Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál

Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266056/nastaveni-mysli-nova-psychologie-us-266056.png 4 216 51

Autorka nám odhaluje nastavení mysli mnohých mimořádně úspěšných učitelů, lídrů, sportovců i rodičů. V knize též ukazuje, jak své nastavení můžeme změnit a jak napomoci lásce k učení a houževnatosti, které jsou základem úspěchu ve všech oblastech života. V knize uvedeno chybné ISBN 978-80-87270-72-1.

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Mindset: The New Psychology of Success , 2006


více info...

Přidat komentář

jiri2737
11.04.2024 odpad!

Typická americká příručka. Jedna myšlenka (věř a tvá víra zmůže všechno) a 300 stran slovní vaty.

katka3993
28.02.2024 5 z 5

Kdo se zajímá o osobní rozvoj doporučuji:

Jsou tu pozitivní i negativní komentáře a odpověď je někde uprostřed.

Kdo je teprve na začátku své růstové cesty jako já, ten knihu jistě ocení. Často se opakující fráze si tak lépe zapamatujete. Tím, že kniha obsahuje spoustu příběhu, lépe pochopíte pointu celé knihy. Pokud už však máte spoustu knih načtených, kniha se může zdát primitivní. Za mě je to lehké čtení, už jsem četla složitější ( a nedočetla). Pokud se vám zdá čtení těžké a obsah poutavý, přečtěte si třeba každý den jednu stranu ☺️


Hoxer
23.02.2024 1 z 5

Opravdu jedna z nejhorších seberozvojových, které jsem kdy četl. 300 stránek o jedné jediné myšlence. Finální obrázek v knize krásně všechno ukazuje a předešlých 300 stránek je úplně k ničemu. Celá kniha jsou prakticky jen příběhy lidí a teoreticky bylo popsáno max 5 stránek v celé knize. Nikomu tuto knihu nedoporučuji, opravdu jsou na trhu neporovnatelně lepší kousky.

Ivy_9
12.01.2024 5 z 5

Uf, jsem ráda, že jsem na komentáře a hodnocení koukla až po přečtení. Kniha byla skvělá! Čtivý text, zajímavé podněty, způsoby, jak se posunout dál. Lépe se pochopit a vědět, jak si pomoct. Super, super, super!

ziriant
07.01.2024 5 z 5

Knihu bych označila jako jednu z nejzásadnějších pro mě za poslední rok. Vlastně mě dost překvapuje, že má poměrně vlažné hodnocení. Nosná myšlenka o rozdílu mezi fixním a růstovým nastavením se line celým textem, ale je zmiňována v různých kontextech, z různých úhlů pohledu. A co považuju za nejdůležitější, to je asi poslední část věnující se cestě k růstovému nastavení, kde je vše shrnuto a především jsou zmíněna úskalí, která nás na této cestě mohou potkat, a rady, jak se jich vyvarovat. Forma předávání myšlenek mi vyhovovala, odnesla jsem si hodně nejen do svého soukromého života, ale i do toho profesního. Protože růstové nastavení je něco, co bych ráda předávala dále svým studentům. Snad jen přemíra sportovní terminologie a kontextu pro mě nebyla příliš vyhovující, tuto oblast bych trochu zkrátila. Ale věřím, že jiným čtenářům to naopak může vyhovovat. Co se týče neustálého opakování základní myšlenky, na mě to nepůsobilo jako typické americké vymývání mozků, ale prostě jen kladení důrazu na to podstatné. Protože narovinu, kdyby to stačilo říct jednou a bylo to tak jednoduché převést do praxe, tak již dávno absolutně růstově žijeme přece všichni, ne? ;-)

janulka1310
27.12.2023 5 z 5

Podle zdejších komentářů jsem byla ze začátku ke knize trochu skeptická, ale příjemně mě překvapila. Ano, hlavní myšlenka se zde opakuje několikrát, ale tím, že ji autorka řadí do různých oblastí (vztahy, školství, sport apod.) získáváme na problematiku ucelený přehled a to rozhodně přispívá k tomu, aby si čtenář nové myšlení vícě uvědomil a zažil. Za mě skvělá kniha a rozhodně stojí za přečtení a hlavně za uvedení do praxe. Což bude ten nejtěžší oříšek, ale s růstovým myšlením to prostě půjde ;-)

spikem
01.08.2023 5 z 5

Skvělá a velmi čtivě napsaná kniha, kterou by si měl, aspoň pro zamyšlení, přečíst každý, a dle mého, ideální téma do škol. I přes příběhy z praxe nás příjemně uvede do problematiky fixního a růstového myšlení, pomůže nám pojmenovat naše démony fixního myšlení a ukáže nám nelehkou, ale pestřejší cesu k růstovému myšlení, na které můžeme jen získat. Kniha nám dá to nejdůležitější co potřebujeme, a to motivaci a přes jednoduché kroky nám pomůže vykročit. Pak už je na každém z nás, jak si povede. Hlavní je se nevzdávat, i přes prvotní neúspěchy. Rozhodně se ke knize budu vracet. Doporučuji.

hu_87
25.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Tahle kniha mě tak extrémně nebavila, až mi přišlo, že jí nedočtu.
Prostě:

- myšlení FIXNÍ je idea toho, že je něco daného, neměnného (třeba váš talent, inteligence), což může vést k tomu, že se pak přestanete snažit, protože přece "máte talent" a kdybyste se začali snažit, okolí tím přesvědčíte, že vlastně talent nemáte. Když se setkáte s chybou, vnímáte to jako vlastní selhání, což blokuje váš seberozvoj.

- myšlení RŮSTOVÉ je opak, prostě chybu vnímáte jako možnost se v něčem zlepšit nebo se něco naučit; nic není předem dané, máte potřebu se rozvíjet atd.

Stačilo by to napsat na pár stránek. Autorka se VELMI ČASTO opakuje a osobně nesnáším knihy, u kterých se autoři musí opakovat, aby zaplnili stránku. Tohle mě prostě extrémně nebavilo, pardon.

J.P.S.
24.04.2023 3 z 5

Moje hodnocení knihy se velmi shoduje s tím, co níže napsal thorir.
Hlavní poselství knihy, tj. vysvětlit odlišné nastavení myšlení na tzv. "fixní" a "růstové", je rozhodně užitečné. Dost věcí popsaných v této knize opravdu funguje. Problém je v tom, že v knize je to opakované pořád dokola, jako na kolovrátku jsou stále omílány "senzační" příběhy mající zdůraznit, že růstové myšlení se vyplatí více než progresivní. Fajn, ale co může člověk udělat, aby to zapojil do každodenního života? Jak si může pomoci, aby se "přenastavil" na růstový mindest, když je třeba vlivem výchovy z dětství nastaven na ten fixní? O tom se v knize příliš nedočteme. Pokud už jsou nějaká konkrétní doporučení, tak jsou často dost povrchní. A někdy i dost pitomě podané - například na str. 91: "Jsou situace, kdy se chováte hloupě - kdy nepoužíváte svou inteligenci? Až budete příště v podobné situaci, nastavte svou mysl růstově" (aha...).
V knize dost postrádám typy na konkrétní úkoly a cvičení, které lze průběžně zapojovat do každodenního života.

Toru
27.01.2023 4 z 5

Určitě zajímavá kniha. Čtivá moc nebyla, ale určitě za přečtení stojí.

karelpeter
09.10.2022 2 z 5

Fráze " růstové nastavení mysli " je v knize tak často opakované, že vás už v druhé kapitole začne štvát.

teeyinka
24.06.2022 3 z 5

Známý koncept, kterým jsem se prokousávala docela dlouho, ale dalo mi to nový pohled na řešení problémů v různých sférách života. Zvlášť na konci mi kniha připomínala koncept "zlého dvojčete", který zmiňuje Marián Jelínek.

michal8634
12.03.2022 1 z 5

Základní myšlenky této knížky by šly napsat do dvou stránek, ať nežeru do jedné kapitoly.
Carol Dweck má ale potřebu vám k tomu dodat asi 200 "příběhů ze života" (což je asi to nejhorší na amerických softskilových knihách) a zrovna tady je to trochu extrémní a nic vám to nedá.
A ještě jedna věc, která není úplně košer - Carol Dweck sice je profesorka psychologie, ale kniha žádnou vědeckou validitu nemá. To, co se tam píše je samozřejmě intuitivní a užitečné, ale vědecky podložená teorie mindsetu nijak není.

DreamerX9
29.01.2022 3 z 5

Neřekla bych, že kniha nic nedává. Je zajímavá a mluví tak jako o všeobecných tématech do života. Několik příkladů slavných a vytrvalých osobnosti a také typů jak si "nastavit mysl" myslím že je to o každém z nás a každý si v knize může najít své. Za mě kniha ani neobsahuje nějaké velké AHA a je to dost "amíkovské" ale líbí se mi myšlenka o talentu, růstu osobnosti a posunu v úspěchu.

thorir
09.01.2022 3 z 5

Nepochybně zajímavá kniha s jistým přesahem a s potenciálem nejen v sebepoznávání ve vlastním rozvoji, ale též ve zlepšení vlastního jednání s dalšími lidmi dle načrtnuté typologie. Je to ale zároveň klasická americká motivační „self-help“ kniha, jednoduchá, plná opakujících se lidských příběhů, opakujících se příkladů, jak se ten který jednotlivec, často známá osobnost, dostal z pevného nastavení mysli do růstového (nebo naopak nedostal). To opakování podobných životních příběhů je ubíjející. Autorka sice mnohokrát zmíní, že mnoho lidí je z pohledu nastavení mysli nevyhraněných, tj. v jedné oblasti reagují pevně, v jiné oblasti pak růstově, přesto v podstatě okamžitě sklouzává do černobílého vidění pevné vs. růstové a nic mezi tím. Je to motivační kniha jako každá jiná, plná nekonkrétních a obecných „rad“, jak se někam posunout, vyhraněných situací a příkladů co špatné nastavení mysli – pevné – způsobuje a naopak, jak prospěšné je mít nastavení správné – růstové. Ano, mít růstové nastavení mysli je nepochybně a objektivně výhodnější, jen se obávám, že pouze pomocí této knihy se k tomu lidé s pevným nastavením tak snadno nedostanou. Knize jednoznačně chybí konkrétní kroky, které by měl dospělý jedinec podniknout, aby své nastavení mysli změnil, například nějaké KBT cvičení, cokoliv. Jak například pracovat s radou typu „navrhněte si vlastní růstové strategie“? Netuším dodnes. Absence čehokoliv hmatatelného kvalitu a přínos textu sráží. Hodnotím, jak hodnotím, něco jsem se přece jen dozvěděl, nejen o sobě, ale též o druhých. Člověk okamžitě identifikuje reakci růstovou vs. pevnou, a protože dost pracuji s lidmi, alespoň tohle se hodí. Přečtení nelituju, ztracený čas to určitě nebyl.

Analady
22.09.2021 4 z 5

Ačkoliv má tato kniha několik mínusů ( je místy zdlouhavá a klasicky americká), určitě stojí za přečtení. Opravdu dobrá kniha k zamyšlení. Patří k těm, co mohou změnit a hlavně zlepšit život. Je v ní velké množství příkladů ( což mnozí ocení, i když je jich možná až příliš). Poslechla jsem si ji jako audioknihu. Bohužel hlas ani styl mi nebyl moc příjemný. Ocenila bych milejší hlas a projev. Ale přesto všechno si za svůj potenciál kniha zaslouží velmi dobré hodnocení.

Pe3ček
03.06.2021 3 z 5

Zajímavá myšlenka o fixním a růstovém myšlení nafouknutá do celé knihy. Nicméně jsem se nedozvěděl praktické rady, jak z fixního myšlení přejít k růstovému, místo toho autorka popisuje desítky příběhů sportovců a businessmanů, které mě vůbec nezajímaly. Proto nemohu dát lepší hodnocení.

madlenka3189
12.04.2021 4 z 5

Zajímavé čtení, které se ale místy dost táhne, a to hlavně ve středu knihy, kdy se prakticky pořád dokola opakuje to stejné dokola, jen zasazené v jiném kontextu. Kdyby kniha byla zkrácena o opakující se pasáže, asi bych byla spokojenější. Myšlenky v ní jsou ale často zajímavé a oceňuji i odkazování se na různé studie. Trochu ovšem nesouhlasím s, až moc velikým, rozděleným populace na 2 skupiny - růstové nebo fixní nastavení mysli. Vím, že je to zde přehnáno hlavně pro lepší představu, ale z celé knihy mám dojem, že lze všechny ''špatnosti'' svézt na fixní nastavení mysli.

nicoolka25
28.12.2020 5 z 5

Kniha se četla dobře

T.Dino
28.11.2020 4 z 5

Tato kniha je mířena všem lidem, ať už jste rodič, učitel, trenér, vedoucí nebo pracující lidská bytost. Autorka dostatečně vysvětlila fixní a růstové myšlení, které je podloženo na různých výzkumech. Místy opakující se věci, takže kniha byla nudnější v určitých pasážích, ale i tak vás to nasměřuje ke změně myšlení.

Štítky knihy

výchova rozvoj osobnosti, osobní rozvoj rozvoj myšlení

Autorovy knížky

Carol Dweck
americká, 1946
2015  74%Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál

Kniha Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál je v

Právě čtených38x
Přečtených340x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených15x
Knihotéce132x
Chystám se číst347x
Chci si koupit114x
dalších seznamech5x