Komentáře knihy Děti nade vše

evask
předevčírem

Hodně zajímavé téma. Čtení mě nebavilo, snad jen občas.

lulucinax
21.04.2026

Delphine de Vigan je pro mě sázka na jistotu, její knihy jsou super čtivé, poutavé a tato velmi aktuální s velkým poselstvím a doporučuji všem, kteří mají účet na sítích.
Melanie mi přišla hloupá a s každou další stránkou jsem ji neměla víc a víc ráda, když budu slušná. Děsivé, jak jí to dokázalo vymýt mozek.
Dětí mi bylo strašlivě líto a bylo výborné nahlédnout do budoucnosti.
Postava Clary a její příběh mě velmi zaujal a dokázala bych si představit další díly s touto hrdinkou.
Děti nade vše se pro mě řadí k nejlepším knihám (minimálně) roku a budu ji všude doporučovat.

Kristulda
18.04.2026

Děti nade vše
Delphine de Vigan

První moje setkání s autorkou a řeknu vám, že určitě ne poslední.

Z téhle knihy vás bude mrazit, mě bylo až zle chvílemi, díky knize máme možnost nakouknout do světa rodin online.

Svět dětí na sítích,které jsou tam nedobrovolně kvůli svým rodičům pro zisk a slávu.
Upřímně mi během čtení vyskakovaly různá jména, která znám ze sítí já.

V druhé časti se dozvídáme jaký to má na ty děti dopad v dospívání a v dospělosti, je to až děsivé.

Kniha k zamyšlení o tom, kde je ta pomyslná hranice mezi pozitivním přínosem internetu a negativní závislostí až patologického rázu.

Máme možnost nahlédnout do mysli Melanie, matky dvou dětí, která díky tomu dokázala ohrozit svoje dítě. Je až hrůzostrašné co se takovému člověku honí hlavou, absolutně mimo realitu.

Chyběl mi tam pohled manžela Bruna.

Ovšem nemůžu zapomenout na postavu Clary, vyšetřovatelky.

Clara i Melanie byly vychovány jinak s jinými hodnotami a zde je vidět jak výchova člověka dokáže ovlivnit vnímání světa a jeho online závislostí.

Naprosto skvělá kniha, kterou by si měl přečíst každý.

elexmil
28.03.2026

Zaujalo mne, bavilo mne, přečetla jsem za tři dny. O světě dětských youtuberů jsem dosud nevěděla nic. Dost dobrý impulz k přemýšlení o roli internetového světa v našich životech, o tom jak jsem i já osobně ovlivněna tím světem, který se mi dostal do života až ve druhé jeho polovině. Impulz k přemýšlení o potřebě vnímat hranici mezi racionálním využitím pozitiv internetového světa a mezi patologickou závislostí. Autorka pátrá v nitru Melánie i zcela odlišné Clary nad motivacemi ke stylu jejich života, to umí dobře. Škoda, že nám nerozebrala i nitro Bruna, manžela Melánie, jeho pocity ve vztahu k dětem, k manželce, k životu v blahobytu, ale jaksi bez náplně.

Moonlight221
05.03.2026

Jak různě se dá vyložit prohlášení, že děti jsou nade vše. V tomto případě jsou děti i skvělé prostředky k vydělávání peněz.
Na postavách obou protikladných žen - Clary a Mélanie je hezky ilustrováno, jak se nám nenaplněné potřeby z dětství promítají do dospělého života. A že v honbě za naplněním snu vůbec nechápeme, jak moc můžeme ublížit svým nejbližším. Knihu přidávám mezi oblíbené.

ZmatenyNeznalek
17.11.2025

Postavy ploché, děj, zápletka i konec podivné, ovšem konec byl asi nejzajímavější. Nejspíš jsem sáhla po pro mě nevhodném tématu i stylu psaní. Po dočtení jsem neměla téměř žádný pocit a řekla si jen: konečně to můžu odložit.

Runinka
11.11.2025

V současné době sítí a života na nich je obsah hodně aktuální, přesto mě úplně kniha nezaujala.

SilvaK
29.09.2025

Tak veľmi súčasná kniha. Často rozmýšľam, ako môžu žiť ľudia, ktorí sa živia práve takýmto spôsobom. Čo ich k tomu vedie. Prečo na to zneužívajú svoje deti. Kniha to ukazuje. Ako môže ovplyvniť životy detí, ktoré si tento spôsob života nevybrali. Páčil sa mi aj epilóg.

roso.mak
18.09.2025

Epizoda Black mirror zabalená do knihy.

Akorát pasáže s výslechy jsou trochu nudné a nijak zvlášt mě nezaujal osobní příběh kriminalistky Clary (to co dělá ovšem ano). Takže jsem některé části trochu poháněla.

A přestože nemám ráda epilogy ve stylu a o 20 let později... protože většinou z nich mám pocit, jako když autoři prostě neumí napsat pořádný konec, tady se to moc povedlo.

Rozari
29.08.2025

Drsné. Řekla bych snad i podle reality, některé matky (někdy i otcové) jsou opravdu nesoudné.
Vřele doporučuji!

HH77
31.05.2025

Tak to byl hodně silný příběh, ze kterého až mrazí. Nejhorší je, že toto se ve světě influencerů a jiných vymožeností sociálních sítí opravdu může stát. Kniha ve mně bude zaznívat dlouho.

MíšaS.
22.05.2025

Příběh se mi líbil, ale nevtáhl mě do děje.

Starmoon
17.05.2025

"Aj keď sa človek neukazuje, je na očiach, je sledovaný, identifikovaný, registrovaný, archivovaný. Bezpečnostné kamery, trasovanie komunikácie, cestovanie, platby, to všetko zmenilo náš vzťah k obrazovému záznamu, k intimite. Načo sa teda schovávať, keď sme takí viditeľní? (...) Dnes si ktokoľvek môže založiť účet na YouTube alebo na Instagrame a pokúšať sa získať si publikum, skupinu divákov. (...) Dnes ktokoľvek môže nadobudnúť presvedčenie, že jeho život je hoden záujmu ostatných a získať o tom aj dôkaz. Ktokoľvek sa môže považovať a správať ako osobnosť, celebrita... YouTube a Instagram vlastne len uskutočnili sny všetkých adolescentov, ktorí chcú byť milovaní, sledovaní, mať fanúšikov."

Psychologický román s prvkami trileru. Dynamický, pútavý, aktuálny. A desivý. Vlasy mi vstavajú dupkom, keď si predstavím, čo všetko môže naše deti na internete ohroziť, o to viac mi rozum neberie, ak ich rodičia ohrozujú (možno nevedomky) sami. Preč sú doby, keď sa rodičia fotkami a videami svojich detí mohli chváliť leda tak návštevám; dnes si aj najväčšia trúba dokáže založiť profil, kde sa pýši krásnou rodinkou (či jej ilúziou) a pre pár lajkov či pochvalných komentárov zapredáva súkromie (a niekedy aj bezpečnosť) vlastných detí. V zmysle hesla "nerob iným to, čo nechceš, aby oni robili tebe", by mi ako matke ani nenapadlo zamoriť internetový priestor fotkami svojich detí a naoko nevinnými informáciami o ich zvykoch, pokrokoch, radostiach i starostiach (pár náhodných zmienok na tomto profile nepočítam ;-)). Ako dieťa a dupľom ako tínedžer by som určite nechcela, aby si na profiloch mojich rodičov vedeli trebárs spolužiaci prečítať (explicitne či medzi riadkami) všetko možné od toho, kedy som spravila prvú kaku na nočník cez to, aký krém používam na akné až po to, ako sa mamička trápi, že sa trápim pre prvý rozchod. Nevraviac o tom, aby nám každý videl až do kuchyne (doslova). Mnohí rodičia však dnes zo svojej rodiny, domácnosti a života robia voľne dostupný objekt pre každého náhodného voyera i potenciálneho úchyla (lebo čo dáte na internet, môže vidieť naozaj KAŽDÝ).

Románová Mélanie, ktorej hnacím motorom a zmyslom života sú srdiečka, lajky a potlesk, to dotiahla ešte ďalej; svoje deti vďaka spoluprácam a sponzorom doslova predáva. Mať takú mater, zrejme dopadnem presne ako jej deti, k cti autorke však (okrem iného) slúži, že hoci sa jej tiež chvíľami nedarí tajiť antipatiu k svojej antihrdinke, snaží sa ju aspoň pochopiť, a tak to umožniť aj nám, čitateľom. Ako a prečo vznikajú také influencerky? Kde majú hranice? A akú cenu sú schopné zaplatiť za novú vlnu priazne?

Kniha zrkadlo. Kniha facka. Kniha míľnik. Chvíľami možno až priveľmi kritická, ale aj tak odporúčam si ju prečítať, hoci sa obávam, že tí, ktorí by ju potrebovali najviac, sa k nej nedostanú; alebo sa v nej nespoznajú.

petr8681
01.05.2025

Děti naše vše od Delphine de Vigan je strhující román, který nenápadně, ale o to naléhavěji rozkrývá dynamiku současné společnosti, rodičovství a posedlosti po dokonalosti. Příběh sleduje mladou rodinu, jejíž životy se dramaticky změní po setkání s tajemnou influencerku, která si rychle získává jejich důvěru i obdiv. Vigan s chirurgickou přesností sleduje, jak se zdánlivě neškodné prvky internetu a touha po uznání začínají vkrádat do intimních vztahů a přetvářet je k nepoznání.

Autorka opět prokazuje svůj mistrný cit pro psychologii postav a dokáže z běžné situace vytěžit mnohovrstevnatý komentář ke světu, v němž žijeme. Nepodsouvá názory, místo toho nabízí prostor k zamyšlení – o roli dětí v digitální době, hranicích mezi soukromím a veřejností, i o tom, co vlastně znamená být dobrým rodičem. Vigan nenásilně klade otázky a nechává čtenáře, aby v nich hledal své vlastní odpovědi – a právě v tom tkví její síla.

simcat13
21.04.2025

Moc mě děj nevtáhl. Autorka se snažila vykreslit hlavní postavy a víc nám přiblížit jejich myšlenky a jednání, ale mě se to nedotklo... nedokázala jsem se do toho vcítit a prožívat to. Proplulo to kolem mě, ale jinak téma super.

StihOMam
20.04.2025

Pekne zobrazeny vliv socialnich siti. Jen si myslim, ze ti, kterych se to nejvic tyka, nemaji cas ani zajem takovouto literaturu cist, natoz uznat jeji hlavni myslenku.

eMKay86
25.03.2025

Moje první setkání s autorkou, krásně vykreslený příběh, člověk je zvědavý co se bude dít, kdo unesl Kimmy, jak bude rodina dál fungovat, poučili se? No a po vyřešení únosu - hop - je rok 2031 a po dvanácti letech vidíme, snad se dá říct - následky života na sociálních sítích.

Jak bylo zmíněno v doslovu - vztyčený prst a právem. Dala bych to povinně přečíst nafrněným influencerkám, co se i na popud rozhodnutí partnera (soudem) bouří a stejně, tak jejich fanoušci a chtějí dál své děti prostituovat ve virtuálním světě a s jejich pomocí vydělávat.

Určitě vyzkouším další knížky autorky.

opic 12
20.03.2025

Tvůj čas je omezen.
Proto ho neztrácej tím,že budeš ...
žít život někoho jiného.
Když čteme romány,přeneseně také tak trochu žijeme život někde jinde - vtělíme se do někoho jiného.
Jenže v době on-lineové je to kapánek jinší level,to není jako práce z buzolou,milé děti !
Nástrahy současného virtuálního světa,soc.sítí.
Delphine de Vigan opět rozehrává dramatickou storku,ne vyloženě moralisticky či kriticky nepoučuje,nicméně varovné poselství,je tu jasně patrné.
Nenechte se opíjet rohlíkem,vzpomente si na Truman Show.

LenkaMacak
16.03.2025

Opět další skvělá kniha od Delphine, která je vždy sázka na jistotu.
Tentokrát perfektně vykreslený příběh, který nám dává vhled do světa dětského influencerství a jeho vliv na křehkou dětskou psychiku. 4.5/5*

Disease
03.02.2025

Ta první krimi část je tak trochu aktivistická, ale čte se dobře. Na plný počet to ale vytáhla až část z blízké budoucnosti.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi