Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho

Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237379/bmid_bila-smrt-pribeh-legendarniho-odstr-237379.jpg 4 121 23

Životní příběh legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho, nenápadného, drobného chlapíka, který za Zimní války se Sovětským svazem výrazně zasáhl do těžkých bojů o řeku Kollaa. Jeho přesný, takřka neomylný střelecký um budil v řadách nepřítele oprávněnou hrůzu a vysloužil mu přezdívku Bílá smrt. Svými více než 500 prokázanými zásahy se zařadil mezi nejúspěšnější odstřelovače všech dob. Kniha se také dílem zabývá osudy dalších pozoruhodných postav, majících významný podíl na tom, že se v klimaticky náročných bojových podmínkách podařilo s vynaložením nadlidského úsilí zastavit postup agresora, a zachovat tak nezávislost Finska. V závěru se autor zamýšlí nad historickou i současnou úlohou odstřelovačů a jejich postavením v očích veřejnosti. Pozn. V knize je 16 stran obrazové přílohy.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Valkoinen kuolema , 2012


více info...

Přidat komentář

heavy66
08.07.2023 3 z 5

Válečná jednohubka, která není jen a pouze o finské sniperské legendě, ale o statečném boji malé a slabě vyzbrojené finské armády, vzdorující v roce 1940 obrovské přesile sovětských vojsk. Důležitým faktorem úspěchu ve válečném konfliktu je vždycky motivace obyčejných vojáků. A není větší motivace než bránit rodnou zemi, rodinu a dům před lupiči, tak jako to dělal Simo Häyhä.

Dorinel_studio
12.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Sima Häyhäho je voják ,který bojoval v zimní válce proti sovětskému svazu. Byla přezdívaná jako bílá smrt přezdívalo se mu tak protože dokázal vyčkat třeba tři hodiny ve sněhu jen aby zabil nepřátelé. Zabil přes 500 vojáku jen s odstřelovací puškou. Má rekord za nejvíce zabiti odstřělovací puškou. Kniha se mi docela i líbila četla se mi docela dobře. Docela mě mrzí že neexistuje film na tu to knihu. Docela špatně se mi četly ty jména protože byly finský.


BarboraZ
07.02.2021 5 z 5

Sima mi byl sympatický, bojoval za svůj statek a svou vlast, dělal co musel a v čem nejlépe vynikal. Určitě doporučuji, kniha je napsána velmi čtivě.

Razič
25.01.2021 5 z 5

Neni to knížka pro každýho.
Ale hele, takhle já si představuju "životopisnou naučnou" literatutu, je to prostě udělaný tak, že se to dá číst. Takový ty životopisy, kde první kapitola začíná "ten a ten se narodil tehdy a tehdy tam a tam do rodiny rolníka, v dětství chodil do školy..." jsou podle mýho užitečný tak leda k tomu, aby se tím člověk v nouzi utřel, ne ke čtení před spaním. Stránky týhle knížky však hnědého osudu byly uchráněny a zůstaly bílé.. (jako sníh, he he..)

Jury
20.09.2020 3 z 5

Patri k nejlepsim strelcum historie, ale cekal jsem od knizky celkove nejak vice... Vice Sima a ne veci okolo

JelloBiafra
07.01.2020 3 z 5

Kniha pojednáva z veľkej časti skorej o Zimnej vojne a bojoch v oblasti Kollaa než o Simo Häyhäovi. Samotnej postave je tu venovaných asi 40% knihy, inak tu autor venoval veľkú časť priestoru Simovým veliteľom a v poslednej štvrtine sa tu dokonca rozoberá história odstrelovačov ako takých a ich "neľahký" údel. Vzhľadom k tomu, že je kniha prezentovaná ako biografia jedného človeka, to pôsobí mierne zavádzajúco. Ale inak je to čítanie pútavé a dozvieme sa veľa o bojových podmienkach v krutých mrazoch i o kritickom nedostatku výzbroje, s ktorým museli Fíni fungovať.

Bulldog
30.06.2019 4 z 5

Určitě doporučuji..i bez dlouhého komentáře je asi jasné o čem kniha je..

Chaki
14.04.2019 3 z 5

asi nejslabší z triologie co se týče poutavosti, ale na druhou stranu popisuje zimní válku a to je alespoň téma hodně málo popsané - díky za každou knížku k tomuto tématu.

Vonda006
07.07.2018 5 z 5

Hned po knize Na mušce lovce (2013), druhá nejlepší kniha z pohledu vojáka-odstřelovače, učastnějícího se bojů druhé světové války.

Patrikcz
07.05.2018 3 z 5

Na rovinu trochu zklamání - příběh je podán docela nezáživně a Simo tu je na hlavní postavu prezentován trošku zvláštně - často tu o něm v kapitole padne jen pár slov. Dodatkové kapitoly s globálním pohledem na odstřelovače byly v knize tím nejlepším...6/10.

Vlk.kh
12.01.2018 2 z 5

Příběh tohoto chlapíka mě hodně zajímal, stejně jako tématika Rusko - finské války, o které jsem příliš nevěděl a v podstatě ani doposud moc nevím. Takže s tématikou bych problém neměl, naopak, byl jsem pln očekávání. Ovšem je to tak blbě napsané, že se mi to moc nelíbilo. Není to taková hrůza, jako třeba Zápisky odstřelovače, ale je to hrozně nezáživné a takové "šité horkou jehlou".

Pumpkin
04.05.2017 3 z 5

Není to úplně něco co bych asi všem doporučila, protože to asi nezaujme všechny, ale stejně...kniha byla příjemná, na to že byla z války mi přišel styl vyprávění takový poklidný a rozhodně jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací. Takže nějaký přínos pro mně její přečtení určitě mělo.

Kolombovka
17.03.2017 4 z 5

Byl to hezký příběh od začátku až do konce, postrádala jsem více akčních momentů. Kniha je po celou dobu klidná, Nenutila mě číst pořád dál, ale stejně jsem se těšila, že si v klídku dočtu, jak to celé dopadne.

Mutnedžemet
05.03.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem brala do ruk s tím, že se bude jednat spíše o fakta a suchou historii. O to více mě překvapilo (pozitivně), že tomu tak není.
Příběl založený na skutečnosti a pravdě, který je však podaný čtivě, zajímavě a neotřele. Skvělé téma, které jsem jestě nikde jako knihu spracované neviděla ač si to určitě zaslouží.

niki-chan
04.02.2017 3 z 5

Od knihy jsem čekala trochu více informací o Simovi, jeho životě, náhledu atd. Ale nejde říci, že by se vůbec nevyskytoval. Jenom nebyl sám, prostor měly i další postavy. Ovšem nejdůležitější prim hrála samotná válka a historická fakta. Nebylo na škodu, dozvědět se něco skutečně historického, jenom to chtělo trochu více Sima a méně popisů fakt.

hanka24
31.10.2016 3 z 5

Kniha zajímavá, přečtená během pár dnů. Informace jsou stručné, žádné zabíhání do detailů a velký prostor je věnován Zimní válce jako takové a nikoli hlavní postavě. Na druhou stranu, pokud nejste zrovna profesorem historie, určitě bude pro získání nových informací přínosná. Není to psáno ani vyloženě formou faktu, ale spíš je to takové vyprávění se skutečnými událostmi.

RudýOnkel
15.07.2016 5 z 5

Bylo to čtivé, jen to mohlo být více o něm, ale všechno není 100% :)

Ladys
11.02.2016 3 z 5

Těšil jsem se na příběh legendy, odstřelovače Sima Bílé smrti.
No a dostal jsem celkem jednoduchou, ale čtivou knihu o Zimní válce mezi SSSR a Finskem, kde Simo je jen jedna z x postav, hrdinů tvrdých bojů Davida s Goliášem.
Dokonce bych i řekl, že takový Postrach Maroka byl pro mě výraznější postavou, než tichý
a skromný Simo.
Ale naprosto rozumím, že v následujících letech byl Bílá smrt vnímán jako národní hrdina a legenda od řeky Kolaa.

Kaihomielisyys
12.09.2015 5 z 5

Výborně a čtivě napsaná kniha o skutečných hrdinech...

DariDerek
08.06.2015 3 z 5

recenze v záložkách.nemám k tomu co víc napsat :)

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) odstřelovači, snajpři zimní válka (1939-1940)

Autorovy knížky

Petri Sarjanen
finská, 1970
2015  74%Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho

Kniha Bílá smrt - Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho je v

Právě čtených3x
Přečtených169x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce100x
Chystám se číst49x
Chci si koupit17x