Velká výstava

Velká výstava https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458303/bmid_velka-vystava-eV3-458303.jpg 4 54 12

Píše se rok 1923 a v Göteborgu právě probíhá velká Jubilejní výstava. Město stojí na prahu moderní doby a jeho obyvatelé oplývají optimismem a hrdostí. Devatenáctiletá Ellen dostává poprvé v životě práci jako novinářka v redakci výstavních novin. Doma u své tety se stává náhodně svědkem tajné sešlosti. V šoku z toho, co slyšela, se obrací na Nilse Gunnarssona, ambiciózního mladého detektivního konstábla. V Berlíně sedí Albert Einstein ve své pracovně ve věži na Haberlandstrasse. Jeho soukromý život je komplikovaný a ekonomickou situaci mu ztížila inflace. Navíc mu vyhrožují pravicoví extremisté, takže se téměř neodvažuje vycházet ven. Teď ale musí jet do Göteborgu přednést svou přednášku, jinak nedostane vyplacené peníze za udělení Nobelovy ceny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Den stora utställningen , 2018


více info...

Přidat komentář

lexikon_tf
14.04.2024 5 z 5

Moc krásný příběh, mám ráda, když mě kniha příjemně překvapí!

Vyprávění nás zavede do Göteborgu do roku 1923, kde právě probíhá Jubilejní výstava. Je to pro všechny velká událost, a tak se postupně seznamujeme s mladičkou Ellen, která je na začátku své novinářské kariéry, s mladým detektivem Nilsem, chlapcem Ottem a jeho oslicí, kteří jsou na výstavě velkou atrakcí, a v neposlední řadě se potkáme také s panem Albertem Einsteinem, který se vydává do Göteborgu přednášet právě na velké výstavě.

Poutavé, napínavé i dojemné, takové bylo toto putování s Albertem Einsteinem a ostatními, moc mě to bavilo. Všechny postavy se hezky vzájemně propojují a doplňují a vytvářejí velice pěkný příběh, kterému nechybí šmrnc a přitažlivost 20. let minulého století. Moc doporučuji!

freejazz
06.09.2023 4 z 5

príjemná prechádzka Göteborgom dvadsiatych rokov. čakal som trochu divokejší príbeh, ale napokon to bolo pohodové čítanie. ešte aj tie okolnosti Einsteinovho zdržania boli podané jemnejšie.
určite to nebola kniha, ktorá by mohla čitateľa uraziť. otázka je, čo si z nej bude pamätať o rok - dva.


Ella_85
01.10.2022 3 z 5

Zajimavy pribeh, ktery jsem cekala vic drsnejsi, vzhledem k udalostem stanivsich se (snad je to spravne) na zacatku knihy . Pekne, mile pocteni o minulosti.

Fanda74
05.08.2022 4 z 5

Příjemná, zajímavá krimi zasazená do konkrétní historické události a vztahující se k osobě Alberta Einsteina. Myslím, že podobnou zábavnou formou si čtenář rozšíří přehled o události a postavy, které třeba ani jinak nevyhledává - aspoň u mě to tak bylo.

EjvaBí
14.06.2022 4 z 5

Román bol miestami nudný. Ale celkovo príbeh mal dobrý. Veľmi dobre opsaná postava Alberta( jak si ide za svojim cieľom) ,pre mňa najobľúbenejšie pasáže.

soukroma
14.04.2022 4 z 5

Příjemné, zajímavé i napínavé čtení: začátek nové doby se vším všudy, ovšem již s hrozbu rostoucí v Německu, rok 1923 a velká výstava v Göteborgu a tamní přednáška Alberta Einsteina na téma obdržené Nobelovy ceny z roku 1921. Nakonec je vše jinak, jak termín, tak téma jeho přednášky, navzdory nekalým silám. Einstein je tu ukázán zajímavě, jako komplexní člověk, nikoli "jen" jako geniální fyzik, letmo se potkáme i s Bohrem a dalšími jeho přáteli, ale také s fiktivními sympatickými postavami novinářské elévky, Nové ženy, a mladého strážníka-detektiva, stejně jako mladíčka s oslicí Bellou.
Od autorky jsem četla dva tajemné thrillery, které se velmi odlišují od hlavního proudu (napínavé) švédské tvorby. Tenhle román byl trochu víc popisný, přesto jsem se nenudila, protože doba, místo a protagonisté děje byli zajímaví a příběh se mi líbil. 85%

"Na všechno skutečně objevné a nové člověk přichází v mládí. Potom už je příliš zkušený, známý a zabedněný. Intelekt začne ochabovat, ale zkornatělý mozek zůstává dál obestřen zářnou pověstí." (říká 44-letý Albert Einstein svému o sedm let mladšímu příteli Nielsi Bohrovi)

"Einstein tvrdí, že čas je něco úplně jiného, než si myslíme. Není absolutní. Čas je iluze, kouzelnický trik pro náš lehkověrný pohled na věc.
Já to věděl odjakživa. Bella také. Všechna zvířata to vědí. Protože nejsou uvězněna v čase tak jako my lidé.
Ani zapomnění není sžírající a ničivou kyselinou, jak si myslíme. Je to jen tma. A v ní jsou uchovány všechny naše zážitky, jen nejsou vidět, jako nábytek v pokoji, když je noc."
(citace z úvodního vzpomínání "chlapce s proslulou oslicí Bellou", Otta, teď již devadesátníka. Moc se mi tenhle úvod líbil, ale vstupy stařečka vzpomínajícího na Jubilejní výstavu byly dál jen zřídkavé a ani na samotném konci z toho nevyplynula žádná "bomba", jen se odkázalo na "jiný příběh"...? Proto jsem snížila hodnocení.)

Parwana
27.02.2022 4 z 5

Milá oddechovka na víkend a zároveň dobře vystavěný čtivý příběh o světové výstavě ve Švédsku a zákulisí udělení Nobelovy ceny Albertu Einsteinovi.

ClairDeLune
03.01.2022 4 z 5

Kniha pro mě byla obrovským překvapením. Milá oddechovka. Citlivě a čtivě psané. Historicky zajímavé - měla jsem potřebu ověřovat fakta, abych si byla jistá do jaké míry je obsah autorčina fantazie.

magnolia
16.07.2021 4 z 5

Tahle knížka byla příjemným překvapením. Její obálka i popisovaná doba mi připomněly seriál Babylon Berlin a já se připravovala na spíše temnější příběh. A bylo to zajímavé, napínavé, trochu romantické a často takové hravé čtení, díky rozmanitým a dobře zpracovaným postavám i samotnému ději, včetně napínavé zápletky s Albertem Einsteinem. Bavily mě všechny linie a osudy, vykreslení atmosféry i zákulisí výstavy, pracovních prostředí a osudů všech postav. Je to hezké čtení, nejen na léto (děj románu se odehrává v deštivých i slunečných červencových dnech) - přenese vás do jiné doby a na jiná místa, vede též k zamyšlení...

Zara
04.04.2021 5 z 5

Předchozí kniha "Ta, která se dívá" zasazená do současné vesnice a pojatá jako krimi s hospodyňkou v hlavní roli na mě působila rozpačitě...
Velká výstava autorce evidentně tematicky konvenuje mnohem víc. Do kulis románu krásně zapadne i její lehce archaický až naivní styl, který mi tolik vadil v tom nepovedeném thrilleru.

Poetika_slov
10.03.2021 4 z 5

V jednadvacátém století je Einstein považován za naprostého génia, jenž vyslovil teorii relativity, která se prokázala být pravdivou. Avšak vraťme se zpět, do počátku 20. století, kdy ji Einstein vyslovil poprvé. Vyjádřením takového tvrzení vyvolalo chaos, neboť společnost se rozdělila na dvě skupiny, na dvě strany mince, dalo by říci. Jedni obdivovali teorii jako záblesk pokroku a dotek budoucnosti, avšak druzí jej považovali za blázna s bizarními názory. Nenávist vůči Einsteinovi a neschopnost vidět jeho genialitu přerostla do takové podoby, že se vytvářely intriky vůči Nobelové ceně, jenž získal. A právě tento námět je předmětem knihy Velká výstava, jenž se odehrává v roce 1923. Smyšlený příběh se propletá se skutečností. Zpočátku se může jevit jako nudný příběh, ale opak je pravdou. Jeho svižnost zajišťuje detektiv Nils s půvabnou mladou novinářkou Ellen, jenž se snaží zabránit nekalým intrikám Paula Weylanda vůči Einsteinovi. Podaří tento plán zhatit nebo ne, se v této knize sami dočtete.... Takže vítejte dámy a páni, na Velkou výstavu jste zváni!

LukBook
08.03.2021 4 z 5

Velká výstava je zajímavý román, odehrávající se v historické době, nabízející některé historické postavy, ale zároveň skvělý beletristický děj. Má v sobě příchuť detektivky, ale zároveň její hranice daleko přesahuje. Najdete v něm romantiku, ale i nepřátelství a nenávist.