Ptáci bouře

Ptáci bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410693/bmid_ptaci-boure-aeo-410693.jpg 4 31 10

Dramatický příběh o střetu skupiny islandských rybářů s neúprosnou přírodou. Dvaatřicet můžů na palubě trauleru plně naloženého úlovkem okouníků se chystá vyrazit na zpáteční cestu domů z newfounslandsých lovišť, když je zasáhne prudká ledová bouře. Celý povrch lodi vmžiku pokryje námraza a hrozí, že už tak přetíženou loď stáhne i s posádkou do smrtících vln. Bouře zuří dál a dál a muži na palubě i v podpalubí vedou zoufalý boj o přežití. Na otevřeném moři není před běsnícím živlem kam uniknout. V mrazivém sevření uvízly i další rybářské lodě, z nichž přichází zoufalé volání o pomoc. Kárasonova kniha je inspirována skutečnými událostmi, při nichž si moře na rybářích vybralo svou krutou daň.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Stormfuglar , 2018


více info...

Přidat komentář

Acamar
12.10.2021 4 z 5

Několikadenní boj jedné z rybářských lodí s ledovou bouří, v níž se další postižené potápějí jedna za druhou a ani blízkost nějaké té ve šťastnějším stavu vlastně není zárukou pomoci ... Krátká, věcně popisná novela, chvílemi připomínající spíše srozumitelnou populárně naučnou literaturu, v níž se jen tak mimochodem lze dozvědět i podobě a chodu tehdejších rybářských lodí nebo o lidech na její palubě.

pajaroh
07.03.2021 4 z 5

Islandská literatura je povětšinou specifická jako ostrov sám. A i když se tato novela odehrává na oceánu a je stručná, zachycuje dosti z povah ostrovanů, způsobu života.


capricornus
17.06.2020

Ledově hezké, možná víc popisné. Telegrafista je současně knihovník, vozí s sebou 2 bedny knih!

psychocowboy
20.04.2020 5 z 5

První kniha Einara Kárasona v češtině a hned tenhle bombonek. Pro nás suchozemské krysy nepředstavitelný boj o život v ledovém oceánu. Tady není místo a hlavně čas na rozebírání emocí, ty věci se prostě dějí a lze je jen zaznamenat, pokud na to máte dost odvahy a pokud to přežijete.
Po dočtení máte dobrou představu o výstroji islandských traulerů v době tresčích válek, kde jinde se tohle dozvíte?

CharlieBrown
18.01.2020 4 z 5

Příběh dobrý, ale chtělo to více rozvést.

ivana02
05.10.2019 4 z 5

Novelka inspirovaná skutečnou událostí, kterou vypráví jeden z přeživších. Psáno zvláštním, strohým stylem. Kniha se mi samozřejmě líbila :-)

DominaCZ
23.09.2019 3 z 5

Spíš takový technický popis děje co se stane když zastihne loď bouře a postupně vše zamrzá.
Ale i popis nálady na lodi, vztahy mezi lodníky a povahy chlapů.
Kniha maličká, obálka dobrá.
Za tři.
(čteno za letní bouře, jak příhodné) :)

jiri77
22.08.2019 4 z 5

Velmi zdařile popsaný souboj námořníků se severskou přírodou. Z knihy jsem přímo cítil zimu a námrazu. Islandská literatura mě začíná hodně bavit.

Ivan Kučera
26.07.2019 2 z 5

„Nehodlal dát ani v nejmenším najevo, že hází flintu do žita, a nelíbilo se mu, když ostatní mluvili, jakoby už bitva byla prohraná.“ Tak toto mi nesadlo. Severské morské survival drámy asi nie sú moja šálka kávy. Hoci je to krátka a tenká kniha, strašne sa vlečie. Život na lodi je opísaný stručne, ale o to údernejšie a realistickejšie. Zároveň to však rýchlo po začiatku upadá do letargie a „nijaké“ postavy a žiadne dialógy (a odseky!) to pochovajú (potopia) ešte hlbšie. Je to dobre napísané, to určite, páčila sa mi tá priamočiarosť a jednoduchosť. Ale ku koncu už som mal toho vážne dosť a mal som veľký problém dočítať to.

lentolog
29.06.2019 4 z 5

Chladivé čítanie. Zaujímavý detail: islandskí rybári si berú na more aj kufor s knihami z reykjavíckej mestskej knižnice. Počas dlhej plavby aj čítajú a píšu (básne).

Štítky knihy

boj o přežití islandská literatura podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Einar Kárason
islandská, 1955
2019  77%Ptáci bouře