Zrnko pravdy

Zrnko pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191866/mid_zrnko-pravdy-tDC-191866.jpg 4 158 47

Teodor Szacki série

< 2. díl >

Čerstvě rozvedený Szacki byl na vlastní žádost přeložen do Sandoměře, malebného městečka v jihovýchodní části Polska, která v minulosti nechvalně proslula antisemitskými pogromy a nesmiřitelnými vztahy mezi polskými a židovskými sousedy. U bývalé synagogy je nalezeno tělo nahé ženy s proříznutým hrdlem. Szacki coby jediný místní prokurátor, který není s rodinou oběti nijak spojen, dostane za úkol vraždu vyšetřit. Přestože doma ve Varšavě byl uznávaným odborníkem a profesionálem, v novém prostředí si takové postavení musí teprve vydobýt.  Pro Szackého, který si po pár měsících na maloměstě uvědomuje, že jeho odchod z Varšavy byl osudovou chybou, se případ stává také šancí, jak skoncovat s pocitem osamělosti a prázdnoty, který ho v novém působišti, navzdory milostným dobrodružstvím, pronásleduje. Poznává, že i na počátku 21. století mohou ožívat dávné zločiny a antisemitské stereotypy, obzvláště pak legendy o krvežíznivých Židech a jejich křesťanských obětech. Houževnatý prokurátor se usilovně snaží dopídit „zrnka pravdy“, jež leží ukryto na dně spletitých vztahů mezi obyvateli města…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Ziarno prawdy , 2012


více info...

Přidat komentář

hromes
23.02.2022 5 z 5

Výborná detektivka, jsem z ní nadšený snad ještě víc než z prvního dílu. Kromě napětí se čtenář dozví také něco o nedávné historii a současnosti Polska.
A jako reklama na město Sandoměř je kniha naprosto dokonalá.

Gracian1964
24.01.2022 5 z 5

Pekne vymyslené a dobre napísané. Musím priznať, že český preklad je omnoho lepší, prvý a tretí diel čítam v slovenčine a je to zreteľný rozdiel k horšiemu. Túžba pozrieť si mesto Sandomerz vyvstala aj u mňa.


tonysojka
30.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Velmi zajímavý vhled do "třinácté komnaty" našich severních sousedů ,co se týče jejich soužití s Židy .Oceňuji upřímnost v tématu a věrohodnost popisu stavu muže, kterému se podařilo perfektně rozbít vlastní rodinu.
Ovšem téma židovských pogromů a legend se mi zdá příliš krkolomně naroubováno na kriminální případ tzv. "normální domácí zabijačky ze žárlivosti".
Přesto se mi to líbilo více jak některé "severské "krimi" ,jenž se u nás vydávají snad rychleji a v množství větším, než vyjíždějí auta z Hyundai z Nošovic.
A Sandoměř popsána tak ,že mám chuť na výlet.

zouharov
05.03.2021 4 z 5

Příjemné překvapení, zápletka je hodně zapletená, do poslední chvíle netušíte, kdo je vrah. Zajímavé prostředí i téma.

kaffa
24.06.2020 5 z 5

JO JO JO! ještě lepší než první díl, mohu dát 6 hvězd? naprosto upoutávající k četbě, knihu šlo odložit jen velmi těžko! nemám slov, tohle bylo prostě perfektní, nedá se to vyjádřit jinak :-) kam se na tohle hrabou všechny ty upasupatrupa thrill bestcelery.... ty tomu nesahají ani po kotník ;-)
příběh, děj, zápletka, vše je vystavěno tak čistě a jasně, je to lahodné číst něco takového :-)))) nejspíš sem pořád plná dojmů, takže nedokážu k tomu napsat nic věcného, ale myslím, že výtečné knihy nepotřebují velkou reklamu ;-)

Marcik7
12.04.2020 4 z 5

Trošku mi vadila ta spousta polských jmen a názvů, které jsem si neuměla dát do souvislosti, ale zajímá mě otázka antisemitismu. Jako detektivka velmi dobré.

Lumír23
19.01.2020 5 z 5

Zase výborné.

bigben
01.12.2019 4 z 5

Líbilo, stejně jako první díl. Jen rozuzlení příběhu bylo dost komplikovaná...dám i třetí díl.

danielavachova
27.10.2019 5 z 5

Skvělá polská detektivka,velice mě překvapila,moje první kniha od polského autora a dávám 5 *.

eiramka
24.08.2018 4 z 5

Tak ve skutečnosti bych asi hlavního hrdinu s chutí vzala něčím po kebuli , protože hlavně jeho postřehy ohledně žen a dívek mne nadzvedávaly ze židle - ale pak jsem uznala, že to prostě k němu patří, že autorovi se podařilo vytvořit postavu typu sympaťák na zabití :) Téma ovšem mne dostalo stoprocentně - antisemitismus v Polsku - v minulosti i dnes. V tomto směru je to skvělý počin, výborná detektivka a můžu vřele doporučit.

pinkpop
27.05.2018 4 z 5

Tato kniha se mi líbila mnohem víc, než předchozí díl :-)

Blekí
26.02.2018 4 z 5

Tahle kniha mě zároveň jak překvapila a potěšila, tak zklamala.

Největším pozitivem celé knihy je, o kolik moc je lepší než první díl série. S tak velkým pokrokem autora od knihy ke knize jsem se jinde opravdu nesetkala. Dále, hlavní hrdina dostal od života tak trochu přes čumák, ztratil notnou dávku arogance a hned je z něj pro čtenáře mnohem větší sympaťák. Ano, oněm pro detektivku typickým klišé jsme se bohužel nevyhnuli, ale ani to mi čtenářský zážitek příliš nekazilo. Velké plus pro autora, jak dobře se dokázal poprat s takovým tématem, jako je antisemitismus v Polsku. Věřím, že od toho by dala většina lidí ruce pryč.

Knihu bych si skvěle užila a ani bych neuvažovala nad hodnocením, ale konec, ten konec! Pro mě velké zklamání, nemastný, neslaný. Autor se dotkl naprosto geniálního a elegantního možného závěru celé knihy, ale nakonec zvolil konec, který naprosto pohřbil veškeré mé nadšení a napětí, které se ve mě budovali od prvních stránek.

Závěr knihy mi četbu o tolik pokazil, že normálně bych dala 3 hvězdy. Jelikož jsem ale předešlí díl ohodnotila právě tímto hodnocením, nemohu jinak a dát hvězdy 4. Ten posun od prvního dílu tam je velký.

Ve výsledku bych ale určitě všem, kdo mají zájem, knihu doporučila. Už jen téma a prostředí je natolik osvěžující, že určitě stojí za přečtení.

genie
12.11.2017 4 z 5

Ačkoliv je to detektivka a námět je celkem "hutný", knížka je paradoxně svěží ... Minimálně ve srovnání se severskými krimi. Autor nešetří ironií (mnohokrát jsem se prostě neubránila hořkému smíchu), postavy jsou dobře vykreslené a není složité si k nim vypěstovat vztah. Líbí se mi ty sondy do mikrosvěta obyvatel Sandoměře ... a hlavní postava - arogantní, nikoli však bez srdce -Szacki je "k nezaplacení".

Sisssi
21.10.2017

Slibovaný zázrak se nekonal. Slabé a trapné.

marion111
12.06.2017 5 z 5

Výborná detektivka!

šipek
26.01.2017 5 z 5

Tak má druhá kniha od tohoto autora a musím říci dost dobré. Téma zajímavé a dost odvážné, poválečný život v Polsku jak u nás v pohraničí. Hlavní postava prokurátora Szackého je dost originální a mě se líbila. Detektivka nepostrádá napětí a i překvapivé rozuzlení. Určitě sáhnu po další knize této série. A jsem i zvědavý na další osud obou hlavních postav této detektivky.

Isserley
17.01.2017 5 z 5

No páni, tak tohle je pro mě objev roku. Polská detektivka, a parádní, to bych nečekala. Téma velmi závažné a pro nás jako sousedy dost zajímavé. Skvěle vylíčené poměry polského maloměsta, něco je u nás stejné, něco jiné. Od první do poslední chvíle krutě napínavý příběh, nečekané rozuzlení. Zamýšlela jsem dát čtyři hvězdy, protože detektivky nejsou můj nejoblíbenější žánr, ale právě za to promyšlené rozuzlení přidávám pátou hvézdu. S pětihvězdičkovou polskou detektivkou chybu neuděláte, to vám garantuju. Už mám připravené další díly série k přečtení.

sagasir
02.11.2016 3 z 5

Kdo má něco proti nám?

Rozhodně se autorovi musí nechat, že si dokáže vybrat mnohdy kontroverzní, ale o to zajímavější témata o kterých bude psát. Svým způsobem tak právě tématem antisemitismu prolíná přítomnost s minulostí. Určitě je to zajímavé. V knize nechybí notná dávká ironie a typický autorův humor. Velmi kvituju i to, že Miloszewski si nenasazuje růžové brýle a o vše napíše pěkně natvrdo. Dále nechybí i zajímavé uvedení kapitol (soupis událostí ze světa, Polska a Sadoměře z daného dne). K rozsahu lze napsat, že se jedná opět o klasiku (400 stran). Nové postavy v příběhu zaujmou a hlavně mají své místo a neobjevují se jen tak nazdařbůh. Kniha jako taková, pak není jen pouhou detektivkou, ale hlavně sondou do duší Poláků a možná hledá i odpověď na to kde se v multikulturním Polsku vzalo tolik rasové nesnášenlivosti a nebo jsou tyto projevy u nich jen skryté a postupně vyplouvají na povrch? Netroufám si na to odpovědět. Na to si asi musí udělat obrázek každý sám. Rozhodně však mohu potvrdit ,že se opět jedná o zajímavé čtivo, které hodnotím 75%.

dobama
26.08.2016 5 z 5

Náhoda přinesla knížku do mé poličky s knihami a jsem za to moc ráda!!! Zrnko se mi zarylo pod kůži, tak hluboko, že ani potřeba spánku nezvítězila a knihu jsem přečetla doslova jedním dechem ve 24hodinách.
Líbí se mi styl, jakým je psaná. Teo se stal v mých očích postarším bělovlasým A.Dellonem, Baška zásadička M.Jobertovou a film se uspokojivě odvíjel dál a dál až k velkému finále ve dvou rovinách - jednu její část jsem čekala ( Dellon a Jobertová - jak tohle asi může skončit? ;-) )a druhá mne překvapila. Velice odvážné téma, detektivka s napětím a překvapivým koncem, detektivka propracovaná, oba hrdinové jsou mi sympatičtí a určitě se budu snažit dozvědět se jak to s nimi půjde dál.

jarin58
19.06.2016 5 z 5

Nejlepší kniha tohoto spisovatele.Odvážné téma.

Autorovy další knížky

2014  85%Zrnko pravdy
2011  77%Zapletení
2015  78%Nezaplatitelný
2016  71%Domofón
2016  85%Hněv

Kniha Zrnko pravdy je v

Právě čtených2x
Přečtených195x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených12x
Knihotéce104x
Chystám se číst95x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x