Oliver Twist přehled

Oliver Twist
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411/bmid_oliver-twist.jpg 4.0 1880 1880

Oliver Twist je román od anglického spisovatele Charlese Dickense. Kniha byla zveřejněna v roce 1838 nakladatelstvím Chapman & Hall. Román byl také mnohokrát zfilmován, například v roce 2005, kdy ho skvěle zpracoval polský režisér Roman Polanski. Hlavní hrdina románu – sirotek Oliver Twist – vyrůstá v chudobinci pod vládou krutého pana Bumbla. Poté, co požádá o jídlo navíc, je ale z chudobince vyhozen a dostává se jako učedník k hrobníkovi panu Sowerberrymu. Poté však utíká do Londýna, kde se Oliver dostává do bandy mladých zločinců, kterou vede Žid Fagin a v níž vyniká Oliverův učitel Ferina Lišák a lupič Bill Sikes se svou společnicí Nancy. Při jedné z krádeží je zadržen nevinný Oliver, před rozsudkem soudce jej však zachraňuje dobrotivý starý pan Brownlow. Ten mu také dá střechu nad hlavou a Oliver krátký čas bydlí v jeho domě. Poté je ale unesen kumpány, kteří se ho nechtějí vzdát...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

The Adventures of Oliver Twist, 1838

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oliver Twist. Přihlašte se a napište ho.

Sahalea
13.06.2025 5 z 5

Kniha má pomalejší rozjezd a první polovina může působit zdlouhavě – množství utrpení, kterým si malý Oliver prochází, je někdy až vyčerpávající. Od druhé poloviny se ale děj výrazně zrychluje a promění se v poutavý příběh, který čtenáře odmění za jeho trpělivost. Zvláštní pochvalu si zaslouží čeština překladu – archaická slova jako okoličnostojnosti nebo pocalovat dodávají textu jedinečné kouzlo a připomínají krásu staršího jazyka, která dnes už tolik neznívá.

Jara.v
26.05.2025 3 z 5

Drsný život v drsné době jednoho chlapce. Pan Dickens je úžasný vypravěč, ale tahle kniha mě neupoutala svou krutosti. Doba příběhu je napsaná opravdu realisticky.

Stanas513
08.04.2025 3 z 5

Vzhledem k tomu, že pan Dickens je klasický autor, chtěla jsem si přečíst tento román. Asi jsem měla nějakou zkrácenou verzi a jsem tomu ráda, protože mi fakt trvalo dlouho, než jsem se prokousala dějem. Ještě mě čeká od téhož autora "Malá Dorritka" a tak už jsem taky natěšená... Jinak jsem četla pana Dickense v mládí a fakt mě dokázal upoutat. Teď jsem nějak ztratila zájem, ale co mám doma, to přečtu, takže: do toho!

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021

Zfilmováno

Oliver Twist (1948)

Kniha Oliver Twist v seznamech

v Přečtených3 226x
v Mé knihovně801x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)