Zachraň mě

Zachraň mě https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468504/bmid_zachran-me-xeV-468504.png 4 908 186

Zachraň mě série

1. díl >

Maxton Hall série

1. díl

Kniha Zachraň mě je o tom, co se všechno může stát, když studentka prestižní školy Maxton Hall v Anglii uvidí, co nemá… Taky o tom, jak se nesmělá, puntičkářská a cílevědomá stipendistka Ruby, která se dosud zajímala jen o studium a práci v Organizačním výboru pro školu, dostane do situací, které ji donutí vidět svět pravdivěji a barevněji. Rodina Ruby je docela obyčejná, ale harmonická, zatímco James je dědicem starobylého oděvního impéria a příkladem zkaženého, nevychovaného mladíka, který se snaží „užít si poslední rok na střední“. Kniha je o jejich vzájemné přitažlivosti a štěstí, které spolu nacházejí, ale o které musejí bojovat, a stále znovu jim uniká. Je o tom, jaké to je, projít se poprvé kampusem oxfordské univerzity, na které Ruby od dětství touží studovat, a přáních, která se možná splní. Jaké je, když se potkají na přijímacích zkouškách na Oxford daleko od domova… Kniha vás zve do světa dramatické první lásky, romantiky studentských let a napínavých okolností, které svět Ruby a Jamese obklopují.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Red
Originální název:

Save Me , 2018


více info...

Přidat komentář

Hanathor
21.04.2024 4 z 5

Celá kniha mi připadá hrozně prvoplánová. Podobných příběhů je mnoho a není tam žádný překvapivý vývoj událostí.
To ovšem nic nemění na tom, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout a přečetla ji jedním dechem. Sérii rozhodně dočtu :)

Zuzíček77
15.03.2024 5 z 5

Mona Kasten je jedna z mých oblíbených spisovatelek, mám ráda její styl psaní. Pokaždé mě to úplně vtáhne jako bych tam byla také. Tento příběh je taková klasika zlobivý bohatý kluk a hodná, pracovitá, skromná holka. Přesto, že je to taková "klasika" mě ten příběh úplně pohltil. Jsem moc ráda, že jsem na něj narazila a je to jedna z mých nejoblíbenějších co jsem četla. S láskou se k ní vrátím.


lenka7679
05.02.2024 3 z 5

Tak jo, máme tu další sladkou romanťárnu, kde hraje hlavní roli bohatý princ Krasoň a chudá nevýrazná děvucha s patinou Popelky.
První co zmíním a naprosto souhlasím s ostatními komentáři, ta oslovení maminka a tatínek mě úplně fyzicky bolela. Do textu se nehodila a naopak mu velmi škodila. Všimla jsem si toho už i u jiných knih, kde byla tato oslovení použita a také v úplném rozporu s kontextem.
Odkloním se od většiny, ale mně osobně se více líbila první polovina knihy. Která měla spád a bavilo mě špičkování. Druhá půlka ztrácela dynamiku a postavy se točily v kruhu, doslova v budném. Myslím si, že v určitém okamžiku mě napadlo, že Ruby už musí být bez sebeúcty. Konec byl lehce předvídatelný. Už v průběhu bylo jasné, kde jsou Jamesovi limity a slabiny.
Pokusím se sérii přečíst, ale upřímně, nejsem už cílová skupina a tady to zkrátka vinou slabého příběhu skřípe.

Zuzanka45
23.01.2024 4 z 5

Série Znovu od této autorky je jedna z mých nejoblíbenějších, proto jsem si myslela, že Zachraň mě bude ve stejném duchu, omyl, tato kniha byla jiná. Překlad byl špatný, oslovení "maminka a tatínek" v knize mi trochu vadilo, navíc měla kniha hrozně malá písmena. Každopádně příběh mi přišel dobrý, první polovina průměr, druhá polovina knihy určitě lepší a už se to četlo lépe. Konec mě hodně překvapil.

Šárka88
14.12.2023 4 z 5

Naprostý souhlas z komentářem pod mým.
Některé věty bez smyslu. Slovosled nic moc a oslovování maminka a tatínek mi také vadilo. Překlad děs běs a opravdu první polovina nuda a nuda, řešení nesmyslů a Ruby mi přišla někdy divná a James taky :-D. Pak jsem nepochopila ke konci školu. Nejdřív byli tam a v další větě zpět , no někdy zamotané.
Konečně konec vás vtáhne, že se už konečně něco děje a navnadí na další díl. Ten si tedy přečtu fakt později.
Hodnocení 3+1 hvězda za konec.

dzejkbeltygros
13.12.2023 4 z 5

Kde bych začala? Tak třeba tím negativním, že překlad byl hrozný, aspoň doufám, že originál je lepší, protože některé věty postrádaly smysl. Na jedné stránce byly kalhoty dole, na druhé se teprve sundávaly...
Oslovování maminka a tatínek mi vadilo, hlavně v případě nesnesitelného Jamesova otce.

První půlka byla taková o ničem, ale pak se to konečně rozjelo.

Škola a uniformy mi hodně připomínaly seriál Gilmorky, na který se teď dívám, kde Rory chodí na Chilton. Lýdie je taková divočejší Paris a Ruby pilná a neviditelná Rory. James mi zase připomínal Tristana.

Hlavní postavy se pořád motaly v kruhu a jedna scéna, kde se připravují na přijímací zkoušky na Oxford mi připomněla film 10 důvodů proč tě nenávidím.

Posledních sto stran jsem přečetla takřka jedním dechem. Bylo to tako když po vydatném obědě nesou ten krásný třípatrový dort s třešničkou nahoře, jenže pak ten dotyčný, co ho nese, zakopne a dort se rozplácne na zemi.
Přesně takový pocit jsem měla z konce knihy. Takže hodnocení nakonec velmi kladné a já jdu hned na druhý díl!

Eva_Skala99
14.11.2023 5 z 5

Mona Kasten je bohyně románů, její série "Znovu" je a bude pro mě srdeční záležitost. Za mě je tato série malinko slabší, ale určitě stojí za přečtení. Kniha se četla sama a těším se na další díl. Doporučuji!

Lucyeinstory
15.08.2023 4 z 5

Pokud jste stejně jako já četli sérii Znovu od Mony Kasten, tohle je něco diametrálně jiného. Nejen, že se příběh točí i v dalších dílech jen kolem jedné dvojice (nebo jako romantických linek tam ke víc, ale ta hlavní je stále jen o původní dvojici), ale styl psaní mi přišel také úplně jiný. Nemůžu říct, že by se kniha četla hůř, ale déle jsem si zvykala na nový styl.

Příběh je zasazený do školy pro zbohatlíky, kteří všechny problémy řeší penězi. Upřímně musím říct, že mi toto prostředí připomínalo moje gymnázium, protože tam máme taky několik lidí, kteří penězi řeší vše.

Hlavní i vedlejší postavy byly hodně sympatické a hned jsem si k ním vytvořila vztah. Ten konečný zvrat jsem nečekala a fakt mě mrzel. Na další díly jsem hodně zvědavá a těším se na ně

Mišelínek
10.08.2023 4 z 5

Jak bych to jen řekla?
Asi jednoduše: Jiná Mona než jsme čekali.

Tahle knížka je opravdu dost jiná, než je série Znovu. Na druhou stranu nelze očekávat, že všechny série budou stejné.
Zřejmě to bylo překladem (a tady by si opravdu překladatelka zasloužila zastřelit ), ale nemohla jsem se do knížky začíst. Skladba vět byla strašně kostrbatá a kolikrát to ani nedávalo smysl. Místy jsem si i všimla, že jsou chyby v ději (např. vzala si od něj šaty a na druhé straně jí je teprvé dává). A hlavně - a to tady píše většina - to nekonečný oslovování MAMINKA A TATÍNEK (grrrrrrr).
Taky mi nějak nešlo moc na mysl, že sotva dospělá děcka sjíždí lajny koksu, jak kdyby to byla naprosto normální kratochvíle a ožírají se jak prasata, nemluvě o tom, že jsou v posteli hrozní kanci (i pornoherec by jim jejich výkony záviděl :D).

ALE abych nedštila jen oheň a síru, pokud člověk skousne ten překlad, nedá se knize upřít jistá zajímavost.
Především se mi líbilo organizování a pořádání slavností a plesů, nemluvě o tom, že Ruby jsem si vážně oblíbila. Nenechá se sebou zametat a svým způsobem ji obdivuju, že si jde za svým cílem a dělá pro to maximum (i když ta její obsese je vážně úsměvná).

James - z toho mám prozatím rozporuplné pocity. Člověk ho nemůže mít úplně rád, ale taky ho nemůže nesnášet. Už vzhledem k tomu, z jaké rodiny pochází, je jasné, že to s ním nebude moc jednoduché.
Jsem zvědavá, jak se bude jeho postava vyvíjet. Ovšem doporučila bych mu, aby některé svoje toxické kamarády vyměnil. :)

Hurá na další díl! :)

Papimami
04.08.2023 2 z 5

Obyčejný příběh bez akce a nápadu. Průměrná kniha s mnoha stránkami o tom, jak se postavy cítí.

Werčíík
03.08.2023 3 z 5

První polovina mě nebavila a hlavní hrdinka mi nebyla vůbec sympatická, druhá polovina už byla lepší, ale nic extra, sklouzlo to do love-hate relationship ve stylu After, jen to After teda bylo za mě mnohem čtivější. Další díly číst nebudu.

tereziehl
18.07.2023 3 z 5

Fajn, podobny zanr jsem uz roky necetla a hezky jsem si u toho odpocinula. Obcas trochu kycovite, nektera slovni spojeni jsem musela vylozene prekousnout, ale bylo to ctive a chemie fungovala, coz mi od takove knihy staci.

Peťulka3
07.07.2023 5 z 5

Tento typ knížek mám ráda. Člověk tak nějak ví,co se asi tak stane, ale stejně pořád potřebuje číst dál a dál.

Juici
30.06.2023 3 z 5

(SPOILER) .. Bohužel to chápu až teď, kdy už je příliš pozdě ..

Narovinu říkám, že jsem se namlsala u knihy Osamělé srdce a předpokládala jsem od Mony další pecka čtení.

Příběh Ruby a Jamese začne být zajímavý až skoro ke konci knihy, kdy odjíždí na Oxford. Do té doby je to nuda a dost mě to zklamalo. Děj se táhne a až na konci nabírá na obrátkách. Moc se mi líbí, že vážné situace ke konci, nejsou natahovány a řeší je vcelku rychle na pár stranách. Žádné kličkování, což je super. Bohužel se děje konec, kdy Ruby dostává další ránu se kterou se bude muset poprat. Což mi zase začíná vadit. James je dost lehkomyslný a nechává se snadno unést svojí egoistickou bandou. Škoda. Sotva se z jednoho problému přesunou k lásce, vzápětí se zase vracíme zpátky na začátek. Možná ještě hůř. Druhý díl se podle mého předpokladu bude s vážnými situacemi vypořádávat pomaleji. Snad se pletu. Uvidíme.

Moje hodnocení mě dost mrzí, ale Zachraň mě nemá na TOP knihy v mém seznamu.

luckykniznisvet
16.06.2023 5 z 5

Četla jsem jedním dechem, nemohla jsem se od knížky téměř odtrhnout. Pořád jsem na příběh musela myslet. Při čtení jsme měla pocit, jakože příběh prožívám spolu s hlavními postavami. Po dočtení prvního dílu jsem se ihned pustila do druhého a doufám, že ten bude také stejně tak skvělý.

ElessaRiverbow
01.06.2023 4 z 5

Od autorky jsem kdysi četla knihu Začít znovu, která mě bohužel vůbec nenadchnula a já myslela, že se k autorce už nevrátím. Přesto jsem se jí rozhodla dát druhou šanci s touto knihou, která vypadala velmi lákavě. Už od začátku jsem si oblíbila Ruby, moc jsem na ní oceňovala, jak si vše organizuje a o všem má přehled. James byl ale oříšek, vůbec jsem si k němu nemohla najít cestu. Nastalo spoustu chvil, kdy jsem ho chtěla za jeho chování praštit, a celkově mi přišel strašně nesympatický. Romantická linka byla ale skvělá, hate-love romantiku zbožňuju, a díky tomu jsem Jamese nakonec překousla. Konec byl překvapující, něco takového jsem vůbec nečekala, a rozhodně mě to nalákalo na další díl.

knihomolkaJani
20.05.2023 3 z 5

Oproti předešlé sérii se mi zdá tato výrazně slabší..
Děj je dost popisný a takový "utahaný"..
Neurazí, nenadchne.. Spíše bych doporučovala nemít od knihy přílišná očekávání a jen si užít YA slowburn romantiku plnou přátelství a nečekaných zvratů..

hanka1580
16.05.2023 5 z 5

Už od začátku sice víte, jak to pravděpodobně dopadne, ale i tak se to prostě čte skvěle. V momentě, kdy si chcete odpočinout od "těžších žánrů" je tohle ta správná volba. Odlehčené čtení, které ale neztrácí tu správnou atmosféru. Po celou dobu chcete vědět, jak to nakonec tedy bude, a to že se to dá odhadnout už po 10 stránkách, no a. Kdo si jednou za čas nechce přečíst knížku, ve které jsou vztahy jako v pohádce.

knihařka2
25.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Motiv knihy je řekla bych naprostá klasika. Jako u 6490292864820 dalších romantických knih: holka a kluk se nejprv nemůžou vystát a potom se zase milujou tak, že mu nemůže přestat stát. Lze lehce předvídat jak se to asi bude vyvíjet ale děj je vlastně celkem uvěřitelnej. Hezky to utíká, postavy jsou sympatický akorát trochu trpím tím překladem. Maminka a tatínek ano u Ruby OK. Rodiče miluje a jejich vztah je tak harmonický a šťastný, že bych to pochopila ale obráceně mi to prostě nesedí. Jamesův otec je totální kretén, takže proč by ho sakra ve své hlavě oslovoval tatínek a ne třeba otec nebo fotr? Nechápu. Jinak se mi příběh líbil a konec mě samozřejmě nutí sáhnout po druhém dílu. Ačkoliv přiznám se, že bych byla raději za happyend a další díl by mohl být o nějaké vedlejší postavě.

1259
23.04.2023 5 z 5

Od nenávisti k lásce a zklamání. Jo moc se mi to líbilo.