marketa1860 marketa1860 komentáře u knih

☰ menu

Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Nádherná kniha, ve které lze najít všechny emoce - lásku, strach, nenávist, podezírání, ublížení... Osud výjimečně krásné Nily na pozadí kruté války, kdy každý bojoval o život svůj a své rodiny, jakýmkoliv způsobem. Myslím, že díky povaze Nily se jí podařilo přežít, založit rodinu, prožít život tak, jak si přála. Ale okolnosti a způsoby jsou šílené.
Knihu jsem zhltla za dvě odpoledne, chystám se na další od paní Wilkové.

26.04.2024 5 z 5


Vzpomínky Vzpomínky Brian Freeman

Moje první kniha od autora a určitě ne poslední. Veliké překvapení to bylo. Nesmírně zajímavá zápletka příběhu včetně vlastní dějové linky hlavní hrdinky, dostatečně logické následující kroky, napínavé, překvapivé. Závěr pro mě parádní. Moc mě to bavilo.

23.04.2024 4 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Jako snad každý bych chtěla navštívit Skotsko, očarovaná jeho nádhernou přírodou. Popis Petera Maye byl natolik barvitý, že mě z toho trochu vyléčil. Zima, déšť, ponuré počasí v každodenním životě, náročný úděl všech žijících na nejsevernějších ostrovech souostroví Hebrid.
Detektivka parádní, zápletka proplétající se životy několika generací. Minulost tady naprosto nečekaným způsobem ovlivní současnost.
Moc se mi kniha líbila a ráda si od autora něco dalšího přečtu.

15.04.2024 4 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Neskutečné, nemám slov. Kniha malá velikostí, veliká obsahem.
Tolik hrůz, zloby, beznaděje, bezpráví, co člověk dokáže unést..., budu ještě dlouho trávit životní příběh Míly, který byl v nepravý čas na nesprávném místě a tento okamžik zcela obrátil jeho život vzhůru nohama.
Nikdy nepochopím, co všechno člověk dokáže udělat druhému člověku.

04.04.2024 4 z 5


Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

Líbilo se mi autentické popsání místa, reálie té doby. Méně už samotný děj, který byl místy přehnaný a nelogický. Co se týká Willowbrooku, tak to je jedno velké neštěstí. To, co se tam dělo po mnoho let, kolik dětí živořilo uprostřed nezájmu, bídy, nemocí, hladu a bití... to je šílenost. Doba byla taková, že se na veřejnosti nemocné nebo postižené děti neukazovaly. Proto je zavřeli do ústavů. Hnus.
Kdo má pevné nervy, může se podívat na dokument Dluh na iVysílání České televize, který ukazuje situaci v Jedličkově ústavu za dob raného komunismu.

02.04.2024 4 z 5


Ibka Ibka Petra Braunová

Nádherná knížka , která je v podstatě autobiografií autorky. Její dětství u nepochopitelně nevšímavé babičky, boj o pozornost dospělých, volnost ze strany rozevláté matky a komplikované chování milovaného otce navždy poznamenaného pobytem v lágru, vztahy s muži i ženami, nestálost, nezodpovědnost, neschopnost zakotvit, obrovská láska k Francii, ale i k domovu, rodné vesnici... tím vším nás provede během barevného vyprávění, ve kterém se naprosto otevře těm, kdo o to stojí.

26.03.2024 5 z 5


Skleněný zvěřinec Skleněný zvěřinec Tennessee Williams (p)

Krásné, dojemné, křehké. O to víc, že jde o částečně autobiografické vyjádření vztahu autora k rodině, která není typickým vzorem rodinných vztahů.

11.03.2024 3 z 5


Hra o duši Hra o duši Javier Castillo

První díl se mi líbil, takže jsem zcela přirozeně sáhla po druhém a ufff, měla jsem co dělat, abych dočetla. Nebavilo mě to a Miren mi vyloženě vadila. Děj se neskutečně vlekl a trvalo mi dlouho, než jsem se dočetla k závěru, který mě příjemně překvapil. I když jsem mnohdy musela přimhouřit oči, trochu přitažené za lvasy:-)

11.03.2024 2 z 5


Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Nádherná kniha. Rozjezd byl pro mě trochu pomalý, moc jsem nerozuměla, kde je problém, ale po první třetině jsem knihu nemohla odložit.
Všechno se vším souvisí a jak píše níže Mateo67 - jako korálek po korálku navlékáte náhrdelník, i tady se všechny souvislosti spojí a vznikne dojemný životní trojgenerační příběh žen ovlivněný dobou, výchovou, rodinou...

26.02.2024 4 z 5


Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

Slušná detektivka. Byla jsem zvědavá na vývoj situace u hlavní hrdinky Madison Harperové, takže jsem sáhla po druhém dílu série. Vysvětlení justičního omylu jsem se dočkala, velkolepého finále též. Ale říkám si, že méně je někdy více. Spiknutí, vraždy, rodinná nenávist. Bylo toho trochu moc. Dám si chvilku pauzu před dalším pokračováním:)

21.02.2024 3 z 5


Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Nejprve mě zaujala obálka v knihovně, tak jsem si knihu půjčila, i když není úplně pro mou věkovou kategorii. A byla jsem příjemně překvapená. Nesmírně bohatý jazyk autora, zápletka, rozuzlení, bylo to napínavé. Místy přitažené za vlasy, ale chápu, že dnešní generace je někde jinde, než jsme byli my:-)
První setkání s autorem, ale určitě ne poslední.

15.02.2024 3 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Krásná, silná kniha o vztazích v rodině, která (jak doufám) není úplně běžným prototypem rodin. Ať už v minulosti nebo v současnosti. Nezájem, nepochopení, ignorace, pohrdání, dokonce neláska, to provází život Pavlíny a její sestry. A nese si to s sebou celý život. Ať chce nebo nechce, kořeny jsou vrostlé příliš hluboko.

12.02.2024 4 z 5


Zátah na ďábla Zátah na ďábla Richard Lourie

Neskutečné, syrové, brutální.

01.02.2024 3 z 5


Nerez Nerez Marek Epstein

Úžasná povídková kniha. Marek Epstein je PAN spisovatel.
Všechny povídky se věnují tématu, kdy se v jediném momentu může změnit člověku život tím nejmíň nepravděpodobným způsobem.
Zhltla jsem knížku na posezení, parádní věc.

01.02.2024 4 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Moc jsem se těšila, ale nevím, jestli se očekávání splnilo. Snad že se Patrik Hartl snažil psát pohledem ženy..., nejsem si úplně jistá, jestli jsou hrdinky knihy prototypem klasické ženy. Jejich životy a problémy se mi zdály dost přehnané, stejně tak reakce a postoje k jednotlivým situacím.
Pohodová oddychová kniha, která ale nedosahuje kvalit předchozích knih (Malý pražský erotikon, Prvok, šampon...).

01.02.2024 3 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Příběh byl úžasný, parta kamarádů z předválečného Ružomberku, kteří nerozlišovali Němec/Žid/Slovák. Život je zavál různým směrem, aby se jejich osudy spojily na nejtragičtějším místě - v koncentračním táboře.
Knihu jsem četla dlouho, popisy masového vyvražďování Židů, ale i praktiky americké mafie..., to byla silná káva.

03.01.2024 4 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Za mě žádná velká věc, příjemná detektivka ano, ale strašně moc věcí mi přišlo nedotažených, skoro nelogických.
Rozuzlení na můj vkus příliš šokující, řekla bych americké a do českého rybníka se nehodí. Vodníka jsem nečetla, ale přestože si dám chvíli pauzu od této autorky, zkusím ho dát.

03.01.2024 2 z 5


Země Země Marek Epstein

Po dlouhé době dávám plný počet hvězd. Nádherná kniha, která ve mně dlouho zůstane. Dostala jsem se k ní náhodou a jsem za to moc ráda!
Příběh Ley, která se neskutečně statečně pere s životem. Od raného dětství musela být silná a možná právě proto má neobyčejnou vlastnost - fyzickou sílu, která ji nejednou pomůže přežít. Její dospívání, setkání s krutostí války, pár let u milovaných pěstounů, převýchova v poválečném období, nekonečné perzekuce komunistického režimu, odloučení od dcerky..., všechno společně spěje k nevyhnutelnému konci.
Marek Epstein je vynikající spisovatel, který používá překrásný jazyk. Tématem silná, stylem písma něžná Země se dostává do žebříčku mých nejoblíbenějších knih:-)

08.12.2023 5 z 5


Dvojitý gambit Dvojitý gambit Martina Málková

Po předchozí náročné knize jsem potřebovala nějakou oddechovku a kniha Martiny Málkové toto splnila.
Příjemný kratší příběh ze života dvou zralých lidí. Náhoda setkání, vývoj vztahu, škobrtnutí, rozhřešení. Konec parádní, nečekaný.
Mě se to četlo moc dobře, přestože už v knížce cítím náznak romantiky:-)

01.12.2023 4 z 5


Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Tohle nebylo lehké čtení. Naprosto neuvěřitelný příběh uprchlíka ze Severní Korey spolu s detailními podrobnostmi ze života v této diktátorem ovládané zemi. Bída, hlad, smyšlené tresty, politická perzekuce. Politickým vězněm se tady může stát prakticky kdokoliv a zavedené pravidlo mezigeneračních trestů dělají viníkem celou rodinu od vnoučat po prarodiče. Uprchlí Korejci si neví rady se životem a jsou tak ovlivněni celoživotně...
Nejhorší na tom je, že kniha je 10 let stará a situace v Koreji se nezměnila. Šílené.

29.11.2023 4 z 5