maris123 maris123 komentáře u knih

☰ menu

Hořící drát Hořící drát Jeffery Deaver

Nápad s elektřinou výborný. A jinak klasický Deaver plný zvratů a překvapení až do konce.

17.08.2022 4 z 5


Ďáblova slza Ďáblova slza Jeffery Deaver

(SPOILER) Pro mě jedna z nejlepších detektivek autora. K závěru se čtenář propracuje přes několik vrstev odhalení a o překvapení není nouze.
Spoiler:
Pokud beru detektivku jako pohádku pro dospělé, tak neznám lepší pohádku, než usnout v zdevastovaném bytě a probudit se do uklizeného a čistého :-)

17.08.2022 5 z 5


Spící panna Spící panna Jeffery Deaver

Klasický Deaver - když už si myslíte, že je konec, ukáže se, že je všechno trochu jinak. Kniha mě bavila od začátku do konce a nepřišla mi nijak rozvleklá, i když bych ji neřadila k těm nejlepším, které autor napsal.

17.08.2022 4 z 5


Zločin v Seattlu Zločin v Seattlu Sabrina Burbach

Žánrově by kniha patřila spíš mezi "hádanky a křížovky" a v ideálním světě by ji doplňovaly pracovní listy, aby nebylo nutné psát do knihy (já to nemám ráda) a případně aby si ji mohlo užít více luštitelů. Celkově jsme spíš zklamaná, moje očekávání bylo příliš velké.

12.08.2022 2 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Velmi čtivě napsaná kniha, to ano. Bohužel styl, který funguje u historických detektivek, na román nestačí. Autor klouže po povrchu, ani se nesnaží o hlubší analýzu, jen vyzobává perličky potvrzující tezi, že politika je špína a politici buď naivové nebo kariéristi, a posílá nás zpět do středověku. Celé je to tak plytké...
K tématu nezvládnuté migrace mě mnohem víc oslovila nepoměrně tenčí a nesrovnatelně kvalitnější sbírka povídek Krvavé levandule od Mariana Kechlibara.

28.07.2022 1 z 5


Souostroví Gulag - 1. díl Souostroví Gulag - 1. díl Alexandr Isajevič Solženicyn

První díl popisuje historii gulagů na příběhu autorova zatčení, věznění, soudu a cesty do pracovního tábora. Fakta, odkazy, dokumenty a také náhled do myšlení ruských marxistů a komunistů. Paměť je jediné, co vězňům zbývá, ale paměť též klame, milosrdně klame. Příšerné moskevské vězení Butyrka se po dvou letech v lágru zdá autorovi jako přijatelné místo, kde mu neomrzají nohy, dostane pravidelně najíst a může si dle libosti povídat se spoluvězni.
Počet obyvatel Sovětského svazu před a po 2. světové válce byl zhruba 100 milionů, gulagy prošlo dle odhadů 15 - 18 milionů, z nich asi 1,5 milionu tam zemřelo. Tolik statistika. Co taková decimace bez následné hluboké sebereflexe udělá s duší národa, vidíme dnes v plné nahotě.
Bohužel mám pocit, že ani autor do konce svého života nepochopil, že nedílnou součástí "západního vulgárního kapitalismu" je humanismus, a co to pro západní civilizaci znamená. Viz citace Solženicynova slavného projevu při přebírání čestného doktorátu na Harvardově univerzitě v roce 1978: "Jakákoliv starodávná a hluboce zakořeněná autonomní kultura, zvláště pokud se šíří na rozlehlé části zemského povrchu, představuje samostatný svět plný záhad a překvapení pro západní myšlení. Rusko do této kategorie náleží už 1 000 let."

08.07.2022 4 z 5


Blues: Blues pro bláznivou holku Blues: Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Nádhera. Škoda že autorovi nebylo dopřáno napsat víc.

21.04.2022 5 z 5


Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Příběh se tentokrát vrací až do doby války Severu proti Jihu, zdá se, že Amerika se se svou otrokářskou minulostí potřebuje vypořádat i v žánru detektivek. To by mi nevadilo tolik, jako dost neuvěřitelný motiv. I když, v USA asi neplatí promlčení...

21.04.2022 5 z 5


Nadace Nadace Isaac Asimov

Kultovní dílo sci-fi. Z jednoho úhlu pohledu beznadějně zastaralé. Zejména technické vynálezy jsou poplatné své době, ale i představa o možnostech psychologie.
Na druhé straně důsledky lidského konání, jeho motivy, otázky víry a nevíry, síly a moci - to vše se v historii stále opakuje a nadále opakovat bude...

21.04.2022 5 z 5


Iluze Iluze Jeffery Deaver

Po slabší Kamenné opici další skvělý díl. Téma mě vyloženě sedlo, vhled do světa triků a iluzí mě bavil. Na to, že se vývoj vyšetřování několikrát zvrtne, než konečně dojde do překvapivého finále, jsem si už zvykla, přesto mě umí Deaver překvapit.

21.04.2022 5 z 5


Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Moje první detektivka od Klevisové. Psychothriller spíš než klasická detektivka, napětí buduje pomalu, obejde se bez popisů brutálního násilí a přitom celkový dojem je velmi dobrý.

21.04.2022 4 z 5


Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Téma čínských uprchlíků mi není blízké, nicméně autor na něm vystavěl promyšlenou zápletku a jeho styl psaní mám ráda. Vadily mě pouze nerealisticky superhrdinské Ameliiny výkony.

21.04.2022 4 z 5


Obyčejný život Obyčejný život Karel Čapek

Jsem překvapená a nadšená. Geniální dílo.

21.04.2022 5 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Po shlédnutí filmu režiséra Polanského jsem četla/poslouchala zkrácenou verzi knihy v angličtině. Kniha se právem řadí mezi anglickou klasiku, i když z dnešního pohledu bych ji kvůli části zápletky řadila spíš do červené knihovny.

21.04.2022 5 z 5


Zapomenuté příběhy 4: Pověšen za krk, dokud nezemřeš Zapomenuté příběhy 4: Pověšen za krk, dokud nezemřeš Marian Kechlibar

Téma vražd a poprav není mé oblíbené, až na detektivní příběhy. Přesto mě těchto devět příběhů spojených s Velkou Británií a se smrtí zaujalo. Většinu z nich jsem neznala a i ty známé vždy přinesly pro mě nová fakta nebo souvislosti.

02.01.2022 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Autor umí psát svižně a čtivě, jako nenáročná oddychová literatura to šlo. Ve srovnání s jinými současnými českými autory a autorkami ovšem jen klouže po povrchu, pokud se zrovna nenoří do tělních útrob dam.

20.10.2021 2 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Krví autor nešetří - šest mrtvol hned na začátku a dalších pět má vrah v plánu. Děj jakoby navazoval na neexistující předchozí díl a to mu dodává na svižnosti, stejně jako kapitoly vracející se do minulosti.

20.09.2021 4 z 5


Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Čteno v originále, autorův jazyk je velmi hravý, ale kupodivu nikoli obtížný.

20.09.2021 5 z 5


Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Posloucháno jako audiokniha na ČRo2. Autorka skvěle vystihla kouzlo blat, strašidelných, nebezpečných a přesto krásných, a v protikladu k nim líčí jednotlivé postavy - přímočaře hrubé a zlé i ty, které svoji podstatu umně skrývají.

20.09.2021 5 z 5


Obr Dobr Obr Dobr Roald Dahl

Lituji, že jsem se s Dahlovými příběhy nesetkala ještě jako dítě. Nyní patří k mým nejoblíbenějším autorům. Doufám, že si The BFG někdy přečtu v originále.

03.09.2021 5 z 5