V břečťanu

V břečťanu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475463/bmid_v-brectanu-Sng-475463.jpg 3 13 5

Život hlavního hrdiny se jednoho dne náhle změní poté, co pod kůlnou svého venkovského domku, který kdysi koupil v žalostném stavu od místního zedníka a podivína Pivoňky, najde vstup do podzemí a tím i do jiného světa. Nejprve jej využije jako útočiště před vnějším světem a drobnými hádkami s manželkou, později se vydá dál na průzkum chodeb a místností, kterých tu je bezpočet. Zpočátku se domnívá, že je stopě zločinu, který kdysi spáchal a do podzemí ukryl právě Pivoňka, později objeví, že za dveřmi jsou ukryty i sny a touhy jeho ženy. V jednotlivých místnostech vidí obrazy, výjevy a úryvky cizích životů, zoufale se snaží je pochopit a přizpůsobit svůj vztah se ženou tomu, co se o ní dozví právě tady. Jeho snahy vyjít manželce vstříc a vyprojektovat skutečné štěstí ale ve skutečném životě narážejí a mísí se i s dalšími problémy, nastupující krizí středního věku a schopností si porozumět. Nakonec tráví ve sklepě víc času než s rodinou a dozvídá se o Pivoňkovi, své ženě a vztahu možná víc, než si na začátku dokázal představit.... celý text

Přidat komentář

spursfan
15.06.2023 2 z 5

Připomnělo mi to pěnu dní od Viana, ale to surealno mi nesedí, odložil jsem a myslel jsem že nedoctu. Nakonec jsem to zvladl ale nenadchla me.

Sorrow
19.08.2022 2 z 5

Premisa knihy zní více než zajímavě a úvodní zhruba polovina kniha mě nadchla svou úderností a precizně, ale úsporně vykresleným fantaskním světem, o kterém si nemůžete být tak docela jistí, jestli je reálný, nebo zda existuje pouze v hlavě protagonisty. Hlavní hrdina je totiž takovým klasickým představitelem muže s krizí středního věku, rád se občas napije a čtenář neví, nakolik mu může věřit. Po polovině knihy už jsem ale byla spolu s ním unavená neustálým bloumaním po dalších a dalších místnostech a snahou pochopit, kam celé tohle metaforické pojetí děje směřuje. Přestože je samotný závěr dobře vypointovaný (čehož jsem se, přiznávám, dost obávala a hodně si kladla otázku, kam to celé vede), výsledným dojmem po dočtení jsou spíše rozpaky. Nebudu lhát, mnohokrát jsem se do čtení musela nutit a některé pasáže jsem měla tendence přeskakovat. Pro mě nejzajímavější zůstávají momenty, kdy se hrdina dostává do místností s tužbami své ženy a snaží se pomocí nich vyřešit jejich vzájemný vztah, zbytek románu mě spíše potrápil, nemám tudíž příliš velkou potřebu doporučovat ho dál. Určitě si ho ale alespoň prolistujte, je mimořádně pěkně graficky vyvedený.


rodak
02.04.2022 3 z 5

Zajímavý snový výlet do podzemí domu. Hlavní hrdina zde pomocí (zemřelého předchůdce)hledá svou minulost a současně řeší svůj rodinný život.Nádherné zpracování knihy a pěkné ilustrace.

zbožňuju_knihy
01.04.2022 2 z 5

Od knihy jsem čekala více, místy jsem se nutila do čtení.
Knížka má dobrou myšlenku, ale ty popisy jsou občas dost nudné.
Měla jsem pocit jako bych četla deník alkoholika, který se snaží z něčeho vypsat.
Jsem ráda, že jsem to doklepala do konce a teď jdu na něco z reálného světa.. nebo jak se to vezme..

MadamC
20.03.2022 4 z 5

Velmi příjemně se četla. Autor má krásnou fantazii, takže nebudete zklamaní světem v podzemí, který se mění a zobrazuje nereálné situace celkem realisticky, nebo možná reálné situace nerealisticky? Hned ze začátku vás svět ve sklepě úplně pohltí a vy jen sledujete obrazy jako na plátně v kině. Knihu též pro dokreslení atmosféry doplňují povedené ilustrace a zajímavé verše.
Jak děj plyne, zjišťujete o rodině hlavního hrdiny zajímavé věci, ale také i o sobě samých. Strachy protagonisty jsou strachy většiny z nás. Není vždy příjemné je vidět černé na bílém. Při čtení knihy tedy můžete mít pocit, že sedíte v křesle u psychologa. Čtení si ale rozhodně užijete, i když vás asi závěr moc nepřekvapí, a nebo právě naopak.

Autorovy další knížky

Jan Rupp
česká, 1975
2022  58%V břečťanu
2009  56%Ostřinec
2022  %Ivo Koblasa: Nikdy to nevzdávám!

Kniha V břečťanu je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce2x
Chystám se číst48x
Chci si koupit12x