Pe3ček Pe3ček komentáře u knih

☰ menu

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Další naprosto skvělá knížka, neskutečně jsem si to užil! Bylo to jako vždy čtivé, napínavé a od určitého momentu jsem si to představoval jako film, protože to opravdu má takový děj a atmosféru, že by bylo skvělé to vidět na filmovém plátně. Nerozumím těm horším hodnocením. Robert má neskutečný dar a talent a jsem rád, že ho v sobě objevil. Píše jednu knížku za druhou při zachování kvality, což je pro mě obdivuhodné. Moc děkuji a těším se na další díl Eriky. :)

14.01.2024 5 z 5


Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme David Sinclair

První polovina knížky byla super, zajímavá, bylo vidět, že autor tomu rozumí. Ohledně dlouhověkosti to vše zapadá do toho, co se člověk dozví i jinde (strava, pohyb). Ale druhá polovina knihy je jakýsi myšmaš s různými myšlenkami, představami, spekulacemi, co by bylo kdyby, co bude když... Sice jsou to adekvátní otázky, ale nepřišlo mi to od vědce vhodné a knížka radši mohla skončit dřív. Proto jedna kvězdička dolů.

22.11.2023 4 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Až na tu povídku o spisovateli mě to hodně bavilo a povídky byly skvělý. Dobře se to četlo, i
Ich forma byla u Nesba příjemná změna a počet vražd mi taky vyhovoval. :)

18.11.2023 5 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Zase prostě perfektní. Píšu to asi vždycky, ale nejvíc mi vyhovuje ta forma, jakou to je psané - žádná omáčka okolo, žádné dlouhé nepodstatné popisy apod. Naopak při popisech Ďáblovy rokle (čtu vždycky před spaním po tmě) to bylo docela děsivé, tedy naprosto výstižně a dostatečně popsáno. Tento autor vydává knihy rychle, ale pro mě to stejně asi nikdy nebude dostatečně rychlé. :D Neskutečně se těším na další knížku. Děkuji!

13.10.2023 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Ze začátku mě to hodně chytlo, pak kolem prostředku míň, ale ke konci se to rozjelo a ten závěr, kdy jsme pořád čekali, kdo je vrah a autor nám předhodil dvě možnosti a dějově vyprávění prolínal, to byla jízda! Oproti jiným autorům (Bryndza) to čtení ale někdy bylo dost náročné a občas jsem se musel zastavit a vrátit a přemýšlet, abych pochopil myšlenkové pochody některých postav. :D Každopádně je to ale pořád Nesbo. :)

30.06.2023 5 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Zase se mi chce napsat, že to byl snad nejlepší díl, ale myslím, že to píšu pokaždé, tak si to tentokrát odpustím. :D Je to opět psané bez zbytečné omáčky, příběh jde kupředu a nemohl jsem se od toho odrhnout. Navíc se mi velmi líbila Eriky osobní rovina hlavně ke konci knihy. Dávám plný počet a těším se na další. :)

03.02.2023 5 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Super kníźka, vše vysvětluje stručně a jasně, na příkladech a dává to smysl. :)

25.09.2022 5 z 5


Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Strašně dlouhá knížka. V principu zajímavá, se spoustou příkladů, jak lidský mozek funguje, ale chyběly mi informace, jak tomuto "nevhodnému" myšlení zabránit / předcházet, což by zvýšilo mou kvalitu života. Takže to bylo vlastně jen takové povídaní, co šlo jedním uchem tam a druhým ven. :)

14.05.2022 4 z 5


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Super to bylo, jako vždy. Na mě možná příliš mnoho gayů, ale aspoň to bylo zase trochu jiné a jedinečné. Původně mi to přišlo jako slabší díl, ale čím víc se blížil konec, tím to bylo lepší a lepší. :) Těším se na další díl.

26.03.2022 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Obvykle čtu detektivky, ale... i když tohle vlastně taky byla tak trochu detektivka. :) Humorné, lehké podání příběhu, který je snadné sledovat i při práci a poslechu jako audio. Připomínalo mi to činohru nebo film Blbec k večeři. Doporučuji knihu jako odpočinkové čtení. :)

22.02.2022 4 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Líbilo se mi to. Bylo to super pokračování a navíc zase trochu jiné než jen pouhé odhalení vraha. Nesbo sice píše na mě možná trochu složitě (co si postavy myslí a co jim kdy kdo řekl apod., toho by podle mě v knize mohlo být míň), ale i tak je to pořád TOP detektivka. Těším se na další díl, který už se prý připravuje. :)

23.01.2022 5 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Nemůžu z toho. Vždycky když si myslím, že lepší detektivku už nejde napsat, vydá Bryndza další knížku a vyvede mě z omylu. Každá jeho kniha je ještě lepší než ta předchozí a tohle byl prostě parádní díl! Bylo to suprově zamotané, přesto se Bryndza drží jasného, stručného a svižného stylu vyprávění bez zbytečné omáčky. Až mě trochu štve, protože obdivuji, že někdo může napsat takhle dokonalou knížku. :) Doufám, že Bryndza nikdy nepřestane psát, protože na těchto detektivkách jsem závislý. Těším se na další díl.

09.11.2021 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Hodně dobrá knížka. Rady lze snadno uvést do praxe, je to pochopitelné, jasné a výstižné. Hodně se mi líbilo shrnutí na konci každé kapitoly, které opakuje nejdůležitější myšlenky.

09.11.2021 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Na začátku byla kniha hodně zajímavá, ale postupně se z toho stalo vyprávění, které je pro uvedení do praxe těžko uchopitelné, takže jsem si z toho mnoho neodnesl.

09.11.2021 3 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Další super knížka, jako už jsme u tohoto autora zvyklí. Čtivé, přímočaré, stručně, jasné, zábavné. K absolutní dokonalosti mi chybí snad jen moment překvapení při odhalení vraha. Těším se na všechny další knížky s Kate. :)

28.10.2021 5 z 5


Macbeth Macbeth Jo Nesbø

Poslouchal jsem v audiu. Kdybych knihu četl, asi bych nedočetl. Je to dost překombinované, člověk neví, kdy postava přemýšlí, vzpomíná, sní a kdy je v přítomnosti. Drogy taky nejsou zrovna přitažlivé téma. A Macbeth taky zrovna žádnej sympaťák. Dávám 3* jen proto, že je to Nesbo.

28.10.2021 3 z 5


Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Carol Dweck

Zajímavá myšlenka o fixním a růstovém myšlení nafouknutá do celé knihy. Nicméně jsem se nedozvěděl praktické rady, jak z fixního myšlení přejít k růstovému, místo toho autorka popisuje desítky příběhů sportovců a businessmanů, které mě vůbec nezajímaly. Proto nemohu dát lepší hodnocení.

03.06.2021 3 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Knížku pro mě hodnotím spíš jako zajímavou než přínosnou. Byl to zajímavý a odpočinkový poslech mezi všemi těmi knihami o osobním rozvoji.

21.05.2021 4 z 5


Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Výborná knížka, která za mě doplňuje perfektní knihu Moc přítomného okamžiku, proto dávám "jen" 4 hvězdičky.

18.05.2021 4 z 5


Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Miluju Bryndzovy detektivky. Děj jde zase kupředu bez zbytečné omáčky a knížka je psána jednoduchým jazykem, takže není třeba moc přemýšlet. Odhalení vraha taky super. Toto je opravdu jeden z nejlepších dílů s Erikou.

18.05.2021 5 z 5