Světová válka Z

Světová válka Z https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59824/mid_svetova-valka-z-TK0-59824.jpg 4 557 125

Světová válka Z (World War Z) Maxe Brookse je hororový, ale velmi realistický a emotivní román o světové válce se zombie. Není to ale klasický horor se zombie, kniha svou realistickou kulisou připomíná knihy Stephena Kinga nebo Toma Clancyho. Epidemie zombie začíná v Číně, kde na několika odlehlých místech dochází k propuknutí neznámé epidemie. Z Číny se pak „vzplanutí“ šíří nekontrolovatelně po celém světě. Max Brook vytvořil apokalyptickou a velmi detailně propracovanou vizi – od zastíracích manévrů vlád přes šíření epidemie s využitím černého obchodu s lidskými orgány až po konkrétní osudy jednotlivců. Svět se po ukončení války se zombie změnil: světová lidská populace se dramaticky zmenšila, některé oblasti jsou zcela vylidněné, někde není známo, zda přežili lidé nebo je území obsazeno zombie, rovnováha sil se změnila. Celému příběhu dodávají na autentičnosti výpovědi přímých účastníků. Strhující kniha, která byla přeložena do mnoha světových jazyků , patří mezi celosvětové bestsellery, prodáno bylo více než 700 tisíc kusů. Kniha se dlouhodobě udržela v popředí významných žebříčků (např. New York Times Best Seller) a v současnosti se uvažuje o zfilmování společností Paramont Pictures v režii Marka Fostera (Ples příšer, Hledání Země Nezemě s Johnny Deppem nebo Horší už to nebude) s Bradem Pittem v hlavní roli. První vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Zoner Press
Originální název:

World War Z , 2006


více info...

Koty7
Koty7
14.03.2024 5 z 5

Totální nářez! Avšak neplést s filmem, ten je úplně jiný. Kniha je neskutečně dobře napsána strhujícím způsobem. Celé to působí jako jakási reportáž a je to hodně věrohodné, jakoby se to opravdu stalo. Autor jako novinář objíždí celý svět a sbírá od lidí příběhy během průběhu celé apokalypsy. Dozvíme se tedy celý příběh od začátku až do konce, a to včetně nejrůznějších detailů. Tohle mě opravdu chytlo a doporučuji. :)

KapitánSmrt
KapitánSmrt
14.02.2024 4 z 5

Trochu jsem se obával, že mi bude vadit forma vyprávění, ale opak byl pravdou. Jde defacto o fiktivní dokumentární zachycení války proti živým mrtvým. Bavil mě hlavně přístup autora, který se celou problematikou zabývá velmi systematicky a detailně. Nechybí ani technické a odborné pasáže z mnoha různých oborů, od psychologie a sociologie, až po armádní a námořní terminologii. I díky tomu kniha působí autenticky a člověk si dost jasně dokáže představit, že by se něco takového klidně mohlo stát a ona hypotetická válka by přesně takto mohla i probíhat. Což dle mého důkazem kvalit této knihy.


felixrr
felixrr
08.09.2023

Jedna z velmi velmi mála knih, které jsem nedočetl. Děj je celkem útržkovitý, skáče z místa na místo, od případu k případu, až to působí jako zvláštní sbírka povídek. Chyběl mi tu nějaký společný motiv nebo postava, jež by události nějak propojily a navnadily mě, abych četl dál a zjistil, jak to s nimi dopadne...

1972Sixo
1972Sixo
25.07.2023 4 z 5

Sviežu formu, ktorú navodzuje dokumentárny charakter pozostáva s výpovedí preživších a zúčastnených zombieholokaustu z rôznych častí sveta. Od makro stretnutí s oživlími mrtvolami až po epické záchranné aktiviti vo všetkých častiach sveta, nevynímajúc: veľkomestá, odľahlé samoty, lesy, ostrovy, dokonca hlbočiny oceánov aj samotný vesmír. Ozaj pestrá a zároveň krvavá (či čo to bol za hnedý sliz) mozaika príbehov/rozprávaní.

Povinnosť pre každého hororového fanúšika a zombie fandu zvlášť.

Za mňa najlepšie: 2 príbehy z Japonska + srdcervúci príbeh psovodov

Kudík
Kudík
29.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Při své živé fantazii jsem knihu nedala na jeden zátah, jak jsem zvyklá, ale doslova si jí užívala po tři večery. Jedná se zde o (fiktivní) reportáže autora s "přeživšími" po celosvětové válce se zombiemi. Některé příběhy a vzpomínky mě oslovily více než jiné, každopádně vynechám-li zetka, tak až zamrazí, jak mi některé přišly reálné. Už jen to, že pacient nula pochází z Číny....(titul je z roku 2006), dále výstižně uvedená mentalita jedinců, skupin, vlád a národů. Přiznám se, že častěji jsem měla husinu, než-li slzy v očích. Těžko říci, jak by se sám člověk zachoval, asi by také bojoval, ale přijít o všechny blízké, kdo ví? Zaujala mě ukázka různých druhů rodičů, např. rodiče Jesiky Hendricksové, podání matek Mary Jo Millerové, která dokázala holýma rukama utrhnout zetku hlavu, aby ochránila své dítě, anebo maminka Sharon, která by jí raději uškrtila, než aby si jí vzali. Dále mě hodně oslovilo vyprávění Todda Wainia, od bitvy v Yonkers, přes Hope v Novém Mexiku po odchod do civilu, ale i příběhy postav, jako jsou generál Rádž-Singh, Christina Eliopolisová s Mets na vysílačce, otaka Kondo Tatsumi, kapitán Čchen a jeho manévry s ponorkou, plán a osud Paula Redekera a další. U vyprávění o psích veteránech, o jejich úlohách v boji, o zverimexu, a dále o vymizelé populaci velryb jsem byla ráda, že se jedná pouze o fikci. Zjistila jsem kdo jsou quislingové, sandleři nebo co je lobo, a také jak moc málo má kniha společného s filmem.

Sarah11
Sarah11
14.03.2023 2 z 5

Uf, tak tohle mi dalo zabrat. Možná je to částečně moje chyba, že jsem si nezjistila formu, jakou je kniha psaná, ale na druhou stranu už jsem četla několik knih psaných formou rozhovorů a byly skvělé.
Co se nedá autorovi upřít je to, že celý příběh je velmi propracovaný a komplexní, až občas máte pocit, že čtete o něčem, co se v minulosti opravdu stalo, a musím říct, že úvodní kapitoly/rozhovory jsem četla se zájmem.
Problém je v tom, že čím dále se v knize dostáváte, tím víc autor sklouzává k vojenským technikáliím a to bylo něco, čím příběh kompletně ztratil můj zájem. Mě zkrátka nezajímalo, kdo kde má jaký typ zbraně, mě zajímaly příběhy lidí a boj se zombie jako takový a toho tady paradoxně bylo opravdu málo. Navíc bylo vlastně nemožné si jakoukoliv postavu oblíbit, protože je jich tu spousta a každá dostane jen malý prostor. Kdyby se alespoň ty příběhy nějakým způsobem postupně propojovaly a gradovaly, ale o nějaké gradaci se v tomto případě vůbec nedá mluvit, spíš naopak příběh začíná postupně úplně upadat.

Hanys_
Hanys_
09.03.2023 3 z 5

Film je jinde. Hlavně je úplně jiný, tady každá kapitola nabízí rozhovor s někým, kdo přežil a popisuje jak a kde. Takže některé příběhy jsou skvělé, jiné jsou slabší - tak jak to bývá třeba u povídek. 6/10

ctenar2846
ctenar2846
01.03.2023 5 z 5

Velmi originálně napsaná kniha, která události přináší formou zpovědí účastníků. Celkově se mi hrozně dobře četlo, dělení do krátkých částí, které budovaly celkový obraz světové situace. Díky tomu se člověk doví jak probíhala první vzplanutí, jak přežívali vojáci i obyčejní civilisté, zjistí jak přežil slepý Japonský zahradník, cvičitel psů pro zvláštní úkoly, kněz a spousta a spousta dalších a to od těžkých začátků až po trpké vítězství.

Frizer
Frizer
06.01.2023 4 z 5

Zapomeňte na film, tahle kniha je naprosto jiná káva, v podstatě mají díla společný asi jen název. Kniha je psána formou deníků, vyprávění a poznámek po vypuknutí epidemie. Většina příběhů je velice dobrá, některé naprosto skvělé. Osud Severní Korey, příběh Japonce v paneláku a "Americké řešení" byli obzvláště skvělé. Společně s Walking Dead jedno ze zásadních děl "Zombie literatury".

KadetJaina
KadetJaina
08.12.2022 4 z 5

Ke konci už trochu utahané. Jinak mě jednotlivé příběhy bavily a mnohým by člověk i uvěřil, že jsou historickou zprávou.

Ninjer
Ninjer
17.11.2022 4 z 5

Série fiktivních reportáží o jedné globální zombie apokalypse, která zmasakrovala většinu lidské populace. Autor je očividně fanoušek zombie žánru a v této knize zkoumá zombíky opravdu z hodně úhlů pohledu. Kniha nejen zkoumá mentalitu různých zemí, ale snaží se i vyobrazit situaci například takových psovodů - protože psi se ukážou být užitečnými pomocníky.

Jednotlivé reportáže ve formě rozhovorů se dají brát jako takové mini-povídky, které chronologicky skládají obraz té velké zombie apokalypsy. Každý ze zpovídaných si leccos zažil a leccos viděl. Samozřejmě se obvykle jedná o depresivní věci, ale někdy i zasvitne světélko naděje a příběhy umí být překvapivě pozitivní. To myslím odpovídá žánru válečné reportáže.

Bohužel mně poměrně hodně vadilo, že kniha není příliš realistická. Tím samozřejmě nemyslím existenci zombies (kteří jsou pěknou kombinací různých slavných a uznávaných děl), ale myslím tím postavy jednotlivých příběhů, které mi často připadaly příliš stylizované. Často spíš zapadají do různých šablon z fikce, čímž mi narušovaly tu zajímavou pseudohistoričnost románu. Za všechny zmíním třeba japonského nerda, kterému se podaří přežít díky tomu, že najde katanu. Kvůli nedůvěryhodnosti postav a taky tomu, že v každé reportáži (povídce) jsou vždy jiné postavy, se mi nikdy nepodařilo si nějakou oblíbit. Občas na mě udělala dojem nějaká působivá scéna, ale nikdy jsem neměl šanci nikomu fandit.

Kniha je poměrně dlouhá a jak se blíží ke konci, tak bohužel nevrcholí, ale naopak přichází méně zajímavější repotáže. Celkově však významně převyšují ty zajímavé a najdou se i skutečně děsivé.

Pěkně zpracovaná kniha, která však není tak komplexní a vybroušená jak jsem doufal.


Sedm nemrtvých z deseti

BrooksWasHere
BrooksWasHere
17.09.2022 4 z 5

"Svetová vojna Z" je rozhodne veľmi zaujímavo spracovaná kniha, ale aj napriek tomu som od nej čakal o trochu viac. Myslím si, že je to práve tým, že som nebol vopred pripravený na formu, ktorou je táto kniha napísaná.

Množstvo rozhovorov, ktoré spolu ani v najmenšom nesúvisia ma zo začiatku veľmi bavilo čítať, no postupom času mi všetky tieto časti spolu nejako splynuli a prišli mi veľmi podobné, aj keď si teda až také podobné neboli.
Dozvedel som sa napríklad, ako ľudia počas apokalypsy prežívali na mori, v stredovekých hradoch, pod zemou, ba dokonca aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS a potešila ma ja zmienka o českých a slovenských hradoch.

Aby som to zhrnul, táto kniha ma teda veľmi nenadchla, ale keďže som fanúšik zombie tematiky, tak "Svetovej vojne Z" nemôžem dať menej ako 70%, aj keď filmové spracovanie s Bradom Pittom ma určite oslovilo viac ako jeho knižná predloha.


CITÁT: "Panika je daleko nakažlivější než zárodky viru Z."

gemi
gemi
16.09.2022 1 z 5

Je to pojato rozhodně originálně - formou reportáže, kdy se vrství výpovědi různých lidí z různých částí světa. Výpovědi postupně skládají dokupy obrázek světové apokalypsy. Fajn je na tom to, že každá výpověď je psaná trošku jiným stylem, což má simulovat charakter zpovídaného. Někdy je to hodně hovorové, jindy formální, jindy infantilní... Fajn je na tom to, že si člověk nemusí pamatovat hromady postav a komplikované vztahové řetězce, navíc díky krátkým kapitolám (rozhovorům) se kniha hodí třeba do MHD, případně pro člověka, který potřebuje číst něco před spaním.

Prostě samá pozitiva a sociální jistoty. Tak proč to nízké hodnocení? Protože mě to nebavilo. Přečetl jsem třetinu knížky a bylo to čím dál tím stejné, takže se mi prostě nechtělo pokračovat. Vidina dalších desítek rozhovorů mě už nelákala. Raději se podívám na film s Břeťou Pittem.

Rawen616
Rawen616
15.09.2022 5 z 5

Světová válka Z je vzácným příkladem toho, že i stokrát vyždímané téma se dá pojmout originálně a krom toho ještě navíc zraje jako víno. Jsem moc rád, že jsem se k téhle knize dostal až teď v roce 2022. Pokud patříte k ostudám co tuhle kultovku ještě nečetli(jako jsem byl já) pak kniha je o zombie apokalypse. Ale nemá klasický děj a je napsaná formou rozhovorů s veterány a experty, kteří přežili válku se zombíky. Děj si tak musíte sami sestavit v hlavě právě z informací které vám poskytují ony rozhovory. A ty se navíc nesoustředí ani tolik na zombíky ale spíše na politickou a ekonomickou situaci jaká by na světě nejspíš zavládla. Zombíci tu jsou totiž pojati spíše jako šířící se pandemie. A ano, po poslední koronavirové pandemie v našem reálném světě musí člověk uznat, že autor byl v mnoha ohledech prorokem. Takže ano "Zetko" je téměř geniální dílko co ani chvilku nenudí a vřele ho všem doporučuji. Tedy pokud na autorovo hru nasednete a nečekáte klasický krvák:-)

PS: Skoro každý druhý rozhovor v knize popisuje něco, co by bohatě stačilo na vlastní celovečerák. Boj o přežití havarované pilotky v zombie zóně s překvapivým rozuzlením. Dobrodružství čínských rebelů kteří unesou jadernou ponorku. Voják popisující bitvu se zombie hordou kdy museli nasadit téměř středověké taktiky...Fakt nechápu jak z takhle dokonalého materiálu, který by vystačil klidně i na seriál může někdo natočit film o tom jak Brad Pitt cestuje po světě a utíká před zombíky. Filmu podle této knihy se zdaleka vyhněte.

Shashlick
Shashlick
23.08.2022 5 z 5

Při čtení máte opravdu pocit, že sledujete historii Světové války Z. Forma rozhovorů všemu dodává dokumentární rozměr a opravdovost. Byť se někdy můžou zdát osudy lidí přitažené za vlasy, tak vlastně takové šílené osudy známe i z našeho světa.

Jen mě u mnou čteného vydání zklamala obálka. Je opravdu děsivá a hrozná, ale ne v tom významu, v jakém asi byla myšlena. Vůbec se nehodí k obsahu knihy, spíše k nějakému leacinému zombie horroru.

maruschka
maruschka
28.07.2022 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem četbu z různých důvodů odkládala. Číst tuto knihu v současné politické a ekonomické situaci je opravdu mimořádný zážitek (kapitoly z Ruska a Číny!). Brooks není žádné spisovatelské trdlo, které by nezvládlo formu "klasického" románu - naopak si tímto kaleidoskopem, kde nakonec vše zapadne na své místo, pěkně naložil. Musím obdivovat jeho znalosti historického a politického kontextu, jeho věrné zachycení různých národních "specialitek", jeho přehled o kulturních odlišnostech velkých i menších zemí. Ale jako u všech opravdu dobrých sci-fi a/nebo post-apo - především děsivě autenticky "oživuje" (ha ha) všechny možné varianty lidské povahy v mezní situaci. Jen jestli nakonec není trochu moc optimistický... PS: Film super, ale z knížky pobral jen pár motivů, takže přečíst si ji rozhodně není ztráta času (a to jsem film viděla aspoň třikrát).

Hellboy12
Hellboy12
07.07.2022 4 z 5

Nuž zaujímavé čítanie bavil má štýl akým to bolo napísané a som rád že som sa rozhodol do nej pustiť... Rôzne pohľady rôznych ľudí...ďakujem Max Brooks za príjemné chvíle strávené v spoločnosti vašej knihy

enjay
enjay
23.05.2022 5 z 5

Naprosto mě uchvátil styl psaní, kdy každý rozhovor se tváří originálně. Jednou vypráví buran, který se umí sotva vyjadřovat, podruhé studovaný doktor v dlouhý větách a popisech. A každý rozhovor posouvá děj dále a odkrývá příběh a spojitosti. Velmi zajímavé.

rudolf2639
rudolf2639
02.05.2022 5 z 5

Za mě tahle kniha je vyjímečná jak stylem psaní tak kvalitou psaní. Tato kniha a Propast času od Bureše vyléčili mé čtenářské zranění z masochistického boje dočtení brutálně nudné trilogie Problém tří těles speciálně poslední díl byla Tantalova muka. Doporučuji tuhle válku Z všem komu se líbí Den trifidů.

andrej0867
andrej0867
24.04.2022 3 z 5

ubohe velryby