Léto mezi řádky

Léto mezi řádky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511999/bmid_leto-mezi-radky-cbV-511999.jpg 4 210 76

Denis přistoupil na plán své přítelkyně Vendy a odjel s ní na celé léto do Španělska pracovat jako animátor. Není to jeho styl – kdyby bylo na něm, zůstal by doma a proležel celé prázdniny v knížkách. Pak ale potká Vincenta a začne prožívat vlastní strhující příběh, jehož děj překvapí i jej samého. Vincent je chytrý, vtipný, sebevědomý a přitažlivý, což drtivá většina jeho okolí oceňuje. Denise ale vytáčí už od první chvíle, kdy mu z talíře ukradne hranolek. Vincentova nespoutanost a přímočarost ho rozčiluje a fascinuje zároveň. Být v blízkosti bohéma, který hltá život, rozdává úsměvy a zároveň vyslovuje těžké životní pravdy, pro něj znamená vystoupení z komfortní zóny. Boj s vlastními pocity užírá Denise zevnitř, poprvé ale vnímá, že je opravdu naživu. Vidí všechny barvy, slyší každý nádech a cítí. Doopravdy cítí.... celý text

Přidat komentář

nofreeusernames
19.04.2024

Něco českého, co se ale hned na začátku vydá mimo Česko, takže kdo fandí prázdninám na Macháči, má smůlu Léto mezi řádky je feel good letní věc, ve které jeden kluk zjistí, že ho jeho přítelkyně vlastně vůbec nebere a naopak ho bere jinej kluk, kterého nesnáší. Je to lehké čtení, taková fajnová jednohubka, co vás bude bavit na dece u moře, když máte vypnutý mozek a vaše jediná starost je se pravidelně otáčet na lehátku, abyste se nespálili.

Odehrává se to ve Španělsku, kde hlavní hrdinové pár týdnů pracují jako animátoři v hotelu, a jinak je moc popisovat nemusím, protože je vidíte na té #topstrop obálce Jenom řeknu, že ten, kterému v knize vidíme do hlavy, se jmenuje Denis, a je to mega knihomol, co vlastně ne úplně rád řeší jakékoliv konflikty, vystupuje ze své komfortní zóny a obecně je takový spíš #lowkey kluk, co by si nejradši už popadesáté četl Harryho Pottera, nebo s někým probíral Obraz Doriana Greye, než šel pařit

Tohle čtete kvůli té atmošce, čtete to, protože si chcete užít ňuňu #hatetolove a toužíte po šťastném konci. Všechno bude.

jahex
07.04.2024 5 z 5

Co číst, když máte volnou celou neděli, venku je krásných asi 30 stupňů (což je v dubnu přeci úplně normální) a vy se chcete opalovat na balkóně?
Letní gay romanci!!
Ani nevím proč, ale nějak jsem čtení téhle knížky odkládal a to ji mám v knihovně už docela dlouho. Ale asi jen čekala na správnou chvíli. Ta přišla dneska. A přesně tohle jsem na ten balkon potřeboval.
Moc milý a fajn příběh, kde hlavním hrdinům fandíte i když víte, jak to dopadne (nebo si to přejete?). Je to hodně čtivý, takže jedete jednu kapitolu za druhou a najednou zjistíte, že je konec. Mně stačilo 12 hodin a šlus. 0:)


Tebby
24.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Jednohubka na jedno až dvě upršené odpoledne. Podle hodnocení jsem asi od knížky očekávala trochu něco víc. Prvních pár stran se docela vleklo. Pak se příběh ale rozjel a svištěl až téměř do konce. Moc nerozumím tomu, proč tolik autorů potřebuje dát na posledních pár stránek ještě nějaké drama, když to stejně za dalších pár stránek opět vyžehlí, aby kniha dopadla dobře. Taky se mi moc nechtělo věřit tomu, že by se Denis tak rychle vyrovnal s tolika novými pocity a stejně Vendy, že by dokázala být i nadále tak přátelská a obětavá. Kniha také nepřišla s ničím úplně novým nebo šokujícím. Nicméně příběh byl fajn, takže se k němu třeba někdy ještě vrátím. Lepší průměr, takže 4*.

Gaabii
09.03.2024

Hodnotit knihu nebudu, protože to je YA a mně tam nějaké věci prostě chyběly, holt už nějaký ten rok YA nejsem, ale věřím, že pro mladé čtenáře to může být fajn.
Prvních 100 stran stačilo dát na 10-20, ke čtení jsem se musela přemlouvat, děj neměl spád a nic se nedělo a pořád se omílalo to samé. Pak se to v druhé půlce trochu zlepšilo, kniha mě začala bavit, ale zas pak strašně rychle skončila. Více prostoru se dalo Vendy než Vincentovi. Knížka mě neoslovila a vím , že se k ní nejspíš už nikdy nevrátím.

lukas4507
27.01.2024 4 z 5

Knihu určitě doporučuji. Začátek knihy neměl moc spád, chápu cíl autorky, ale obsah prvních 100 stránek bych zkrátil tak na polovinu. To neustále se opakující chování hlavních postav bylo únavné. Zbytek knihy mi to ale vynahradil. Trošku mě mrzela nedomyšleně působící poslední kapitola, což mi na pečlivost autorky vůbec nesedělo (např. proč mu sakra týden neodepsal) a výrazně bych omezil slovo křenit se. Jsou to ale vlastně jenom drobnosti. Celkově je to solidní kniha, popisy jsou velmi hezky zpracované a detailní, takže vás to vtáhne do děje. Kapitola 22 (u piána) je naprosté mistrovské dílo!!! Těším se na druhý díl, nemůžu se dočkat.

Scorpio7
23.01.2024 3 z 5

Knížka se čte hodně jednoduše, je oddechová a nenutí o ději přemýšlet. Upřímně jsem čekala maličko víc.
Dialogy ani příběhová linka moc promyšlené nejsou, některé rozhovory byly přímo jalové. Navíc se vztah chlapců vyvíjel až příliš nepřirozeně rychlým tempem - příběh byl na nějakou uvěřitelnost krátký.
Doporučila bych nenáročným/pomalejším čtenářům, nebo jen jako knížku na léto.

Durancie
05.01.2024 5 z 5

Perfektní kniha na léto. Svěží romantický příběh bez většího konfliktu, jen slunce, moře a pohodička. Oba kluky jsem si zamilovala (Vincka o trochu víc) a sympatické byly i ostatní postavy. Chválím krásnou obálku.

VDreamer
08.12.2023 5 z 5

Bavila jsem se skvěle. Super prostředí i postavy, taková milá romantika. Akorát bych si teď přála léto.

Whatif
24.11.2023 1 z 5

Čeští autoři a YA žánr, to pořád nejde moc dohromady a tahle kniha je toho příkladem. Hned v první kapitole několik chyb (nejen gramatických), kdy není pohlídáno ani jakého psa Denis vlastně má. Neberu to ani tak jako chybu autorky jako spíš chybu a nepozornost té ohromné grupy lidí, kterým v závěru děkuje za pomoc. Jazyk ani psychologie postav k nim absolutně nesedí. Od učitelky na střední škole bych čekal, že bude mít k této generaci blíž. Stejně tak mi přišlo dost cizí zasazení do prostředí, které autorka nezná, jak sama v závěru přiznala. To mi připadá jako taky dost častý nešvar českých YA autorů. Je to snahou být světoví? Nevím... ale přirozenosti příběhu to rozhodně nepřidává, naopak ta umělost z toho přímo čiší.

Ibišekk
10.11.2023 4 z 5

Knížka mě zaujala obalem, tak jsem si jí hned vzala. Mamka na mě sice koukala divným pohledem, ale to mi bylo jedno.
Hezky a rychle se to četlo, musela jsem nedobrovolně přestat číst, abych to nedokončila za jedno sezení. Postavy byly hezky propracované a popsané. Možná bych ocenila, kdyby kniha byla delší, ale i tak se mi to líbilo.
Strhávám ale jednu hvězdu za ten konec, který byl až moc pohádkově nereálný. Ale jinak doporučuji,

Knižní_Molka
31.10.2023 3 z 5

3*
mila hezka oddechovka <3
dost mi to pripominalo film dej mi sve jmeno
konec se mi nelibil, zbytecne klise
super prostredi
chovani hlavnich hrdinu bylo casto na pest
ale uzila jsem si to

lucie3944
25.10.2023 4 z 5

Moc pěkné. Popis pocitů, myšlenkových pochodů - moc dobré. Neumím si představit, jaké to musí být, neuvědomovat si a poznat.... Mít najednou pocit, že je všechno špatně a zároveň správně. Ty obavy, jak to bude teď, co to znamená. Ale i takové příběhy se dějí, a je dobře, že se o nich píše a mladí dospělí mají šanci si o tom přečíst.
Nepřekvapuje mě, že se najdou lidé, kteří s volbou partnera ostatních nesouhlasí, ale můj názor je ten, že do toho nikomu nic není, pokud to nějak zásadně nikomu neubližuje.
Prostě je to pěkně napsaná kniha, nemusí být na každé stránce napsáno miluju tě, aby člověk pochopil, jak silné city člověk k někomu jinému chová.

Librorumistka
17.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha byla opravdu skvělá! Léto mezi řádky nabízí letní romantiku, která má skvěle vypracované postavy a úžasné prostředí hotelu u moře. Velmi jsem ocenila to, že z knihy je cítit česká stopa, které se přenáší i do hotelu ve Španělsku a animátorského programu. Vývoj Denise mi přijde jak realistický a uvěřitelný, tak velmi citlivě napsaný. Navíc autorka umí psát skvěle, poutavě a používá zajímavé slovní obraty. Spokojení budou hlavně fanoušci queer romantiky, která je zde přítomna výrazně, avšak nenásilně. Celkově oceňuji celou knihu a věřím, že svým rozsahem i obsahem potěší mnoho dalších čtenářů.

Rainbowdreamer
15.10.2023 5 z 5

Moc příjemný oddechový letní příběh, psaný velmi čtivou a lehkou rukou, děj rychle běží, dialogy je radost číst, kniha se mi četla báječně. Od jiných gay romancí se kniha liší důrazem na vnitřní hledání sebe sama, jakýsi interní coming out, kdy si hlavní hrdina Denis musí hlavně sám sobě přiznat, kdo je. Kniha s výrazným pozitivním nábojem mě pobavila, zaujaly mě i další postavy s originálními a příjemnými charaktery - Vincent, Vendy, Filip a jiní. V textu je i pár nenápadných didaktických pasáží (o důležitosti mít rád sám sebe, o homofobii apod.), které mohou být důležité pro -náctileté (kterým je asi kniha primárně určena), autorka zde asi nezapře své hlavní povolání středoškolské učitelky. Moc bych bral, kdyby byly takové knihy k dispozici v době, kdy jsem já dospíval, a snažil se vyznat sám v sobě. V závěru jsem zaznamenal drobnou poznámku, že snad autorka připravuje druhý díl, tak se moc těším.

Teryysekk99
02.10.2023

Kniha je dobrá, líbila se mi, je hezky napsaná a vcítíte se do děje. Je spíše určena pro čtenáře, kteří rádi čtou Queer romance.

Kniha se odehrává ve Španělsku. Hlavní postava Denis se svojí přítelkyní pojedou na dva měsíce jako animátoři do Španělska, kde Denis potkává kluka jménem Vincent. Denis ho od jejich prvního shledání nemá zrovna moc v oblibě. to se ale bude měnit hlavně po určitém rozhovoru s Vincentem.

Nuttelka
30.09.2023 4 z 5

Asi jsem čekala něco trošku více, co mě opět chytí za srdce a nepustí.. ale toto byla taková milá letní oddychovka :-) Ale jako prvotina i tak povedená kniha.

kniholaska6136
10.09.2023 5 z 5

Úžasná oddechovka pro letní dny. Příběh není nijak složitý a vcelku asi předvídatelný, ale velmi mile podaný a napsaný způsobem, že je uvěřitelný. Mládí nese spoustu nástrah i překvapení a někdy se objeví i to, co nejméně čekáte v podobě kluka, který vás vytáčí a otevře ve vás, co byste sami nečekali.

Snapeova
05.09.2023 5 z 5

Čistě pocitově hodnotím plným počtem hvězd, protože mě kniha naprosto pohltila. Předtím jsem četla knihy s těžší tématikou, takže takováhle letní oddechovka mi vyloženě sedla. Poprvé jsem taky četla gay romanci, takže to pro mě bylo něco trošku nového. Začetla jsem se a nedokázala knihu odložit.
Musím samozřejmě uznat, že příběh není nijak extra složitý a je i vcelku předvídatelný, ale kniha byla tak čtivá a měla tak skvělou atmosféru, že jsem si ji opravdu užila a musím ji prostě hodnotit na plný počet hvězd.

knizkocici
30.08.2023 5 z 5

LMŘ jsem měla příležitost si přečíst už jako první verzi, a ačkoli tento žánr vůbec nečtu, byla jsem příjemně překvapená. Bála jsem se, že nebudu schopná dát autorce žádný názor, ale nakonec byly tyto starosti zbytečné. I první draft byl velmi povedený. Nebudu se tajit tím, že se s Al poměrně spoustu let přátelím, takže jsem jí nemohla říct, že je to slátanina Což nebyla a není. Každopádně, teď dočítám finální verzi a musím řict, že na ní opravdu hrozně moc zapracovala, aby se ke čtenářům dostal ten nejlepší příběh. Jsem na ní neskutečně pyšná a byla jsem po celou cestu, kterou se mnou sdílela - přes přijetí rukopisu, vymýšlení jména knihy až po domluvení na obálce s Vanessou, což byl podle mě neskutečný úspěch a štěstí.

Možná jste stejní jako Denis, hlavní postava, a napadá vás, že hetero vztah vás nenaplňuje. Možná se jen bojíte vyjít ze své komfortní zóny. Možná vám tahle kniha pomůže si uvědomit spoustu věcí o sobě a o druhých, jako pomohla mnohým jiným. Jen se podívejte na všechna ta pozitivní hodnocení.

LMŘ se také dočkalo dotisku, a to po necelých 3 měsících od vydání!!! To o něčem taky svědčí. Příběh knihomola Denise a bohéma Vincenta uchvátil drtivou většinu čtenářů, mě nevyjímaje. Zcela jistě uchvátí i vás.

Niamh15
23.08.2023 1 z 5

Přečteno a do druhého dne bude bezpochyby zapomenuto.
Mezi menší, ale otravné prohřešky počítám:
- Denis má být totální knihomol, přesto se prakticky vyjadřuje jako negramot
- celé to klučičí hašteření na začátku bylo vlastně hrozně nepříjemné a vůbec nepůsobilo hravě, jak asi mělo
- kniha je prolezlá stereotypy (holky stojí fronty na záchodech, protože se šminkují atd. atd.)
Ovšem za zásadní kiks považuju to, že ve mně kniha nedokázala vyvolat jakékoli emoce (krom rozčarování z výše uvedeného). Bylo mi naprosto jedno, jestli spolu ty dvě nesympatické postavy skončí, nebo ne.
Zkrátka... přežila bych bez toho.