Mandalaaa Mandalaaa komentáře u knih

☰ menu

Páchat dobro Páchat dobro Jiří Pasz

Kniha o odvaze pomáhat v oblastech, kam se málokdo vydá. Tyto oblasti jsou často vykreslovány jako místa s mnohými patologických jevy, zkrátka lidem se v nich nežije opravdu nejlépe. Přesto autor zachytil lidi, obývající tyto místa, kteří navzdory všemu stále mají chuť a vůli pomáhat ostatním a bojovat za prava ostatních, mnohdy i v ohrožení vlastního života. Stali se tak hrdiny v dané komunitě, i když o slávu nestojí. Budování občanských org. zlepšuje fungování daného státu a to je něco co je potřeba stále rozvíjet. Kniha bude inspirující nejen pro mnoho lidí z pomáhajících profesí.

08.10.2024 5 z 5


Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Kniha mě bavila svým přesahem do současnosti internetu, kde je čím dál těžší tento prostor regulovat a dostát jistých pravidel. Právě o tomto kniha vypovídá a ukazuje čtenáři jak moc je důležité současné děti vzdělávat v oblasti a učit je snadno nepodlehnout "kouzlu" komunikačních platforem a utvořit si vlastní názor. Autorka se zaobírá i postavami na tzv. druhé straně, tedy samotnými tvůrci videii. Co může vést lidi k rozhodnutí být dobrovolně sledován a dát na obdiv i vlastní děti? Autorka bravurně obsáhla vše co měla a rozhodně si ráda přečtu i jiné její knihy.

23.08.2024 5 z 5


Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Příběh neobyčejného běžce, který se narodil v horách a hory se staly místem, kde v běhu v tomto prostředí ho nikdo nepřekoná. Samotná kniha i když není dokonalá je popisem života běžce, který stále sportuje a to naplno. Jeho vůle je inspirující i pro nesportovní čtenáře.

16.08.2024 4 z 5


(NE)uvěřitelný život Oty K. (NE)uvěřitelný život Oty K. Jan Souček

Příběh z dob komunismu, kdy se střežily velice bedlivě hranice. Autor popisuje zážitky hl. hrdiny z vojny humornou formou. Jeho politické smýšlení čtenáři ale nějak nepodsouval. Kniha mě zaujala tématikou, ale na plný počet hvězdiček to není.

16.08.2024 3 z 5


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

Smutné, ale přitom předávající tolik lásky, naděje a touhy žít. Povinná četba pro každého školáka!

16.08.2024 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Kniha bezesporu zaujme čtenáře nahlédnutím do kultury Japonska. Je to román založený na příběhu japonského spisovatele podložený zážitky studentky japanologie v Čechách. Líbí se mi styl psaní autorky, čl. se snadno vtáhne do děje a dokonce se i zasměje. Jde cítit inspirace Murakamiho tvorbou, kdy autorka vkládá tzv. snové úryvky. Z knihy jde znát mladý duch studentských let, hned si čl. rád zavzpomíná na léta studií. Takže i starší čtenáře určitě zaujme. Velice hezké čtení.

15.08.2024 5 z 5


Ptáci bouře Ptáci bouře Einar Kárason

Boj rybářů o svoje živobytí - lovem ryb. Jaký je život rybářů na Islandu? Prostý příběh soužití člověka v drsném prostředí, kde chyby se neodpouští a příroda jasně ukazuje svoji moc. Krásný a poetický příběh, který si na nic nehraje.

14.08.2024 5 z 5


Únava materiálu Únava materiálu Marek Šindelka

Drsný příběh migranta putujícího nehostinnou krajinou. Těžko uvěřitelná fikce boje o přežití...co když to ale fikce zdaleka není? Kolik lidí se snaží dostat za brány vytoužené Evropy? Ano, často máme klapky na očích a toto se snažíme odsouvat dál. Autor knihy nás nechá "ochutnat" pouť čl. toužícím po svobodě v nejsyrovější podobě. Kniha je napsána velmi zdařile a zaslouží si členářovu pozornost.

14.08.2024 5 z 5


Řekni mi, kde tě bolí, a já ti řeknu proč Řekni mi, kde tě bolí, a já ti řeknu proč Michel Odoul

Tuhle knihu by měl každý přečíst, aby si uvědomil jak naše emoční rozpoložení ovlivňuje stav těla. České přísloví, to mi leží v žaludku dostává jiný rozměr. Autor ukazuje, že některé bolavé oblasti našeho těla jsou ovlivněny vztahovými problémy k mužským či ženským osobám. Můžeme to brát lehkovážně, přece jenom čínská medicína je nám vzdálená, ale jisté je jedno, psychosomatika je důležitý prvek v péči o zdraví.

14.08.2024 4 z 5


Šedé včely Šedé včely Andrej Kurkov

S překladatelem této knihy, Liborem Dvořákem, byl v nedávne době rozhovor na rozhlase - vřele doporučuji si poschlechnout. Kniha si mě získala svou lehkostí, nezaujatostí a lidskostí při popisování příběhu včelaře na tzv.územi nikoho. Autor se dostává v knize na ryzí podstatu lidství, kdy stejně jako hl. hrdina chce dělat co ho baví a dává mu v životě smysl. Zde je to láska k jeho včelám, které na pozadí situace v malé vísce na Donbase začínají strádat. Vydává se s úly na dalekou cestu, při níž čtenář postupně nahlédne do současné války na Ukrajině a života prostých lidí. Autor se záměrně nesnaží čtenáři podsouvat jakýkoliv názor. Knihu doporučuji všem, kdo se zajímá o dění na Ukrajině. Kniha je psána románovou formou a velmi hezk se čte. Je rozčleněna do několika krátkých kapitolek. Proč je kniha s názvem Šedé včely? To až v samotném závěru je čtenáři odkryto a vyústění knihy až mrazivé...

25.07.2024 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Moc se mi líbil jazyk v knize. Nářečí je mi blízké, I když jako v knize jsme doma nemluvili, ale přesto mi některá slova nebyla úplně cizi. Styl psaní byl lehce stravitelný, příjemně děj plynul. Krásné vykreslení venkovského prostředí se vším všudy, s drbny a mnoha dalšími postavami, kde člověk ihned dosadí svého souseda. Taková letní oddechovka.

17.07.2024 5 z 5


Myslete na děti! Myslete na děti! Ian McEwan

Knihu jsem si vybrala záměrně, tématika soudů je mi blízká. V dnešní době se vždy skloňuje zájem dítěte a co se týče soudních řízení v Anglii to není jinak. Soudci rozhodují o životech dětí na základě předložených důkazů a soudce by se neměl případem nikterak dlouze zaobírat. Nicméně hl. postava knihy Fiona i přes její zjevnou racionalitu a zkušená léta soudkyně vrchního soudu se nechá případem více ovlivnit než je obvyklé. Postava vykresluje pocity osoby, která zažívá i osobní nesnáze - manželskou krizi. Určitě si přečtu více knih od autora - jeho postavy jsou spíše z vyšších sociálních vrstev, ale vykresluje je v celé jejich šíří, I s jejich problémy. Tak i Fiona přemítá nad svými rozsudky...Byla všechna její rozhodnutí správná? Co když někomu jen rozsudek nestačí?

17.07.2024 5 z 5


Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho Petri Sarjanen

Mám vztah k Finsku a kniha mě proto zaujala. Kniha vypráví životy známého finského ostřelovače. Čtenář se nedozví jen o něm, ale i o nezdolném boji Finy proti Rusům. V kontextu současného dění na Ukrajině, potřebná kniha. Války jsou kruté, ale bez statečných lidí jako je hl. hrdina se boje nevyhrávaji. Určitě doporučuji přečíst všem, kteří se zajímají o život válečných hrdinů a Simo Häyhä, jím bezesporu je.

11.07.2024 5 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Jaké to je být farářkou v dnešním světě? Co může víra mladým lidem nabídnout a jak v tom paní Martina pomáhá? A nejen to, ale formou deníku se dozví čtenář i její životní názory a jak vypadá její běžný den. Mám ráda lidi, kteří otevřeně vyprávějí o sobě s pokorou a na nic si nehrají. Velice příjemná kniha. Autorku si musí zamilovat snad každý.

11.07.2024 5 z 5


Lukostřelec Lukostřelec Paulo Coelho

Autora mám moc ráda. Jeden čas to byl opravdu hit. Jeho knihy to jsou vždy sázky na jistotu.Občas si chci dát oddechovku na zvednutí nálady a tohle je právě ta kniha, je plná životních pravd a krásných obrázků.

11.07.2024 4 z 5


Fosilie Fosilie Michal Kašpárek

Asi protože jsem měla vysoká očekávání, která se zcela nedostavila, tak dávám o hvězdičku méně. Jinak bezesporu zajímavá autorova kniha, která vypráví životy tří odlišných generací. Postavy jsou reálné, lehce si čl.představí někoho z rodiny, který zrovna nesdílí váš názor. Nemám problém se stylem psaní autora, kniha je čtivá, zábavná a téma originální.

10.07.2024 4 z 5


Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Miluji Skandinávii a hygge je prostě dokonalý způsob života. Člověk si musí doma udělat pohodu, tedy nalézt pohodlné místo s knihou, svíčky, polštářky a výborným jídlem. Obecně jde vždy o kvalitu a to nejen věcí, ale dbát i na vztahy s okolím, s kamarády. Mohu osobně ze zkušenosti napsat, že Skandinávci se rádi obklopují kvalitním designem a jejich spotřeba kávy a dortových zákusků není vůbec zanedbatelná. Krásná kniha s mnoha fotkami ilustrujícími hygge styl.

10.07.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Ke knize mne přiměl rozhovor s autorkou na ČT . V knize autorka popisuje život dívky, která vyrůstá v režimu země, která nepodporuje jinakost a vlastní názor. Autorka zachycuje na příběhu mladé dívky principy režimu a to je především doktrinizace již od útlého věku. Kniha je napsána románovou formou a na konci nás nechá přemýšlet nad celým systémem, který odsuzuje lidi k trestu smrti pouhým gestem či drobným prohřeškem k nelibosti režimu. Rozhodně stojí za přečtení.

10.07.2024 5 z 5


Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Marie Kondo

Věci jsou svazující - neustále nás nutí o ně pečovat a hl. tok energie určitě nebude proudit tak jak má. Musím se přiznat, že díky autorce mám nový styl skládání oblečení v mým šatníku. Já prostě mám ráda knihy o minimalismus a autorku také. S mnoha myšlenkami opravdu souzním. Kniha je inspirativní pro všechny shromažďovače nepotřebných věci.

09.07.2024 4 z 5


Drátem do oka Drátem do oka Štěpánka Živčáková

Kniha na doporučení krizového intervena ze školení. Autentický příběh ženy, které depresivní stavy málem zničily život, neřknuli o život téměř připravily. Ona ale boj nevzdala a vypracovala se i do lektorky seminářů a přednášek, kde pomáhá lidem s podobnými problémy . Kniha tedy popisuje její spletitý zápas s depresí a inspiruje ostatní se této nemoci tzv.nepoddat a hl. hledat odbornou pomoc, na kt. odkazuje i na svém FB Vezmi depresi na kafe. Knihu doporučuji všem, kdo se setkává s lidmi s podobnými problémy, alespoň vám tato kniha přiblíží pocity čl. s depresí.

09.07.2024 5 z 5