Čarodějka od Jezera bohů

Čarodějka od Jezera bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485959/bmid_carodejka-od-jezera-bohu-SHb-485959.png 4 25 12

Fantasy román ze světa volně inspirovaného renesanční Itálií. Strhující vyprávění o lásce, svobodě a transformaci bez jasně vymezeného dobra a zla. Příběh pro divoké dítě v nás. „Dle Proroctví se blíží Sedmé milénium. S ním prý přijde Temný pán, mág ze Světa stínů, a prastaré zlo, které nás ovládne. Osobně si ale myslím, že je to žvást. Žádná magie není.“ Malvína je dívka s vědeckou myslí a nohama pevně na zemi. Až do chvíle, kdy jí zkříží cestu tajemný mladý čaroděj – a mluvící Jezero. Události, které následují, rozmetají její starý život na kusy. A zdaleka ne jen ten její. Ponořte se do fantasy románu, který volně propojuje skutečné dějiny a fikci. Do příběhu plného svérázných a nejednoznačných postav, který odmítá být černobílý.... celý text

Přidat komentář

maria3444
25.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Kniha mi bola poskytnutá v rámci spolupráce, za čo ďakujem samotnej autorke #spolupraca

môj názor : Kniha od českej autorky, ktorá vytvorila fantasy svet s plno originálnymi prvkami mi hneď od samého začiatku nesadla. Snažila som sa ju čítať na princípe aspoň pár stránok za deň aby som sa aspoň trošku posúvala,no nejak to nešlo. Na samom začiatku nám bola predstavená Malvína, hlavná ženská postava, ktorá bola vyvrheľ spoločnosti a bola jednoducho iná, než ostatní.
Začiatok bol na mňa príliš prekombinovaný a všetko sa tam udialo nesmierne rýchlo. Boli sme v malej dedinke, kde Malvína vyrastala celý život a o pár stánok ďalej už bola na ceste, na ktorú ju vyslal jej otec.
Určite to malo niečo do seba. Plno postáv mi aj prirástlo k srdcu ale nesadlo mi to tak ako som si myslela.
V 357 stranách ubehli dva roky a v epilógu dokonca desať. Prišlo mi, že plno vecí nemalo dostatočný priestor aby boli vysvetlené a tým pádom som sa veľakrát strácala.
Vymyslieť príbeh s úplne novým svetom zasadeným do talianskeho prostredia bolo zaujímavé ale na môj vkus všetko so všetkým bolo až príliš prekombinované a sama som sa pozastavovala nad tým, koľko prvkov sem autorka ešte pridá.
Celkovo kniha bola fajn, taká príjemná ak veľa od knihy nečakáte a skôr si chcete oddýchnuť aj keď nad činmi určitých postáv si veľmi neoddýchnete.
Na to, že to bola autorkina prvotina to neskončilo vôbec zle,len som mala iné predstavy o celom deji a vlastne aj konci.

Whalien
11.05.2023 5 z 5

Čarodějka je výjimečný příběh a už od první strany na mě dýchala láska autorky, se kterou byla psaná. Je plná magie, historie, renesanční Itálie a hlavně lásky. Děj rychle ubíhá, má úžasnou, drsňáckou, hlavní hrdinku, nabízí jednu akci za akcí a místy je až trýznivé ho číst. Občas jsem přemýšlela, jestli ty šoky vůbec dokážu přežít, ale ano. PŘEŽILA JSEM. A na konci byla plna uchvácení a dojetí. Jak říkám, naprosto výjimečný příběh, který si potřebujete přečíst.


a304
01.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Líbila se mi 1. Potvora - kůň, vztah bez přetvářky a manipulace... 2. Čarodějka vám učaruje i přes přiznané "vady" na kráse... 3. I malá změna ke zlepšení života jinému, hodnotově posílí i ostatní tj. směr k empatii...
Zařadila bych knihu k oddechové literatuře a doporučila, odpočinku je v náročné době třeba stejně jako chleba.

PrincaListicka
24.03.2023 5 z 5

Musím říci, že jsem od knížky původně čekala něco trochu jiného. Myslela jsem si, že se bude jednat o něco ezoterického, to jsem ale ještě nevěděla, že autorka je historička, která se při tvorbě svého příběhu inspirovala reálnými osobami a událostmi. Velmi mě potěšilo, že autorka všechna tato fakta shrnula a vysvětlila na konci knihy.

Stejně tak se nejedná o dětský příběh, naopak, je tu několik opravdu drsných situací, které i mě samotnou poměrně překvapily, a také se zde objevují náznaky erotiky. Příběh Malvíny je tak podle mě vhodný spíše pro starší mládež a určitě bude hodně bavit i dospělé.

Co se týče postav, jak už je i v anotaci knihy uvedeno, nejsou černobílé. Byly chvíle, kdy jsem Malvínu měla moc ráda a fandila jsem jí, byly chvíle, kdy mi naopak hrozně lezla na nervy. Podobně tomu bylo i u záhadného čaroděje Federica. Já osobně zbožňuji morálně šedé postavy. Nemám ráda čistě kladné postavy, protože si myslím, že ani v realitě se nesetkáme s člověkem, který by měl pouze čisté úmysly.
I vedlejší postavy, kterých je tu poměrně hodně, jsou opravdu zajímavě vymýšlené a líbí se mi, že ačkoliv nejsou středobodem příběhu, dozvídáme se i o jejich osudech a příhodách.

Pokud jde o samotnou zápletku, je podle mě opravdu skvěle vymyšlená, někdy trochu předvídatelná, jindy vážně překvapivá. Je zde poměrně hodně akce, nepůsobí však nepatřičně ani nadbytečně.

Jediné, co mě trochu mrzí, je fakt, že jsme se nedozvěděli nic o Malvíniných rodičích a pravém původu. To by mě opravdu zajímalo. Pokud bych měla vypíchnout jedinou věc, která mi na knize trošičku vadila, byl by to fakt, že Federico a Francesco, dvě hlavní a poměrně důležité postavy, měly tak podobné jméno, že se mi až do konce knihy pořád pletly. Ale to je opravdu jen malý detail.

Rozhodně tedy knihu s čistým svědomím mohu doporučit všem milovníkům fantasy, magie, příběhů zasažených do historie a založených na skutečných událostech. Doufám, že autorka brzy napíše nějaký další příběh.

Jane2016
02.03.2023 4 z 5

Fuuha, pokud někdy v budoucnu uslyším pojem výborné české fantasy, vzpomenu si na Čarodějku od jezera bohů od autorky Julie Borlové. Příběh byl magický, krásný a troufnu si tvrdit, že ho z hlavy jen tak nedostanu.

I když se kniha pyšní kategorií fantasy, myslím, že by jí ještě seděl štítek „oddechovka“ a „romantika“. Protože všechno tohle v knize najdete. Sama jsem knihu plánovala číst celý víkend, ale stalo se to, že jsem si ke čtení sedla a kniha mě tak zatáhladěje, že jsem ještě ten večer měla dočteno.

Hlavní hrdinka je sympaťačka, kterou si okamžitě zamilujete, její houževnatost, odvahu a paličatost. Spolu s ní se vydáte na cestu, která vůbec nebude jednoduchá, ale rozhodně bude stát za to!

Čili pokud máte rádi české autory a jste milovníci fantasy, tuto knihu Vám doporučuji všema deseti. Rozhodně nebudete zklamaní.

Vruznychsvetech
09.01.2023 4 z 5

Fantasy inspirované svým způsobem skutečností. Neobyčejná hlavní hrdinka a hlavně neobyčejné jezero. Buďme k sobě upřímní, kdo kdy slyšel jezero mluvit? Co se mi na knize líbilo, že byla psaná tak nějak inteligentně. Svým způsobem se nejednalo jen o další oddechové čtení, ale mohli jste se dočíst i spoustu reálně zajímavých informací, které se vám mohou hodit. Ono už jen to, že je to inspirované reálným historickým prostředím vás nenásilnou formou donutí si něco málo zjistit anebo se dozvědět minimálně z knihy.

Co se jazyka týče, tak ten byl moc milý. Jednalo se tedy o knihu, která se čte pomaleji, protože se u ní musí sem tam přemýšlet a musí se hodně vnímat o čem autorka píše, převážně tedy ze začátku, abychom poté nebyli v knize úplně ztracený z těch všech postav, názvů a míst. Což ale rozhodně neberu jako mínus, prostě bych to označila za lehce těžší fantasy. Není to nic extra náročného jako Tolkien, ale zároveň to není ani typická odreagovačka jako třeba Sarah J. Maas, kde u toho nemusíme až tak přemýšlet.

Celou svou podstatou, dějem, místem, hrdiny na mě kniha působila a přirovnala bych jí k některým novodobějším fantasy ze slovanské mytologie. Takže pokud se vám líbila Dcera zimy, Světla nad močálem anebo něco zkrátka na tenhle styl, pak se vám Čarodějka od Jezera bohů bude líbit taky a za mě si odnáší krásné
4 z 5 a rozhodně se těším na další knihy od autorky, které do budoucna třeba vzniknou.

* Za knihu děkuju v rámci spolupráce autorce

lindamale
17.12.2022 5 z 5

Moje první fantasy kniha, kterou jsem přečetla. Tenhle žánr mě nikdy moc neříkal, ale tahle kniha mě dostala. Čtivá, napínavá, tajemná, hluboká až do morku kostí (takový pocit jsem měla celou dobu). Hra dobra a zla. Pokud se necháte, zavede vás do temných zákoutí vašeho nitra a něco se dozvíte i o sobě... Zároveň nádherný a poutavý příběh lásky, odvahy, vnitřní síly. Nesmírně mě bavil a fascinoval i historický kontext. Příběh mistrně vykreslený, že máte pocit, že ho znáte...autorka pak na konci vysvětluje, čím se z historie inspirovala. S Malvínou jsem se velice nerada loučila a uprímně se už moc těším na další knihy od autorky. Moc doporučuji všem, kdo rádi chodí pod povrch věcí.

ondrejxbooks
07.11.2022 4 z 5

Carodejku od Jezera bohu jsem sice docetl nekdy v zari, ale nestiham zivot, takze vam sem recenzi davam az ted. To ale rozhodne neztraci na hodnote te knihy, protoze jsem si ji strasne uzil:)
Zacnu vizualem a zpracovanim knihy. Omg-ona je tak hezka?!? Obalku miluju, kouzlo ji dodava fakt, ze ji delala sama autorka. Jo a uplne strasne jsem ocenil smooth paperback (fr nejlepsi paperback, ktery jsem kdy videl):D
Ted uz k jazyku. Kniha se cte svizne, fakt ty stranky hltate, sice to nejde takovym tempem jako treba Kouzla rodu Thornu, protoze se na dej musite docela soustredit, ale furt rychle. Jazyk mi dost sedl, je hrozne krasny, melodicky a autorka si s nim dobre hraje. Pri cteni jsem mel dost Dcera zimy vibe, takze pokud se vam DZ libila, meli byste Carodejku zkusit.
Pribeh jde taky docela rychle, sice neni nijak komplikovany, ale tady mi to vubec neprislo na skodu. Hlavni hrdinka Malvina (omg miluju to jmeno) mi sedla a mel jsem ji dost rad, bez jejiho charakteru by v tom pribehu neco chybelo:)
Atmosferu MILUJU a je to za me nejlepsi vec na knize a bod, kvuli kteremu byste si knihu mei precist. Cely pribeh je inspirovany renesancni Italii a prestoze ja jsem o tematu nic nevedel, dost me zacalo bavit a za shrnuti skutecnych udalosti na konci jsem moc rad. Kniha celkove je moc moc moc mila a doda vam takovy prijemny vibe, kdyz ji ctete.  Strasne moc jsem taky ocenil humor, ktery pribeh taky posunul:)
Knihu jsem si uzil, davam ji 4/5 a uprimne si myslim, ze si zaslouzi vasi pozornost. Spoustu lidi o ni nevi a je to skoda, protoze by se mohla spouste lidem dost libit. A navic koupi podporujete Pointu a cesky autory zejo.
•knihu jsem dostal na spolupraci od autorky, moc dekuju!!

rakosnicek333
22.08.2022 4 z 5

Magický příběh o veliké lásce. Na prvotinu naprostá bomba, příběh parádní, ale vadila mi plochost postav. Od autorky víme, že je to láska, protože nám to řekla, ale já jim to tak úplně nevěřím. Kloužeme jen po povrchu, rozhodně s nimi nemůžeme cítit, protože nám k tomu autorka nedala prostor. Ale to se dá u prvotiny rozhodně prominout. Každopádně se těším na příští setkání s autorkou :)

Kenan
20.08.2022 3 z 5

Malvína je vzdělaná dívka, která zjišťuje, že má zvláštní schopnosti. Po setkání se záhadným chlapcem na zakázané straně jezera, se jen utvrdí že je čarodějka. Chlapec Federico ji začne její schopnosti prohlubovat. Zjišťuje také, že jezero má na ni magický vliv a její osud je s ním svázán, dozvídá se o Světě stínů, o neuvěřitelných historkách o Temném pánovi, měsíčních dívkách. A pak se začnou dít věci.
Mně se ten příběh samotný moc líbil. Nevěřím, že tohle teď napíšu, ale opravdu mi tam chyběly nějaké popisy. Popisy měst, života lidí, života hlavních hrdinů, života ve městech, tak abych se mohla s postavami víc sblížit, víc je chápat. Také mi chybělo napětí. Příběh plynul dobře, ale chyběl tam nějaký náboj, který by mně nutil obracet stránku za stránkou. Takhle to jen plyne. Ale samotný příběh je opravdu dobrý a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Myslím si, že autorka má slušně nakročeno :)
Velice oceňuji vysvětlení historických souvislostí s příběhem, které mi během čtení nedocházely.

DreamerX9
22.07.2022 1 z 5

Mně kniha nesedla a nevím jistě jestli to bylo tím, ze byla cílená na mladší čtenáře už jen z věku a chování postav nebo z deje , který mě zkrátka nenadchnul. Začátek knihy se mi líbil ale pokračování které sebehlo zvláštním směrem mi ubralo celkové soustředění a chuť číst dál. Jsem ráda za historické vysvětlivky na konci i některé napady v knize byli originální ale jinak za mě průměr

MadamC
13.07.2022 4 z 5

Dostala jsem přesně to, co jsem od knihy očekávala. Je to opravdu moc příjemná fantasy se spostou magie, zajímavými zvraty a příjemnými postavami, do kterých se lehce vžijete. Moc se mi líbilo, jak se autorka snažila naznačit, že zlo a dobro není vždy jednoznačné a že toto dělení málo kdy odpovídá realitě. Postavy byly vykresleny realisticky, ale stále ploše (ale mám moc vysoké nároky, tak tuto poznámku berte s rezervou). Rozhodně ale byly sympatické, i když se vyvíjely dost často zcela opačným směrem. Co se týče magického světa, tak ten byl zrcadlem toho našeho. Jediným rozdílem byla magie a přístup k životu. Autorka se inspirovala renesanční Itálií, díky čemuž vnesla velmi zajímavý pohled na svobodná města. Ta dala do poměru s opačným přístupem, a to s teokracií. Takže se připravte na trošku té politiky. Příběh jako takový mi přišel dobrý a nevidím na něm žádné velké nesrovnalosti. Rozhodně vás vtáhne. Co mi kazilo dojem z knihy byly 3 hvězdičky. Autorka jimi vyloženě plýtvala a i tak to bude ještě mírné vyjádření. Rozdělovat hvězdičkami na každé druhé stránce text mi přijde víc než zbytečné.
Moc mě potěšilo, že na konci knihy autorka vysvětluje paralely příběhu s historickými událostmi a lidmi.
Na to, že je toto autorčin první počin, je to vydařené dílo. Těším se na další.

Autorovy knížky

2022  72%Čarodějka od Jezera bohů

Kniha Čarodějka od Jezera bohů je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x