Šeptuchy

Alena Sabuchová

přehled

Región Podlasia je dodnes opradený legendami a hmlami, v ktorých žijú na prvý pohľad zvláštni ľudia – majú svoju vieru, biedu aj šeptuchy – ženy, ktoré vedia liečiť. Krajiny dospievania a ich obyvatelia nás zväčša určujú na celý ďalší život. Podlasie – rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, je tak trochu zabudnutá zem. O to väčšie, nie celkom poznané čaro má, neopakovateľnú atmosféru zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi. Dorota, dcéra miestneho hrobára, a jej najlepšia priateľka nasávajú všetok okolitý svet – aj s jeho zložitými medziľudskými vzťahmi, religiozitou, zanedbanosťou, krásou, šeptuchami a nadprirodzenom i tvrdou skutočnosťou. Alena Sabuchová si pre svoje jemné, no zároveň i drsné rozprávanie zvolila krásny priestor a zabývala ho výnimočnými postavami, stojacimi na hranici nielen dvoch susediacich štátov.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2019 , Artforum (SK)
Originální název: Šeptuchy, 2019

Co říkají o knize uživatelé?

Čtenáři si často pochvalují atmosféru a jazyk knihy, která je zasazena do magického prostředí Podlasí. Mnozí z nich oceňují, jak autorka zachytila život v odlehlých oblastech a tradice, které se prolínají s moderním světem. Příběh je vnímán jako melancholický a introspektivní, zaměřený na dospívání a vztahy. Někteří čtenáři vyzdvihují hloubku myšlenek a pocitů, které kniha vyvolává, a její schopnost přenést je do jiného světa, kde se setkávají tradice s magií. Dějová linie je spíše slabá, ale to neubírá na celkovém dojmu a čtenáři si užívají atmosféru a myšlenky, které kniha nabízí. Více v komentářích.

Komu by se kniha Šeptuchy mohla líbit?

• Milovníci magických a melancholických příběhů
  • Čtenáři, kteří mají rádi atmosférické vyprávění
  • Ti, kdo ocení tradiční vhled do života v odlehlých oblastech
  • Fanoušci knih o dospívání a vztazích
  • Čtenáři hledající hluboké myšlenky a emoce

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šeptuchy. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

PluhMa
31.03.2026

Musím říct, že na knížce se mi velmi líbil jazyk, na každé 2.-3. stránce na vás vykoukne zajímavá metafora, originální slovní spojení, stejně tak je originální téma a lokalita. Bohužel tím bych výčet plusů asi ukončila. Opakovaně jsem měla chuť knížku odložit, paradoxně mě pak nejvíc bavila poslední třetina, ke které jsem se málem nedostala. Knize chybí spád, jsou to takové vyprávěnky, ne úplně dobře poslepované k sobě. Jako by autorka sama tak úplně nevěděla, co chce knihou říct, ačkoliv zajímavých témat k rozpracování by byla spousta.
Upřímně nechápu přirovnávání knížky k Žítkovským bohyním. Ano, Podlasí mělo/má svoje šeptuchy, Žitková zase bohyně, jedná se ale o dvě pro mě zcela odlišná díla a je ke škodě obou stavět je vedle sebe.

všech 131 komentářů

Související novinky - Šeptuchy (1)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021

Ocenění knihy (1)

2020 - Anasoft litera

Kniha Šeptuchy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně146x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi