Ztracené dívky z Willowbrooku

Ztracené dívky z Willowbrooku
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492973/bmid_ztracene-divky-z-willowbrooku-m9i-492973.jpg 4 389 389

Sage Wintersová vždycky věděla, že její sestra je trochu jiná, i když jsou jednovaječná dvojčata. Jako by citlivá Rosemary potřebovala větší ochranu před světem. Šest let po sestřině smrti ji šestnáctiletá Sage stále postrádá. Jejich matka zahynula při autonehodě a Sagein nevlastní otec Alan nesnáší tíhu odpovědnosti, o kterou nikdy nestál. Sage zjistí, že Alan skrývá šokující tajemství: Rosemary nezemřela. Byla umístěna do státní školy Willowbrook, kde byla až do doby, kdy se před několika dny ztratila. Sage o tajemném Willowbrooku moc neví, jen že jím místní rodiče hrozí neposlušným dětem. Tajně se tam vydává, odhodlaná Rosemary najít. Okamžitě je však mylně považována za svou sestru. To, co se dozví, jí změní život…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (CZ)

The Lost Girls of Willowbrook, 2022

DanielleK
18.05.2025 4 z 5

Pochmurná atmosféra psychiatrické nemocnice, kdy jsem si při některých popisech prostředí říkala, že je to “až moc”. Akorát že je to vlastně podle skutečných událostí a Willowbrook opravdu v USA existoval. Dlouho jsem tušila kdo může být vrahem, ale asi 3x se autorce povedlo mě přesvědčit, že si to myslím špatně.

Princezna22
06.05.2025 5 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku je silný a emotivní příběh, který mě naprosto pohltil. Příběh Sage, která se vydává hledat svou sestru, je plný napětí, bolesti a zjištění, které mě opravdu zasáhly. Autorka bravurně vykreslila temné prostředí a otřesné podmínky, ve kterých byly děti z Willowbrooku drženy. Kniha je nejen napínavým thrillerem, ale i silným sociálním komentářem k tématu zneužívání a zanedbávání. Pro citlivější čtenáře může být některé pasáže těžké číst, ale příběh má neuvěřitelnou sílu. 5 hvězd!

lenik284
06.05.2025 4 z 5

Další kniha od této autorky přečtená a opět výborně napsaná. Ze začátku jsem se nemohla začíst,ale pak to dostalo spád. Musím se přiznat, že jsem poznala kdo za tim vším stojí a to jsem nebyla ještě ani v půlce.Příběh 16leté Sage je dle skutečné události kdy se ocitá ve státní škole Willowbrook a zažívá hrůzy této budovy na vlastní kůži.Smutný, děsivý,nepředstavitelný.

Kettynka11
05.04.2025 4 z 5

Příběh 16 leté Sage, podle skutečné události..pro mne silné,asi budu chvíli rozdychavat..

Szilvia1
04.04.2025 5 z 5

Smutný příběh,který byl napsaný podle skutečných událostí je emotivní,napínavý(držela jsem palce Sage aby unikla z toho pekla),a zároven i děsivý,není to lehké čtení,ale od autorky je to už třetí kniha,a další si od ní taky přečtu.

Han-nah
02.04.2025 4 z 5

Šestnáctiletá Sage se dozví, že její dvojče Rosemary žije, ale byla umístěna do státní školy do Willowbrooku, Vydá se ji hledat. S velkou nadějí se dostává do ústavu plnou smutku, děsu, strachu, týrání těch, kteří se neumějí bránit. Je to napínavý román s detektivní zápletkou, ale velice emotivní.

Nejhorší na tomto příběhu je, že tato státní škola od r. 1947 v Californii existovala. Bylo tam 2000 chovanců s vývojovými vadami. Co je ale děsivé, ještě v 60 tých létech tam bylo už 4 až 6 tisíc chovanců. Nedostatečné oblečení, svěrací kazajky , lékařské neetické pokusy, smrad, výkaly, týrání těch, co se neumí nebo nemohou bránit. Blízcí ani nevěděli, co se za zdmi tohoto ústavu dělo.

Knihu jsem několikrát odložila, dohledala jsem si informace. Ani uzavření školy v r. 87a následné právní otázky , spory o náhradu za toto týrání nemohou těmto lidem vynahradit fyzickou a psychickou újmu. Jsou to přece lidé se všemi smysly, jen mají vývojové vady. To neznamená, že nejsou lidská bytost.

pedroK
23.03.2025 5 z 5

Neuvěřitelný příběh, ze kterého vás mrazí. Příběh na základě skutečných událostí ze 70.let minulého století nás zavádí do ústavu pro choromyslné,kde se děly zločiny, aniž byl kdo hnán k zodpovědnosti mnoho let. Uf, budu ještě chvíli rozdýchávat.

Danago
20.03.2025 5 z 5

Šokující kniha, která vychází ze skutečných událostí. Co se děje v přeplněné škole pro duševně nemocné, nedostatek personálu, šílené zacházení a není to zase tak dávno. Autorka v doslovu vše dává do souvislostí s tím co se dělo ve skutečnosti. Takže nedejte se zmást že v příběhu přehání. Tak to opravdu bylo.

EvaHonsová
16.03.2025 5 z 5

Nejdříve jsem byla rozčarovaná z extrémně negativně popsaného prostředí ve státní škole Willowbrooku pro duševně postižené. Přišlo mi vše z pera autorky přehnané. Nastupuje do příběhu sériový vrah chovanců, tak to už bylo přes čáru. Ale postupně se dozvídám, že to není výmysl spisovatelky, ale skutečné události, které se tutlali, tajily dokonce až 15 let, než se dostalo ubohým dětem a obětem pozornosti. A to nemluvím o zástupech právníků, kteří museli žaloby řešit. Skutečně smekám, informovat veřejnost o neblahých praktikách je potřebné hlavně v dnešní době.

VerronikaH
06.03.2025 4 z 5

(SPOILER) Přiznám se, že podle anotace jsem čekala trošku něco jiného. Ani nevím co, ale i ta obálka ve mně evokovala něco skoro až magického z poloviny 20. století.
Mno... Ve 20. století sice jsme, ale už v 70. letech. Magie tam není ani trošku, zato napětí, nechuti a zděšení vrchovatě. První kapitola je poměrně dlouhý info dump, ale pak se to naštěstí rozjede. Thrillery nejsou můj běžný šálek kávy, ale tohle mě chytlo a nepustilo. Několikrát jsem nad popisem hrůz, které se ve Willowbrooku děly přivírala oči znechucením a říkala si, jako to vůbec mohl někdo dopustit. Hlavní hrdinka se ve všech situacích chová uvěřitelně a díky jejím prožitkům můžeme všechny ty hrůzy zažít téměř na vlastní kůži. Číst to před spaním asi nebyl nejlepší nápad, ale zase se to četlo téměř samo. Teď však potřebuju něco veselého a odlehčeného.

Evaho73
26.01.2025 4 z 5

Ztracené dívky z Willowbrooku sú dôležitým príspevkom k téme inštitucionálneho zneužívania. Autorka sa nebojí zobraziť hrôzy, ktoré sa odohrávali v ústavoch pre mentálne postihnutých. Napriek tomu niektoré časti príbehu na mňa pôsobili trochu schematicky a niektoré postavy boli viac karikatúrami než živými ľuďmi. Kniha je síce čítaním, ktoré otvára oči, no miestami stráca na dynamike a pôsobí trochu sentimentálne.

putpuda
06.01.2025 5 z 5

Tak jsem dočetla jeden z knižních dárků, co jsem našla pod stromečkem:)
No...docela dost napínavá jízda. Ze začátku mi to hodně připomínalo Tmavé stěny Willardu.
Velice dobře se knížka čte. Taky mě celkem rychle napadlo, kdo je vrah, páč moc možností nebylo, ale i tak jsem se nechala zmást ;)
Samozřejmě jsem také googlila, a stačí se podívat na fotky ze skutečného Willowbrooku...hrozné :(
Skvělé čtení, i když né úplně lehké.
Těším se na další knihu....

le21nka
01.01.2025 5 z 5

Velmi čtivé, napínavé. Těžce uvěřitelný příběh, který se zakládá na skutečných událostech.

Werčíík
09.12.2024 4 z 5

(SPOILER) Velké plus dávám autorce ha zpracování reálného tématu, Willowbrook byl fakt hnus. Sage byla sympatická, moc jsem jí fandila. Záporák za mě byl ale dost snadno odhalitelný, nebyl to pro mě vůbec žádný šok, byly tak zkrátka jen dvě možnosti a vzhledem k tomu, jak nám autorka Wayna podstrkovala na každé stránce, bylo jasné, že on to nebude. Nepřijde mi reálné, aby ten pravý vrah dokázal vše, co dokázal, zejména mimo ústav aniž by si toho kdokoliv všiml. Zajímavé téma tak ke konci spadlo do jednoho velkého klišé, ale i tak myslím, že se jedná o dost dobré téma.

brunettlibrary
22.11.2024 3 z 5

Kniha se mi četla docela rozporuplně. Ze začátku jsem byla nadšená z tématu knihy. Pak jsem si říkala, proč je to tak přitažené za vlasy? Poté jsem zjistila, že se jedná o skutečnou událost. Jak šel příběh dál, začala se nám do žánru míchat i detektivka a to už na mě začalo být trochu moc. Knihu hodnotím 3 hvězdičkami, za což může asi z velké části ten skutečný podklad dějin. A samozřejmě hlavní hrdinka, která byla vykreslená skvěle. Té jsem fandila celou dobu. Některé pasáže ovšem nebyly zlé. Celkově jsem z knihy rozpačitá, ale na autorčinu tvorbu ještě nechci zanevřít. Uvidíme jak se to povedlo ještě v jednom díle..

makovec201
19.11.2024 2 z 5

Knihy téhle spisovatelky jsou všechny na jedno brdo. Jako podle nějakého mustru. Vyhledávat další její díla už asi nebudu, protože do čtení této knihy jsem se musela nutit. Abych jí ale jen nehanila, došlo tam k pár překvapivým momentům, ty ale můj dojem nevylepšily.

Ivanule
18.10.2024 5 z 5

Ellen mě tím,co dokáže napsat,vždycky naprosto ohromí a já nemám slov...Tato kniha je toho opět důkazem a musím říct,že jsem sice ke konci měla dva,kteří by to mohli být,nejdřív opravdu ten jeden ale pak jsem si říkala,ne tenhle ne tam mi něco nesedí a několik desítek stran od konce to zase bylo,že by teda tento a ono...Běhal mi mráz po zádech,docela kniha!!

LuckaDea
19.09.2024 4.5 z 5

Od této autorky jsem už četla Tmavé stěny Willardu a Sběratelku sirotků. Tato kniha mně z těchto tří přišla asi nejlepší. Jak už je u této autorky ale zvykem, nebylo to lehké čtení. Styl psaní mi sedl, příběh byl napínavý a čtivý, ale hodně pasáží bylo psychicky náročných na čtení. To, jakým způsobem ještě v poměrně nedávné minulosti fungovaly podobné ústavy, bylo hrozné a děsivé. Z příběhu přímo sálá bezmoc i nespravedlnost.
Pozitivně hodnotím detektivní zápletku, díky které byl příběh napínavý. V této knize je navíc jen jedna dějová linka a jen jedna hlavní hrdinka, takže děj dobře plyne.
Plný počet hvězdiček ale nakonec nedám, protože mi některé okamžiky přišly nelogické a trochu mi vadila i naivita a určitá zbrklost hlavní hrdinky. Dávám tedy 4 a půl hvězdičky.

Evule *
10.09.2024 4 z 5

Smutné, děsivé a napínavé čtení. Děkuju za ten konec.

kulatina
06.09.2024 5 z 5

Sugestivně podaný příběh o životě v ústavu pro choromyslné v 70tých letech . Vše čtivě podané, žádná hluchá místa. Na mnoha místech jsem nemohla uvěřit naivitě hlavní hrdinky, poté co jí zavřeli. Se svojí povahou dřiv jednala než myslela, neuměla držet jazyk za zuby a naprosto všechno na každého řekla. Zajímavá literatilura faktu, která mne donutila na wikipedii si o dotyčném ústavu vše přečíst. Rozhodně se mi příběh moc libil.