MadamC MadamC komentáře u knih

☰ menu

Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Knihu jsem poslouchala v rámci Rozhlasu a moc se mi líbila, i když byla ponurá a občas svou dusivou atmosféru přehodila i na mě.
Příběh byl velmi dobře vystaven a skvěle gradoval, nenudila jsem se ani minutu. Předchozí díly této teilogie jsem nečetla a vůbec mi to nevadilo, což je také velké plus.
Má první kniha od autorky a myslím, že rozhodně nebyla poslední. Jen je potřeba si ji asi dávkovat

03.03.2024 5 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Většinou nám zůstávají mrtví, kteří nám zůstali už jako živí. Lidé, pro které bychom umřeli, obvykle odejdou. My kvůli tomu neumřeme. A nakonec umřeme s někým, pro kterého se nám umírat sice vůbec nechtělo, ale žít jsme spolu nějak zvládli.

Poslouchala jsem v rámci Rozhlasu a bylo to skvělé. Kniha je pomalá, ale hutná a i když by se ze začátku mohlo zdát, že popisuje prostý, ale náročný život na venkově, nakonec je to spíše filozofické pojednání o životě, bolesti, ztrátě a dospívání, které přechází až moc rychle do dospělosti. Tempo knihy se mi líbilo. A nejvíce asi postupné zjišťování běhu světa. Zase jsem byla teenager a vrátit se do devadesátek pro mě bylo velmi příjemné.
Téma samotných šeptuch knihu ozvláštnilo, ale nepřišlo mi to jako hlavní téma, jak název napovídá.
Doporučuji!

16.03.2023 4 z 5


Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Tak tohle je moje nová srdcovka! Naprosto boží svět plný imaginace, hádanek a bytostí, která jsou při nejmenším podezřelá a dost často nepříjemná a neomalená, ale nakonec se vždy umírní.
Více se mi líbil kraj divů, ale za zrcadlem to bylo zase nápaditější.
Rozhodně doporučuji pro všechny, kteří nejsou přízemní a mají hlavu spíše v oblacích, než na zemi. Já byla ve svém živlu.

05.11.2022 5 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Nebyl to úplně můj šálek čaje, i když mám ráda Srdcerváče, Tori a její teenagerské problémy mě spíš dopalovaly. Když se lidé usmívají, nemusí to znamenat, že nemají problémy… To už je na mě nějak moc středoškolské. Často jsem z Tori rostla. Je to takový vhled do puberťáckého života a do psychických problémů.
Ale rozhodně to byla zajímavá zápletka. Místy to bylo až moc dramatické a někdy se příběh podobal spíš telenovele, ale i tak jsem si ho užila.

01.10.2022 3 z 5


A taková to byla láska... A taková to byla láska... Anna Gavalda

Mě tato kniha zasáhla. Jen mě mrzel konec. Byl takový dost ustřihnutý. Tešíte se na rozuzlení a on se místo toho jen tiše objeví a i když s tím nesouhlasíte, nezbyde vám, než teda zavřít knihu. Ale i tak se mi líbila. Nečekejte nic objevného, prostě vyprávění o nevěře, ale i tak vás může překvapit. A tím nemyslím, že mě snad dojalo vyprávění z pohledu toho, kdo podvádí. Dojalo mě spíš, na kolik mohou být lidé zbabělí. Doporučila bych tuhle knihu všem, kteří si myslí, že je dotyčný dostatečně miluje na to, aby opustil svou rodinu. Upřímně bych neměla koule na to, po někom něco takového vůbec žádat, ale očividně někdo má…

11.09.2022 4 z 5


Čarodějka od Jezera bohů Čarodějka od Jezera bohů Julie Borlová

Dostala jsem přesně to, co jsem od knihy očekávala. Je to opravdu moc příjemná fantasy se spostou magie, zajímavými zvraty a příjemnými postavami, do kterých se lehce vžijete. Moc se mi líbilo, jak se autorka snažila naznačit, že zlo a dobro není vždy jednoznačné a že toto dělení málo kdy odpovídá realitě. Postavy byly vykresleny realisticky, ale stále ploše (ale mám moc vysoké nároky, tak tuto poznámku berte s rezervou). Rozhodně ale byly sympatické, i když se vyvíjely dost často zcela opačným směrem. Co se týče magického světa, tak ten byl zrcadlem toho našeho. Jediným rozdílem byla magie a přístup k životu. Autorka se inspirovala renesanční Itálií, díky čemuž vnesla velmi zajímavý pohled na svobodná města. Ta dala do poměru s opačným přístupem, a to s teokracií. Takže se připravte na trošku té politiky. Příběh jako takový mi přišel dobrý a nevidím na něm žádné velké nesrovnalosti. Rozhodně vás vtáhne. Co mi kazilo dojem z knihy byly 3 hvězdičky. Autorka jimi vyloženě plýtvala a i tak to bude ještě mírné vyjádření. Rozdělovat hvězdičkami na každé druhé stránce text mi přijde víc než zbytečné.
Moc mě potěšilo, že na konci knihy autorka vysvětluje paralely příběhu s historickými událostmi a lidmi.
Na to, že je toto autorčin první počin, je to vydařené dílo. Těším se na další.

13.07.2022 4 z 5


Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Příběhy z tančírny Century Robert Fulghum

Poslouchala jsem díky rozhlasu. Opět velmi miloučký Fulghum. I když to nejsou krátké povídky, ale ve skutečnosti trošku velkoformátová kniha, pořád jsou zde jednotlivé příběhy stejně ukryty. Prostředí tančírny je úchvatné! Každý se tam okamžitě přenese a má chuť si něco podobného zkusit. A navíc v této tančírně povrchní lidi nenajdeme. Jako vždy nám pan Fulghum nachystal nejvřelejší lidi, kteří si však moc nevěří. Asi jako skoro každý druhý…
Doporučuji, je to pohlazení na duši. Alespoň pro mě bylo.

01.07.2022 5 z 5


Muži, kteří nemají ženy Muži, kteří nemají ženy Haruki Murakami

Murakamiho knihy si dávkuji, jsou pro mě třešničkou na dortu a tak čtu maximálně 2 do roka (někdy i méně). Tuto knihu jsem však v plánu číst neměla, myslím letos. Nějak jsem si nemohla představit, proč bych něco takového měla číst. Jenže! Vyšel film na motivy několika povídek právě z této knihy. A ten film jsem chtěla vidět moc. A já se nekoukám na filmy dřív, než přečtu jejich knižní předlohu. Tak jsem se do ní pustila a velmi přijemně mě potěšila!
Každá povídka je samozřejmě něčím zvláštní a specifická, jak už to u Murakamiho bývá, a též dost nedokončená. Ale mně osobně to ani trochu nevadilo. Dokonce je zde odkaz na Kafkovu Proměnu a Prahu jako takovou. Nejvíce se mi asi líbila povídka Šeherezáda.
Doporučovala bych vždy přečíst povídku a nějaký čas ji na sebe nechat působit. Na některé jen tak nezapomenete. Např. při jízdě autem si vždy vzpomenu na povídku drive my car. A proč? Jen si to zjistěte sami.
Povídky jsou trošku klidnější a i když se na první pohled nemusí zdát, že jsou dějově zajímavé, opak je pravdou.

30.06.2022 5 z 5


Zapletení Zapletení Zygmunt Miłoszewski

Velmi povedená detektivka. Líbila se mi moc. Zpracováním i neotřelou zápletkou, alespoň z mého pohledu. Těším se na druhý díl.

26.06.2022 5 z 5


Letos v zimě Letos v zimě Alice Oseman

Krátký vánoční příběh. Příběhově po 4. dílu komiksu a asi nikoho nepřekvapí, že to není klasická vánoční přeslazená jednohubka, ale spíš trochu depka. Oceňuji jak skvěle jsou ukázány pocity a očekávání všech v rodině a jak se právě na Vánoce dost často úplně nepovede proměnit Štědrý den v kouzelný večer plný vděčnosti a lásky.
Podpora Nicka je opět obří.
Nečekejte od toho zcela odpočinkovou knížku, ale stojí za to, máte ji za večer přelouskanou.

26.06.2022 3 z 5


Život v zahradě Život v zahradě Penelope Lively

Poslouchala jsem v rámci Českého rozhlasu a moc jsem si u poslechu odpočinula a nabrala nový dech. Je to klidné čtení, sem tam vykoukne krásná či zajímavá myšlenka. Především je to však opěvování zahrady a to já moc ráda!

19.06.2022 3 z 5


Divnější planeta Divnější planeta Nathan W. Pyle

Divnější planetou jsem začala a naprosto mě nadchla. Divná planeta mi přijde slabší. Bavila jsem se moc! Sama si občas připadám podobně, tak asi nějaké termíny přidám do slovníku, protože vážně stojí za to.

05.04.2022 5 z 5


V břečťanu V břečťanu Jan Rupp

Velmi příjemně se četla. Autor má krásnou fantazii, takže nebudete zklamaní světem v podzemí, který se mění a zobrazuje nereálné situace celkem realisticky, nebo možná reálné situace nerealisticky? Hned ze začátku vás svět ve sklepě úplně pohltí a vy jen sledujete obrazy jako na plátně v kině. Knihu též pro dokreslení atmosféry doplňují povedené ilustrace a zajímavé verše.
Jak děj plyne, zjišťujete o rodině hlavního hrdiny zajímavé věci, ale také i o sobě samých. Strachy protagonisty jsou strachy většiny z nás. Není vždy příjemné je vidět černé na bílém. Při čtení knihy tedy můžete mít pocit, že sedíte v křesle u psychologa. Čtení si ale rozhodně užijete, i když vás asi závěr moc nepřekvapí, a nebo právě naopak.

20.03.2022 4 z 5


Kde se les dotýká hvězd Kde se les dotýká hvězd Glendy Vanderah

Měla jsem velké očekávání a to bylo asi špatně. Příběh knihy je vymyšlen skvěle. Líbilo se mi, jak se vztahy mezi postavami proplétají a zamotávají, ale přehledně. Postavy byly milé (osobně mi moc nesedla Jo) a lehce se vám zaryly pod kůži, ale ne zcela uvěřitelné. Když má postava psychické potíže, čekám, že se tak i bude chovat...
Také jsem velmi ocenila, že bylo v knize hodně témat, o kterých je potřeba mluvit. Bohužel autorka nešla do hloubky a klouzala jen po povrchu. Možná se o nich chtěla pouze zmínit, to jí nechci křivdit.
I když se polovina knihy odehrává v přírodě, popisů krajiny zde moc nenajdete, což může některým čtenářům vyhovovat. Kniha je postavena na dialozích, které mi nepřišly vždy propracované a někdy jsem se dokonce ztrácela v tom, kdo mluví.
Mrzely mě také překlepy a chyby v textu. Jsem toho názoru, že by v knihách být prostě neměly. Co mě hodně iritovalo bylo nadužívání slova jo. Vždyť je tolik synonym, která by se dala použít... Ne, pokaždé jo a většinou na začátku věty. A když se hlavní postava knihy jmenuje Jo... Fakt to mate. Asi vtípek překladatele.
Konec byl takový americký, ale velmi emotivní. Stále jsem čekala, kdy přijde kouzlo, ale nepřišlo, neklaplo to a na mě kniha moc nefungovala. Nechci říct, že by se mi nelíbil příběh a postavy, ale to je asi všechno. Knihu bych doporučila spíše teenagerům.
Osobně doufám, že se v dalších knihách autorka v psaní posunula a určitě ještě jednu zkusím. Radši tentokrát v originále, ať si udělám lepší obrázek.

21.02.2022 3 z 5


Beatrice a Vergilius Beatrice a Vergilius Yann Martel

Tak to byl nářez! Od pana Martela je to má druhá kniha a už ho zařazuji do kolonky autorů, kteří mě nikdy nezklamou.
Kniha začíná pozvolna jako Pí a jeho život. Ale je podstatně tenčí, tak to i rychleji utíká a najednou je tu zlom! Z pohodové a lehce tajuplné knihy se stává dílo, které jde až na dřeň. Podle mého názoru tato kniha strčila do kapsy všechny, které pojednávají o stejném tématu. Naprosto bravurní. Nestačila jsem se divit, jak se vše obrátilo vzhůru nohama a šlo opravdu do hloubky. Autorovi se popis dokonale vydařil. Tohle je za mě jedna z nejlépe napsaných knih. Opravdu jsem byla šokována a to jsem téma věděla brzy, ale na něco takového jsem rozhodně připravená nebyla. A to bylo moc dobře. Kdybych mohla dát 10 hvězd, tak dám!
TOHLE OPRAVDU STOJÍ ZA TO!

20.02.2022 5 z 5


Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Poslouchala jsem na Českém Rozhlasu v rámci Četby s hvězdičkou. Takže tento komentář nemůže být celistvý, protože je dílo osekané, aby se vešlo do stopáže... (Ale hodlám ho posléze doplnit, až si přečtu i knihu.)
Pro mě strašné utrpení, všude sex a ani postavy nebyly nijak sympatické. Dva bratři, kterým je tak nějak svět ukraden každému jiným způsobem. Do toho atmosféra bezútěšných příběhů ve kterých jsem nenacházela poučení a nijak mě neoslovily. Pak se čtenář dostane do fáze pomyslného konce snad všech postav a pak konce lidstva. V 75% jsem se nudila, byla rozčarovaná, znechucená nebo jsem z toho měla špatnou náladu. A proč hodnotím 3 hvězdami? Protože mi to konec vynahradil! Což jsem nečekala. Není kdo ví jak překvapivý ani velkolepý, ale já jsem konečně měla trochu pocit, že chápu, proč ty bláboly před tím M. H. psal. Asi bych chtěla více dopodrobna konec a počáteční "vatu" trochu zredukovat, ale dostala jsem nakonec, co jsem chtěla a to přemýšlení, přemýšlení a přemýšlení.
Ale jedno si nemyslím, nemyslím si, že by se lidstvo zachovalo tímto způsobem a ještě se na tom poklidně shodlo. To opravdu ne. Zase tolik depresivní lidstvo není a už vůbec by se nedokázalo na ničem shodnout, zvlášť na něčem tak fatálním.
Těším se na knihu, myslím, že začátek (3/4 knihy) pro mě bude stravitelnější, když už vím, do čeho jdu.
Budoucím čtenářům: Při čtení knihy myslete na to, že už má víc než pár let od prvního vydání, nečtěte ji smutní nebo v horším rozpoložení a také vás možná zklame, protože jak nad tím tak přemýšlím, zas tak dobrá není...a pokud vše dodržíte, věřím, že vás může překvapit a dokonce zasáhnout.
Já osobně stále váhám nad tím, jestli mě uspokojila. Když si vzpomenu, jak moc jsem trpěla při jejím čtení....

18.01.2022 3 z 5


Pokušení být šťastní Pokušení být šťastní Lorenzo Marone

I když se kniha zdá oddechovou, nakonec vlastně ani není. Pobaví, potěší, místy vás možná i nakopne, ale zabývá se těžkými tématy. Nakonec mě docela rozložila.
Čas od času si nějakou tu transformaci vyzkouším.
Poslouchala jsem ji v rámci rozhlasu ve výborném zpracování Jana Dvořáka.

05.01.2022 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Tak milou knihu jsem dlouho nečetla! Není jen vtipná, jak by se mohlo podle obálky na první pohled zdát. Jak zase název napovídá, je o lidských úzkostech. Ale velmi velmi něžně a opatrně o nich hovoří. Nebo tak to alespoň přišlo mně. Nedostanete z ní depku. Možná se díky ní zamyslíte, na pár místech si popláčete (ale v dobrém smyslu), ale především se zasmějete. Okolnosti příběhu jsou rozhodně úsměvné samy o sobě. Do toho neotřelá slovní spojení, milé postavy (skoro všechny), úžasný vypravěčský talent autora a nejlepší je, že to všechno dokonale dává smysl! Vše se nádherně propojí. Takže doporučuji strašně moc! Nebojte se toho názvu. A obálka opravdu ukazuje vše podstatné. Takže vlastně takový trailer na knihu. A odehrává se den před Silvestrem, takže je vhodná na vánoční čas :-).

03.11.2021 5 z 5


Jací jsme dnes - Česko od roku 1989 očima investigativního novináře Jací jsme dnes - Česko od roku 1989 očima investigativního novináře Jaroslav Spurný

Mohu jen doporučit! Tisíckrát!

20.10.2021 5 z 5


Pochovejte mě pod podlahu Pochovejte mě pod podlahu Pavel Vladimirovič Sanajev

Stále ubírám hvězdičky. Na knihu jsem se těšila a první polovinu si i užila, ale pak to začalo nabírat obrátky trošku nepříjemným a mrazivým směrem. Snažila jsem se pochopit psychologii všech postav, především babičky a porozumět jim, ale s každým dalším poslechem jsem se víc a víc děsila. Vše vyvrcholilo přezdívkou Moranka, kterou dal syn své matce, aby jí nemusel říkat stejně jako babička dýmějový mor. To už je na mě asi opravdu moc. A konec mi přišel hodně useknutý.
Ale poslouchala jsem v rámci rozhlasu, takže je možné, že jsem přišla třeba o doslov.
Kniha mi toho moc nedala a zanechala ve mně úděs. Takže proto hodnotím tak nízko.

14.10.2021 2 z 5