Nadace přehled
Po dlouhých dvanácti tisíciletích existence spěje galaktická Říše pomalu, ale jistě k zániku. Prozatím jsou však trendy vedoucí k jejímu rozkladu sotva postřehnutelné – vysledovat je dokáže pouze geniální matematik Hari Seldon. Na základě psychohistorického modelu předpoví, že po pádu Říše čeká galaxii nepopsatelný chaos a že následná éra barbarství se protáhne na celých třicet tisíc let. Seldon se však s touto myšlenkou nehodlá smířit. Na samém okraji galaxie proto založí na planetě Terminus Nadaci, která má nejen uchovat kulturu a vědění předchozích věků, ale stát se i zárodkem Druhé říše. Toto je příběh prvních dvou set let její pohnuté historie...... celý text
Originální název: Foundation, 1951
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Nadace" od Isaaca Asimova je považována za kultovní dílo sci-fi. Vytváří fascinující pohled na politiku a sociální dynamiku v galaktickém měřítku. Někteří čtenáři ji zbožňují pro její hloubku a myšlenky, zatímco jiní ji kritizují za nedostatek akce a postav. I přes své nedostatky zůstává "Nadace" nadčasovým příběhem, který vyvolává důležité otázky o lidské civilizaci a jejím osudu. Čtenáři, kteří ocení filozofické úvahy a politické intriky, najdou v této knize mnoho podnětů k zamyšlení. Je to dílo, které si zaslouží místo v knihovně každého milovníka sci-fi. Více v komentářích.
Komu by se kniha Nadace mohla líbit?
- Fanoušci klasické sci-fi
- Čtenáři zajímající se o politiku a sociologii
- Milovníci filozofických otázek
- Ti, kteří hledají nadčasové příběhy
- Čtenáři, kteří ocení komplexní vyprávění
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nadace. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 233 komentářůSouvisející novinky - Nadace (1)
Knižní novinky (16. týden)
12.04.2020
Kniha Nadace v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 31x |
| v Přečtených | 2 276x |
| ve Čtenářské výzvě | 138x |
| v Doporučených | 166x |
| v Mé knihovně | 696x |
| v Chystám se číst | 609x |
| v Chci si koupit | 144x |
| v dalších seznamech | 23x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Isaac Asimov také napsal(a)
| 2009 | Nadace |
| 1993 | Já, robot |
| 2009 | Nadace a Říše |
| 1993 | Konec Věčnosti |
| 2010 | Druhá Nadace |

73 %
85 %
Nadace
Hodně špatně se to čte, člověk je hozen do děje a musí se nějak zorientovat. Jakmile se zorientuje, tak skončí část a v další části už jsou zase úplně jiné postavy a jiný čas. Možná zkusím ještě dvojku, ta je prý víc dějová.