MrPlankton MrPlankton komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Skvělý díl, který je ještě lepší než ten předchozí. Pohádkovost je vystřídána surovostí. Dosud neochvějně pevné základy byly zbourány. Výsledkem je uvědomění hlavních postav, že se musí postavit sami za sebe bez vyšší pomoci jiných, díky čemuž zároveň dosáhnou milníku dospění. Tento díl má místy drsnou atmosféru, že až dokáže navodit strach a přidá na dramatu zápletky, což v mém případě bylo podtrženo poslechem mluveného slova.

03.10.2019 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Bezpochyby se mi tento díl zatím líbil nejvíce. Vážnosti přibývá a temná atmosféra houstne. Odkrývá se spousta důležitých příběhových karet, celá zápletka nabírá obrátky a svým uzavřením navozuje pocit ticha před bouří. Hlavním postavám je již 15 let a jejich vnímání či jednání se stává bližším pro dospělé čtenáře. Zároveň se u hlavních postav často objevují puberťácky impulzivní reakce a jejich pocity nepochopenosti celým světem, což může naopak dospělé čtenáře rušit. Struktura jednotlivých částí příběhu vybočuje od recyklovaných pasáží ve všech předchozích dílech. Tento díl jsem opravdu hltal skrze mluvené slovo.

02.10.2019 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Další skvělá kniha ze světa Harryho Pottera. Postavy začínají dospívat a tak se kniha dotýká i vážnějších témat vyvozující, že i ten kouzelnický svět není tak pohádkový, což bylo předtím jen naznačováno - jmenovitě je to např. společenská nerovnost (skřítci), kariéra vs "dobro" (ministerstvo), vliv ne/kvalitních informačních zdrojů (p. Holoubková)...Jsou tu náznaky mileneckých vztahů. Pasáže s Voldemortem plné dramatu a správně temné atmosféry jsem neuvěřitelně hltal stejně jako dobrodružný a napínavý průběh Ohnivého poháru. Objevování tajemna hradu Bradavice si stále udržuje skvělou atmosféru. Bohužel je to však 1/3 knihy a zbytek jsou věci, které jsou akorát recyklovány z předchozích knih a nevytváří až takovou záživnost knihy - konfrontace s nechápavou adoptivní rodinou, famfrpálové zápasy (jejich opakováním v každém předchozím díle ve mě zkrátka už žádné napětí nevyvolalo), konflikt dvou hlavních postav a třetí je jejich prostředník (tentokrát se spolu nebaví Ron s Harrym, předtím Ron s Hermionou). Možná je to tím, že tyto knihy poslouchám v mluveném slovu, a proto mám rychlejší tempo a menší rozestup mezi díly, ale tentokrát to za mě na 5 hvězd není.

30.09.2019 4 z 5


Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

Opět kniha plná absurdního anglického humoru - tentokrát však s o trochu více rozvitým dějem s o trochu méně nevýznamnými slepými uličkami. Stejně jako u předchozího dílu musí být prostě na čtení této knihy vhodná chvíle, protože vás příběh nenabádá se ke knize neustále vracet, a proto mi ji trvalo nadprůměrně dlouho dočíst. Bohužel jsem i místy zvolil vynechání části absurdního humoru tkvící v nějaké příběhově bezvýznamné popisné části, o které jsem dopředu věděl, že mi vtipná nepřijde a která na mě spíše působila jako umělé natahování knihy. Je to tedy opět odpočinkové čtení do veřejné dopravy, ke kávě nebo prostě na krátkodobé odreagování od reality, což v určité okamžiky plní skvěle.

20.09.2019 4 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Díl s o poznání větší dobrodružností. Oproti předchozím dílům je zde kladen daleko větší důraz na řešení mezilidských vztahů postav a tím pádem bylo umožněno lepší propojení s nimi, i když v pár částech to zároveň působilo poměrně zdlouhavě. Všechny nové postavy dělaly dobrý dojem a charakterově nebyly otravné, což bych subjektivně neřekl o předchozích dílech. Přišlo mi, že famfrpálové zápasy působily rozhodně napínavěji (o to ještě víc v mluveném slově). Rovněž je zde o trošku dospělejší pohled na svět, ve kterém není vše tak jednoduše směrodatné. Zápletka působí svěže, protože se netýká přímo Voldemorta, jak tomu bylo v minulých případech. Jednotlivé příběhové aspekty jsou hezky vyvážené a dohromady dávají skvělou knihu.

20.09.2019 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Opět krásně vyobrazený magický svět a jeho příběh, u jehož čtení je navozena příjemná, pohádková a oproti předchozímu dílu o chlup dobrodružnější atmosféra s kapkou temnoty navíc. Magický svět, dění a vztahy v něm jsou blíže popsány, aby byla ukojena zvědavost čtenáře. Dovídáme se tedy více o kouzelnických rodinách, jejich způsobu žití a rovněž historii školy. Je tu zároveň náznak toho, že ne všude a vše je v tomto magickém světe černobílé. I v tomto případě jsem využil mluveného slova. Filmové zpracování je na stejné úrovni jako u předchozího dílu. Na druhou stranu mi přišlo vyústění zápletky velmi podobné tomu v prvním díle - nalezení tajného prostoru, kde se odehraje souboj s Voldemortem v jiné podobě, což je trošku škoda.

20.09.2019 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Ke knihám Harryho Pottera jsem našel cestu až v dospělosti a jeho boom se mi v dětství vyhl (kromě filmů), jelikož jsem začal skutečně číst až na vysoké, na které není pevně daná povinná četba. Krásně vyobrazený magický svět a jeho příběh, u jehož čtení je navozena příjemná, pohádková a dobrodružná atmosféra. V mém případě se tentokrát jednalo o mluvené slovo. Zároveň musím uznat, že filmová adaptace dílu se velmi povedla a v rámci možností vše obsáhla. Dokáži si představit, že kdybych tuto knihu četl jako malý, tak by pro mě byla pokladem představující inspiraci fantazie, v některých případech vzorem přístupu k některých dětským životním situacím a nejspíš i časnější branou do knižního světa. Zároveň si dokáži představit, že je kniha skvělá na předčítání dětem...kdo ví, možná jí tak také jednou využiji :)

20.09.2019 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Máte rádi absurdní humor? Jestli ano, tak je to kniha pro vás. Děj je ve výsledku hodně jednoduchý a své délky dosahuje hlavně díky "doprovodným průpovídkám" - ty jsou většinou tím zdrojem absurdního humoru. Hlavní předností knihy je pro čtenáře odreagování se, nikoliv nějaký pohlcující příběh nutící k pokračování v četbě. Proto to není čtení na "jeden zátah", i když k tomu množství stránek nabádá, ale spíše na pár stránek denně před spaním nebo během cesty v autobuse/metru (alespoň pro mě). Osobně jsem se bavil a jsem zvědavý na další díly.

19.06.2019 4 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Čistě odpočinkové čtení jedné kapitoly za čas ke kávě nebo před spaním, protože mi přišlo, že se obsah víceméně opakoval a byl o tom samém, takže by vás to při čtení na jeden zátah dost nudilo. Osobně mě to moc nenadchlo, ale dokážu si představit, že kniha někoho ani neurazí.

24.03.2019 3 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Opravdu skvěle napsaná kniha, která je lepší než první díl. Objevuje se v ní daleko více životních příběhů, a proto toho dokáže nabídnout čtenáři více než první díl, kde jsem měl maličko pocit, že byla jedna hlavní zápletka zbytečně natahovaná. Co chybělo prvnímu dílu, tak už druhému nechybí. Budete se smát, budete dojatí a navíc vás příběhy obohatí - prostě klasický Backman. Ze začátku mě kniha tolik nenadchla (možná z pochybností, zda se dá příběh kvalitně rozepsat ještě na další knihu), ale od 1/3 knihy jsem jí jen hltal po kapitolách. Jde vidět, že se autor setkal s lidmi, kteří podobné věci opravdu zažili, aby je pak mohl věrněji vyprávět v knize a jak říkal kdysi můj učitel literatury: "Knihy jsou nejrychlejší způsob, jak získat celoživotní zkušenost". Doporučuji.

02.12.2018 5 z 5


Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Příběh je podán formou výpovědí svědků, díky čemuž je kniha velmi čtivá. Nenacházejí se v ní totiž žádné nudné "výplně", které většinou jsou u souvislého vyprávění. Tady se však příběh podává různými vypravěči, kteří mají rozdílnou národnost (tím pádem i mentalitu) a pocházejí i z rozdílných sociálních vrstev, což také ovlivňuje jejich pohled na věc. Musím uznat, že se autorovi opravdu povedlo vžít do jednotlivých vypravěčů a zní to opravdu věrohodně. Rovněž uznávám realističnost a logiku příběhu, která mě opravdu překvapila, protože to opravdu zní jako reálný plán pro nějakou podobnou extrémní epidemii. Délka je akorát pro zachování čtivosti a napínavosti. Kniha se mi líbila.

09.09.2018 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Ano, je to kniha o hokeji, která zároveň není úplně o hokeji. Sonda do životů mnoha obyvatel městečka Medvědín, pro které je hokej životem. Je zachován psychologický ráz Backmana. Často jsem měl pocit, že je tam až moc velká snaha balancovat obsah pro ženy (emoční pasáže ze života) a pro muže (obsah z čistě sportovního prostřední). Kniha se mi líbila, je čtivá a zápletka originální a k zamyšlení. Člověk se sportovním duchem ji možná ocení i trochu víc. Pokud jste však nečetli "Muž jménem Ove", tak doporučuji nejdříve přečíst ji, protože Medvědín ji dle mého názoru nepředčil.

19.08.2018 4 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Nejlepší knižní díl. Kniha obsahuje snad nejvíce věcí, které filmy neobsáhly. Má spád a je napínavá. Část o Kraji se mi líbila, protože zachycovala kontrast globálního dění a hobití vnímání lokálního dění v Kraji (které je pro ně tím globálním).V poslední knize je také krásně zachycen vývoj postav a ukázáno, že úplně nové zkušenosti rozšiřují obzory, vytvářejí nadhled a dělají "naše staré boty menšími" - proto je to skvělý závěr, protože i my sami si z tohoto fantasy příběhu můžeme něco odnést. Zbytečné a zdlouhavé popisování krajiny se trošku omezilo. Moje vydání obsahuje i spoustu dodatků o světě Středozemí, ale spíš bych to označil za dobrovolnou zajímavost než plnohodnotnou součást dočtení knihy. Celou knižní sérii hodnotím velmi kladně a jako fanouška filmů mě rozhodně bavila.

25.07.2018 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Kniha krásně popisuje záměrně filmově nerozpracované pasáže jako je samotné setkání se Stromovousem ve Fargornu, souboj s Odulou nebo spjatý osud Hobitů s Glumem. Bitva u Helmova žlebu je naopak lépe vyobrazená ve filmech. Druhý díl má určitě lepší spád a akčnost a stejně jako první díl je rozdělen do dvou knih. Na druhou stranu únavnost zbytečného a neustálého popisování terénu brání delšímu čtení v kuse. = Pro mě opět 4 z 5 =

31.05.2018 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Jsem vasnivy fanousek filmu a tak jsem si rekl, ze dozral cas precist si i knihy. U knihy se dobre relaxovalo a muzete se dozvedet spousty hezkych a zajimavych detailu, ktere samozrejme filmy nemohly obsahnout. Kniha je vlastne takovym svazkem 2 knizek. Prvni je o poznani zdlouhavejsi, zameruje se hodne na popis krajiny a obsahuje hodne noveho oproti filmum. Pro nekoho se tato prvni cast muze zdat nudnejsi (zdlouhavý popis krajiny a lidové písně pak začnou být poněkud obtěžující), ale druha je uz akcnejsi a odsypa rychleji. Celkova se mi kniha libila a uz se tesim na dalsi dil.

=4 z 5=

26.04.2018 4 z 5