kopretitinka kopretitinka komentáře u knih

☰ menu

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Pro mě jeden z nejlepších dílů série. Nejprve jsem se nemohla začíst, ale už po 1. čvrtině knihy jsem věděla, že se mi bude těžko loučit. The Ink Black Heart si koupím v originále ještě než vyjde v českém překladu. Tuším, že další díl série bude ještě lepší než předchozí. Cormoran a Robin mi přirostli k srdci.

20.08.2022 5 z 5


Sestry Sestry Kamila Hladká

Zajímavá kniha. Splnila všechna má očekávání. Zajímalo mě kdy dochází ke zlomu a rozhodnutí "ano, chci být sestrou / ano, vzdám se rodiny, dětí, partnerství / ano, podřídím se řádu, protože mě to naplňuje". Chtěla jsem vědět, jak reaguje rodina, když se dozví, že od své dcery nebude mít nikdy vnoučata. Jaké měly tyto ženy dětství, mládí, rodinné zázemí, co bylo "špatně" na tom všem, že se vzdaly myšlenky na založení vlastní rodiny. Čekala jsem zhrzené příběhy a bylo tomu přesně naopak. Moudrost, radost, pokora, lidskost. Kniha se dobře četla, byla napsána civilně, nejedná se o žádné křesťanské pojednání o životě "za zdmi". Žádné senzační odhalení. Jen prosté příběhy žen, které se rozhodly žít život jinak, protože tento životní řád jim dává smysl. Oceňuji, že kniha nestraní, neshazuje, neadoruje, prostě jen podává svědectví o tom, jak se tyhle neobyčejně obyčejné ženy cítí a jak se jim žije. Jsem ráda, že jsem se k této knize náhodou dostala.

13.09.2021 5 z 5


Noční pták Noční pták Brian Freeman

Kniha mě vtáhla do děje téměř od první stránky. Chystám se přečíst všechny knihy série s detektivem Frostem. Je lehké si jej oblíbit :-)

19.03.2021 5 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Oddychové čtení. Vzhledem k tomu, že mám 2 sestry, tak se mi některé situace z dětství vybavovaly (občas jsem sestry, jako usmrkánek, musela opravdu hodně štvát) :-) Jinak je to zajímavá, volně ubíhající sonda do rodinných vztahů. Čekala jsem trošku jiný závěr. Od této knihy nečekejte nic hlubokomyslného.

16.03.2021 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Hedvábník byl pro mě nejpoutavější ze všech dílů série. Ve Smrtící bílé už mi byla na obtíž každá zmínka o Strikově noze / pahýlu / těžkosti s chůzí. Autorka z detektivky sklouzla ke sladkému snění "co si ona myslí, že si myslí on a co si asi myslí on, že si myslí ona".... další knihu už číst nebudu. Od počtu stránek se opravdu dobrá detektivka neodvíjí.

08.02.2021 1 z 5


Čarodějnice - Láska, která vedla ke zradě Čarodějnice - Láska, která vedla ke zradě Mari Griffith

Kniha se mi líbila. Zvolna navazovala na knihu Kořeny růže Tudorovců. V knize "Čarodějnice" se však více rozvíjely osobní příběhy "obyčejných" poddaných. Jednalo se o oddychové čtení. M. Griffith obě knihy zpracovala čtivou a milou formou.

11.01.2021 5 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Zpočátku jsem měla trochu zmatek ve jménech jednotlivých postav, ale nic to nezmění na tom, že kniha byla až do poslední věty překvapením. Doporučuji.

03.01.2021 5 z 5


Stella Stella Takis Würger

Kniha byla napsána ve svižném tempu. V úvodu každé kapitoly byly uvedeny události charakteristické pro dané období. Dekadence, hudba, vyšší společnost, tenká hranice mezi obětí a pachatelem, slabostí a odvahou ... kniha mě bavila. Poslouchala jsem dobovou hudbu, která zrovna "hrála" v knize. Člověka mrazilo při vědomí, že tohle všechno se skutečně dělo. Válka láme lidi jako sirky. Knihu doporučuji.

05.08.2020 5 z 5


Láska po francouzsku Láska po francouzsku Fiona Valpy

Francouzský venkov, romance, víno, zklamání i tajemství. Vypnete mozek a přenesete se do Francie, ve které neřešíte práci, z čeho opravíte dům nebo za co si koupíte potraviny... prostě romance bez hlubšího smyslu.

01.04.2020


Bukůvky Bukůvky Táňa Kubátová

Bylo mi líto, když jsem se s osudy rodin musela rozloučit. Začala jsem knihou Osud tančil Charleston. V ní se začal odvíjet příběh, na který navázala kniha Bukůvky. Kdybych nečetla předchozí knihu, Bukůvky bych asi nepochopila, popř. bych knihu odložila. Proto radím : Pokud na Bukůvky narazíte a rozhodnete se pro ně, přečtěte si nejprve knihu "Osud tančil Charleston". Příběh Vám bude dávat větší smysl.
Jinak zpět ke knize Bukůvky: Ze začátku mi dělal problém spletenec postav a psaní formou dopisů (pan "X" paní "Y"). Po první třetině jsem si zvykla a děj odsýpal. Že bych se ale chtěla někdy k této knize vráti, to ne.

25.02.2020 4 z 5


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Nedočteno. V knize se střídaly postavy, situace, minulost a budoucnost .... prostě mi tento styl psaní nesednul.

17.02.2020 2 z 5


Osud tančil charleston Osud tančil charleston Táňa Kubátová

Pěkná, čtivá knížka. Nevím, zda začít číst Bukůvky. Tak nějak se mi nechce rušit kouzlo lásky a rodinného života z první republiky.

03.02.2020 5 z 5


Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Krásně popsaná předválečná doba - období, kdy největšími filmovými hvězdami byly Adina Mandlová, Oldřich Nový, Lída Baarová ... a následně válka, komunismus. Vše očima člověka, který miloval své povolání a dokázal se pousmát nad naleštěnou bídou a předstíranou nonšalancí lidí, kteří se prohlásili elitou poválečného národa. Prostředí, čas i styl psaní mi učaroval.

21.01.2020 5 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Krásný, smutný a obohacující příběh. Forma, kterou autor zvolil (styl psaní, kratší kapitoly s nadpisem, autentické novinové články té doby apod.) mi pomohla orientovat se v časové ose (první republika, protektorát, 2.sv.válka, nástup komunismu, okupace ...). Jinak pocitově : Mrazilo mě, když jsem knihu zavřela a uvědomila si, že ještě nedávno v takové realitě žili i mí blízcí, prarodiče, rodiče. O to víc si vážím současné doby - ať už lidi nadávají jak chtějí.

15.01.2020 5 z 5


Co nevíš Co nevíš JoAnn Chaney

Nedočetla jsem. Zůstala jsem stát v 1. třetině. Kniha mi prostě v tuto dobu nesedla.

08.01.2020


Almužna jen pro bohaté Almužna jen pro bohaté Hana Marie Körnerová (p)

Jako obvykle spisovatelka nezklamala :-) Pro mě je to sázka na jistotu

29.11.2019 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Úžasná Agatha :-) Díky této knížce jsem získala vztah k jejím detektivkám.

04.10.2019 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Nejsem čtenářka bestsellerů ... asi jsem promarnila čas těch mnoha "dívek ... ve vlaku / v ledu / které píchly do kde čeho :-)" Ale tohle mi přišlo jako celkem napínavá americká story. Od poloviny knihy už jsem měla vytipovaného vraha - to se mi u Agathy Christie nikdy nestává :-D Ale ano, bylo to fajn... jen kdyby Rachel tolik nechlastala - svět by byl jednodušší. Jenže by zase nebylo o čem psát :-D

26.09.2019 4 z 5


Zapomenutá Zapomenutá Catherine McKenzie

Nic náročného. Člověk se na knížku dokáže soustředit i v hluku. Malá zápletka se dala více rozvinout. Kniha měla obrovský potenciál stát se detektivkou i slaďákem. Všechno tu bylo ale rozvinuto tak nějak napůl. Jinak se mi kniha líbila. Začetla jsem se do ní razdva :-)

13.09.2019 2 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Jako oddechovka dobré. Snad jen... je lepší nezamýšlet se nad tím "co by, kdyby".

Oceňuji to, že autorka dokázala krásně rozlišit obě dějové linie. Nezamotávala jednu linku do druhé. Člověk prostě četl a přesně jste věděli, ve které lince se pohybujete. Super nápad s kapitolami, které střídavě popisovali život z jedné a v další kapitole z druhé strany.

13.09.2019 3 z 5