Komentáře knihy Léto mezi řádky

Ála1968
08.07.2026

Krásný letní příběh,moc hezky zpracované pocity a uvědomění své orientace, kterou zjistí Denis až ve Španělsku.Bylo to napsáno s citem

Vlak0078
14.06.2026

(SPOILER) Kniha mě nezaujala, děj se táhne a je předvídavý. Jedná se o klasický scénář, kdy se hlavní postavě nezamlouvá další hlavní postava, zpočátku téměř nepřátelé, pak kamarádi, nakonec milenci. A na to, že se rozejde s partnerem a rychle skočí do vztahu opačného pohlaví, to je velmi rychlé, dokonce se mezi tím stihnou pohádat i udobřit.

Sice nejsem cílová skupina, ale očekávala jsem od knihy více. Věřím, že ti, kdo hledají oddechovou knihu s trochou romantiky, si v ní zalíbení najdou.

Kekita
12.05.2026

Ač mám knížky od Aleny Štraubové ráda, tak do téhle jsem se musela vyloženě nutit. Ne, že by byla vyloženě špatná, ale prostě mě nechytla za srdce - jak příběhem, tak hlavními hrdiny.
Určitě bych ji ale doporučila všem náctiletým, kteří mají problém s hledáním orientace. V tom byla skvělá. A skoro bych řekla, že by si ji možná měli číst všichni povinně.

Marekh
29.03.2026

Na knihy od Aleny Štraubové jsem slyšel hodně kladných recenzí, a tak jsem si řekl, že bych si od ní mohl také přečíst nějakou knihu, i když nejsem cílová skupina čtenářů. Po dlouhé době jsem se pustil do romantiky, respektive Queer romance.

Hlavní postavou je DENIS (18 let), který se svou přítelkyní VENDY odjíždí na celé léto do Španělska, kde má působit jako animátor. Jeho prací je připravovat aktivity pro děti.

Denis má po prázdninách nastoupit do 4. ročníku střední školy a čeká ho maturita. Nemá rád změny. Miluje čtení knih a přemýšlí nad tím, že by si mohl podat přihlášku na vysokou školu v nějakém oboru, který souvisí s literaturou, ale má o sobě pochybnosti. Jeho velkým kamarádem je FILIP, se kterým si volá a chatuje. Denis má psa a požádá Filipa, aby mu ho během své cesty pohlídal.

Členem animátorského týmu je také VINCENT (23 let), který je chytrý, sebevědomý a pohledný mladý muž. Jenže Denise naprosto vším vytáčí a nemůže ho ani vidět. Postupně se však jeho vztah k němu změní. Denis a Vincent hrají na klavír.

Knihu jsem přečetl za jedno odpoledne. Je to ideální kniha na léto, když si chceme přečíst nějakou romantickou a oddechovou knihu. Kromě toho kniha přináší také řadu témat na zamyšlení.

Kniha má vtipné dialogy a všechno působilo na mě přirozeně a nenuceně.

Určitá část v závěru knihy mě hodně zarazila, ale z druhého hlediska je to realita, se kterou se můžou lidé z LGBTQ+ setkat.

Celkově se kniha četla dobře, a pokud budu mít chuť zase na romantický příběh, přečtu si nějakou knihu od této autorky.

Kniha obsahuje PROLOG a EPILOG. V závěru knihy se nachází medailonek O AUTORCE a PODĚKOVÁNÍ.

Kniha má pěknou obálku.

LenkaStr
24.02.2026 audiokniha

Nejsem cílovka a nebýt audia v podání Dana Krejčíka, pro jehož hlas/přednes mám slabost, kniha by mě stopro minula. Nicméně, musím přiznat, že by to byla škoda. Jasně, není to nic objevného, jedná se v podstatě o průměrnou letní oddechovku, nicméně napsanou čtivě, s lehkostí a uvěřitelně a přímo z toho sálá ta letní přímořská atmosféra. A jako obvykle, audio to celé pozvedá o level výš. Doporučuju.

mnohoknih
18.02.2026

Příjemná letní oddechovka. Prostředí má plný počet bodů. Moře je moře a romantika se tam odehrává úplně sama. S postavami to bylo ze začátku slabší. Vincent mi přišel dost přechytralej. Ale pak mi došlo, že je mu devatenáct a to jsme byly chytrý všichni :-) Za to pro Denise jsem měla pochopení. Taky bych si radši 2 měsíce prázdnin užila čtením než prací. Zápletka je jednoduchá. Přijedu s holkou a odjedu s klukem, plus ta trápeníčka kolem. Jediné, co mi přišlo fakt neuvěřitelné, byla Vendina pomoc Denisovi s randíčkem. Ale je to feel good, tak proč ne.

Karin92
13.02.2026

Moc hezky se příběh poslouchal, velice lehké čtení. Poslechnuto jako audiokniha.

Lilinka.Ká
10.02.2026

Příběhy s LGBT tématikou mě baví, tenhle mě až doteď míjel, ale konečně jsem to napravila. Moc pěkný letní příběh o vztahu dvou kluků, líbilo se mi i prostředí, ve kterém se odehrává. Konec byl na mě možná trochu moc sladký, ale vlastně se to sem hodilo.

markertka
25.01.2026

Krásná queer romance, kterou mi doporučila dcera. Tentokrát láska 2 chlapců. Jako román pro náctileté supr, hezky napsané, tématem, prostředím i slovníkem blízké teenagerům.
Dávám 4,5 hvězdy, četla jsem i lepší, ale určitě doporučuju i tuto k přečtení.

alnovka82
22.01.2026

Moc hezký příběh provoněný létem a bezstarostností dospívání.
Denis je introvertn jak vyšitej a když se potká s Vincentem, který je jeho pravým opakem, je z toho dost vykolejenej.
Denis a Vincent k sobě postupně najdou cestu a Denis si uvědomuje, že to není jen přátelství. A tak nastává dilema, co dál, jak to říct Vendy a jak zareaguje okolí. A když reakce není moc dobrá, tak Denis ztrácí odvahu a začíná pochybovat.
Příběh je čtivý a byla to přesně ta romantika, co jsem teď potřebovala, takže za mě 5*.

parvitas
01.01.2026

Veľmi pekný príbeh o prvej láske. From hate to love je nenásilné a postupné. Letná brigáda mladučkých animátorov v prímorskom letovisku im zaberá všetok čas, ale aj popri nej sa rozvíja vzťah dvoch chlapcov. Jeden práve týmto rozhodnutím zlomí srdce svojej priateľke, no byť úprimný je v tejto chvíli najlepšie. Pripustiť city, vyriešiť si to vo vnútri je mnohonásobne ťažšie a úplne pochopiteľné. Autorka má dar ako naznačiť všetky tie nové pocity a nežný zmätok, rovnako aj opísané pochybnosti a začínajúci vzťah. Záver je úplne ňuňu, ako z romantického filmu!

MitchiSimon
21.12.2025

Česká autora, queer kniha která připomíná odpočinek, hledání toho co vlastně chceme a že je v pořádku být sám sebou. Kluci se potkávají v hotelu, jeden je ve vztahu a ten druhý je otevřený poznávat svět. A jakmile se tito dva opravdu seznámí, všechno se začne měnit. A možná ne k dobrému. Ale mohu vás ujistit, že je v knize šťastný konec. Přečteno za dva dny, těším se na další knihy autorky.

Erra
05.12.2025

Tahle kniha obsahuje vše, co já mám ráda...Český autor, queer a Český postavy. Je to tak originální příběh, dva kluci co se potkají v hotelu, když dělají animátory o prázdninách. Jeden v nešťastném vztahu, druhý jen chce poznat svět. Moc hezké, jen by se někomu nemusel líbit trops podvádění, což chápu, ale zase mi přijde, že v tomhle věku jsme každý dělal hrozný věci.

Snílek1980
24.11.2025

Tuhle knížku jsem měla čest číst už v období betací, a musím uznat, že se povedla skvěle. Feel good letní příběh zamilovávání se dvou kluků – moje oblíbené od nenávisti, nebo spíš hašteření, k lásce. Všechny postavy mi byly sympatické, tedy kromě proradné Nely. Navíc se příběh odehrává v krásném letním prostředí. Bavila mě každá stránka a na super povedeném konci jsem se neubránila slzičkám dojetí. Tuhle knížku vřele doporučuji všem, které baví čtení o letních láskách. Navíc pokud si Léto mezi řádky poslechnete jako audioknihu, čeká vás příjemný bonus, protože je fenomenálně načtená, což celý příběh ještě posouvá o stupínek výš k dokonalosti.

Kniholenka_DK
16.11.2025 audiokniha

Překvapivě dobrá kniha! Ze začátku to působilo příliš young adult, ideální tak pro 13-15leté čtenáře, ale poté co si Denis začal uvědomovat, že vztah s Vendy nebude pro něj to pravé ořechové, to začalo být na tento typ literatury až překvapivě hluboké - až jsem u Vincenta občas pochybovala, že by takovéto vyspělé řeči mohl vést ve svých cca 19 letech - ale svůj účel to splnilo, tak to autorce mileráda odpouštím, protože díky tomu jsem si to mohla užít i já, která do kategorie mládeže už dávno nezapadám :-)

Na knihu mě navnadilo hlavně originální prostředí hotelových animátorů a ačkoliv to byly opravdu jen kulisy, tak mě to bavilo. Celkově je to moc milý odlehčený příběh se sympatickými postavami, který ve mě zanechal velmi hezký pocit. A kdyby byly mé děti o něco starší neváhala bych jim tuto knihu doporučit.

Načtení audioknihy Danielem Krejčíkem bylo nakonec docela zábavné a velmi procítěné, ačkoliv souhlasím s komentářem Kate3003, že ten “přeafektovaný” hlas ženských postav si opravdu mohl odpustit. Na druhou stranu za spoustu jiných věcí lze interpreta spíš pochválit.

Jájinka_sh
19.10.2025

Pěkný příběh, je zde hlavně vidět to, jak se cítí a neví si rady, co s tím... Konec byl až moc pohádkový a to doslova

knizni.taurus
04.09.2025

„Nemusím nic, jen žít svůj život přesně tak, jak chci. Dokud tím nikomu neubližuju, nemá nikdo právo mi do toho kecat.“

Pokud (ještě) hledáte letní oddechovku, tak Léto mezi řádky může být vaše příští letní stanice.

Knížku jsem nějak cíleně číst neplánovala, ale když jsem ji našla jako audioknihu, tak jsem se rozhodla, že si léto zpříjemním cestou do Španělska skrz sluchátka. Volba to nebyla špatná, ale už určitě nejsem cílovka.

Hlas Daniela Krejčíka je moc příjemný. Co teda nemusím, jsou znělky v audioknihách, ještě když jsou takto dlouhé. Jinak byla interpretace moc fajn a ubíhalo to rychle.

A co vlastně příběh Denise a Vincenta nabídne? Docela předvídatelný kousek s atmosférou přímořské dovolené. Velká část příběhu se věnuje zejména Vendy, takže na to že má kniha něco málo přes 200 stran, tak ta romantická linka byla taková chaotická. Nicméně, i když Vincent tolik prostoru nedostal, tak určitě dokázal okouzlit nejen Denise a rozdat pár mouder. :) Na tak krátký příběh je tady taky spousta dramat, která se odehrají zejména v druhé polovině knihy, takže mi to celé přišlo trochu uspěchané.

Chování postav bylo občas hrozně dospělé, občas hrozně dětinské. Postavy mi zvlášť k srdci nepřirostly, ale fajn byla postava nejlepšího kamaráda Denise.

Suma sumárum: Je to opravdu nefalšované YA, což není výtka, ale je dobré s tím počítat. Účel oddechovky knížka splnila, já si u knihy odpočinula a zpříjemnila mi běžné pracovní činnosti. Jen mám pocit, že dlouho v mé mysli nezůstane.

simonka.krvinka
19.07.2025

(SPOILER) Velmi milé vyprávění.

Od události s hranolky na benzínce jsem jen čekala na nějaké zvraty a zápletky mezi nimi. Hodně oceňuji to, že jedna ze zápletek je to, že má Denis holku Vendy a zamiluje se do kluka, protože je to ve společnosti stále celkem tabu. Zároveň se mi i líbí, že i přes rozchod Denise s Vendy si k sobě najdou přátelskou cestu.

Upřímně mě velmi překvapil konec, čekala jsem všechno ale ne tohle.

Damonka12
16.07.2025

Krásná kniha na léto, která zahřeje na duši.

simaja
11.07.2025

Mě se knížka líbila moc, bylo to takové něžné objevování sebe sama. Úplně jsem se vrátila do teenagerovských let :-)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi