Děti nade vše

Děti nade vše https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471533/bmid_deti-nade-vse-qmQ-471533.jpg 5 728 185

V thrillerově laděném románu Delphine de Vigan Děti nade vše nahlédneme do dvou odlišných světů. V prvním kralují hvězdy internetu a mezi nimi hrdinka příběhu Mélanie, kterou vidina slávy a zisku pomalu vzdaluje od jejích nejbližších a reality vůbec. Ve druhém žije její protiklad Clara, dříč kriminalistického týmu, která je znepokojená zneužíváním dětí v digitálním prostoru. Sledujeme poutavý příběh, v němž hrají roli moderní fenomény doby, sociální sítě, virtuální realita, otisky každého z nás, a s jeho postavami s neklidem zjišťujeme, že se za ně platí vysoká cena. Autorka překvapivě zavede čtenáře i do nedaleké budoucnosti po roce 2030. Jaká asi bude?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les enfants sont rois , 2021


více info...

Přidat komentář

Gaboskaaa
13.04.2024 5 z 5

Nebylo to pro mě čtení, od kterého bych se nemohla odtrhnout. Nicméně fakt, že hlavní námět je realita některých životů a sharenting je reálný problém, přidává knize na děsivosti.

Iki1
27.03.2024 5 z 5

Hodně dobré čtení, které mě postupně pohlcovalo víc a víc, se postupně nabaluje dalšími událostmi. Popisovaný příběh končí happyendem - objevením se "ztracené" dcerky. To nejpodstatnější ovšem teprve následuje. Jakýsi epilog "po letech" přináší spoustu informací k zamyšlení a doplnění vzdělání o vlivu sociálních sítích. Autorčino zpracování tohoto tématu je skvělé, na problematiku nahlíží z různých stran, čtenář postupně chápe, že vydělaný balík peněz a "proslulost" hlavních protagonistů nejsou to hlavní, co ona angažovanost na síti přinese. Navíc zaťatost Mélanie je tu zpodobněna opravdu uvěřitelně. Odhaduji, že takovýchto insta matek je kolem nás spousta.


burg
14.03.2024 5 z 5

Výzva 2024 - Kniha, ve které spolu postavy komunikují přes internet.
No... Nečekal jsem, že se z toho vyklube takový drámo. A hlavně - nečekal jsem ten dovětek po nalezení Kimmi. V podstatě se to četlo jedním dechem a ta vypatlaná matka si vlastně nezasloužila nic jiného...

denib
21.02.2024 5 z 5

Rozhodně bych neřekla, že to je thriller, ale to vůbec knize nevadí, protože to z mého pohledu není to hlavní. Líbí se mi téma - posedlost popularitou skrze sociální sítě. A hlavně se mi líbí, že problém vidím jak z hlediska posedlé matky, tak z hlediska později už dospělých dětí. Jaký dopad neustálé postování má na všechny zúčastněné a vlastně i na cizí lidi. Fakt mě to zaujalo. Asi si zkusím od autorky přečíst i něco dalšího, obzvlášť když tu ostatní píší, že její jiné knihy jsou lepší :-)

kaja77
16.02.2024 5 z 5

Knížka byla velmi čtivá, téma velmi aktuální. Shodou okolností se mi na FB denně nabízí videa, kde nějaká američanka natáčí své dítě od doby,kdy začalo ochutnávat první jídlo. Předpokládám, že chce ukázat, jak její dítě dostává pestrou stravu. Kniha mě inspirovala profil toho miminka v jídelní židličce zkoumat víc...no, přemýšlím, proč se zrovna na tohle lidé se zájmem koukají... krásné miminko, jídelní židlička, talířek rozděleny na 4 části a v každém videu vždy holčička dostane barevné jídlo. Fanoušků má spoustu...nevím co je zajímá, snad to,že je holčička krásná, že jí sama, nebo snad co si vybere k jídlu jako první(ovoce, vajíčka,lívanečky), někdy se legračně upatlá atp.... je to vážně hodně zvláštní že tohle miminko už x měsíců jí před kamerou. Co si bude holčička myslet až bude brát rozum...

Zuzunda
15.02.2024 5 z 5

Velmi silná knížka, nějakou dobu ve mě bude rezonovat a určitě ji doporučuji.

Bedřich63
14.02.2024 4 z 5

Knihu jsem si našel zde na DK u svých oblíbených čtenářů. Podle anotace by kniha měla naplnit vše, co se mi na knihách líbí. Ale v tomto případě tomu tak úplně není.
Téma je zajímavé a v mnohém pro dnešní generaci závisláků na sociálních sítích poučné. Některé by kniha naopak mohla inspirovat k tomu, aby se i oni pokusili o "snadné" výdělky. Tito lidé ale knihy asi nečtou. Doba je hektická a tak na čtení moc času mnoha lidem nezbývá. Čím dále více lidí už reaguje jen na posty, lajkuje a sleduje profily na internetu. Případně hraje nějaké stupidní hry na mobilu.
S problematikou, popsanou v knize, jsem se osobně nesetkal a tak splnila to, co jsem očekával. Zase jsem získal pro sebe pár nových poznatků. To ostatně čekám od skoro každé knihy.
Více jsem čekal od kriminalistické linky. Vyšetřování je zde ale zcela na okraji. Ale takový byl asi záměr autorky, jedná se spíše o psychologický román.

Zorka
03.02.2024 4 z 5

Trochu se bojím, že tohle dílo není fantazie. Že je to realita mnoha dospělých a bohužel také dětí... Dějová linie s Clarou mě zas tak moc nebavila, ale dílo by bez ní nebylo úplné.

fénix56
27.01.2024 5 z 5

Nejsem na žádných sociálních sítích a nesnáším reality show. Tím pádem je můj pohled na tyto fenomény dnešní doby jasný. A ti lidé, kteří mají vstřícný přístup k těmto brain-washingovým zábavám, asi tuto knížku nebudou číst. Nebo spíš nebudou vůbec číst knihy.

De Vigan si vybírá bolavá témata, která mistrně zpracovává. Tato kniha začíná jako thriller, končí jako psychodrama. Díky matce, která si myslí, že vše dělá jen pro dobro svých dětí. A vůbec si neuvědomuje, že jim vlastně strašně ubližuje. Bohužel je takových matek v dnešní době víc než dost, nejdůležitější jsou pro ně lajky a jako vítaný bonus ještě peníze z reklam z kanálů a sítí, kde předvádí své děti.

Mruskulka
23.01.2024 3 z 5

Realita současné doby. Bohužel. Lidé pro slávu a peníze prodají i své dítě. Kniha dobře vystihuje tento problém, ale můj šálek to úplně nebylo

Libris_Na_Ex
21.01.2024 3 z 5

Ano, kniha upozorňuje na velmi velký problém dnešní doby a je dobře, že se někdo do tohoto tématu pustil. Mám ale pár výhrad.
První he detektivní zápletka. Kniha byla trochu výstup z mé komfortní zóny a věděla jsem, že tam tato zápletka byla. To nic nemění na tom, že mě vyšetřování prostě nebavilo. To ale není chyba autorky, ale moje a já s ní počítala.
Těžší pro mě ale v první půlce knihy představování internetového světa čtenáři. Vysvětlený byl dobře, jen pro někoho, kdo se v něm orientuje, tam nebylo moc nic nového a šokujícího. Chápu, proč tam tomu byl věnovaný tak velký prostor, ale kombinace tohoto a prvního bodu mi čtení první půlky dost ztížila.
Druhá půlka už pro mě byla značně lepší - zajímavější a spoustu dobrých myšlenek.
Bohužel ale nemůžu hodnotit plným počtem hvězd.

Biba_with_Book
25.12.2023 5 z 5

Jak uz zde bylo napsano: trosku min ctive a neosobni, zato namet a zpracovani excelentni. Neni to zadny nepravdepodobny pribeh z daleke budoucnosti - tohle se opravdu deje a bohuzel to bude cim dal horsi. Z te predstavy, ze jednou budeme s velkou pravdepodobnosti opravdu zit ve virtualni realite a nebudeme muset vychazet ze svych domovu; z te uplne mrazi.
Knizku rozhodne doporucuju a v kontextu dnesni doby bych se ani nebala zaradit ji do povinne cetby.

Niu
09.12.2023 5 z 5

Velice zajímavý pohled do mysli influ-youtube-insta matky. Dobré dokreslení pohledů dalších postav, kteří se v tomto světě neorientují, na druhé straně pohledy dětí, které jsou do tohoto kolotoče mnohdy vtaženy, nevědíc jak. Od recenzí jsem čekala trošku něco jiného, možná fakt více detektivní linku. Ve výsledku jsem byla překvapená pozitivně. Kniha rozhodně nutí zamyslet se, jestli je tenhle svět ještě v pořádku. Co mě trošku zaskočilo v závěru knihy je ten několikaletý posun všech protagonistů. Na jednu stranu super, protože mě zajímalo, kam se postavy posunuly, ale na tu druhou měl příběh takovou pachuť nevyváženosti. Jinak super a doporučuji. Oblíbila jsem si moc Claru.

ZuK1
30.11.2023 5 z 5

Velmi čtivé a bohužel v mnohém i reálné. Je až děsivé, jak někoho můžou sociání sítě a virtuální svět úplně pohltit.

dacek
30.11.2023 4 z 5

Tváří se to trochu, jako průměrné krimi, ale ve výsledku je to poměrně solidní kritika sociálních sítí a lidí posedlých sdílením. Na můj vkus trochu příliš jednoznačné a úderné, ale přesto dobře zpracované téma na které jsem v literatuře zatím příliš nenarazil.

Agatha84
30.10.2023 3 z 5

Tematicky mimořádně trefné, úzkost vzbuzující, neboť takováto realita přesně je. Nerozumím oblibě technologií, online sdílení sebe všude a děkuji tímto autorce za poskytnutí vhledu.....
Nicméně samotnou formou jsem zasažena nebyla, vadila mi jakási přílišná odosobněnost, nepodařilo se mi přiblížit ani k jedné z postav, a to mě mrzí.
Nebo to byl záměr??

Annicka
21.10.2023 4 z 5

Plný počet hvězdiček nedávám kvůli několika pasážím, které sice byly jako přímá řeč, ve skutečnosti však vypadaly spíš jako přednáška nebo článek z populárně naučného časopisu. Jinak z toho celkem mrazí. O knize jsem četla kdysi, když vyšla ve Francii, tehdy se i o dětech zneužívaných jejich rodiči pro natáčení tupých reklamních YouTube videí mluvilo víc. Nebo možná jen teď čtu špatné weby, těžko říct. Každopádně teď jsem na knihu narazila v knihovně a konečně se odhodlala si ji přečíst. A tím, jak se o tom již tolik nemluví, mě sama ta představa malých Sammyho a Kimmy, které jejich matka natáčí pořád a pořád a pořád, dost šokovala... A hlavně pohled jejich matky, která ve svém konání nevidí nic špatného a je přesvědčená, že si její děti jen plní svůj sen, a pokud snad vzdorují, tak je proto, že jim někdo nasadil brouka do hlavy. Na konci, u jedné z oněch "přednášek" jsem navíc udělala chybu a začala jsem si googlit, o čem se tam mluvilo...a zjistila jsem, že cheese challenge opravdu existovala a z těch videí mi bylo fakt smutno. Ale o to reálněji pak celá kniha vyzněla.

Dasa1313
18.10.2023 4 z 5

Výborné téma, téma, které bude jednou velkým problémem, a také skvěle zpracované.
Mélanie je šílená, ale kdo takovou Mélanii nezná.. je to dnešní doba a myslím, že bude hůř:). Zachovat si v tomto světe rozum bude pro mladší populaci čím dál větší problém, v dnešním světě youtuberů.. Je to smutný příběh, ale bohužel až moc pravdivý.
Clara byla moc sympatická, jen mi trošku vadilo přeskakování z osoby na osobu = horší orientace v textu, dalo by se to asi pojmout víc čtivě, víc vtáhnout do děje.
3,8*

PaníLenka
08.10.2023 4 z 5

Výborné téma, se kterým souzním, nejsem příliš optimistická, co se týče digitalizace našich životů, velký bratr je pro mě děsivá představa, která je bohužel stále reálnější. Líbilo se mi i uchopení příběhu pomocí detektivní zápletky, nicméně její vyřešení bylo trochu zvláštní, jakoby už to autorku přestalo bavit a od té chvíle už jsem se do konce knihy trochu protrápila.

Kája_95
06.10.2023 3 z 5

zajímavé téma, kniha byla čtivá avšak konec trochu přitažený za vlasy :-D