Zachraň mě

Zachraň mě
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468504/bmid_zachran-me-xeV-468504.png 4 1009 1009

Zachraň mě série

1. díl >

Maxton Hall série

1. díl

Kniha Zachraň mě je o tom, co se všechno může stát, když studentka prestižní školy Maxton Hall v Anglii uvidí, co nemá… Taky o tom, jak se nesmělá, puntičkářská a cílevědomá stipendistka Ruby, která se dosud zajímala jen o studium a práci v Organizačním výboru pro školu, dostane do situací, které ji donutí vidět svět pravdivěji a barevněji. Rodina Ruby je docela obyčejná, ale harmonická, zatímco James je dědicem starobylého oděvního impéria a příkladem zkaženého, nevychovaného mladíka, který se snaží „užít si poslední rok na střední“. Kniha je o jejich vzájemné přitažlivosti a štěstí, které spolu nacházejí, ale o které musejí bojovat, a stále znovu jim uniká. Je o tom, jaké to je, projít se poprvé kampusem oxfordské univerzity, na které Ruby od dětství touží studovat, a přáních, která se možná splní. Jaké je, když se potkají na přijímacích zkouškách na Oxford daleko od domova… Kniha vás zve do světa dramatické první lásky, romantiky studentských let a napínavých okolností, které svět Ruby a Jamese obklopují.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Red
Originální název:

Save Me , 2018


více info...

Přidat komentář

cabalenka
23.07.2024 3 z 5

Typická středoškolská romance se všemi možnými klišé, na která si v souvislosti s tímto žánrem jenom vzpomenete. Pod slupkou pohádkově bohatého zpovykaného bad boye se skrývá hloubavý pohádkový princ versus chudičká šedá myška premiantka, nejdřív se nenávidí, pak se milují, pak se to všechno podělá... a pak končí kniha. Překlad je dost prkenný ("maminka a tatínek" ve vztahu k rodičům, které vlastně hlavní hrdina ani moc nemá rád; rozhodně ne "tatínka", který ho nemá problém mlátit; "velká sestra" ve smyslu starší sestra atd...), ale četlo se to dobře. Šedý průměr, za mě 2,5 hvězdičky z 5.

Roux
22.07.2024 4 z 5

Nemůžu se rozhodnout jestli dát tři nebo čtyři hvězdičky.
Asi tady není co pořádně říct. Jedině: Když vám klikají všechny varovný kontrolky v hlavě, tak je asi dobrý je poslechnout. Ne se potom utápět v problémech a bolesti :) Ale to bychom nebyli my ženy... vždycky volíme horší a těžší variantu :)


Tynyton
12.07.2024 4 z 5

Ke knize "Zachraň mě" mě přivedlo seriálové zpracování, které považuji za velmi povedené. Velice oceňuji, že se tvůrci seriálu celkem drželi knižní předlohy. Knížka se mi moc líbila, z celé série nejvíc, protože se teprve seznamujeme s hlavními hrdiny, kteří k sobě hledají cestu a vzájemně se poznávají. Nebudu vám lhát, ale hned po dočtení jsem sáhla po druhém díle.

kuwu
11.07.2024 3 z 5

Přečteno během pár dní na dovolené a rovnou objednány zbylé do série. Přiznám se, že nebýt seriálu, tak by v tý knihovně ležela další možna rok.
Jediné co mi tam trochu trhalo uši bylo to oslovení maminka, tatínek. To mi tam prostě nešlo, hlavne u Jamese.

Jittush
10.07.2024 4 z 5

Kolem této série jsem kroužila dlouho. Od Mony jsem četla "Znovu" a poslední z nich jsem nedočetla, takže jsem z téhle série měla obavy, že mě též nebude bavit. Díky seriálu, který jsem si s knihami samozřejmě nejdřív nespojila jsem se ke knize vrátila.
Musím přiznat, že první díl Zachraň se mi líbil, bylo to takové uvedení do děje a "kočkování" mezi Ruby a Jamesem mě bavilo. Závěr překvapivý a člověka to "donutí" vrhnout se do dalšího dílu :)

keiko33
30.06.2024

Tiež sa pridávam k zoznamu tým, čo knihu čítajú až po seriály, ktorý ma fakt dostal. Asi je to hlavne tým, že to nieje žiadna americká s***ka. Dobrý výber hlavných hercov a celková atmosféra bola návyková. Takže samozrejme som bola navnadená na pokračovanie. A keďže filmové ešte nieje, tak som sa pustila do knihy. A bola som milo prekvapená, že sa seriál držal presne knihy a to možno na 95%. Až na poslednú scénku, tam bolo všetko. Tak ale možno sa posledná scéna bude na začiatku druhej série. A to bol tak trochu problém knihy, že som vďaka seriálu nebola ničím prekvapená. Čo ma ale predsa len prekvapilo, boli kapitoly písané z Jamesového pohľadu. Čo v seriály nebolo. Pekné tu bolo opísané, ako to všetko prežíval on. Jamesa som si postupne zamilovala, no po tom konci som ho mala chuť usmrtiť. Ak mu to Ruby odpustí, tak to ju fakt obdivujem. Ruby ako postava mi prirástla k srdci. Po rodinnej tragédii dokázala byť silná a ísť si za svojim cieľom. S Jamesom to bude mať ťažké, som zvedavá ako ich príbeh bude pokračovať. Už sa na ďalší diel, tentoraz bez vedomia pokračovania.

Ešína
29.06.2024 4 z 5

Po shlédnutí seriálu jsem se musela okamžitě pustit do knihy. Byla stejná jako seriál, ničím jiným nepřekvapila. Ale příběh Jamese a Ruby se mi líbil a těším se až zjistím, jak se vyvine v další knize.

Kobzíci
22.06.2024 4 z 5

Oddechovka, předvídatelný a velmi nenáročný děj.

Knihomolka97
20.06.2024 4 z 5

Někdy se mi stává, že si knihu přečtu až díky filmové/seriálové adaptaci. A to je přesně tento případ. Kdyby nebyl seriál, pravděpodobně by kniha zatím ležela nepřečtená.
Příběh je jedno obrovské klišé, jenže to klišé zkrátka funguje. Jsem jako ta rybka, co se chytne na udičku, tyhle příběhy mě prostě baví.
Chudá slušná holka a bohatý spratek (nejde to říct jinak, protože ze začátku se James opravdu chová jako spratek :-D ), hate-love romantická linka, vztah jako na horské dráze a nesouhlas okolí.
Ruby je sympaťanda a chvilkama mi jí bylo fakt líto. No a James je prostě.. James. Jejich sbližování se mi líbilo, vyprávěno je z pohledu obou, yes!
Bylo skvělé číst jejich myšlenky a to, jak na sebe postupně mění názor, jak se brání a zároveň po sobě touží a to nejen fyzicky.

V závěru jsem chtěla s knihou švihnout někde do kouta, i když jsem něco podobného čekala. Na druhý díl jsem zvědavá, dle hodnocení by měl být ze všech dílů nejslabší, uvidíme.
Zachraň mě ale nehodnotím plným počtem, protože mi tam k dokonalosti ještě něco chybělo.

TessBlackCat
17.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Knížka pro mě byla příjemnou oddechovkou, kterou jsem dala na jeden zátah. Bylo tam pár klišé, která se dala odhadnout dopředu podle děje. U konce mě ale autorka překvapila a celkem oceňuji odvahu ukončit první díl takto, na mě to každopádně zafungovalo a jdu okamžitě rozjet i druhý díl.
Není to úplně největší pecka, co jsem kdy četla, ale celkově se mi takhle knížka “enemies to lovers dost líbila.

biairicia
02.06.2024 4 z 5

Jako oddechovky jsou knihy tohoto typu fajn. Čtivá knížka, která naštve, rozesměje i dojme.

MilackovaN
01.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Ruby jsem si zamilovala hned na první pohled. Je to milá a inteligentní dívka, která má jasné cíle a jde si za nimi. Má skvělou rodinu, která za ní stojí a v jejích snech ji podporuje. Oproti tomu James má se svou rodinou velmi napjaté vztahy. Neví, co od života chce, ale ví, že rozhodně nechce převzít rodinnou firmu. A když se na konci knihy dozví o smrti své matky, je natolik zdrcený, že během chvíle zahodí to jediné dobré ve svém životě - Ruby. Těším se na pokračování.

Knihomol_ka
29.05.2024 5 z 5

Tuhle knižní sérii jsem už zaznamenala dávno předtím než vyšel seriál.
Anotaci jsem nikdy nečetla a obálky mě prostě narovinu nezaujaly.

Po dokoukání seriálu jsem chtěla vědět jak to bude s příběhem dál a jestli se drží knižní verze, tak jsem se rozhodla do knihy pustit.
Dlouho jsem neměla takovou čtecí slinu jako u této série a první díl jsem dala za jeden den jak to bylo čtivý.

Ruby je taková šedá myška, která se snaží na své škole nijak a ničím nevyčnívat. Chce se jen čistě soustředit na studium, aby se dostala na Oxford. Svět se jí ale změní v okamžiku, kdy načape svého učitele, který jí měl napsat právě doporučení na její vysněnou školu. Nečekaně ho načape se svou spolužačkou a jeho studentkou - Lydií B.
Jelikož Lýdie pochází z velmi bohaté rodiny a nemůže se dopustit dalšího skandálu, vyhledá pomoc u svého bratra, který se rozhodne o to postarat.

James B. je namyšlený a egoistický spratek, který si myslí, že mu vše projde. Proto navštíví Ruby a nabídne jí za její mlčení nespočet peněz, která však ona odmítne.
James jí nebude věřit, že jejich tajemství udrží v tajnosti a začne jí ze života dělat peklo. To mu však sama Ruby neusnadní..

Ředitel školy, udělá opatření, kdy James zničí Ruby ples a zakáže mu lakros. Musí začít společně vycházet a připravit další akce. Pomalu si navzájem začnou uvědomovat jaké sympatie k sobě nakonec mají a vše se tím pádem mění.

Krásná dojemná kniha. Seriál taky vřele doporučuji.

Karolin77
29.05.2024 4 z 5

Jako první jsem viděla seriál, který mi připomněl, že mám doma i knihu. Hned jak jsem ho dokoukala,pustila jsem se do knihy. A musím říct, že seriál se mi líbil o něco více... některé scény mi přišly lepší například scéna s bazénem... přišlo mi že i více funguje chemie mezi R&J.
Kniha je napsána velice čtivě, takže mi stránky pod rukama utíkaly. Nejsou tu zbytečné popisy a ani zbytečné stránky na víc.
Postavy mi sedly a vztah R&J je napsaný skvěle. Chemie mezi nimi fungovala. Lydie má také skvělou dějovou linku na kterou se těším.
Do dalších dílů se určitě pustím.
4*/5*

knihomolka27
25.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Velmi milá záležitost, která je daleko chytřejší než většina podobných knih v tomto žánru. Vztahy mezi postavami jsou velmi přirozené a ohromně roztomilé. Postavy spolu mluví, dokáží se věci vyříkat a neřešit jednu věc přes tři knihy. I přesto, že tento žánr už moc nevyhledávám, tak jsem si příběh užila.


Srovnání knihy se seriálem

V tomto případě spíš více doporučuji seriál. Série je celkem rozvleklá, překlad mnohdy celkem hapruje, a je napsaná velmi roztomilým stylem, který se občas utápí v obyčejných scénách trvajících zbytečně dlouho...což vám po čase může začít vadit. V tomhle seriál i díky hereckým představitelům a jejich skvělé chemii funguje lépe a více svěže. Celkově seriál hodnotím velmi kladně, vlastně nemám moc co vytknout, což se my dlouho nestává.

Sančez
25.05.2024 5 z 5

Jako první jsem viděla naprosto úchvatný seriál a pak si koupila knihu. Bylo to tak nádherné znovu prožívat ten příběh Ruby a Jamese. Zamilovala jsem si tyhle sladkobolné romantické knihy. Kdo by to byl do mne řekl? Je to tak úžasně oddechové ponořit se do příběhu studentů. Jdu na druhý díl.

Laf
18.05.2024 4 z 5

Pěkná kniha, u které jsem si přišla jak na houpačce. Když už to vypadalo, že se James mění, tak se vždy něco stalo a on se vrátil ke svému přechozímu chování. Ale tak aspoň, že je to jen první díl a v dalších už to snad bude jen lepší a lepší. Jinak postavy jsou super a líbí se mi, že děj je zasazen na střední. Je to příjemná změna. Za mne doporučuji. Autorka nezklamala :)

miloslava3256
18.05.2024 3 z 5

PROČ? tatínek a maminka??! bože to brutálně sráží kvalitu knihy. A je to fakt blbým překladem a nebo je to tak i v originále??? dospělý mluví o otci v negativním směru a s oslovením tatínek???? jinak klasický zápletka, bohatý krasavec a chudá ctižádostivá studentka. První třetina mi přišla o ničem, až pak příběh začal mít zajímavé dění.

Butterfly340
28.04.2024 4 z 5

Zhruba před rokem jsem od Mony Kasten přečetla knihu Věřit znovu, která mě zrovna neoslovila. Ale jelikož minimálně její začátek byl vcelku nadějný, rozhodla jsem se, že autorce ještě šanci dám. A ta šance přišla s prvním dílem série Maxton Hall.

Musím říct, že Zachraň mě mě bavilo mnohem víc než Věřit znovu. Příběh si na nic nehraje, je to klasická slaďárna, kterých je na Wattpadu tucet. Avšak mě tyhle klišé příběhy baví!

Od začátku do konce je děj předvídatelný. Za celou dobu se nestalo nic, co by mě překvapilo. To mi ale ani nevadilo. Je to tak nějak uklidňující, když člověk tuší, co přijde.

Postavy byly průměrně sympatické. Z Ruby ani Jamese si člověk na zadek nesedne, ale na druhou stranu, v knize nebyl žádný moment, kdy bych je toužila proplesknout. Takže jak říkám, průměr.

Do tohohle slova by šla vlastně shrnout celá knížka. Není to nic wow, ale průšvih to taky není. Dávám solidní čtyři hvězdy, protože mě to fakt bavilo číst a celý den jsem se vždy těšila, až si večer budu moct ke knize sednout a zase pár stránek přečíst.

Přesto mi to nedá a musím zmínit i ten překlad. Tomu člověku, který do textu nasypal všechny ty "maminky a tatínky" bych už k překladu nesvěřila ani obal jogurtu. To mu to sakra nepřišlo ani trochu divný a vadivý?
Faktem ale zůstává, že už původní text asi musel stát za to. Některé scény nedávají smysl (třeba hned na začátku, kdy Jamese jeden z jeho kamarádů strčí do hrudi a James následně spadne do bazénu obličejem napřed, což prostě není možné vzhledem k tomu, že nepadal z žádné výšky a neměl čas se nějak "přetočit"), někde si musíme jako čtenáři něco domyslet a jinde zase něco odmyslet (třeba když je ve větě použito slůvko "vždy", ale vy víte, že ta situace rozhodně nenastává vždy, ale že je pro postavy nová a zažívají ji poprvé). Evergreenem pak zůstávají příliš spisovné dialogy, které jsou až nereálné, protože takhle prostě nikdo nemluví, tím spíš ne puberťáci.

Hanathor
21.04.2024 4 z 5

Celá kniha mi připadá hrozně prvoplánová. Podobných příběhů je mnoho a není tam žádný překvapivý vývoj událostí.
To ovšem nic nemění na tom, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout a přečetla ji jedním dechem. Sérii rozhodně dočtu :)