojí jedinou jistotou je domek s prasklinami.
Praskliny hluboké, jak mořské příkopy se po domě táhnou, a tvoří jizvy minulosti, které si potají nesou.
Autor tady rozevírá svou pavučinu sítí, a není tu jen jeden příběh k odhalení.
Postupně se rozkrývají pohřbená tajemství malého města, jež byly pod nánosem prachu času ukryta.
S napětím rozplétáte nitky pravdy, abyste zjistili, že každý je lhář, jak říká název této knihy.
Nudit se u ní rozhodně nebudete, a neodložíte ji, dokud ji celou do poslední stránky nedočtete.
Kvalitní čtení na večery :)

29.09.2022 5 z 5


Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

(SPOILER) Tato kniha v sobě skrývá hutný příběh plný emocí a vzpomínek jedné rodiny. Je to o životě malé Esterky Goldenbergové, která se narodila s židovským původem, ale především do doby, jenž ji poznamenal a obrátil život naruby. Spolu s Josefem odjíždíme z Hamburku do Prahy, kde s nadějí doufal, že se mu podaří uniknout od politicky napjaté situace s Hitlerem, a s trochou štěstí se vrátit za pár let zpět domu s penězi, jenž by vydělal pro rodinu. Osud tomu chtěl jinak, kdy se poprvé seznámil s nádhernou dívkou Sárou, která jej naprosto učarovala. Krátce po svatbě přišla ta radostná zpráva, že čekají své první dítě, avšak netušili, že tato novina přišla v ten nejhorší okamžik, 15. března 1939. Pomalý ostrakismus Němců vůči židovským lidem začal nenápadně, zpočátku jen občasné uvěznění, či potyčky. Nic, co by vyvolávalo rozruchy, i přesto bylo cítit to napětí, které mělo přijít v ničivé síle. I Josef jej vnímal ostřeji než Sára, která doufala, že se vše zakrátko uvolní, jenomže k tomu nedošlo, a prostupovalo vším, a strach sílil. Po narození Esterky, si uvědomil, že to neskončí jen nošením šesticípé hvězdy na klopě, a proto se rozhodl ochránit svou dceru tím, že jí vytvořil falešnou identitu, jenž by ji měla poskytnout ochranu v této nebezpečné době. Jeho prozíravost se stala skutečností, za pár dnů byl spolu se Sárou odvezen do Terezína, a z malé Esterky se stává Šárka Janečková. Josef však nevěděl, že jeho milovaná dcerka odjela s českou rodinou do Lidic, do města, jenž se v rukou nacistů změnilo v prach a suť, a vryje se do paměti českého lidu jako nesmazatelná stopa jejich historie. Ovšem blonďaté vlásky a její nádherné modré oči uchrání Ester před jistou smrtí, a její příběh pokračuje dál, kdy se dostává do Lodži, kde za svůj krátký život dostává třetí jméno, Lotte Lange, neboť je adoptována do rodiny německého soudce Zemského soudu v Berlíně. Mezitím se její pravý otec ocitá v pekle na zemi, kde smrt je vidět z každé strany, v Osvětimi. Jen jediná myšlenka jej drží při životě, znovu se shledat se svou dcerou.

12.12.2021 5 z 5


Mé lži Mé lži Heather Gudenkauf

Tato kniha si s Vámi bude hrát jako kočka s myší, kde se v prolínajících se časových úsecích rozkrývá dvacet let nevyřešený případ patnáctileté Eve, jenž byla zavražděna v Ransomských jeskyních. Co se nepodařilo vyřešit šerifovi Kennedymu, to za něj přebírá jeho dcera Maggie, která následuje v jeho šlépějích jako druhý detektiv policejní stanice v Grottu. Plány na mateřskou vzaly hned za své, jakmile byla nalezena nová stopa k vraždě její nejlepší kamarádky Eve, a Maggie s odhodláním otevírá dávno zapomenuté složky svého otce, jenž tehdy řešil případ. Zatímco se probírá chaosem záznamu a důkazu, jenž pod nánosem prachu ukryl čas, přenášíme se do dějové line před vraždou, do roku 1995, kde se seznamujeme s Eve. Její život nebyl příliš jednoduchý a bláhový, jak by se ostatním mohl na první pohled zdát. Žije se svou matkou Charlotte a se sestrou Nolou, jenž byla sice mladší, ale problémovější, a Eve ji vždy musela vytahovat z různých průšvihů, které poblíž Noly vznikaly. Aby toho nebylo málo, její přítel Nick ji psychicky a fyzický týrá. Své modřiny s různými barvami skrývá pod tlustými svetry, ale pravdu se bojí odhalit, však kdo by ji to věřil. Eve je odhodlaná to nevzdat a bojovat o sebe, stačí jen počkat do Nového roku a svět by mohl být lepší, co horšího se už může stát? Mezitím se rozehrává kolotoč spletitých dějů a z rozházených dílků se před Vámi odhaluje pravda. S každou kapitolou si stále nebudete jisti, kdo je opravdu ten vrah. Je to snad Nick, nebo Nola či někdo úplně jiný? Přeci jen někdo Eve bedlivě pozoruje a ví co se ten den, 22. prosince 1995 stalo, ale čeká po tichu dvacet let, než jej odhalí. Němý svědek nechce jen pravdu, ale i svou pomstu. Jedná se o vskutku dobře propracovaný thriller s hutnou atmosférou a postavami se svými tajemstvími.

04.12.2021 5 z 5


Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Nespoutaná - Probuďte se a začněte žít Glennon Doyle

Je to pro mě velká čest stát se ambasadorem této knihy, neboť se jedná o opravdu skvělý příběh ženy, jež dokázala najít své světlo v životě. Každá kapitola připomíná trochu blog či deník, kde ukládá své myšlenky na papír. Vrací se zpět v čase a rozpomíná se na své počátky, na boje se svými démony v podobě bulimie a závislosti na alkoholu, které ji dovedly na samé dno její duše. Avšak díky nečekanému těhotenství našla svou perličku na dně, jenž ji probudila z letargie. Na stránkách se vypisuje z bolesti, ale zároveň si zpětně uvědomuje, že právě ta temná část ji zocelila a připravila na cestu, kterou se měla vydat, na cestu ke změně sebe samé. Sdílí s námi nejen své nejistoty v manželství, ale i momenty, kdy se poprvé seznámila se svou ženou Abby. Emoce postupně zaplňují stránky knihy, až s ní nakonec souzníme. Nejvíce mě nadchly myšlenkové poznatky ohledně výchovy jejich 3 dětí, přičemž otevřeně přiznává své chyby i jiné pohledy na rodičovství. Ukazuje, individualitu a jedinečnost svých dětí a dokazuje tak, že mateřství se nerovná vzdáním se sebe samé na úkor dětí, nýbrž právě naopak, stát se člověkem, který překonává překážky, ať už jsou jakkoliv tvrdé. Nebýt vzorem pro ostatní, nýbrž být upřímný sám k sobě, a především nikdy nezklamat sebe se pro ni stávají neotřesitelnou životní mantrou. Z knihy číší i zranitelnost autorky, v níž místy přiznává strach a nejistoty, které má každý z nás. S různou hloubkou myšlenek zajíždí do témat feminismu nebo LGBTQ komunity, či o boji být dokonalou ženou, kterou by společnost považovala za normální. Je to kniha, kterou musíte číst s otevřeným srdcem nezatíženým jakýmikoliv předsudky. Je to jedna z těch knih, které budu číst opakovaně, díky novému nadhledu k životu i rodičovství. Líbí se mi její otevřenost citů a upřímnost slov. Svět nemusí být jen bílý a černý, on vlastně muže mít i pastelové barvy, jako nádherná obálka této knihy. :)

30.11.2021 5 z 5


Životem na zelenou Životem na zelenou Matthew McConaughey

The Greenlights, kterou najdete pod českým názvem jako Život na zelenou. Toto nejsou obyčejné memoáry, jak je známe. Matthew McConaughey to pojal vskutku netradičně, není to pouze jeho kus života, jenž prožil, ale i o hledání smyslu života a hledání svých greenlights. Pro pochopení významu, greenglights neoznačují jen zelné světlo na semaforu, nýbrž představuje znamení, jenž nás ujišťuje, že jdeme tím správným směrem, ať už směřujeme kamkoliv. Napříč svým životem McConaughey ukazuje, že občas v životě musíme na vlastní kůži zažít, a zažijeme ještě mnohokrát, červená nebo oranžová světla na semaforu, ale to jen proto, aby nám ta zelená naskočila na jiné cestě, a my se tak pohnuli v životě zase někam dál. Po kusu prožitého života, znovu otevírá své staré deníky a vzpomíná, jak vypadala jeho cesta. Vrací se v paměti na úplný začátek, k rodičům (co byli dvakrát rozvedeni a třikrát manželé) a k malému chlapci, ze tří, jenž nebyl ani plánovaný. Přesto jeho svět tvořilo odhodlání, kdy po nocích sám stavěl tři měsíce domek na stromě nebo jeho strastiplné cestě do Austrálie. Svět se mu změnil až na vysoké škole, jeden okamžik a kniha zastrčená mezi Playboy magazíny. Tehdy se rozhodl změnit vítr do svých plachet, a stane se úspěšným hercem červených koberců. Jeho otec, stejně jako každý rodič, co vštěpuje svým dětem cenné rady, ho naučil, že pokud něčemu opravdu věříte a chcete něco udělat, udělejte to naplno. Právě tato rada pak zažehla kariéru slavného herce Hollywoodu, jehož všichni obdivovali a jakého známe dodnes ze slavných filmů. V knize též reflektuje i své herecké okamžiky, jež jej vyzvedly na scénu do světel reflektorů. Matthew jde ve své paměti ještě dál, na stránkách odhaluje jeho niterné myšlenky, kdy se i on cítil neúplný, hledaje nový směr, další greenlights v životní etapě. Vezme nás do Amazonie, kde na kánoi s námi rozmlouvá o jeho uvědomění si života, a své příběhy proplétá spolu se zajímavými historkami, nad nimiž se opravdu zasmějete. Dokonce na vlastní pěst vyrazí i do samotného srdce Afriky, jen proto, že se mu o tom zdál sen. Memoáry postupují jeho životem jako řeka, jenž plyne tiše, a s každý rokem nabírají jeho vzpomínky na síle. S věkem pomalu zvolňuje tempo a nechává se unášet proudem. Teď se pro své děti stal majákem, jenž jim svítí na cestu a vede je životem. Své herecké role už vybírá s mnohem větší rozvahou a tam, kde cítí, že to má smysl, že jej táhne to zelené světlo.

02.07.2021 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Každodenní rutina našeho běžného života nás nějakým způsobem velmi vyčerpává, a proto je třeba občas někam vyrazit a odpočinout si o toho rušivého shonu. Přesně takto se cítili i lidé, jež přijeli do hotelu, kde není ani wifi signál. Tři páry, dvě kamarádky, jeden advokát a postarší spisovatelka po příjezdu očekávají klid, aby si mohli odpočinout nebo zase najít cestu k sobě, ten k nim ale nedorazí. Krátce po ubytování se totiž vlivem silného náporu sněhu a vánice, vyhodí pojistky hotelu. Příjezdová cesta je zcela neprůjezdná a jedinými osobami, kdo je obsluhují jsou majitel hotelu a jeho syn. Nic hrozného se neděje, však bohatě postačí teple plápolající velký krb a sklenička burbonu v rukou. Spád přichází v okamžiku, kdy dojde k nalezení mrtvé Dany, snoubenky bohatého magnáta Matthewa. K pocitu stísněnosti a uvěznění v odříznutém hotelu od civilizace se přidává mrtvola ležící pod schody, a hostům pomalu dochází, že vrahem je jeden z nich, otázkou je jen kdo. Najednou už ani ten krb tolik nehřeje, klid pomalu nahrazuje paranoia a myšlenky na to, kdo z nich je ten skutečný vrah. Tíživé ticho a ponurost hotelu nutí své obyvatelé odhalit své životní příběhy. O každém z nich se dozvídáme něco, co v nás vzbuzuje podezření, že právě on je tím vrahem. Napětí narůstá další vraždou, tentokrát je obětí postarší spisovatelka Candice, která chtěla jen klidu dopsat svou knihu a vymanit se z pout o péči své matky, kterou na ni hodily její sestry. Snaha uniknout z hotelu znemožňuje krutá zima a sníh, tlak je na tolik hmatatelný, že se podepisuje na každém z nich až do té poslední noci.

Nevítaný host z pera Shari Lapeny mi svým příběhem nápadně připomíná scénu Hercula Poirota. Avšak dle mého názoru, je děj knihy přeťatý, resp. autorka zpočátku vykreslila celou scénu, její postavy i jejich ponurnou psychiku, ale ke konci to náhle uťala, jakoby ji to už nebavilo a hned bylo rozuzlení, kdo z nich skutečně spáchal tu vraždu.

18.06.2021 3 z 5


Zachraň mě Zachraň mě Mona Kasten

Zachraň mě je pilotem nové romantické trilogie z pera Mony Kasten, jenž Vás vtáhne do školního světa prvních lásek. Hlavní postavou je Ruby Bellová, která má jeden velký sen, a to být přijatá na Oxford. Její touha a odhodlání k cíli ji přivede na prestižní školu Maxton Hall, kde bytostně vnímá rozdíly světa bohatých, co si mohou vše dovolit a jí, která musí o své místo s vervou bojovat. I přesto na něj pohlíží nikoliv jako na místo sociální nerovnosti, ale především jako na šanci využít všech příležitostí, které škola nabízí, aby mohla dosáhnout na studium v prestižním Oxfordu.  Každý mi jistě dá za pravdu, že cesta k vysněnému cílí nikdy není přímá. Stejně tak i Ruby najednou čelí něčemu, co vlastně vůbec nechtěla. Pohled na profesora, jak vášnivě líbá studentku, odstartuje poslední rok na střední škole do úplně jiného rozměru, než by sama čekala. Dlouholeté úsilí být záměrně neviditelná spolužáky se pomalu hroutí jako domeček z karet, neboť do zorného pole se jí staví James Beaufort, bratr oné studentky, a zároveň syn nejprestižnějšího oděvního impéria značky Beaufort, jehož rodina založila mimo jiné i školu Maxton Hall. Jeho pokusy podplatit ji, aby mlčela v Ruby vyvolává odpor, ale snaha mu uniknout z dohledu je marnivá. Naproti tomu James prochází životem bez starostí, jelikož vše mu bylo dopředu nastaveno, i proto se utápí v alkoholu, občasných drogách, a s přáteli pořádají party jednu za druhou. Jedinou jeho radostí je lakross, kde se vymaní z myšlenek na svou budoucnosti a žije přítomným okamžikem. Avšak s příchodem Ruby je nucený jej vyměnit za povinnou účast na organizačním výboru. Jejich životy se začínají vzájemně proplétat, a vytvářet obraz různých barev přátelství, hádek, nenávisti a lásek. Dvojice Vás se svou sympatičností vtáhne do děje už od samého začátku, a příjemně rozptýlí myšlenky od každodenních starostí. Autorka vytvořila ideální svět, americké podoby lásky (byť se odehrává v ponurné Anglii), kde spolu s knihou znovu prožíváte ty báječné chvíle osmnáctiletých, jejichž jedinou starostí jsou okamžiky s přáteli, prožití prvních zamilovaných okamžiků, a zlomených srdcí. Zkrátka je to příběh, jenž skutečně pohladí na duši, a na letní dny je ideální do ruky. Sama jsem zvědavá, jak děj bude pokračovat dál, i tak se zaujetím vyčkávám.

08.06.2021 4 z 5


Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Christopher Paolini je autor, kterého každý jistě zná, ať už četl jeho sérii knih nebo viděl film Eragona. Ovšem málo kdo ví, že po dopsání třetí knihy Brisingr, se v jeho myšlenkách zrodil jiný příběh. Svět, který by se odehrával ve vesmíru, a tak se zrodila kniha Spát v moři hvězd, jenž má dvojí význam. Hlavní postavou je xenobioložka Kira, jenž zkoumá život na planetách, a shoda náhod nebo možná osudu, jí zavede k záhadnému monumentu, do kterého se propadne. Od té chvíle se všechno změní, Kira je najednou obklopená novou věcí, a černá hmota ji zalila do jakéhosi obrnění. Zmítá se strachem a hmota ji odpovídá útokem. Navíc svou nepozorností probudí něco, co mělo bylo jejímu světu dosud skryto. Najednou musí čelit nové mimozemské rase, která chce získat tu záhadnou černou hmotu, jenž má na sobě. Aby se vyvlekla ze spáru medúzáckých vojsk, musí spolu s dalšími vstoupit do RNS a odletět k jiné planetě. Cesta je příliš dlouhá, ale díky tomu má příležitost se seznámit s tou záhadnou věcí na sobě. S údivem a překvapením zjišťuje, že se chová jako Měkké ostří, jemné na dotek, ale při útoku, chrání nejen sebe, ale i ji. Zatímco se učí symbiotickému vztahu s tímto tvorem, ve vesmíru začíná řádit další podivná mimozemská rasa plná hněvu a strachu, s cílem podrobit nebo zničit všechny ostatní ve vesmíru. Celý vesmír se stává válečnou zónou a ona je jejich cílem. Kiře se mezitím podaří uniknout na jinou vesmírnou loď, kde se spolu s posádkou snaží najít odpovědi, jak ukončit válku. Šnek tak vyráží vstříc k novým planetám, aby našli zbraň, která by zničila tyto podivné mimozemské rasy. Celý příběh doplňují i technické popisy vesmírných lodí, cestování v časoprostoru RNS, či životu ve vesmíru. Kniha Vás vtáhne do děje natolik, že se sami ocitnete v zakřiveném prostoru, kde nevnímáte čas, který plyne. Bok po boku s Kirou se ženete vstříc veškerému úskalí, kterému Kira a její posádka čelí. Budete používat zbraně jako Casaba-Howitzer nebo se budete dorozumívat mimozemskou řečí Dálnovůně. A není se čemu divit, Paolini má dar vytvářet světy do takových detailů, že Vám připadají jako skutečné. Příběh je natolik spletitý, že jej muselo nakladatelství bohužel rozdělit na dvě knihy, byť originál představuje ucelený příběh. To mu ale neubírá na jeho kvalitě, jen si jej déle vychutnáte.

29.04.2021 5 z 5


Černobyl: Historie jaderné katastrofy Černobyl: Historie jaderné katastrofy Serhii Plokhy

Svět by radši nechtěl znát to, co se mělo už dnes v 1:23 ráno stát. Už je to přesně 35 let, kdy se budeme stále ohlížet na tragédii způsobenou egoistickým jednáním Sovětského svazu. „Musíme ukázat světu naši dokonalost“, tak hlásili sovětští činitelé bez ohledu na následky, které svým jednáním způsobili. Výbuch Černobylské elektrárny nám dokazuje, jak je člověk omylný a jaké škody může napáchat, pokud se přestane ohlížet na svou práci, jen aby dostál uznání sovětského politbyra. Popravdě těch aspektů k vině bylo mnohem více, ale ta největší z nich, byla neschopnost uznat, že jednali špatně a ukázat svou pokoru lidem. S každou další lží se měnila Pripjať ve vylidněné město, až se za nějakou dobu stal městem, do kterého bylo zakázáno vstoupil, aby se člověk nevystavil přílišné dávce radiace. Dnes je Pripjať a jeho okolí městem duchů, které tvoří jakousi kapsli minulé doby s dávkou radiace, která tam i dodnes stále vyzařuje. Byty, které stále čekají na své nájemníky, jenž na pár dní odjeli pryč, zůstali netknuté, jako by to bylo včera, pouze letitý a radiační prach dokazují že se tam už nikdy nikdo nevrátí. Autor této knihy je uznávaným historikem, který nám předkládá do detailu události, které předcházely i následovaly po výbuchu elektrárny, a to včetně reakce politických činitelů. Ve svých důkladných rešerších zjišťuje i skutečnost, že se obdobná událost (jen s menším měřítkem nehody) už stala dříve, a to v roce 1979. I to mohlo donutit sovětské činitelé k větší obezřetnosti s jadernými reaktory RBMK. Ovšem opatření AZ5 dokazuje jeho pravý opak. Díky své snaze ušetřit a současně dosáhnout maximálních výsledků je rovnicí, se kterou se dostali do své záhuby, a jejich následky trpce pocítili nejen lidé, ale především mladší generace, jejich děti. Právě tyto nevinné oběti se staly předmětem protestů ukrajinského lidu, jako i jiných občanů, aby se Sovětský svaz zodpovídal za své hrůzné činy. Jedinečná kniha předkládá černobylskou katastrofu čtenáři v mnohem širším pojetí (než kterou jistě znáte ze stejnojmenného seriálu) díky čemuž je tolik ceněná, a právem získala ocenění Billie Gifforda za nejlepší literaturu faktu. Nikdy nesmíme zapomenout na tuto katastrofu, jenž změnila nejen běh dějin, ale i lidské životy. Nově vystavěný sarkofág, toho bude vždy trpkým důkazem.

26.04.2021 5 z 5


Špion. A zrádce! Špion. A zrádce! Ben Macintyre

Je to Špión. A zrádce! Není to jen název této knihy, ale i osoba, která napáchala Sovětskému svazu největší škody. Není to nic převratného, kdy se špióni snaží konvertovat své protivníky na svou stranu, v zájmu získat co nejvíce informací. Většinou jsou to osoby bez vysokého postavení v hierarchii, které mají zájem předávat informace, jež by vlastní straně poškodily. Prvním a častým zájmem jsou peníze, kterých se tajné rozvědky nebojí využívat, pak přichází potřeba sounáležitosti a pocitu být něčím výjimečný (znát něco, co jiní o tom nemají ani tušení), a nakonec přichází ideologický zájem, kdy je člověk znechucený politickou situaci v zemi. Právě osoby s ideologickými zájmy jsou nejvíce vzácnými, neboť je nevede ke zradě chtíč nebo pocit někam patřit, ale především boj za správné hodnoty. Tímto případem je i Oleg Gordijevskij. Jeho hodnotu zvyšuje i skutečnost, že se narodil do rodiny KGB příslušníku. Jeho otec věrně a naivně věřil, že KGB má vždy pravdu, a to i bez ohledu na to, co prožil v 30. letech během Stalinistických čistek. Stejnou ideologii měl i jeho bratr, který se dokonce jako nelegál podílel na Pražském jaru Československa. I Oleg byl naverbován do KGB, aby sloužil své vlasti. Ideologická konverze přicházela v Olegových myšlenkách pomalu, ale přesto změnila sled události bipolárního světa. Na vlastní oči spatřil stavbu berlínské zdi v Německu, a viděl Pražské jaro z pohledu KGB. Západ mu otevíral oči, aby viděl skutečnou podobu svého života. Spád vyústil až v Dánsku, kdy se stal i britským špiónem MI6. Oleg nebyl jen pouhá vějička, která by předávala drobné informace, ale osoba, která stála přímo v dění KGB, a jeho hodnost stále rostla. Kromě informací, které MI6 ochotně předával, odhaloval chování Sovětského svazu i jeho předpokládané reakce na politické dění. Díky tomu se dokonce podařilo zabránit hrozící 3. světové válce, která by na základě nedorozumění nastala. Za takový úspěch ale přichází i ceny, kterou musí člověk zaplatit. Díky výbornému výcviku KGB Gordijevskij poznal, že je podezříván, podaří se mu utéct před Sovětským svazem, který má oči a uši všude nebo jej sérum pravdy odhalí? Nahlédněte pod oponu a přečtěte tuto knihu. Velmi doporučuji!

24.04.2021 5 z 5


Řev Řev Cecelia Ahern

Kniha s nádhernou obálkou ukrývá třicet příběhů plné alegorie a skrytých rad i poselství. Autorka se v každé své povídce obrací na ženy v různých životních momentech, a připomíná jim svou vlídností, jako laskavá přítelkyně, aby si vážily samy sebe, a hlavně si našly čas pro sebe. Svět, jaký je dnes, je nelítostný k ženám. Společnost vytváří předem nastavené předsudky na to, jaká by žena měla být, jinak bude považována jako neschopná či dokonce méněcenná. Příběhy tomu však odporují, a nabádají ženy, aby poslouchaly svůj vnitřní hlas i své tělo. Připomíná, že neustálý stres zvládat všechno perfektně, jen protože jiné to zvládají bez problému, je naprosto zbytečný. Každá jsme jiná, s odlišným přístupem k životu i zájmy. Ženy by se měly navzájem podporovat, a nikoliv vytvářet další předsudky a škatulky, aby se mohly cítit lépe. Takové jednání akorát vyvolává další pocity viny, které se zakusují do kůže jako malé zoubky, dokud je nepohltí úplně. Každá z nás má jiné životní priority, a je zcela v pořádku soustředit se pouze na kariéru či na založení rodiny, nebo jen tak být. Zapomínáme na to, že se nikomu nezodpovídáme, pouze sobě samé, a jsme to jen my, kdo žijí tento život. Autorka poukazuje na to, že hlas každé ženy je podstatný, a to nejen z hlediska feministického pojetí, ale i jako člověka. Neměli bychom zapomínat na sebe a své tužby, jinak se ztratíme nebo zůstaneme jako hračka zapomenutá na polici v koutě. Svou mysl obrací i na matky, jenž ve shonu o péči svých dětí, často zapomínají najít čas jen pro sebe, až dokonce zapomenou své jméno. Kratičké příběhy konejšivým hlasem pozvedají ženy s myšlenkami, že nemusí mít pocit méněcennosti, ani se hnát za něčím, jen aby potěšily ostatní nebo byly dobře přijaté společností. Jsou jedinečné takové, jaké jsou. Tato kniha mě opravdu nadchla svou upřímností, a ukazuje, že všechny ženy jsou osobnosti.

15.04.2021 5 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Kniha Pačinko představuje opravdu hutný příběh plný peripetií obyčejného života jedné několika generační rodiny, na jejímž pozadí se odehrávají politické události Japonska. Sundža je hlavním středobodem celé rodiny, neboť právě s ní začíná vratkost životních osudů všech kolem ní. Sundža je korejská dívka, jenž celý život pomáhala matce spravovat ubytovnu po smrtí svého milovaného otce. Vše se to změní s příchodem dvou mužů, přičemž oba dva představují vzájemné protipóly. Zatímco Hansu, ač je krásný a bohatý, jí zneuctí svou samolibostí, kdežto Isaac naproti tomu ji zachrání od tragického života. Těhotná a vdaná, odjíždí spolu s Isaacem do Ósaky, k jeho bratrovi Josopovi a Kjonghi. Píše se však rok 1933, kdy jsou Korejci utiskování a ponižování. Japonci je přirovnávají k hanlivému odporu, který nechtějí mít mezi sebou, odmítají jim nabízet lepší práci nebo jen prodat dům, a snaha vykořisťovat je či je neprávem věznit a týrat tam představuje japonskou normu. To pocítí na vlastní kůži i Isaac, jehož neprávem uvěznili, a propuštění se dočká až po šesti letech, kdy je patrné, že už nepřežije. Sundža si tak rázem musí sama poradit, jak uchránit své syny Noe a Mosazua od japonského útlaku. Hlavní podstatou celé knihy jsou tři skutečnosti, které se jako ruka v ruce proplétají a vytváří tak obrazec postavení Korejců, jako jsou Noe a Mosazua. Jedná se o japonskou nenávist a odpor ke Korejcům, jejich neochota je respektovat nutí Korejce žít buďto nuzným životem nebo pracovat v Pačinko hernách, jichž Japonci zatracují, a to i bez ohledu, že se třeba i v Japonskou narodili. Korejci nemají žádnou možnost se vymanit z negativních předsudků, které si Japonci předestřeli, a nakonec, po nekonečných snahách o lepší život, stejně pracují pro Pačinko.
.
Kniha se mi velmi líbila, jediné co mě velmi iritovalo, byl špatný transkript korejských slov.

27.03.2021 5 z 5


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Tato kniha je pro každého ze sociální sítě, poradí, jak pozvednout své stránky na popularitě.
Marketing už nemusí být velkou záhadou a pro společnosti tak velkou útratou.
Prostřednictvím čtyř hlavních kapitol nastíní, jak psát příspěvky s velkou sledovaností.
Své teorie prokládá odbornými zkušenostmi, jenž získaly různými zakázkami.
Nejde o žádné složité poučky, jak by se mohlo zdát, stačí pěkná fotka a poutavý popisek, který zaujme fanouška. Běh ohledu na sítě,  tvořit můžete prakticky všude, ať je to LinkedIn, Facebook nebo Instagram, nyní máte svůj na dosah.

18.03.2021 5 z 5


Velká výstava Velká výstava Marie Hermanson

V jednadvacátém století je Einstein považován za naprostého génia, jenž vyslovil teorii relativity, která se prokázala být pravdivou. Avšak vraťme se zpět, do počátku 20. století, kdy ji Einstein vyslovil poprvé. Vyjádřením takového tvrzení vyvolalo chaos, neboť společnost se rozdělila na dvě skupiny, na dvě strany mince, dalo by říci. Jedni obdivovali teorii jako záblesk pokroku a dotek budoucnosti, avšak druzí jej považovali za blázna s bizarními názory. Nenávist vůči Einsteinovi a neschopnost vidět jeho genialitu přerostla do takové podoby, že se vytvářely intriky vůči Nobelové ceně, jenž získal. A právě tento námět je předmětem knihy Velká výstava, jenž se odehrává v roce 1923. Smyšlený příběh se propletá se skutečností. Zpočátku se může jevit jako nudný příběh, ale opak je pravdou. Jeho svižnost zajišťuje detektiv Nils s půvabnou mladou novinářkou Ellen, jenž se snaží zabránit nekalým intrikám Paula Weylanda vůči Einsteinovi. Podaří tento plán zhatit nebo ne, se v této knize sami dočtete.... Takže vítejte dámy a páni, na Velkou výstavu jste zváni!

10.03.2021 4 z 5


Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Knížečka malá, leč pro každého užitečná.
Vypráví příběhy záchranáře pro laika.
Humorným stylem vštěpuje, jak se při první pomoci postupuje.
Mnoho informací se dozvíte, a lecčemu se přiučíte.
Málokdo ví, že i sebevražda v zahraničí je někdy velkou finanční zátěží.
Dokonce zjistíte, jak důležité je mít doma ty správné měřiče,
jenž zachrání životy ve vteřině.
Jednu hlavní radu Vám však Bulba dá,
nainstalujte si důležitou aplikaci jménem Záchranka.
Ať už jste v lese nebo mimo dosah sítě,
či Vám snad dochází baterka nebo peníze na kreditě,
nebojte se, díky této aplikaci je už záchranka na cestě.
Botěnky, botičky tak zachraňují lidi ve svízelné situaci.
Děkuji Vám záchranáři s úctou hlubokou,
že pomáháte tam, kde doktoři zatím nemohou.

10.12.2020 5 z 5


Konec hry Konec hry Daniel Cole

Místnost je zamčená,
Uvnitř tělo pomalu umírá,
V rukou pistoli svírá a linka jen tiše vyhrává.

Je to jasná sebevražda, nebo se nám to zdá?
Je to skutečnost nebo další hra?

Aby se váhy vyrovnaly,
Wolfa znova na scénu vrátili.
Nikdo z toho radost nemá,
Obzvláště Baxterová.

Příběh napíná, dějovou linií v čase prolíná.
Chvíli jsme tu a pak zase zpět,
Abychom pak našli tu správnou odpověď.

Protivník je příliš silný,
Police však své síly spojí.
Přelstít lišku na dva tahy,
A dopadnout taky dávné vrahy.

01.12.2020 4 z 5


Chamtivost Chamtivost Marc Elsberg (p)

Netajím se tím, když řeknu, že Elsber je mým oblíbeným autorem. Jednak proto, že jeho témata jsou v dnešní době, a společnosti, více než aktuálními hrozbami, jenž by se mohly stát, popř. se už dějí. Navíc jsou zasazeny do velmi poutavého příběhu. Nová kniha s názvem Chamtivost je, dle mého názoru, ještě lepší než autorova prvotina Blackout. Hlavním tématem jsou ekonomické systémy společnosti, kde došlo k vychýlení váh, a nastala extrémní nerovnost mezi bohatými a chudými. Příběh tak proplétá základní otázky ekonomiky k řešení nerovnosti spolu s vraždou dvou významných lidí, jenž měli na tento problém reálné řešení. Jan Wutte se stal nechtěným svědkem této vraždy, která však vypadala jako obyčejná nehoda. Najednou se čtenář ocitá ve víru honiček, a snahou rozlousknout pravdu, která byla násilně umlčena. Věřte mi, budete napjatí do poslední stránky, a prohlédnete i do ekonomiky.

28.11.2020 5 z 5


Bílá kniha Bílá kniha Han Kang

Bílá kniha je smutkem protkaná, kde se autorka se smrtí vyrovnává. Bílá barva černou nahradí, znamená bolest i naději. Texty krátké na pár řádků, odhaluje příběh plný emocí v nitru. Sníh, sůl či led, bílá barva to na pohled, za každou věcí se ukrývá malá vzpomínka. Společně tak příběh vypráví, plný intimní zpovědi, jak ztráta nepoznané sestry stále srdce bolí. Na pár hodin jen procitla, potom tiše odešla beze slova, jako nepoznaná duše člověka. S každým místem popsaným se srdce po trochu zacelí, až se nakonec se ségrou rozloučí. Z bolestí pak zbude jen vzpomínka, jako noc co se nad ránem rozplynula.

13.06.2020 4 z 5


Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Nic není perfektní, jako výchova vlastních dětí, Leda to pozná už z vlastních zkušeností. V profesi svůj úspěch slaví, doma se však trápí. Výchova dětí ji tolik dusí, proč se jí to děje ale netuší. Po letech prošlých, kdy z dětí se už ženy staly, se rozhodla odjet do Neapole na prázdniny. Pláž a svěží vzduch jí prospívá, jako by se znova nadechla, má klid, jak už dlouhá léta neměla. Náhle se její pozornost obrátí na záhadnou ženu s dívenkou v náručí. Od té chvíle se cítí být s ní jaksi spjatá, proč ji tolik zajímá, vždyť se jí ani nepodobá. S ní přišly i vzpomínky už dávno zapomenuté, jak vychovávala dcery své. Přiznání dávné pravdy její srdce tíží, jako ztracená panenka na písečné pláži.

13.06.2020 5 z 5


21 lekcí pro 21. století 21 lekcí pro 21. století Yuval Noah Harari

Harari toho mnoho ví, ve své nové knize se s Vámi o tom zase podělí. Minulost i budoucnost nám již vykreslil, teď už zbývá o 21. století poučit. Každá lekce ukazuje novou temnou tvář společnosti, hypotetické předpoklady, které se snad v realitu promění. Odhaluje nám tak blízké obavy, že se zjeví diktatura digitální. Ač se to zdá být příliš extrémní, i přesto se tyto kroky pomalu stávají. Smartové aplikace nahrazují vědomosti, a nám už ponechávají jen iluzivní znalosti. Místo memorování do pamětí se raději věnujme kritickému myšlení. Informací je už příliš mnoho, cenzurou by to neprošlo, a proto raději vznikají dezinformační kanály. Terorismus je dalším problémem, na kterým je třeba pohledět, zabijí málo a strachů vyvolává mnoho, autonehody se pak stávají proti tomu jen neopodstatněností. Tato kniha právem zaslouží každé té pozornosti, aby lidem ukázala nový náhled světa.

20.01.2020 5 z 5