Luskal Luskal komentáře u knih

☰ menu

Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Letní jednohubka, která ve čtenáři vyvolá úsměv na tváři, i když většina knihy obsahuje i spoustu ´tak už mu to doprdele všechno řekni ´ momentů.
Kluky jsem si hodně rychle oba oblíbila a jen vzpomínala na bezstarostná léta na střední a první zamilování :)

28.07.2023 5 z 5


Rozsudek smrti Rozsudek smrti Alexander Gordon Smith

První polovina se trochu táhla a přišla mi slabší, než předešlé knihy. Od strany 200 už zase hodně akce, skvěle popsané scény a konec lákající na další díl.
Za mě jedno mínus - už mě nebaví ty knihy a filmy, kde musí být záporáci nacisti, myslím, že to jde i bez nich a i přes náznaky ve druhém díle jsem doufala, že tudy cesta nepovede.

27.07.2023 4 z 5


Samotka Samotka Alexander Gordon Smith

O kousek slabší, než první díl, obzvláště, když si během čtení člověk přečte anotaci ke 3. dílu :D
Nicméně napětí autor umí budovat dobře, líbí se mi, že i když se jedná o knihu s dětskými hlavními postavami, nečeká všechny happy end.
Už se těším na další díly

22.07.2023 5 z 5


Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Knihu jsem přečetla za jeden den a jsem velmi mile překvapena. Děj je velmi napínavý, prostředí vybudováno a popsáno na 1*, celou knihu jsem se cítila, jako bych byla taky někde zavřená pod zemí.
Ihned se vrhám na další díl

21.07.2023 5 z 5


99 kluků Micaha Summerse 99 kluků Micaha Summerse Adam Sass

10/10 za kresby, které v knize jsou a mají podobu ig příspěvků.
Micah mě od začátku štval, ale postupem knihy bylo fajn vidět, jak se vypořádává s realitou a zjišťuje, ze život není pohádka, i když se člověk sebevíc snaží. Což ale neznamená, ze nemůže dal snít a dělat okázalá gesta, jako z filmů a pohádek a tím si tu realitu zpříjemnit.
Konec je jasný skoro od začátku, ale nějaké to drama se přeci jen objeví a čtenáře drží trochu napjatého.

Jako oddechovka fajn, četla jsem lepší lgbt knihy, ale nic úplně špatného na ni není :)

21.07.2023 3 z 5


To jediné, co na světě zbývá To jediné, co na světě zbývá Erik J. Brown

(SPOILER) Příběh 2 kluků, kteří se snaží přežít v postapokalyptickém světě. Skvělá kniha s poutavým dějem, slow burn romantikou, obrazem dnešní (americké) společnosti a s velkou spoustou momentů, které nutí čtenáře číst dál a dál.
V polovině knihy jsem si říkala, že už je přece vše na dobré cestě, hlavní postavy už jsou v cíli, tak co se sakra nachází na dalších 150 stranách?! A on tam byl zvrat, ještě napínavější příběh a spoustu ´tak už mu to sakra řekni ´ momentů

26.06.2023 5 z 5


Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Ze začátku mě kniha neoslovila - hlavní hrdina mě spíš štval a vůbec mi nesedly jména hlavních postav (což zní jako zvláštní nedostatek, ale bohužel, z nějakého důvodu se mi vůbec nelíbí a nehodi k hlavním hrdinům)
Ale od zhruba první třetiny se mi příběh začínal více líbit, Denisovy myšlenky byly moc pěkně zachycené a celkově jsem si čtení užila a knihu přečetla za jedno letní odpoledne :)

22.06.2023 4 z 5


Dokud dýchám Dokud dýchám Aleš Novotný

Musím říct, ze mi trvalo docela dlouho se začíst a první díl se mi líbil mnohem víc. Kniha je ale napsána dobře, napínavě, jen mi teď něco nesedělo a sama nevím, co to bylo.

21.06.2023 3 z 5


Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

Skvělá kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Podezřelí mi přišli v průběhu čtení všichni, závěrem jsem byla opravdu překvapená - to jsem nečekala.
Zároveň mě bavily dialogy mezi dr. Shepperdem a jeho sestrou.
Hercule Poirot je sázka na jistotu a zatím mě žádná kniha nezklamala.

22.05.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Dle prvotních názorů jsem se trochu bála se čtením začít.
Přečetla jsem však za jeden den a kniha se mi svým způsobem líbila.
Námět je originální, hlavní (anti?)hrdina byl opravdu zajímavou postavou, i když klidně mohla být kniha delší a s podrobnějším popisem jeho minulosti.
Zároveň mi ale chyběla nějaká akce, či výraznější dějová zápletka.
Konec mě moc nepřekvapil/nezklamal, protože stejně neměl úplně na vybranou.
Oceňuji obálku, která přesně vystihuje to, jaký příběh je.

01.05.2023 3 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Vlastně ani pořádně nevím, co si o knize myslím
Začala jsem ji číst bez většího očekávání - a nijak mě pozitivně nepřekvapila. Byla hodně průměrná.
Kladně hodnotím nápad co se děje po záchraně světa. Oproti tomu mi úplně neseděl styl a jazyk, jakým je kniha napsaná, postavy za mě taky nic moc, zabedněnost hlavní postavy je k pláči a ta přemíra lgbtq+ na to, ze se jedna o artušovskou dobu?
Kdyby neměla kniha označení Humbook tip, asi bych byla při hodnocení mírnější. Ale alespoň jde vidět (i dle nižšího hodnocení DK), že doporučí cokoliv, co vypadá hyperkorektně a výdělečně

01.05.2023 2 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Fajn čtení na pár večerů. Dějová linka byla napínavá, časté střídání postav mi nevadilo a i když jich bylo víc, neměla jsem pocit, že bych se ztrácela.
Cítila jsem z knihy, tak jako ostatní A. Christie, ale vůbec mi to nevadilo. Na začátku jsem neměla ponětí, kdo je vrah a podezřívala všechny, ale postupem času to čtenáři začne být jasné a až na drobnou nepřesnost jsem to uhodla správně.
1 výtka: Hodně rychlý konec.

23.04.2023 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Krásný příběh o první lásce, dospívání, ale také vypořádávání se smrtí blízké osoby.

Poprvé jsem knihu četla v roce 2017, kdy jsem si ji zamilovala. NoahJude jsem si zamilovala. Babičku Sweetwinovou a její bibli jsem si zamilovala. Každý citát a každé moudro mi stále znělo v hlavě a pořád jsem nad příběhem přemýšlela.

Po 5 letech jsem vzala knihu do ruky podruhé a s nadšením se vrhla do čtení. A... pořád tu knihu miluju. I když jsem věděla, jak dopadne, hltala jsem každou stránku.

"Potkat toho pravého je jako vstoupit do domu, kde už jsi byl - poznáváš nábytek, obrázky na zdi, knihy v poličkách, obsah zásuvek.
Kdyby to bylo nutné, našel bys cestu i potmě"

"Některým lidem je prostě souzeno potkat se ve stejném příběhu."

28.03.2023 5 z 5


Otestujte své dítě aneb Jak objevit a rozvíjet schopnosti svého dítěte Otestujte své dítě aneb Jak objevit a rozvíjet schopnosti svého dítěte Miriam Stoppard

Kniha o tom, jak pozorovat své dítě, zda se správně vyvíjí a o tom, jak vývoj podpořit. Několik testů, díky kterým je možné podchytit některou vadu, či naopak nadání.
I přesto, ze je staršího vydání, doporučuje autorka trávit čas s dítětem, vysvětlovat, ukazovat, hrát si (nikoli zakazovat a přikazovat).

17.03.2023 4 z 5


Obsidio Obsidio Amie Kaufman

Skvělé zakončení trilogie. Ještě více napětí a akce. Velmi zajímavý byl pohled na příběh z druhé strany. Uvědomění si, že nic není černé nebo bílé, ale i mezi padouchy jsou normální lidi a strana dobra má své mouchy a ty vás štvou snad ještě víc.

14.03.2023 5 z 5


Gemina Gemina Amie Kaufman

Druhy díl trilogie a asi ještě lepší a napínavější, než první. Čtenář už se orientuje v grafickém zpracování, postavách a čtení jde samo. Příběh je nabitý akcí a napětím. Zároveň perfektní zakončení, lákající k přečtení dalšího dílu.
A Nik se stal mým oblíbencem

02.03.2023 5 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Jedná se o první sci-fi, které jsem četla, takže nevím, co by kniha tohoto žánru měla či neměla obsahovat. Nicméně mě vtáhla do děje, upoutala pozornost a velmi se mi líbila. Oceňuji originální grafické zpracování, příběh, který má spád a pěkný konec, lákající na přečtení dalšího dílu. Malé bezvýznamné mínus je velikost a tloušťka knihy - tohle s sebou do kabelky nevezmete ;)

20.02.2023 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Velmi zajímavá kniha o tom, jaký dopad na svět by mělo vyhynutí včel. Líbilo se mi střídání 3 dějových linek, každá vždy vyprávěna z pohledu jedné osoby. Ze začátku spolu příběhy nesouvisí, ale postupně se čtenář dozvídá, jak jsou osudy jednotlivých postav propojeny. Autorka přibližuje, jak moc člověk svým chováním ničí planetu a jaké dopady má současný konzum. Kniha se mi moc líbila a po přečtení jsem stále měla v hlavě myšlenku, která v ní zazněla a to, jak v dnešní době vůbec nezáleží na jednotlivci, ale společenství, jako celku.

06.02.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Moc fajn čtení. Bylo příjemné si připomenout některé scény z HP a nakouknout do toho, jak natáčení filmu vypadá. Zároveň oceňuji posledních par kapitol, ve kterých Tom popisuje jak Hollywoodské pozlátko, tak své osobní problémy - o kterých je Dobre ze otevřeně mluví a zvladnul se s nimi vypořádat.

30.01.2023 4 z 5


Mimino: návod k obsluze Mimino: návod k obsluze Joe Borgenicht

Moc se mi líbí jednoduché ilustrace, styl, jakým je kniha napsaná a stručně vysvětlená témata. Informace nejsou nijak novátorské, pokud už si člověk něco před touto četbou o miminku zjišťoval. ale je fajn mít takovou stručnou příručku, kde vždy najde “návod”, když si není jistý.

16.01.2023 3 z 5