To jediné, co na světě zbývá

To jediné, co na světě zbývá https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511997/bmid_to-jedine-co-na-svete-zbyva-fES-511997.jpg 4 126 33

Když Andrew narazí na Jamieho dům, je zraněný, hladový a už nemá co ztratit. Smrtící patogen vyvraždil většinu světové populace včetně všech, které kdy oba kluci milovali. A jestli je tenhle nový svět něco naučil, tak hlavně bát se toho, co jsou zoufalí lidé schopní udělat. Tak proč jim připadá tak snadné vzájemně si věřit? Poté co v jejich úkrytu přestane být bezpečno, utečou na jih, kde hledají zbytky civilizace. Ale na Andrewově příběhu něco nesedí – a oni by kvůli tomu mohli přijít o všechno. Jamie má navíc taky tajemství. Začíná k Andrewovi cítit něco víc než pouze přátelství, což jejich putování jen přidává na strachu a zmatku. Cesta před nimi je dlouhá, a aby přežili, musí prozradit svá tajemství, postavit se následkům a najít odvahu bojovat za budoucnost, po které touží, společně. Jen jedno je jisté: to jediné, co jim na světě zbývá, je vzájemná přitažlivost.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

All That's Left in the World , 2022


více info...

Přidat komentář

Ibišekk
25.02.2024 5 z 5

Skvělé. Nic jiného k tomu dodat nejde. Jednoduše se to četlo, nic tam nebylo příliš zdlouhavé, nic tam nebylo příliš absurdní, prostě to bylo skvělý. Rozhodně se chystám sehnat druhý díl, co vyjde tenhle rok (doufejme). A jediný co bych vytkla je ten přebal, který mi vůbec barevně nesedí do knihovny :(. Doporučuji všem věkovým skupinám fakt že jo.

lukas4507
10.02.2024 4 z 5

Byla to vlastně hodně smutná kniha, plná příběhů o zlých lidech, plná strachu, agrese, smutku. Kniha je zajímavá a dobře napsaná, ale určitě to není čtení pro každého.


Mikky01
26.01.2024 5 z 5

Tato kniha se odehrává v postapokalyptickém světě. Planetu postihla smrtící chřipka, která vymýtila většinu populace, tím pádem na světě zbývá už jen nepatrné množství lidí. Lidstvo ztratilo všechno, elektřinu, plyn, peníze a zákony, nic na světě není důležitější, než přežití. Na světě přežilo pouze pár jedinců, kdy nevíte, komu máte věřit. Prostě lidstvo se změnilo od základu. Mezi přeživšími jsou hlavní hrdinové této knihy - Andrew a Jamie (Ano, pochopili jste správně, jedná se LGBTQ dílo)
Tito dva kluci se seznámí, když Andrew šlápne do pasti na mědvedy a těžce si poraní nohu.
Když se snaží dostat někam do bezpečí, náhodou potká Jemieho dům.
Andrew má štětí, protože Jamieho maminka byla lekářka, která mu před smrtí začala psát deník, kde byly ruzné postupy, jak má co léčit.
Jamie Adreowi pomůže a mezitím se mezi nimi rozvine přátelství, důvěra a nakonec možná i něco víc.

Oba tito kluci mají smysl pro humor, jsou to skvěle napsané postavy, takže se nemáte šanci při čtení nudit.
Samozřejmě, že oba kluci mají svá tajemství, takže musejí udělat rozhodnutí, která se jim nebudou líbit (nechci více spoilerovat )
Děj pak pokračuje trochu jako v The last of us. Kluci spolu cestují po ruzných městech, kde hledají ostatní přeživší. Při cestě potkají nejrůznějsí lidi, mají strach, ale jsou spolu. Postupně si uvědomují, jak jsou si blízcí a že se navzájem potřebují. Přeci jen samota v této situaci, není nic dobrého. Občas je to témně děsivé i akční. Někdy dokonce byly scény, kdy jen otáčíte stránky a pomalu zapomenete i dýchat.

Kniha se mi moc líbila, byla nepředvídatelná, dost často mě i překvapila. Jsem spokojený s tím, jak kniha dopadla. Autor celý příběh, včetně zakončení, zvládnul na jedničku.

Dokonce se nebojím říct, že bych si tuto knihu přečetl znovu. Já osobně miluji hru The last of us, mám rád i seriál a tato knížní verze tomu byla velmi blízko.
Mohu doporučit! kdo má rád survivor, tak směle do toho.

michaelakoc
31.10.2023 2 z 5

Tak tady u této LGBT queer knihy půjdu proti proudu a hodnotím nízko. Nevyvolala u mě vůbec žádné emoce a až na několik posledních stránek, na ní nevidím nic pozitivního. Je to tedy kniha naprosto mimo můj okruh knih, které normálně čtu, protože jsem ji četla v rámci tajné štafety, ale myslím si, že pouze tím to není.

Dokáži si leda představit, že, kdybych byla náctiletý člověk, který právě řeší svou orientaci, mohla by mi být kniha sympatická. I tak si ale myslím, že by to rozhodně neprobíhalo tak jako u Jamieho, bylo by to mnohem komplikovanější.

A mimochodem, podle mého by Andrew, Jamie ani Cara v postapokalyptickém světě nepřežili. Ne tak, jak se o to snažili v knize.

Rainbowdreamer
21.10.2023 5 z 5

Neuvěřitelně silný a krásný příběh, který mě chytil za srdce a nemohu na něj přestat myslet. Postapokalyptický svět znamenající konec současné civilizace. Mnozí z těch pár přeživších rezignovali na své lidství, začíná převládat násilí a právo silnějšího. A na tomto pozadí příběh lásky a naděje. Dva dospívající kluci, kteří zůstali sami, a kteří se přes všechnu mizérii kolem snaží žít správně. A když se občas setkají i s dalšími dobrými lidmi, objevuje se nesmělá naděje, že snad všechno neskončí úplně špatně. Opravdu originální gay romance, v níž není ani stopy erotična, ale o to víc lásky a naléhavých otázek, co dělá člověka člověkem.

RozaD
01.09.2023 5 z 5

Jen jedno slovo - D O K O N A L O S T .
No vážně. Krása, jak se rozvíjel dej, jak vás to vtáhne hned na první straně a do poslední nepusti. Přísahám- není tam jediná nudná chvíle, jen na vyplnění stran nebo děje. Není tam nic zbytečného.
Tedy jednu chybu to má. Ach ta klasika. SAMOZŘEJMĚ ze k sobě kluci něco cítí, ale boji se, ze ten druhy ne, tak si nic neřeknou, a když už si řeknou, tak se to cele dosere, takže na romantiku není čas, a pak je konec. No jo. Jen tak. Slus. The end.
Ale jinak- budu číst znova a znova.
Měla jsem ji přečtenou za 6h, protože jsem se nedokázala odtrhnout. Sice to není žádná extra rychlost, protože jsem magor a romantické chvíle si čtu třeba i 5x dokola, a pak se ještě vracím, ale přestat jsem proste nemohla.

Lucík118
29.08.2023 5 z 5

K této knížce mě dostala kamarádka a jsem za to velice ráda. Knihu jsem četla jedním dechem. Krásná postapo knížka. A do toho pomalá romantika dvou kluků.
Nemám slov, jak moc se mi ta knížka líbila. U těchto knih vždy přemýšlím, jestli by bylo možné to, co je popsané, mám na mysli, jestli by měli elektřinu atd., a jakým způsobem by to mohlo fungovat. Tady mě snad nenapadá žádná chyba, moc se mi líbilo, jak to bylo promyšlené.
Kniha je napsaná poutavě a ani nevím jak, ale měla jsem ji přečtenou během chvilky, nedokázala jsem ji odložit. Není to můj běžný žánr, ale mohu ji jedině doporučit.

LaCoccinelle
25.08.2023 5 z 5

Skvělá knížka. Vtáhla mě do děje, jako bych tam s klukama byla taky.

Marekh
25.08.2023 5 z 5

Jedná se o postapokalyptický román (YoungAdult). Jedná se o autorovu prvotinu. Podle autorových slov je román smutný, děsivý a strhující. V minulosti jednotlivých postav jsou o covidu krátké zmínky, ale tím podobnost končí se superchřipkou, kterou se nakazili lidé a díky které vyhynula většinová populace.

Kapitoly jsou krátké, střídají se z pohledu Andrewa a Jamieho. Kniha byla čtivá a líbila se mi.

Hlavní postavou je ANDREW, který narazí na dům JAMIEHO. Andrew má zraněnou nohu a je hladový. Požádá Andrewa o pomoc.

Andrew je gay, má rád hudbu, rád sleduje filmy a vypravuje o nich a také má smysl pro humor. Jeho máma a sestra zemřely na superchřipku.

Jamison se společně se svou mamkou odstěhovali na chatu. Jeho mamka byla lékařka, naučila ho lovit zvěř, ale nemá rád lov. Na chatě žije sám, protože jeho mamka zemřela na superchřipku.

Andrew a Jamie odcházejí z chaty a hledají další civilizaci. Při svých toulkách zažívají nespočet dalších dobrodružství. Oba chlapci skrývají před sebou tajemství.

Nebyl jsem si úplně jistý, jestli tato kniha bude pro mě, protože téma knihy není radostné. Chvílemi mi to připomínalo covid, jeho průběh, následky a úmrtí ve velkém měřítku. Těmto knihám se spíše vyhýbám, ale nicméně jsem se do knihy začetl a líbila se mi. Byla napínavá od začátku až do úplného závěru. Přestože se jedná o apokalyptický příběh, je patrné, že světová populace by mohla být zničena a covid je toho důkazem, jakou bleskovou rychlostí se nákaza dokáže šířit a jaké zhoubné následky to pro všechny lidi může mít.

Kniha má pěknou obálku a je pěkně graficky zpracovaná. Kniha obsahuje Epilog, Poznámku autora a Poděkování.

vandalindakova
19.08.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem po knize sáhla. Mám v tuto chvíli celkem i chuť na podobné oddechověji laděné knihy, takže mi čtení sedlo jak zadek na hrnec. Dystopické scénáře v knihách žeru, takže i díky tomu jsem po knize sáhla. A hrozně mě překvapilo, že může existovat kniha plná všemožných emocí, a že se do takové situace dá nacpat tolik humoru, kterému jsem se často opravdu smála. Stejně jako právě ten oddechový vibe, který se střídá s dobrými myšlenkami, strachem a popisem po pandemické situace. Pár částí mě nutilo se zamyslet nad tím, jak se vlastně lidé v krizových situacích chovají nebo jsou schopní se chovat. Co nás strach donutí dělat, jak nás to ovlivňuje v každodenním životě. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila vcelku brzo, dokázala jsem se do nich vcítit a hlavně měli vývoj! Četlo se to strašně skvěle, a rychle. V některých chvílích byl děj trochu useklý a posunutý, ale nijak to pro mě nerušilo dojem (možná naopak lépe, než dalších x vycpávkových stran o tom, jak zase někam jdou a jdou). Toho chození jsem se totiž bála, protože když to nemá akci, zápletky a nic se neděje, kromě toho, že postavy někam jdou, tak mě to nebaví a nudí. Děj do sebe ve výsledku dobře zapadával, když se střídaly postavy v roli vypravěče, a doplňovaly informace z druhého úhlu pohledu. Jediné, co mi trošku drhlo, byly ty předpřipravené zápletky založené na zatracené náhodě, která se samozřejmě vždycky povedla tak, aby se tam přesně něco stalo. Aneb momenty, kdy já okamžitě protočila oči se slovy: no jasně, že se muselo stát tohle že jo.

TomTomis
16.08.2023 5 z 5

Na to, že se jedná o knihu pro mládež, tak se podařila a myslím, že by si ji mohl přečíst kdokoli. Tento svět, který vyhladila epidemie, není hlavním tématem. Tím je vztah dvou lidé, kteří se potkávají a nacházejí k sobě cestu. Autor děj narušuje skvělými momenty překvapení, které dokreslují složitou situaci světa. Na konci přece jen je jakási naděje, že lidstvo na tom nemusí být všude tak špatně a ta naděje je fajn, jen nevím, zda by taková byla i skutečnost... SUPER!!

PerfectionistKa
30.07.2023 5 z 5

| Andrew a Jamison jsou přeživší celosvětové pandemie superchřipky v postapokalyptických Spojených státech. Jejich meet cute, kdy se oba podezřívají, že jeden chce zabít toho druhého, vyústí ve společnou cestu napříč Státy. Každý z nich má svá tajemství, která chce před tím druhým co nejdéle skrývat, ale co když to jediné, co jim pomůže přežít, je navzájem si věřit?

| Kniha, která by mě, nebýt to dárek od mé kamarádky, úplně minula. V takové alternativní realitě bych teď už žít nechtěla. MILUJU DYSTOPIE. Všechny ty fantasy, sci-fi a romanťárny jsou skvělé, fakt že jo, ale éra dystopií bude mít u mě v srdci navždy to nejspeciálnější místo.

Taky vám však zní spojení feel-good dystopie jako oxymóron? Já osobně tenhle mix žánrů v jednom díle viděla poprvé a upřímně doufám, že ne naposled. Nenapravitelná romantická duše a zároveň největší milovník The 100 ve mně při čtení doslova jásali.

Postavy byly úžasně napsané, Andrew s Jamiem si vybudovali jeden z nejryzejších vztahů, který jsem za hodně dlouhou dobu četla. Na mě to sice mohlo být míň slow-burn, ale zvládla jsem to. Andrew byl největší hláškař, jehož kecy a myšlenkové pochody mě neskutečně bavily, a Jamison byl takový ten týpek, který vypadá, že vás jedním pohledem pošle do kómatu, ale přitom je to nejvěrnější zlatý retrívr.

Dějově šlo víceméně o přežití a o putování po opuštěném východním pobřeží USA, což nabízí hodně zápletkových možností. Některé nápady se mi líbily velmi, ale nebudu spoilerovat, protože mě samotnou mega bavilo, jak jsem vlastně nevěděla, co se kdy stane. Jo, postavy mají nějaké cíle, se kterými počítáte, ale ta cesta k nim byla mnohdy (v dobrém slova smyslu) nevyzpytatelná.

| Mimochodem: Na konci má autor kromě děkovačky taky poznámku k tomu proč, jak a kdy tohle téma psal. V knize totiž narazíte mimo jiné na zmínku covidu, což je stále docela aktuální téma a tahle poznámka vám dá parádní náhled do jeho nelehké situace. Tudíž, pokud vás knížka bude bavit, radím vám, nepřeskakujte to a rozhodně si poznámku autora přečtěte! :)

Etule
04.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla přesně ta LGBT kniha, kterou jsem letos hledala. Zatím jsem četla tři včetně téhle, které letos vyšly a až doteď to většinou bylo zklamání. Nečekala bych, že mě jejich postapokalyptické putování bude tak moc bavit. Oba hrdinové jsou sympatičtí, vtipní a pohodoví. Fandíte jim a pořád si říkáte, kdy už si konečně dají tu pusu, která mezi nimi neustále jiskří! :D A když k tomu konečně dojde, je to neohrabané a trapné, ale zároveň tak roztomilé! V jednu chvíli jsem dostala takový menší infarkt, ošklivý autor! :D Na konci bych řekla, že je taková menší nabídka k druhému dílu, čemuž bych se rozhodně nebránila. Jejich další dobrodružství by se mi opravdu líbila. :)

Gaara1
01.07.2023 5 z 5

Co nedokázal Covid, to dokázala během pár měsíců zmutovaná chřipka, svět se zhroutil. Lidé bojují o holé přežití a z člověka se pomalu stává dravec a nebo kořist, není radno někomu věřit. Kde není naděje, číhá nedaleko smrt a nebo láska? Oba kluci jsou od začátku sympatičtí a čekáte, jaký osud jim autor připravil. 5 hvězd.

J.K.1982
29.06.2023 3 z 5

Tohle bylo celkem milé překvapení. Už dávno nejsem cílovka, ale občas prostě chci přečíst něco nenáročného, bez velkého očekávání a tohle bylo to pravé a zanechalo to po dočtení na mé tváři úsměv a spokojenost. Dokonce bych řekl, že to pojetí světa bylo v rámci žánru překvapivě lepší, než jsem očekával že bude. Za mě doporučuju a to i mimo cílovku :) 3*/5*

Luskal
26.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh 2 kluků, kteří se snaží přežít v postapokalyptickém světě. Skvělá kniha s poutavým dějem, slow burn romantikou, obrazem dnešní (americké) společnosti a s velkou spoustou momentů, které nutí čtenáře číst dál a dál.
V polovině knihy jsem si říkala, že už je přece vše na dobré cestě, hlavní postavy už jsou v cíli, tak co se sakra nachází na dalších 150 stranách?! A on tam byl zvrat, ještě napínavější příběh a spoustu ´tak už mu to sakra řekni ´ momentů

JitulHa
19.06.2023 5 z 5

Tato kniha byla jedno velké překvapení. Jednalo se o příběh, kde se svět vyrovnává s apokalypsou v podobě viru, a to co z něj na první pohled zbylo, opravdu za moc nestojí... Když se ale podíváme blíže, mezi řádky, najdeme tu pozůstatky naděje, která se zdála být už dočista ztracená, pomalu vzkvétající city - možná matoucí, ale jsou tam, i neplánovaná spojenectví. Zkrátka to bylo něco, co zhltnete jedním dechem, v jedné chvíli se budete usmívat, v další okusovat palce nad tou nenadálou situací, ale stále budete zdejším hrdinům držet pěsti, a doufat, že svět přece není tak bezútěšné místo, jak se právě jeví a že snad i oni najdou své šťastně až navěky. Nenápadný příběh, který chytne za srdce.

Kenan
09.06.2023 4 z 5

Určitě nejsem cílovka, ale bylo to fakt moc milé čtení. Postupně, nenásilně se vyvíjející vztah dvou kluků, putujících zpustošenou zemí. Oba jsem si oblíbila, i když Jamieho asi víc. Postapo svět, kdy většina lidstva vymřela v důsledku epidemie chřipky. Prostě mi to vážně sedlo.

Babouš
01.06.2023 5 z 5

Skvěle vystavěný minimalistický příběh dvou kluků ve světě zničeném smrtící pandemií. Ruiny měst, násilní lidé a každodenní boj o přežití jsou ale jenom kulisa. V hlavní roli je totiž jejich postupně budovaný vztah, který od prvotního oťukávání postupně vede k přátelství a pak i k něčemu víc. Věřil jsem jim to, oba kluci mi přirostli k srdci a loučil jsem se s nimi dost těžko. Knihu moc doporučuju, nešlo se mi odtrhnout.

Noeni
31.05.2023 5 z 5

Tak tahle knížka mi už od začátku neskutečně sedla. Jsem naprosto ohromená a zamilovaná. Miluju postapo knížky (vyrůstala jsem na nich), miluju slow burn romantiku a Jamison i Andrew mi strašně moc přirostli k srdci. Ta všudypřítomná chemie mezi nimi mě fascinuje. Miluju na této knížce úplně všechno, řadím ji mezi oblíbený a stopro se k ní někdy vrátím. Obrovský doporučení!

Štítky knihy

homosexualita romantika pro děti od 15 let pro dospívající mládež (young adult) gayové LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

Erik J. Brown
americká
2023  89%To jediné, co na světě zbývá

Kniha To jediné, co na světě zbývá je v

Právě čtených7x
Přečtených150x
Čtenářské výzvě51x
Doporučených17x
Knihotéce96x
Chystám se číst101x
Chci si koupit35x
dalších seznamech7x