Harry Potter a princ dvojí krve přehled
J. K. Rowling (p)

Harry Potter série
Moc Lorda Voldemorta stále roste a smrtijedi působí spoušť ve světě mudlů i kouzelníků. Když Harry Potter objeví starou učebnici lektvarů patřící tajemnému princi dvojí krve, spoléhá na její kouzla i přes varování svých kamarádů. Profesor Brumbál poodhaluje Voldemortovu minulost a s Harryho pomocí se snaží odkrýt tajemství jeho nesmrtelnosti. Jenže zlo se dere k moci stále silněji, neštěstí se blíží a Bradavice už nikdy nebudou jako dřív.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Albatros (CZ)Originální název:
Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harry Potter a princ dvojí krve. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER)
K této knize již bylo vše řečeno, takže doplním jen pár soukromých postřehů. Propojení kouzelnického světa se světem mudlů v prvních kapitolách se mi líbilo, tento úhel pohledu těžce scházel ve filmech. Je to napsáno ohromně čtivě, ale dějová linie se až do strhujícího finále hodně vleče a dlouho mi nebylo jasné, o co vlastně kráčí. Autorka už zcela propadla své vášni pro okecávání. Hezky se to čte, ale mnohé scény jsou zbytečně podrobné.
Pán zla není zdaleka tak hrozný jako Dolores Umbridgeová.
Školní prostředí je přehnaně paternalistické a nezralé (ve srovnání např. se Scholomancií). Rowlingová je Paní spisovatelka, ovšem romantická linie mezi Ronem a Hermionou je naprosto děsná, obecně jí milostné vztahy vůbec nejdou. Ve vzpomínce skřítky Hokey na Voldemorta je scéna, v níž skřítka není v místnosti – chyba. Pak si taky neumím představit, jak může čaroděj seslat kouzlo (sectumsempra), o kterém neví, co způsobuje? Není k magii obecně zapotřebí soustředit mysl na cíl, kterého chce čaroděj dosáhnout? A další – nápoj lásky je jedna z nejhorších záležitostí černé magie, protože ovlivňuje svobodnou vůli. Magické záležitosti si autorka cucala z prstu.
Ale taky je text ohromně vtipný. Závěr je epický a dechberoucí.

Tak tohle opravdu nikdo nečekal! Pamatuju si tu šeptandu, která se šířila mezi "potterovci", zatímco jsme čekali na české vydání tohoto dílu (jo, jo, byly časy, kdy se muselo čekalo).
Princ dvojí krve přináší svět plný bolesti, zloby, zákeřných skutků, strachu, nadvlády temné moci a bohužel i smrti. Naštěstí přátelství, statečnost, lásku, věrnost i soucit nedokážou ze světa vymazat ani Smrtijedi s Mozkomory dohromady. I když naděje tentokrát zbývá opravdu málo...
Na příběhu Harryho Pottera mě vždycky bavila propracovanost děje, jak do sebe postupně všechno zapadá, nic není vyřčeno jen tak, i úplně nenápadná zmínka může mít o dva díly dál zásadní význam. Jednoduše geniální, co víc dodat.
Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)
27.10.2024
Kniha Harry Potter a princ dvojí krve v seznamech
v Přečtených | 22 506x |
v Doporučených | 1 420x |
v Mé knihovně | 5 196x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
přátelství, kamarádství smrt zfilmováno čarodějové fantasy pro děti jezera černá magie pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Velmi zajímavý a na informace hutný díl! Příběh se trochu vlekl a autorka se to snažila rozptýlit "milostnými eskapádami" hlavních hrdinů. Ginny vyznívá v knize zcela jinak než ve filmu, také je zde větší role Tonksové. Vše do sebe zapadá (např. proč Harry a Ron neměli knihy na lektvary, příběhy z minulosti lorda Voldemorta). Zajímavé je to, jak se Harry snaží zjistit, co dělá Draco. Závěr je temný a dechberoucí a je předzvěstí věci budoucích.