S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503243/bmid_s-kouzelnickou-hulkou-magicke-dospi-0Pc-503243.jpg 5 1488 378

Naprostá nezbytnost pro každého fanouška Harryho Pottera. S předmluvou filmové Hermiony – herečky Emmy Watsonové. Doplněno o dosud nezveřejněné fotky z natáčení filmů, které změnily svět. Jaké bylo dospívání uprostřed natáčení toho největšího filmového hitu posledních dekád? Filmový Draco Malfoy, hlavní rival Harryho Pottera, se po letech rozhodl svěřit s těmi nejosobnějšími i nejvtipnějšími vzpomínkami na více než deset let natáčení filmů, jejichž knižní předloha změnila svět a stala se unikátním fenoménem a popkulturním hitem. Jen málokdo může tvrdit, že vystudoval tu nejprestižnější kouzelnickou školu světa v Bradavicích. Herec Tom Felton si touto zkušenosti prošel, byť patřil do té nejméně populární a nejobávanější zmijozelské koleje. - Kdo z filmového obsazení Tomovi nejvíce přirostl k srdci? - Jak to ve skutečnosti bylo s Tomovým románkem s filmovou Hermionou Emmou Watsonovou? - A co dokázalo doběla rozčílit obávaného profesora Snapea? Varování! Tato kniha vás přiměje silně přehodnotit vztah k jedné z nejnenáviděnějších filmových postav všech dob.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Práh
Originální název:

Beyond the Wand: The Magic and Mayhem of Growing Up a Wizard , 2022


více info...

Přidat komentář

Elion
předevčírem audiokniha 5 z 5

Jako skalní fanoušek HP jsem si samozřejmě musela přečíst i tento životopis a , bože, to byla paráda. Ještě nikdy jsem snad nečetla tak krásně a s citem napsaný životopis. Ve spoustě chvil jsem si připadala, jako kdyby Tom seděl vedle mě a všechno mi vyprávěl osobně.
Díky tomu, že nám vypráví nejen o svém dětství v ateliérech Harryho Pottera, ale i o tom, jak se snažil být, i přes to všechno, normálním dítětem, se tento životopis stává ještě krásnějším. Vypráví nám i o svých temnějších stránkách, o svých špatných rozhodnutích, která ho dovedla až na samý okraj a musel napnout všechny své síly, aby se z toho dostal. Ale, jak sám říká, všechno tohle ho zformovalo a udělalo to z něj toho, kým je.
Vůbec se nedivím tomu, proč má, tato kniha, tak moc pozitivních hodnocení. S velkou radostí si ji zařadím do své knihovničky vedle knih o HP a určitě ji doporučuji všem, kteří si ve filmu zamilovali postavu Draca Malfoye. Možná to není úplně tak o Dracovi jako o Tomovi, ale Tom je v mnoha ohledech lepší než Draco a i jeho životopis je lepší.

Teijo
10.04.2024 5 z 5

Knihu jsem koupila bratrovi k narozeninám... a přečetla ji dřív než on. Byla naprosto boží. Vzápětí jsme ji doporučili dalším dvěma členům rodiny a i zde sklidila úspěch.
Napsána je lehce a hravě. Spoustakrát se zasmějete. Nakonec se objeví i vážné téma, které dodává knize hloubku.


Witchann
03.04.2024 5 z 5

Na tuto bichličku jsem byla sice hodně zvědavá, ale rozhodně jsem nečekala, že se tohle fascinující okno do duše herce, kterého jsem jako náctiletá zbožňovala, zařadí mezi moje oblíbené knihy. Bylo to čtivé, zajímavé, zábavné i poučné. Cením si toho, že se Tom takto otevřel (nejen) svým fanouškům. Hrozně mě to dojalo a rozhodně si ho teď vážím i jakožto "obyčejného" člověka.

evismaior
28.03.2024 5 z 5

100% - Velmi příjemné překvapení, nečekala jsem, že by se nějaký herec se svými fanoušky podělil o svůj život s tak sympatickou a bezprostřední upřímností.
Kniha je napsaná chronologicky od doby, kdy Tom Felton začínal hrát ve školních souborech, přes první konkurzy, role a setkání s velkými herci (kdo by si ho nepamatoval z filmu Anna a král), přes celé období strávené natáčením Harryho Pottera, až po Feltonův další život již bez Pottera, a přesto stále spjatý s tímto fenoménem. Sláva na jedné straně a jistá neukotvenost v životě, která ho dovede až k alkoholu a návykovým látkám, a jeho zpověď o odvykačkách a dlouhá pouť zpět do života, to jsem četla málem bez dechu. A i když to není napsáno nějak extra hodnotným literárním stylem, právě tím je knížka mnohem víc autentická.
Samozřejmě jako fanoušek Harryho Pottera jsem hltala především ty části o natáčení filmů, vzpomínky na práci s ostatními herci, vnímala jsem jeho velkou úctu k představitelům dospělých rolí Brumbála, Snapea, McGonagallové, Hagrida, Voldemorta či Bellatrix, od nichž se toho hodně naučil, i jeho lásku k ostatním dětským kolegům, ať už souputníkům ze Zmijozelu, tak i k představitelům ústředního tria - Danielovi, Emmě i Rupertovi věnuje dlouhé pasáže, z nichž je cítit, jak moc je má rád a váží si jich. On je vlastně kritický jedině sám k sobě.
Moc mě zaujaly i části věnované přímo natáčení, člověk si stěží umí představit, jaké to pro ty děti muselo být - pobíhat mezi natáčením a povinnou dobou pro vyučování. Jak dlouho trvá jednotlivé scény připravit a nazkoušet, jak dlouhý čas herci stráví na place třeba jenom postáváním a čekáním nebo v maskérně s tím, že pak v záběru ani nejsou vidět a vytváří jenom kulisu pro ty, kteří vidět jsou.
A pak nezbytné části věnované vyrovnání se se slávou. Některé historky byly vtipné, někdy mi ale z šílených fanoušků šla hlava kolem a našlo se i pár příběhů ohledně šikany "toho vocasa od Pottera", ze kterých vysloveně mrazilo. Není to život, jaký bych chtěla pro svoje vlastní děti, na druhou stranu Tom Felton píše jasně o tom, že si herecký život sám prosadil. Nezbývá než mu přát, ať se mu herecky i v osobním životě daří co nejlépe.

Jara.v
26.03.2024 4 z 5

Zajímavá, upřímná a velmi čtivá zpověď Toma Feltona. Sympaťák s dobrým srdcem, který si užil své, ale dokázal se z toho svou vůlí dostat. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

misa.novakova
25.03.2024 audiokniha 5 z 5

Skvělá čtivá knížka. Určitě doporučuji.

Baushka
24.03.2024 5 z 5

Milé čtení, dostatek zajímavostí i postupný vývoj, za to musím Toma pochválit. Je super, že se v knížce nezaměřuje jen na natáčení HP, ale i na dobu před a dobu po Harrym. Malinko se mi zajídalo, jak všechny kolem sebe chválil. Asi bych uvítala, aby trošičku špíny hodil i na někoho jiného než jenom na sebe :-).

koki.veru
15.03.2024 5 z 5

Super knížka. Postavu Draca jsem nikdy neměla ráda,ale Toma Feltona po této knížce obdivuju. Hodně si toho prožil a je super,že o tom dokázal napsat. Velice působivá autobiografie a i když tyto žánry nevyhledávám,knížka byla velice čtivá a zajímavá.

StrYke
05.03.2024 5 z 5

Tuto milou a čtivou knihu jsem přečetl v originále. Líbila se mi nejen kvůli zákulisním informacím a popisu mezilidských vztahů při natáčení Harryho Pottera (kterého mám rád, ale za skalního fanouška se neoznačuji), ale také kvůli velmi přátelskému přístupu, který Tom Felton při vyprávění svého příběhu zvolil. Nepřeženu to, když napíši, že tato autobiografie je opravdovým balzámem na duši. Četl jsem druhé vydání, ve kterém byla navíc přidána jedna kapitola hodnotící dopad knihy na autora i na jeho fanoušky. Celý koncept na mě působí velmi upřímně a, jak sám T. Felton píše, "terapeuticky", a to nejen pro něj, ale i pro čtenáře. Vřele doporučuji.

lenya
03.03.2024 5 z 5

Doporučuji všema deseti a to jsem velmi vybíravá, po které knize sáhnu. Je psána "obyčejným jazykem", ne nějakou složitou literární řečí, příběh se jasný - dospívání Toma Feltona - a díky tomu příběh krásně plyne neb v jednoduchosti je krása. Rozhodně to kvalitu knihy nijak nesnižuje. Vyzdvihla bych, že si nevybavuji nějakou pomluvu, ostrý vyhrocený názor na cokoliv, jediný ke komu je autor kritický, je on sám. V dnešní době, kdy každý hodnotí všechno, každý má názor na vše a každý všemu rozumí, je tohle opravdu balzám na duši.

Po přečtení knihy jsem se cítila příjemně, pozitivně, příběh mě pohladil po duši. Těm, kteří mají v polici vyrovnanené všechny díly Harryho Pottera, by tento kousek asi neměl chybět.

bárbra13
25.02.2024 5 z 5

Na knihu s podobnou atmosférou jsem se těšila, když jsem si minulý rok kupovala Deníky Alana Rickmana.. teď jsem si tedy spravila chuť. Kniha byla velmi čtivá a prožila jsem si spoustu nostalgie. Taky jsem se hodně nasmála. Jsem také velmi ráda, jak byla kniha koncipovaná. Začalo se odlehčenějšími tématy a příběhy a celé vyprávění bylo zakončeno na vážnější notě. I díky tomuto vystavění mi příběh předal přesně to, co měl!

Jana K
20.02.2024 5 z 5

Tak tohle je naprostá bomba. A to doslova. S Harrym jsem vyrůstala, jsme dokonce s Tomem stejný ročník, takže patřím k těm, kdo s napětím čekal na každý další díl, ať už ten knižní nebo filmový. Draca Malfoye s jeho věčnými nohsledy Crabbem a Goylem jsem v knihách a ještě více ve filmech už od samého začátku nemohla vystát. Malfoy a jeho představitel Tom Felton byl pro mě slizoun první třídy. Teď během dvou dní jsem přečetla jeho knihu a nemohla se od ní odtrhnout. Jednoduché, úderné, bezprostřední, prošpikované pikantními historkami z natáčení všech filmů o Harrym Potterovi,... Tom se nám tu odhaluje jako sympatický, pokorný mladý kluk, jehož dětství a potažmo dospívání bylo všechno jiné, jen ne fádní a "normální." Se slávou, kterou tak díky roli Draca Malfoye obrovsky rychle nabyl, jde bohužel ruku v ruce i následný pád na dno. Po dotočení harrypotterovské ságy odjel v touze začít nový, dospělácký život, do místa hercům zaslíbeného - do samotného Hollywoodu, kde poznal nejen filmové ateliéry.
Opravdu silný příběh podaný čtivým a pro čtenáře srozumitelným způsobem, se kterým se mnozí můžeme ztotožnit.
Myslím, že pro každého fanouška Harryho Pottera je povinnost tuhle knihu přečíst, i když není jako já příznivcem postavy Draca Malfoye. Mě si Draco-Tom po přečtení této knihy naprosto získal.

Liss93
18.02.2024 5 z 5

S Harrym Potterem jsem vyrůstala, v době vydání prvního dílu v Česku jsem byla v 1.třídě a tak jsem svět kouzel navštívila v již velmi brzkém věku. A co je na celé knižní i filmové sáze nejkouzelnější je, že její popularita neustále roste i po 25 letech. A nyní nám představitel Draca Malfoye přibližuje nejen začátky a průběh natáčení všech filmů v průběhu let, ale přibližuje i svůj osobní život a jak ho svět čar a kouzel ovlivnil do budoucna. O tom, že našel celoživotní přátele a mentory, vytvořil si nezapomenutelné vzpomínky a svěřuje se i s tím, jak bylo náročné se vyrovnat s úspěchem (který paradoxně vůbec nebyl spojen s HP), a že Los Angeles, město filmům zaslíbené napomohlo k jeho pádu z výsluní.

ivzu77
18.02.2024 4 z 5

Jsem ráda, že kniha byla psaná tak, jak pluly myšlenky a slova přímo od autora a aktéra tohoto životního příběhu. Byla to zajímavá sonda do života mladého chlapce, zákulisí mega natáčení HP a nesnadný života mladého muže.

tami1
17.02.2024 5 z 5

Milé překvapení.
Od knihy jsem čekala hlavně přebujelé ego a sebechválu herecké hvězdy a proto mě naprosto šokovala pokora a skromnost Toma Feltona. Kniha je psaná dost jednoduše, někdo tvrdí, že amatérsky. Já mám pocit, že je skutečně napsaná Tomem a je velmi upřímná a opravdová. Z Toma vyrostl velmi laskavý a dobrosrdečný člověk. Asi první biografie, ve které je napsáno tolik pozitivních a milých věcí o všech kteří ho ovlivnili.

V celé knize není jediná zlá myšlenka.
Velmi osvěžující pohlazení pro duši!

Mooona
09.02.2024 5 z 5

Spoustě čtenářům na knize vadí amatérský styl vyprávění, ale musím přiznat, že mně se to právě hodně líbilo. Přišlo mi to takové přirozené, přesně takhle bych si představovala, že by to Tom Felton vyprávěl a na nic by si nehrál. Herce mám fakt ráda, obdivuji, že si z natáčení odnesl hlavně to dobré, má na to hezké vzpomínky a je vlastně sám velkým fanouškem Harryho Pottera. I když to není bůhvíjaká kniha, pro mě, která na Potterovi vyrostla, je samozřejmost mít ji v knihovně a byla jsem z ní nadšená.

Lionela86
07.02.2024 5 z 5

Dávám 5, protože Harry Potter :-) Moje srdcovka. První díl jsem přečetla v době, kdy mi měl dorazit dopis z Bradavic (někde se stala chyba, sakra). Poslední na vysoké - jo, jsem ta generace, která na každý nový díl musela čekat. Generace Toma Feltona, ještě o ždibíček starší než on. Mudlové asi nepochopí, ale přes všechny nedostatky, které knížka má (a o kterých se zmiňují někteří čtenáři ve svých hodnoceních), to bylo takové milé pohlazení po duši. Potterheads by si ji rozhodně měli přečíst, další dílek puzzle :-) Tome, držím pěsti a věz, že bych si s Tebou a Emmou ráda zakáchala ;-)

Paja11.11
06.02.2024 5 z 5

Kniha se četla velmi rychle, byla jednoduše ale zároveň poutavě napsána. V průběhu čtení jsem prožívala různé emoce a musím říct, že čtení knihy byl pro mě zážitkem, ať už skrze zákulisí Harryho Pottera, tak i jeho osobní život. Čeho jsem si ale v průběhu čtení všimla, byly opakující se informace, avšak nebyl to pro mě žádný rušivý element a knihu velmi doporučuji.

roso.mak
05.02.2024 3 z 5

Možná bych dala o hvězdičku víc, než jsem dala, kdybych před tím nečetla životopis Terryho Pratchetta. Sklouzla jsem se akorát tak po povrchu a mohla prohodit pár letmých slov s lidmi, se kterými se Felton potkal a jen o malinko víc poznat Feltona samotného.

Také mě rušilo, že jako kniha je to totiž napsané - amatérsky je možná to správné slovo. Člověk by řekl, že si Felton na to najme ghostwritera, aby to mělo hlavu a patu a bylo to čtivé, ale buď to to poctivě psal sám, nebo své peníze utratil špatně.

Tak jak je to napsané, tak tak by vám to asi vyprávěl v hospodě na pokecu, ale jako styl vyprávění do knihy to funguje jen napůl.

Je skvělé, že to napsal, o tom žádná. Jak jinak by se člověk dozvěděl informace ze zákulisí natáčení Harryho Pottera? Ale já se kromě toho chtěla dozvědět i něco o něm. A tohle vyprávění mu moc nešlo.

Zvlášť ten konec - intervence, dobrovolná léčba, vůbec jsem nepochopila, s čím že to měl problém, že to šlo až k léčebně. Z toho, co je tam psáno, za mě spíš potřeboval vypadnout od špatných lidí a začít řešit svou duševní pohodu. Tak jak to vyprávěl, tak než problémy alkoholika mě to spíš přišlo jako syndrom vietnamského vojáka. Prostě to nedokázal v knize doopravdy předat, byť se o to snažil.

r0st4
04.02.2024 4 z 5

Přiznám se, že po Perryho biografii jsem byl k další - věnující se fandomu mého mládí - o poznání skeptičtější, ale tentokrát naštěstí úplně zbytečně. Tohle byla krásně nostalgická jízda a neskutečně příjemný pohled za kulisy série (a nejen jí), s níž jsem nadšeně vyrůstal. Dokonce natolik, že jsem knihu vzal a odložil až s dočtením. Větší poklonu snad ani vyseknout nemůžu :)

Hvězdička dolů je jen za velmi občasné autorovo opakování a samotný konec.

Štítky knihy

Harry Potter životopisy, biografie herectví

Autorovy knížky

Tom Felton
anglická, 1987
2022  91%S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje

Kniha S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje je v

Právě čtených73x
Přečtených1 933x
Čtenářské výzvě901x
Doporučených136x
Knihotéce639x
Chystám se číst521x
Chci si koupit179x
dalších seznamech18x