Zapletení

Zapletení https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72758/mid_teodor-szacki-zapleteni-8V0-72758.jpg 4 186 48

Teodor Szacki série

1. díl >

Zapletení je zdařilá kombinace kriminálního příběhu a psychologického thrilleru. Vše začíná vraždou Henryka Telaka, účastníka psychoterapeutického sezení v jednom varšavském kostele. Případem se zabývá státní zástupce Teodor Szacki, unavený a znuděný byrokratickými praktikami a manželským stereotypem. Szacki cítí, že mu život proklouzl mezi prsty, tento případ však všechno změní. Bude se muset proplést labyrintem rozmanitých postav: mladá a vyzývavá novinářka, excentrický psychiatr, chlípný kolega od policie nebo paranoidní historik. Szacki odhalí hrozivou moc některých ezoterických metod. Byl vrah jedním ze skupiny? Pokud ano, měl by hledat motiv mezi samotnými členy skupiny, nebo mezi těmi, o nichž se během sezení hovořilo? Szackiho pátrání po vrahovi odkryje jinou vraždu, která se stala o dvacet let dříve, před pádem komunismu. Postupně zjišťuje, že někdy je lepší nevědět — pro své vlastní bezpečí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Uwikłanie , 2010


více info...

Přidat komentář

katerina2907
03.03.2023 4 z 5

Mrazivé a fascinující byly zvláště souvislosti s komunistickou tajnou policií. Jinak bych vyzdvihla realistické vylíčení života a myšlenek vyšetřovatele ve středním věku, jeho zahýbání manželce.

MadamC
26.06.2022 5 z 5

Velmi povedená detektivka. Líbila se mi moc. Zpracováním i neotřelou zápletkou, alespoň z mého pohledu. Těším se na druhý díl.


Gracian1964
15.01.2022 5 z 5

Pri čítaní som si uvedomil, že som túto knihu už kedysi čítal, ale veľa z nej si nepamätal, takže to bolo, akoby som ju čítal prvý raz. Zaujímavý zážitok, celkom trefná sonda do života muža v strednom veku, ktorý sa už považuje za starého. Musel som sa smiať pri predstave 35 ročného mladíka, ktorý má ešte prakticky celý život pred sebou a takto trápne vyplakáva. Však si to aj pekne pohnojil, čo pochopil na vlastnú škodu neskoro. Život je sviňa, občas.

tonysojka
14.11.2021 3 z 5

I pro mne druhý díl Zrnko pravdy byl lepší. Přesto mne zdařilá kombinace kriminálního příběhu a psychologického thrilleru bavila.I státní zástupce Teodor Szacki, unavený a znuděný byrokratickými praktikami a manželským stereotypem,i mladá a vyzývavá novinářka, excentrický psychiatr, chlípný kolega od policie nebo paranoidní historik.A také jako průvodce po Varšavě.

Kulasec
23.08.2021 5 z 5

Rozebrán na tisíc kousíčků... aneb máte krizi středního věku jak vyšitou, jste čtenář "copodrukář", pročež zjistíte, že si čtete o krizi středního věku jak vyšité. Dále: kdo má rád Polsko, tak si knihu užije. Polák píše primárně pro polského čtenáře, stejně to o to více oceníte. Ještě dále: o konstelační terapii jsem nejen slyšel. Úplně nejvíc dále: o nábytku IKEA to není, je to o mafii, čili StB. SO IT IS.

jaroiva
03.06.2020 4 z 5

ale jo, líbilo se mi že je to něco jiného než standardní Ikea-detektivky. Ale i tady je Ikea zmíněna, takže zas nic, detektivky bez Ikea pohledat asi jen nějaké z doby před 70 lety... no nic...
K samotné knize: hodně mě zaujalo téma konstelační terapie. Sama jsem se jednou účastnila a tak jsem si tento zážitek nostalgicky připomněla.
Styl psaní mě bavil, jen ty politické vsuvky z novin byly zbytečně dlouhé nebo časté nebo prostě nějak navíc... ale chápu, proč tam měly své místo.
Pravděpodobně se brzo podívám po dalším dílu.

Lumír23
19.01.2020 5 z 5

Líbilo se mi to. Víc autorů od severních sousedů.

loskatos
05.12.2019 2 z 5

Celou knížku jsem čekal něco napínavějšího, užité vysvětlení/vyřešení případu mně nijak nenadchlo. S žádnou postavou jsem se nesžil, nezajímal mně jejich osud.
Nějak teď ještě nevím, zda číst pokračování. Na světě je tolik lepších knížek.

bigben
10.10.2019 3 z 5

Moje první detektivka od polského autora a zaujala. Půjdu se do knihovny podívat po dalším díle:-)

kaffa
11.07.2019 5 z 5

po dlouhé době konečně kniha, která byla opravdu výborná :-) na začátku to bylo obtížnější čtení, prokousávala sem se tím trpělivě, ale přesto ne s odporem nebo s nudou, spíš s očekávám, kdy se to konečně začně aspoň trochu rozplétat.... přesto, jak se začla odkrývat minulost postav, bylo mi zle, ne z knihy, ale z toho vědomí, že se tohle (možná) dělo, (možná) děje.... kdo ví, kde je dnes vlastně pravda?
nicméně rozuzlení odpovídalo názvu knihy, všechno bylo zapleteno až příliš a já si to rozplétání užila a to i včetně polských reálií :-)

ivoiro
21.02.2019 2 z 5

Kniha je taková divná a nudná. Nějak jsem se s autorem nesžil.

eiramka
17.04.2018 4 z 5

Cíleně jsem sáhla po polském autorovi, protože polskou knihu jsem nečetla ani nepamatuju. Ze začátku jsem z toho byla trochu jurodivá - orientovat se ve Varšavských reáliích, obzvlášť když jedna čtvrť se jmenuje Praha. S prokurátorem jsem taky měla problém - hlavně zpočátku, než vyšlo najevo, že je mu teprve 35 . Pak jsem mu mnohé odpustila. Ale pak jsem se začetla a musím říct, že to vůbec nebylo špatné - použít metodu rodinných konstelací považuji za vyloženě šťastnou a zábavnou (opravdu tomuhle lidi věří , fantastické :) . Ke konci ovšem mi trochu úsměv mrznul na rtech - ano, tohle by se mohlo stát i u nás, koneckonců vidíme to de facto momentálně v přímém přenosu, kam až sahají nitky a moc STB.

Blekí
20.02.2018 3 z 5

Dobře napsaná detektivka odehrávající se v Polsku, která nám trochu, byť ne detailně, poodkryje, co se tam dělo za komunistického režimu. Hlavní postava, který není typický a nám známý detektiv, ale prokurátor, je sice zajímavá, ale bohužel ne velmi sympatická. Nejvíc mě na knize bavil její psychologický aspekt.

Kniha není nijak výjimečná, ale určitě není špatná a stojí za přečtení.

evelinka
17.12.2017

Román mne velmi zaujal, mám dojem že autor vystihl poměry v nynějším Polsku opravdu dobře. I zápletka byla zajímavá. Je to složitá kniha (možná na mne) musela jsem ji číst několikrát, abych pochopila všechny souvislosti.

EvaEma
30.06.2017 4 z 5

Trochu jiná detektivka, pěkně se četla. Jen mě trochu mátla čtvrť ve Varšavě se jménem "Praha", nejdřív jsem myslela, že mluví o nás :-) A zapletení to tedy bylo! Ke konci jsem měla pěkně zamotanou hlavu, nejspíš si to budu muset přečíst ještě jednou :-)

marion111
12.06.2017 5 z 5

Velké překvapeni,tahle kniha. Přečteno jedním dechem.

Majdule
25.02.2017 5 z 5

Vynikající zápletka, motiv rodinných konstelací dodávajících jí na zajímavosti, hlavní hrdina prokurátor Teo Szacki, který se cítí na 50, ale vzápětí zjistíte, že je mu 35, vtipné dialogy a nám blízká mentalita lidí se společnou minulostí, to vše namíchal autor do čtivého koktejlu, který vás udrží v napětí. Bonusem navíc jsou reálie Varšavy a života v ní. Po přečtení téhle knihy opět o něco víc chápu tvrzení, že Poláci rádi trpí. Příběh se ve svém vyvrcholení vrací k bolestným okamžikům našeho společného vědomí (zkušenost se socialismem) a i když bychom rádi věřili, že u nás je to jiné, nejspíš není. Zapletení je prostě syrový, hluboký a přitom zábavný román, který je vlastně náhodou taky detektivkou (ale skvělou). A na rozdíl od hlavního hrdiny, já doufám, že tenhle příběh pokračování bude mít.

genie
19.02.2017 5 z 5

Přistupovala jsem ke knize trochu skepticky, ale musím uznat, že se vyvedla ... Zaujal mě nejednoznačný charakter prokurátora Szackiho, onačejší (= prokurátorský) způsob vyšetřování, prostředí polské metropole, zápletka i rozuzlení ... a skvěle napsáno.

Isserley
26.01.2017 4 z 5

Tento první díl série detektivek s kontroverzním prokurátorem Sackým jsem přečetla až po druhém dílu, v porovnání s ním je malinko slabší, ale stejně je perfektně napsaný, napínavý a čtivý. Jak už uvedlo několik čtenářů přede mnou, atmosférou si v ničem nezadá se severskou detektivkou. Přínosem pro mě je kromě hlavního příběhu také vylíčení reálií dnešního Polska.

jendoslav
24.01.2017 4 z 5

Zajímavá prvotina s vyšetřovatelem, kterého není snadné si oblíbit, a zápletkou vrcholící scénou jak vystřiženou z klasických anglických "whodunnit" detektivek. Zpětným pohledem po přečtení celé série stojí za pozornost hlavně vývoj samotného autora od prvotiny k propracovanějšímu Zrnku pravdy až k poslednímu dílu Hněv, který jako by vypadl ze severské detektivní školy.

Autorovy další knížky

2014  85%Zrnko pravdy
2011  77%Zapletení
2015  78%Nezaplatitelný
2016  71%Domofón
2016  85%Hněv

Kniha Zapletení je v

Přečtených241x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených13x
Knihotéce118x
Chystám se číst74x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x