Útek z tábora 14

Útek z tábora 14 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142975/bmid_utek-z-tabora-14-epM-142975.jpg 4 1016 211

Neuveriteľný príbeh muža zo Severnej Kórey o strastiplnom putovaní za slobodou. Politické väzenské tábory v Severnej Kórei fungujú dvakrát dlhšie ako Stalinove gulagy a dvanásťkrát dlhšie ako Hitlerove koncentračné tábory. Doposiaľ sa nepodarilo ujsť žiadnemu z tisícov väzňov, ktorí sa v severokórejských táboroch narodili a vyrástli. Žiadnemu, s výnimkou Šina Tong-hjoka. Blaine Harden v knihe Útek z tábora 14 vynáša na svetlo temné tajomstvá Severnej Kórey, ktorej despotický totalitný režim podkopávajúci ľudského ducha jej obyvateľov nemá na svete obdobu. Vďaka Šinovmu svedectvu o jeho uväznení a neuveriteľnom úteku majú čitatelia konečne možnosť nazrieť za nepreniknuteľné múry a ostnatý drôt – Šinovými očami hľadíme na matku, s ktorou súperí o jedlo, na dozorcov, ktorí sa z chlapca snažia vychovať donášača, a stávame sa priamymi svedkami popravy Šinovej matky a brata. Hoci meno neslávne známeho „Milovaného vodcu“ Kim Čong-ila zarezonovalo vo všetkých krajinách, Severná Kórea zostáva odrezaná od zvyšku sveta aj po tom, ako sa vlády ujíma jeho tretí syn Kim Čong-un. Čoraz menej cudzincov smie vstúpiť na severokórejskú pôdu a len zopár šťastlivcov sa smie tešiť z privilégia opustiť hranice svojho rodiska. Severná Kórea trpí hladom, krivká o žobráckej palici a naháňa strach celému svetu arzenálom atómových zbraní. Je tiež miestom, kde láska a ľudské práva sú dva rovnako neznáme pojmy. Približne dvestotisíc väzňov si odpykáva celoživotné tresty v politických väzenských táboroch. no vláda Severnej Kórey existenciu týchto táborov aj napriek jasným záberom z vesmírnych družíc tvrdošijne popiera. Hardenovo hrôzostrašné rozprávanie odhaľuje nepoznanú dystopiu a sústreďuje sa na výnimočného mladého väzňa, ktorý prežil prvú štvrtinu života v najtvrdšom väzení najprísnejšie stráženého štátu. Útek z tábora14 ponúka čitateľom dosiaľ nevídaný pohľad do najhlbšieho vnútra vari najzúfalejšieho národa na Zemi. Odvíja sa pred vami príbeh o vytrvalosti a odvahe, o neutíchajúcej nádeji a túžbe žiť slobodný život. zdroj: Martinus... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Escape from Camp 14 , 2012


více info...

Přidat komentář

marketa1860
29.11.2023 4 z 5

Tohle nebylo lehké čtení. Naprosto neuvěřitelný příběh uprchlíka ze Severní Korey spolu s detailními podrobnostmi ze života v této diktátorem ovládané zemi. Bída, hlad, smyšlené tresty, politická perzekuce. Politickým vězněm se tady může stát prakticky kdokoliv a zavedené pravidlo mezigeneračních trestů dělají viníkem celou rodinu od vnoučat po prarodiče. Uprchlí Korejci si neví rady se životem a jsou tak ovlivněni celoživotně...
Nejhorší na tom je, že kniha je 10 let stará a situace v Koreji se nezměnila. Šílené.

jiri77
10.09.2023 4 z 5

Díky této knize, jsem tak trochu poznal, jak se žije v KLDR. Že se to děje ještě v dnešní době, je strašné! Knihu mohu jenom doporučit.


sporran
03.08.2023 4 z 5

Svědectví o životě v severokorejském táboře podané mladíkem, který znal pouze pravidla tohoto tábora. Výborně prokládané fakty o S. Koreji. Autentické, čtivé, naprosto šílené.

lilly1
16.05.2023 3 z 5

Sinovy popisky života v severokorejském táboře,kde vládne diktatura a vše se řídí nesmyslnými pravidly,určitě stojí za přečtení.

simca9342
21.04.2023 4 z 5

Stejně jako mi trvalo číst příběh plný krutosti skoro týden, autorovi a spolupracovníkům na této knize trvalo přemluvit Sina, aby vůbec vznikla .
Záleželo na jeho souhlasu. Nakonec po devíti měsících napjatého čekání řekl ano a článek z novin se stal obsáhlým příběhem, který zaujal miliony lidí po celém světě. Sin jako jediný utekl z pracovního tábora. jizvy nemá jen na duši, jsou to vzpomínky na mnohaleté mučení, zločinů na lidech a zabití jeho matky a bratra, které udal sám, protože byl matkou odmala týraný. Hlavně však si při pohledu na sebe vzpomene , jak na tom byla jeho psychika. Bál se skoro všeho, cizí lidé nebyli výjimka.
Důležité svědectví o tom jaké podmínky ve skutečnosti vládly v těchto táborech je doloženo nejen slovy , ale i fotografiemi zachycující Sina se spisovatelem a praktiky mučení .
Drsný příběh nejen o politickém dění.

spiderlily
30.01.2023 5 z 5

Kniha rozhodně zaujala a velmi rychle ubýhala. V knize se střídá Sinův příběh a dovětky o Korey za branami tábora a širších souvislostech cesty do Jižní Korey.

Ujfi1
29.12.2022 3 z 5

Těšil jsem se na tuto knihu, protože je to velmi zajímavé téma, které není často popisováno. Trochu mne zklamalo provedení, ale určitě jsem se dozvěděl spoustu informaci.

Nofar197
14.11.2022 5 z 5

KLDR - zlo v té nejcirejsi podobě.

Horal123
11.09.2022 5 z 5

Naprostá šílenost. Nejzhoubnější forma komunistické ideologie sloužící pár vyvoleným elit na úkor milionů Severokorejců přežívajícím ( nebo "nepřežívajícím") v naprostém hladu a strachu. Jakákoliv totalita je zlo a je jedno jesti jde o fašismus, komunismus, nebo třeba putinismus. Princip je vždy stejný. Masivní propaganda + likvidace odpůrců. Porušování lidských práv se děje skoro na celém světě, ale v případě Severní Korei už ani nelze mluvit o lidských právech nebo o zbytcích lidské důstojnosti vůbec. Co se týká knihy jako takové, nemá cenu ji hodnotit po literární stránce, ale je nutné jí brát zejména jako svědectví o neživotě v takzvané Korejské "lidově-demokratické " republice.

Milonak
15.08.2022 3 z 5

Téma zajímavé, obsah šokující, ale provedení "nic moc". To co se děje v KLDR je strašné, ale bohužel pravdivé. Příběh je ohromující, šokující, jedinečný a po jeho přečtení bychom si měli všichni uvědomit, že máme být šťastní za to, kde žijeme, ačkoliv není vše růžové. Sin je chudák, kterého pobyt v "táboře" poznamenal na celý život, jeho psychika, náhled na svět a schopnost se adaptovat na nový život jsou pro něj bohužel na nízké úrovni. I když je to téma nesmírně silné, tak mě autor nedokázal vtáhnout do knihy a časem jsem zjistil, že jsem rád, že se blížím ke konci. Posledními desítkami stran jsem se celkem dost "prokousával". Ale za přečtení to v každém případě stojí.

včelařka
13.07.2022 5 z 5

Na zvracení... stále se to děje. Nejen v KLDR.

Babo
09.05.2022 4 z 5

KLDR je opředena tajemstvím a člověk se může jen dohadovat,co za hrůzy se tam odehrávají. To byl jeden z důvodů , proč jsem se pustila do této knihy.
Zjišťuji, že už jsem asi tak otrlá ze všech těch špatných zpráv,co se na nás už spoustu let dnes a denně valí z televize a internetu , že i když si hlava uvědomuje,že to musela a stále je hrůza,tak emocionálně se mě tato kniha nijak nedotkla.
Něco je špatně a obávám se,že nikdo zvenčí nic nezmění . Ta "revoluce" musí přijíz zevnitř. Ale jak,když je celý systém tak propracovaný,aby lidé ani nepomysleli na nějakou vzpouru?

Ainyska
28.03.2022 3 z 5

Silný příběh kluka, který uprchl z tábora o kterém se tvrdí, že se z něj uprchnout nedá

Knih o útěku z KLDR je čím dál více, ale toto je trochu jiný pohled. Pohled někoho, kdo se narodil a vyrůstal mimo severokorejskou společnost, v totální izolaci od okolního světa. Bohužel zpracování knihy mi vcelku vadilo. Neustálé odbíhání od tématu k něčemu jinému, mě vytrhávalo ze soustředění.

Koncentráky tu byly, jsou a nejspíš i dlouho budou. O to je tento příběh děsivější.

jan7760
28.03.2022 5 z 5

Je to smutné, čo sa deje v súčasnosti. Keď to človek číta, myslí si, že sa ocitol niekde v období druhej svetovej vojny, alebo v ruskom gulagu v 50-tych rokoch a nie teraz pár rokov späť. Smutné, akí šialenci rozhodujú o osudoch ostatných.

Rolada88
06.03.2022 5 z 5

Hodně depresivní čtení člověk je šokován jaké zařízení v současné době jsou v provozu…..

Layyen
30.01.2022 4 z 5

Toto by si měl přečíst každý, kdo se cítí být znudeny, nebo nešťastný. Takhke vypadá opravdové peklo a neštěstí, KLDR měla dávno přestat existovat, bohužel priority jsou jinde. Velmi zajímavé a drsné čtení.

Pavlina50
17.01.2022 4 z 5

Co je na celém tomto příběhu pro mě nejděsivější?
Ta skutečnost, že nečtu o dávné minulosti, kterou jsou dnes již třeba koncentrační tábory za 2. světové války nebo tábory v Rusku z padesátých let…toto je jen nedávná minulost a nepochybně i současnost. Šílené srovnání, když jsem si vybavila, že přesně v roce, kdy já jsem prožívala své nejkrásnější životní události a řešila víceméně „blbosti“, Sin právě utíkal ze „čtrnáctky“. Kolik podobných a nelidských míst ještě dnes kdekoliv na světe je?
Toto čtení je opravdu těžké. Neskutečně brutální a drastické. Každá kniha o KLDR mi přinese nějaké další nové a těžko uvěřitelné informace. Výpovědi „běžných“ severokorejských uprchlíků už jsem četla několikrát, ale autentický příběh někoho, kdo za svůj život před útěkem nikdy neviděl „svět za plotem“, to je opravdu unikátní a ojedinělé.

Proč byl už od narození Sin v táboře?
Vina z důvodu příbuznosti???
V křesťanské komunitě platí, že každé dítě se narodí s prvotním hříchem. Ale díky křtu je tato jeho vina smazána. V této zemi se některé děti také už rodí s vinou, ovšem je to vina definitivně doživotní bez jakékoliv možnosti se jí zbavit. Sin se také narodil s vinou – vinen tím, komu se narodil. A jeho osud byl tím zpečetěn. Trestem a částečným odčiněním je pouze otrocká a doživotní práce pro „blaho státu“.

Že Sin v něčem lhal? Asi bych v tom nehledala nic velkého a cíleného, protože bych nehledala ani žádné morální návyky v člověku, který se narodil jako otrok, byl vychováván jen k celoživotnímu otroctví a s dokonalou absencí emocí a citů. V člověku, který měl po celé své dětství a dospívání v hlavě téměř jedinou a omezenou myšlenku, a to, kde sehnat jídlo, aby přežil další den. Sin možná působí dost kontroverzně, ale že dokázal i po útěku vůbec nějak přežít - zejména ze začátku, kdy zůstal pro něho v absolutně novém a neznámém světě úplně sám bez pomoci - to před ním smekám klobouk.

Kniha mi připadala jako takový hybrid - napůl románový příběh, napůl literatura faktu. O trochu víc mě bavila ta „výpravná“ linka o životě v táboře, o útěku a následném životě na svobodě, i když i v té faktické části byla spousta doplňujících, přínosných a zajímavých informací o této jedné z nejkrutějších zemí světa.

Ve srovnání s jinými knihami s podobnými náměty tato (stejně jako Sin) působí naprosto stroze a bez-emočně, ale myslím, že přesto při čtení dokáže s emocemi slušně zahýbat - naštve, rozzuří i rozbrečí…

Jedna hvězdička dolů, ale jen kvůli srovnání s knihou Svědectví o životě v KLDR, která mi připadala přece jenom o kousek líp zpracovaná.

Janča1532
20.11.2021 5 z 5

Pro nás neuvěřitelný a mnohdy i nepochopitelný,co se v dnešní době může dít.Sin přežil,osvobodil se,ale tyto otřesný zážitky si ponese už celý život.Nepoznal bezstarostné dětství,lásku své rodiny a okolí.

Tina.orl
16.11.2021 3 z 5

Konečně jsem po 100 letech našla čas to dočíst. Přemýšlela jsem, proč mi to tak trvalo...
Příběh je ohromující, plný smutku, smrti, bojů o přežití. Avšak, je příšerně zpracovaný. Ačkoliv se autor snaží čtenáře vtáhnout, tak u mě se mu to nepovedlo. Knihu prolíná historií, doplňujícími informacemi a prostě to vše nějak dohromady nesedí.
Sin je chudák, kterému se podařilo zachránit, a který se užírá zevnitř. Zároveň je to ale takové velké rozmazlené dítě, které se stále hledá. Naštěstí se odhodlal promluvit o svém příběhu, snad tentokrát pravdivě.

DomYell
16.10.2021 5 z 5

Ziji v miru v 21.stoleti...mam strechu, neni mi zima. Muzu jist, co chci kdy chci. Oblekat se podle pocasi a rikat si temer vse. Ctu casto o koncentracnich taborech ve stredni Evrope a byt je to uz nekolik generaci zpatky, stale jeste ziji lide, co to prozili a prezili. Presto ma ma generace obrousene moralni hrany filmy, serialy....

Na druhe strane planety mezitim jsou lide, co ziji, jako nekteri evropane v a po druhe svetove valce. Tem taborum se muze rict treba i farma na lidi, kdyz jsou lide vybirani, kteri spolu muzou mit deti a ty deti nikdy nemaji opustit ploty zarizeni.

Ohledne Severni Koreje mam nekolik prani. Prvni je cestovatelske a podivat se desitly let do minulosti a navstivit ji. Druhe prani je lidske, aby dynastie Kimu skoncila a lide poznali svobodu a vlastni vladu nad sebou.


Od knihy je velice tezke se otrhnout!