Fosilie

Fosilie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521730/bmid_fosilie-Xv9-521730.jpg 4 129 29

Tři generace, tři životní postoje. Děda, otec, dcera. Děda tráví důchod psaním řetězovych e-mailů o tom, jak mizí normální svět, a stává se konspirátorskou celebritou. Otec Vladimír, počítačovy expert a fanoušek vědeckého pokroku, se samostatně vypracoval ke skvěle placenému místu v technologické firmě. Rád si vypočítává, co všechno udělal pro blaho rodiny i lidstva, a vždycky mu vyjde, že na sebe může byt právem pyšny. Až do chvíle, kdy zjistí, že z jeho dcery Julie se stala ekologická aktivistka, která nekompromisně bojuje právě proti tomu, v co sám věří. Kousavy román Michala Kašpárka se čte jako katalog mezigeneračních nedorozumění. V ostře načrtnutych situacích a vtipně podanych dialozích se střetávají tří rozličné pohledy na svět.... celý text

Přidat komentář

annettka1098
24.04.2024 2 z 5

Kniha pro mě začala velmi slibně, protože byla vtipným a zábavným popisem mezigeneračních rozdílů mezi třemi hlavními postavami. Autor skvěle a pro mne velmi blízce vykreslil jejich odlišné životní postoje a hodnoty prostřednictvím každodenních situací i dialogů. Často jsem se nad tím pousmála a přesně vědela, kdo v mém okolí podobný názor zastává.

Nicméně, druhá polovina knihy ve mě způsobila naprostý zmatek. Měla jsem pocit, že autor chtěl do knihy vměstnant aktuální problematiku (covid), což by mi ani tak nevadilo. Co mi ale vadilo bylo, že jsem najednou nechála směr příběhu a nepomohl mi ani závěr, který mi už vůbec nedával smysl. Všechny původní linky mi přisly absolutně nedotažené a jak mi nevadí otevřené konce, tak v tomto případě jsem měla z příběhu pocit odfláknuté práce.

Verrrunka
20.04.2024 3 z 5

Tak s touhle knížkou jsem to táhla fakt dlouho...
A nemůžu ani říct, že by mě to nebavilo, jde o rodinné vyprávění 3 generací - dcera, táta a děda, každej svým způsobem fanatik do něčeho, každej má svoji pravdu, svůj pohled na svět, postupně se profilují a ten, s kým jste na začátku sympatizovali, najedou vypadá trochu jako kretén a naopak.
Jediný, co za mě bylo už zbytečný byl závěr z budoucnosti, já nemám moc ráda tyhle věci, kde se za sto let ukáže pravda a ekopohroma a podobně, vždycky mi to přišlo přestřlený a tady v některých ohledech zrovna tak.
Ne že bych věřila v zářnou budoucnost lidstva, jasně že to jde do sraček, ale nepotřebuju to číst.


jiri77
09.04.2024 4 z 5

Střed tří generací - děda, otec, dcera. Musím se přiznat, že jsem se tak trochu názorově potkal ve všech třech. Kniha mě celkem bavila, až na ten konec, který mi úplně nesedl. Nakonec jsem rád, že jsem si knihu koupil a přečetl.

los
03.04.2024 3 z 5

zcela souhlasím s komentářem sgjoli a markej: dobrý začátek s "postupným uvolňováním" a promarněným koncem

oceňuju Kašpárkovu snahu aspoň trochu relativizovat a problematizovat typizované postavy, zastupující extrémní projevy v jednotlivých generacích, takže se každé v určité chvíli dá přitakat, anebo přinejmenším pochopit její úhel pohledu, ale závěr "z budoucnosti" mě otrávil: zatímco současnost dokázal kriticky analyzovat a poukázat na slabiny, generálně na mezigenerační komunikační šum, tak najednou v budoucnosti líčí babičku, která moudře a shovívavě - jak ze Starého bělidla - přikyvuje "pravdivé naivitě" vnučky a obdivuje se jejímu odhalování hlubokých pravd o starém a novém světařádu = žádná dystopie, ale utopie - v ekobudoucnosti si i generace porozumí

Kasty
23.03.2024 2 z 5

Trochu zklamání . Podle anotace jsem čekala víc .

Pneumatika
15.03.2024 2 z 5

Taková průměrná kniha, která kromě tématu nepřináší nic nového. Vlastně téma je to jediné, co je na této knize pozoruhodné, literární zpracování je podprůměrné a bez literárních ambicí. Jako oddechové čtení dobré. Více zde: https://www.novykurz.wordpress.com/2024/03/15/zkamenela-kniha-fosilie-michala-kasparka-je-i-pres-sve-tema-oddychove-cteni/

broskev28
12.03.2024

Fosilie je pro mě objev – neznám autora a neznám ani jinou „současnou“ knihu, která by mě tak silně oslovila. A to nejen tématem, ale povětšinou i způsobem vyjadřování, namátkou: „Vedle jablek, hrušek, banánů a hroznů je v ovocném salátu taky všechno, co je s tímhle světem blbě.“
Jsem generace Juliina otce, ale úplně někde jinde – já sama jsem prošla velkým vystřízlivěním. Mně ovšem při této deziluzi silně nahrával fakt, že jsem byla nucena zůstat doma s malým, velmi rigidním, i když velmi inteligentním autistou, to potom vidíte systém a hlavně (svůj) život trochu jinak. Minimálně máte dost času o něm přemýšlet a zvažovat všechna možná pro a proti . . .
Takže za mě obrovská poklona a poděkování za skvělý generační dialog, byť – jako mnozí ve svých komentářích – nechápu ten (postapo) dovětek v podobě rozhovoru babičky a vnučky.

„Opona už je pryč skoro tak dlouho, jak dlouho Evropu rozdělovala, a stejně je pořád patrná z map, ani v nich nemusí být zakreslené hranice států. Rychlost vlaků. Příjmy podle okresů. Doba dožití podle krajů. Otázku, kdy v tom všem Východ dožene Západ, postupně vystřídala otázka, jak se vyrovnat s tím, že se to nikdy nestane.“

PetraDamianova
29.02.2024 4 z 5

Pro mě velmi milé překvapení. Podle tématu jsem se obávala, že to bude jednostranná agitka (která by mě mrzela, protože klimatickou změnu rozhodně nepovažuju za pseudoproblém; spíš nesouhlasím se způsobem, jak boj proti ní někteří aktivisté pojímají), ale vyklubal se z toho docela svěží a sympatický příběh. Autor se generačně pohybuje mezi mladičkou Julií a jejím otcem, ajťákem ve středním věku, a ačkoli má názorově blíž k Julii, daří se mu udržet rovnováhu a nesklouzává k lacinému zesměšňování "boomerů" a "fosilií". Méně přesvědčivá mi připadá postava dědy, který působí střídavě jako prototyp burana, střídavě jako cool borec, přičemž obojí je až zbytečně vyhroceno a postavě to ubírá na věrohodnosti.
I přes vážnost témat, ať už je to klima nebo generační nedorozumění obecně, knížce nechybí vtip.

tulipi
20.02.2024

Trefně popsané mezigenerační názorové "střety", pěkně vykreslené odlišné úhly pohledu...
Četlo se mi dobře, jen poslední cca třetina mi přišla trochu těžkopádnější.

Wrent
17.02.2024 4 z 5

Výborná kniha široce mapující generační klišé, plná smutně humorných narážek. Je celkem jasné, ke které generaci má nejblíž autor (dle wikipedie tak o 10 let) a ačkoli já jsem o asi dalších deset let mladší než on, stále jsem jako programátor místy musel s Vladimírem soucítit. Kniha ale krásně popisuje, jak si každý žije uzavřený ve svém vlastním světě. V poslední části v "budoucnosti" kniha trochu ztrácí šmrnc (a humor se víc přelévá do smutna...), kvůli čemuž dávám jen 4 hvězdičky, ale i tak je to must read.

Kerbello
14.02.2024 4 z 5

Pouze pár doušků čerstvého vzduchu do české literatury zaprděnosti, o moc víc Kašpárek nepřinesl. Přesto mu díky i za ně. Vyostřenost vztahů v první části je výborně odpozorovaná i uchopená, aspoň mezigenerační šum je tu ošetřen o trochu lépe než jiných prózách. Covid ale svěží a podnětný text v půli zlomil v jakousi rodinnou hájičkovštinu a poslední kapitola, byť na tuzemské poměry odvážná, působí až příliš rozvláčně, poučně a špatně naroubovaná. Nejde o to, že by vyznívala kdovíjak fantasmagoricky, jak někde pode mnou zaznělo, ale spíš jako by uzavírala úplně jiný text.

adorjas
13.02.2024 4 z 5

Celkom drsná spoločenská, ekologická nakladačka. Čítalo sa to rýchlo, vzbudilo vo mne ešte väčšiu ekodepku a za mňa svieži závan v českej literatúre, keďže to konečne neboli zneužívané detské postavičky z oblasti primárnej rodiny.

sgjoli
11.02.2024 3 z 5

Tato kniha byla dárkem od Ježíška a podle anotace mi to znělo jako něco, co by mne mohlo bavit. Ježíšek mne asi fakt zná. :-) A i kdy nakonec hodnotím průměrně, jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst.
Tématem mi kniha vcelku sedla do vkusu. Potkáváme se tu se třemi generacemi jedné rodiny - děda, táta, dcera. Celkově nemá kniha nějaký výraznější děj, je to spíše ponor do mezilidských, primárně mezigeneračních vztahů. Sonda do toho, co mohou mít tři generace společné (mnohdy nečekaně) a co je naopak od sebe odlišuje a kvůli čemu se od sebe vzdalují. A jak moc důležité, ale zároveň těžké je mezi sebou mluvit a vyjádřit, co každé generaci chybí, jaké má kdo očekávání a jak je někdy náročné ta očekávání naplňovat. A to se mi tu moc líbilo.
Vlastně nikdo z této knihy na konci nevychází jako jasný vítěz nebo poražený. Každá generace se potýká s vlastními potřebami, problémy, vítězstvími, které generace následující může vnímat naprosto opačně. Čtenář jako nestranný pozorovatel pak má možnost vidět, co koho trápí nebo co koho nakonec těší.
Musím říct, že ve výsledku na mne padal z téhle knihy docela splín a bylo mi smutno. Nemožnost komunikace, těžkosti pochopit, co mi ten druhý říká, skoro jako by to nemělo řešení a ty problémy ve vztazích byly bezvýchodné. Poslední částí knihy se sice autor snažil jakoby vyvolat pocit naděje, pokud by se vše vyvíjelo správným směrem. Ale ve mně ten deprimující pocit zůstal až do konce.
Pro každou generaci jsem měla vlastně pochopení, proč se chová, jak se chová, a proč kdo smýšlí, jak smýšlí, i když jsem ne vždy s nimi souhlasila.
Co mi brání v tom, dát vyšší hodnocení, je ten styl psaní. Občas jsem se ztrácela v tom, kdo co a proč říká. A občas ten styl psaní byl pro mne trochu kostrbatý, musela jsem i některé věty občas číst opakovaně, nečetlo se mi to plynule. Koukám, že autorovi vyšly i další texty, tak ho ráda opět vyzkouším. U této knihy dávám 3 hvězdy z 5.

DiskretniBarman
09.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Není to úplně román, jak se nám snaží vydavatel namluvit na obálce, spíš populárně-naučný průvodce dnešním rozkolem mezi třemi generacemi a jejich odlišnými světonázory, které v rámci nutné zkratkovitosti prezentuje jako stereotypní šablony (děda je samozřejmě konspirátor a rasista, otec je samozřejmě nechápavý boomer a kapitalista a dcera je samozřejmě asexuální aktivistka). K tomu je pak trochu nesourodě přilepená postapokalyptická závěrečná kapitola z budoucnosti se všemi těmi očekávatelnými údivy vnučky, kterou babička otravuje vzpomínkami na dnešní svět ("oni tehdy fakt jedli maso a pálili uhlí, i když věděli, k čemu to vede?"). Kdo se v dnešních mezigeneračních diskusích a problémech prvního i třetího světa trochu orientuje, tak to všechno dávno zná, ale je to čtivě sepsané, to zase jo.

Maevie
06.02.2024 5 z 5

Skvělá knížka od českého autora, která překvapuje nízkým hodnocením na Databázi knih. Fosilie je druh knížky, která mi na českém trhu dlouho chyběla – zaměřená na aktuální téma a poskytující několik názorových pohledů. Nutno říci, že mi je třicet let a dokázala jsem se částečně vcítit do všech tří generací. Jak autora chválím za mezigenerační názorový střet, nad závěrem můžu jen povzdechnout. Škoda takového ukončení!

Kopta
01.02.2024 4 z 5

Po delší době konečně něco, co mě i trochu zajímalo. I když mě strašně srala ta absence přímé řeči. Děj tak občas vypadá jako blouznění bezďáka po dotaci na krabicák. Chápu, že chceme občas být originální, ale jde to i jinak. Si připadám jako zasraný Klaus, jenom protože chci mít v knize přímou řeč. Nicméně kniha se i tak četla hezky. Autor dost trefně míří na problémy, kterou jsou zde pro diskuzi a někdy to dokáže pěkně pálit. I když hezký zážitek, ten konce to totálně zesral. Zbytečný vývin, který nebyl zapotřebí a ze všeho udělal matoucí fantasmagorii. Je to škoda, protože finále mě odradilo od toho mít na knihy bezvýhradní pozitivní názor.

markej
29.01.2024 3 z 5

Román, který sliboval vykreslení myšlenkových střetů tří generací, a to dědy Vladimíra, otce Vladimíra a dcery Julie...

Zpočátku se mi knížka dost líbila, otci Vladimírovi je 45, stejně jako mně, takže jsem s ním dost souzněla, co se týče různých "traumat" z dětství a ohledně toho, jak je pyšný na to, z čeho se vyhrabal a co dokázal... Velmi blízká mi byla i v konečném důsledku absurdita života, čili že to, za čím se tak moc pachtíte a na co jste neskutečně hrdí, je pro vaše děti buď nepochopitelně samozřejmé, nebo si od toho v lepším případě drží odstup, v horším případě tím naprosto pohrdají... Ohledně Julie jsem kolikrát neměla moc jasno, jestli je o svých názorech tak pevně přesvědčená, nebo je to spíš jen taková póza...

Základní východisko se mi tedy líbilo, problém pak dál v průběhu čtení nastal, když nikdo ze zúčastněných ze své šablony ani trochu nevystoupil, nakonec mi připadalo, že je tam i trochu moc takové "plkací omáčky" kolem, třetí kapitola byla naprostý haluz, říkala jsem si, proč, proboha???, a závěrečná kapitola byla zajímavá v tom, že se odehrává v budoucnosti, nicméně ty morbidní okolnosti mě taky zrovna moc nechytly...

Nakonec tedy zklamání, bohužel... Co vy a Fosilie?

Hodnocení: 3 * z 5 *

vlaj
19.01.2024 5 z 5

Žádný kladný hrdina, všechny tři hlavní postavy v některých momentech "na pěst", ale přesto úžasně živé a uvěřitelné. Přesně popsaný opojný pocit z devadesátek, že teď už všechno záleží jenom na nás, že všechno dokážeme, že všechno se dá řešit... Geniální ostrý střih do budoucnosti, která nejspíš bude hodně jiná, než si dovedeme představit. Už dlouho se mi nestalo, abych knihu přečetla třikrát po sobě a nechtělo se mi ji odložit. Při každém čtení se mi spojilo několik dalších nitek mezi postavami a časovými rovinami. Za čas se k ní vrátím.

makovec201
16.01.2024 4 z 5

Aktuální téma nasazané na nepříliš poutavý příběh, ale dobré.

Niamh15
07.01.2024 4 z 5

Místy tak přesné a pravdivé, až to fyzicky bolelo.